داکتر یارمحمد « حیدرزاده »
باغداری از مزرعه دارای مجزا است
با غداری علم شنا خت پرورش وتولید میوه جات ، سبزیجات و نبات زینبی می باشد و از مزرعه داری مجزا است . بسیار عملیات باغداری جنبه تیوری نداشته ساحه عملی وتجربیو ی دارد. باغداری و سرسبز سازی از جمله مولفه های زیست محیطی از جایگاه کشور ما در شاخص پایداری محیط زیست است. ایجاد درخت ارزش پایداری محیط زیست یکی از مهم ترین مولفه شاص های مناسب زیست محیطی در یا ها است که خوشبختانه کشور ما از لحاظ منابع آبی غنی ترین و سر تاج منابع آبی کشور های در منطقه است.
با نگاهی به نقشه توپوگرافی افغانستان کشوریست با دره های فراوان و پهن که در میان دره ها ده ها دریاچه و دریا ها جریان دارند و از مسیر دامنه ها ی آن می گذرد و به وادی مستعد زراعتی می ریزد. دره های افغانستان معمولاٌ بین دو کوه قرار داشته و د ارای اکوسیستم خاص می باشند ، کوه ها مانع باد های توت ریز و زردآ لوریز شده است و اکثریت این دره های مملو از درختان میوه دار و غیر ه میودار تشکیل داده اند. جر یا ن در یاچه ها و ته نشنی مواد، بروی گیاهان وبرای زیست حیوانات و پرندگان موثر است.
دریاچه ها بعنوان عامل اصلی تشکیل دهنده در ه ها تنگ نقش به سزایی در تنوع زیست محیطی آنها داشته و باعث اکوسیستم بسیار پیچیده و متنوع در آنها می باشد. جریان آب و املاح موجود در دره ها به همرای تابش نور آفتاب ورطوبت و اکوسیستم بومی دره ها را تشکیل می دهد. حفظ محیط زیست و حیات وحش فقط یک اخلاق پسندیده نیست بلکه یک قانون انسانی
این نکته را نه باید فرا موش کرد نگاه تخصصی دایمی اداره مبارزه بر حوادث طبیعی واداره ملی حفاظت محیط زیست به حفظ اکوسیستم دره ها در عمر وبقای آنها بسیار حیاتی بوده است. حفظ منابع آبی ، حیوانات و حش ، پرندگان و گیاهان فقط یک اخلاق پسندیده نیست بلکه یک قانونی و عهدی نا شکستنی می باشد.
بنابرین از چهار ده قر ن به این سو زراعت و باغداری مهم ترین رکن اقتصادی ملی کشور ما تلقی می شده است که کار حرفه ای باغداری درخت شانی باعث احیای اماکن مرطوب یعنی منظره سبز می شود و هم سبب بود جود آمدن محیط زیست سالم در یک منطقه است و در نتیجه شادابی کشور می شود.
قابل یاد آوری است که : آب هوا دره ها کشور ما در تابستان از ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتی گراد در روز و در شب ۵ تا ۱۰ درجه سانتی گراد می باشند. این نوع آب هوا از دید علم شنا خت پرورش و تولید میوه جات در با غ ها برای هر نوع میوه جات مغز دار و گوشتی مساعد وسازگار است.
عنصر های طرح باع شامل : ویژه گی اساسی آن آب دایمی ، جای شیب زمین و شرایط آب هوایی آمد باد ، خاک در منطقه احداث باغ می تواند روی طرح عرس نهال بشتر تاثیر بگذارد و غرس انواع در ختان گل بته ها زیبا باعث گسترش ساحات سبز طبیعی می شود.
کشور ما از لحاظ منابع آبی غنی است حرفه ای باغداری یگانه راه حل کوتاه مدت ومیان مدت مشکلات اقتصادی مردم ما است.
مهمترین کارهای بازسازی اکوسیستم کوهی دامنه خشک تبدیل آنها به اکوسیستم های جنگلی کمک به کاهش فقر و افزایش شغل برای بیکارن و فرصت های توسعه اقتصادی برای جامعه است. گسترش این تفکر نیازمند همکاری و هماهنگی در تصمیم بازسازی اکوسیستم های کوهی و راه عملی آن از طرف اداره ملی حفاظت محیط زیست کشور با واحد های دوم آن در ولایات است.
داکتر یارمحمد حیدر « زاده »
داکتر علوم محیط زیست سویدن