استاد صباح

 

افغانستان طولانی‌ترین وپرمصرف ترين جنگ آمریکا

وطن ای زاد گاه مردي مردان

تومسکن وتو ماوايي د ليران

بروزي رزم وپيکاردرنبرد گاه

لبيک گفته بخواست توشهيدان.

آمريكا براى اشاعه نفوذ خود مواجه با مبارزه همان بنيادگرايانى است كه به شكل گرفتن آنها كمك كرد.

حال براى تداوم تفوق خود بنيادگرايان را دشمن مى يابد وازبين بردن آنها را ضرورى مى بيند. اين حقيقت تلخ جهان سياست است. دوستى وجود ندارد وهمه گروه ها فقط وسيله هستند. وقتى استفاده اى ازآنها نيست، بايد از بين بروند... 

جنگ افغانستان، طولانی‌ترین جنگ خارجی در تاریخ امریکا، حدود یک تریلیون دالر برای مالیات دهندگان امریکایی هزینه داشته و نیاز به صدها میلیارد دالرسرمایه دیگري دارد . روزنامه فایننشال تایمز درگزارشی درباره هزینه‌های جنگ افغانستان برای آمریکایی‌ها با استناد به تحقیقات مستقل آورده است: «حدود ۸۰ درصد هزینه‌های جنگ افغانستان در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما تامین شده است.
اوباما از زمان آغاز ریاست جمهوری‌اش در سال ۲۰۰۹ حضور نظامی در افغانستان را شدیدا افزایش داد. هزینه‌های گسترده برای این جنگ ۱۳ ساله که دولت هرگزجزئیات آن را منتشر نکرد موجب گسترش تردیدها درباره جنگ در امریکا شده است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که اکثر امریکایی‌ها معتقدند که جنگ افغانستان ایده بدی بوده است.
درحالی که جنگ عراق تاکنون حدود یک تریلیون دالربرای امریکایی‌ها هزینه داشته، هزینه‌های جنگ افغانستان عامل مهمی دربیزاری گسترده مردم امریکا و دولت اوباما جهت دخالت نظامی درسایرنقاط دنیا ازجمله اعزام دوباره نیرو به عراق بوده است.  جان ساپکو، بازرس ویژه دولت امریکا برای افغانستان کسی که سازمان تحت سرپرستی‌اش پروژه‌های بازسازی افغانستان به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دالرنظارت دارد.

می‌گوید: میلیاردها دالرازسرمایه‌های این پروژه‌ها به هدر رفته و یا دزدیده شده است. آن‌ هم طی پروژه‌هایی که معمولا تاثیربسیار کمی بر شرایط افغانستان دارند. مطمئنا ما دوباره نمی‌توانیم چنین پولی را از دست بدهیم. مردم آمریکا با این موضوع کنار نمی‌آیند . ساپکو با اشاره به مبلغی که امریکا صرف بازسازی افغانستان کرده بیش از هزینه‌ای است که طی طرح مارشال برای بازسازی غرب اروپا صرف شد. من درسازمان کمک رسانی، امریکا دولت و پنتاگون به افرادی برخورد می‌کنم که گمان می‌کنند درکانزاس هستند نه افغانستان. بازرسان من اطلاعاتی درباره برنامه‌های هزینه‌ها ارائه می‌دهند که من فقط می‌توانم بگویم شما اینها را ازخود ساخته‌اید.
عملیات نظامی ناتودرافغانستان که مدت کوتاهی پس از حمله ۱۱ سپتمبر درسال ۲۰۰۱ آغاز شد متاسفانه درحالی ظاهرآ تا پایان دسمبرپایان می‌یابد که شورشیان طالبان با وجود اینکه کنترول هیچ شهر بزرگی را دردست ندارند ولی همچنان قدرتمند هستند . طبق برنامه فعلی حدود ۱۰ هزار نیروی امریکایی تا پایان سال ۲۰۱۶ در افغانستان باقی می‌مانند با این وجود دولت آمریکا بازهم برای افزایش نیروها در این کشوربه دلیل نگرانی‌ها درباره تجدید فعالیت طالبان با خروج امریکایی‌ها تحت فشار رو به افزایشی است.

ازسال ۲۰۰۱، دولت آ مریکا حدود ۷۶۵ میلیارد دالر برای جنگ درافغانستان اختصاص داده است.  بیشتر این هزینه‌ها مربوط به مخارج وزارت دفاع و بخش دیگری نیزمربوط به وزارت خارجه بوده است نکته جالب اما این است که هزینه مالی هردو جنگ عراق و افغانستان قرض گرفته شده بود و براساس مدارک پوهنتون سیتی در نیویارک امریکا تاکنون ۲۶۰ میلیارد دالر ازبدهی‌های این جنگ‌ها را پرداخت کرده است . درراس این هزینه‌ها، تامین منابع مالی برای درمان و دواهای سربازان زخمی و آسیب دیده‌ای است که اردو را ترک کرده‌اند.

لیندا بیلمز، اقتصاددانی که تحقیقات گسترده‌ای درزمنیه هزینه‌های جنگ انجام داده، برآورد کرده است که هزینه‌های صحی و درمانی سربازان هردو جنگ عراق و افغانستان تاکنون به ۱۳۴ میلیارد دالر رسیده است.  با این حال بیلمز معتقد است دسترسی به هزینه‌های درمانی تنها برای سربازان جنگ افغانستان غیرممکن است چرا که یک سوم این سربازان درهردوجنگ عراق وافغانستان شرکت داشتند.
جنگ افغانستان باعث افزایش هزینه‌های عمومی دیگری نیزشده است مانند بودجه جداگانه جنگ که ازسال ۲۰۰۱ به بعد مطرح شده، بودجه اولیه پنتاگون که تمام هزینه‌های این نهاد را پوشش می‌دهد و جنگ درعراق و افغانسان یکی از مهمترین عوامل افزایش این هزینه‌ها بوده است.
همچنین براثرفشارهای سیاسی ناشی ازجنگ حق بیمه سلامت اردو که توسط پرسونل این نهاد پرداخت می‌شود تا حد ممکن ارزان نگه داشته شده است. همزمان حقوق‌ها به دلیل افزایش تورم افزایش یافته است. به علاوه ازسال ۲۰۰۱، بودجه اولیه وزارت دفاع به ۱.۳ تریلیون دالر افزایش یافته است.  هزینه‌های آتی جنگ افغانستان احتمالا به بیش از صدها میلیارد دالردیگر می‌رسد. پنتاگون پیش بینی کرده است که این نهاد برای سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ نیاز به بودجه‌ای بالغ بر ۱۲۰ میلیارد دالر دارد.  با این حال هزینه‌های دیگری بستگی به عملیات‌های آتی‌ای دارد که کاخ سفید درباره آن‌ها تصمیم گیری می‌کند. درهمین حال پرداخت بدهی‌های ناشی از هزینه‌های جنگ، هزینه‌های درمانی نیز به شدت درحال بالا رفتن هستند چرا که برخی از سربازان این جنگ‌ها اکنون وارد دهه ۶۰ زندگی خود شده و نیازشان به سرویس‌های درمانی نیز افزایش یافته است.

طبق برآوردهای پروفیسوربیلمز، هزینه‌های ناتوانی و درمانی سربازان جنگ‌های عراق وافغانستان طی دهه‌های آتی به ۸۳۶ میلیارد دالر خواهد رسید. این دوجنگ همچنین هزینه‌های تقاعد را برای پنتاگون افزایش داده‌اند.

اردو متعهد شده تا ۱.۲۷ میلیارد دالر به سیستم تقاعد خود اختصاص دهد. انتظارمی‌رود این هزینه تا سال ۲۰۳۴ به ۲.۷۲ تریلیون دالر برسد. با این حال منابع این هزینه‌ها هنوز تامین نشده است.  به گفته یکی ازمقامات دولتی حقیقت تلخ درباره جنگ افغانستان این است که پنتاگون یا هرکس دیگری در دولت نمی‌تواند بگوید این جنگ چه قدر برای ما هزینه داشته است.

دست آورد هاي جنگ سيزده ساله

چرا مردم قفس را آفریدند؟

چرا پروانه را ازشاخه چیدند؟

چرا پروازها را پرشکستند؟

چرا آوازها را سر بریدند؟ .

اکنون مواردی ازتاثیرات چندجانبه جنگ نشرمی شود که واقعا مایه شرمساری است. به گفته سکرترجنرال سازمان هلال احمر بسیاری از دختران و زنان ازسوی نظامیان خارجی مورد تجاوز جنسی قرارمی گیرند که به خاطر ترس ازآبرو و حیثیت خود، آن را گزارش نمی کنند. قریب سیزده سال ازلشکرکشی آمریکا ومتحدانش به کشورما می گذرد وهر روز بیش ازپیش شاهد دخالتهای گسترده خارجی ها درامورسیاسی ، جسارت واهانت به مقدسات مردم و گسترش بی ثباتی هستیم. طی این سالها حاصل جنگی که تحت نام مبارزه با تروریزم صورت می گیرد، برقراری صلح و امنیت وثبات در افغانستان که نبوده است هیچ، باعث کشتارافراد بی گناه غیرنظامی و حتی بسیاری ازهموطنان دراردوو پولیس ملی شده که آمارموجود بسیار بهت آور است. جدای از اینکه طالبان نیزدوباره سربرافراشته و ادعای حیثت دارند.
دراین شکی نیست که قربانیان اصلی این جنگ غیر نظامیان می باشند زیرا تلفات غیرنظامیان سال به سال افزایش می یابد. حملات قوای ناتو بخصوص عملیتهای هوایی، فعالیتهای جنگی طالبان و حملات انتحاری که درمناطق مزدحم صورت می گیرد، کمتر به نظامیان وبیشتر به غیر نظامیان آسیب می رساند.
جالب است بدانید براساس آمارموجود طی سیزده سال اخیریعنی ازسال دوهزاريک تا پایان سال  دوهزارسيزده قریب به سی و پنج هزارنفرازهموطنان غیرنظامی مادراثر این جنگ کشته شده اند. بیش ازشصت و پنج هزارغیر نظامی نیزدر این عملیات زخمی شده اند که تعداد نقص عضو شدگان، معیوب و معلول شدگان قریب به پنجاه فیصد می باشد. هرچند که اگرسازمانی مستقل موجود می بود تا این آمارها را ضبط کند مطمئنا بسیاربیش از اینها بود.
که البته کشته شدن قریب پنج هزارنظامی اردوي ملی و زخمی شدن ده هزارتن ازاین عزیزان وکشته شدن هزارمحافظ شخصی را طی این سیزده سال باید به آمار فوق اضافه کرد. این تنها ارقام کشته شدگان و زخمی ها می باشد. به یقین نمی توان گفت خسارت وارده به خانواده های این افراد که بی سرپرست ویتیم شده اند، چه میزان است؟ هیچگاه مقامات خارجی وداخلی درک نخواهند کرد چه تعداد ازمردم بیگناه بخاطر سیاستهای آنها ناقص العضو ومعلول شده اند. هرچند که خسارات وارده به منافع ملی نیزقابل تصور وبیان نمی باشد.
اماعلاوه براین مسایل، اکنون مواردی ازتاثیرات چندجانبه جنگ نشرمی شود که واقعا مایه شرمساری است. به گفته ريس سازمان هلال احمرکشور بسیاری ازدختران وزنان ازسوی نظامیان خارجی مورد تجاوزجنسی قرار می گیرند که به خاطر ترس ازآبرو و حیثیت خود، آن را گزارش نمی کنند. هرچند که تاکنون قریب پنجاه مورد گزارش رسمی از تجاوز خارجی ها به نوامیس افغانستان ثبت شده است.
پس واضح است جنگ صدمات وضربات سنگینی به جای می‌گذارد وعواقب سنگین‌تری بعد ازجنگ برجای می‌ماند. شیوع امراض مختلف ازجمله سرطان وتولد کودکانی که قلب آنها سوراخ است ازپیامدهای جنگی می باشد که خارجي ها آن را تحمیل کرد و قصد اتمام آن را ندارد. البته به گفته آگاهان مسایل صحي روز به روز بر تعداد فرزندان ناقص الخلقه افزوده می شود که احتمالا حاصل استفاده ازسلاح های بیوشیمی در جنگ است.
متاسفانه غربیها آنچنان اذهان عمومی را درگیرمسایل حاشیه ای کرده اند، که بسیاری ازدولتمردان و مردم کشور از اتفاقات وحشتناکی که پیرامون آنها رخ می دهد، غافلند. مسایلی مانند فروش مشروبات الکلی و گوشت خوک در بازارهای داخلی، راه اندازی مخفیانه قمارخانه ها، ترویج بی بندوباری، به فساد کشاندن جوانان، گسترش بی حجابی و تزلزل نظام خانواده، مواردی بود که داد شورای علما را که همیشه سکوت پیشه داشتند، نیزدرآورده است.
کاش فرصت بیش ازاین مجمل بود تا می دیديم این خارجيهاعلاوه برجان ما، با قلب وروح ما چه کرده اند؟ آیا واقعا حاصل این سیزده سال جنگ در افغانستان که نمی دانیم چه حاصلش بوده است.

 ارزش قربانی شدن این همه هموطن و این همه جرایم را داشت؟ اگرکسی بپرسد که این همه قتل وغارت و جسارت درازای به دست آوردن چه چیز بوده است، آیا کسی هست پاسخگو باشد؟ آیا دولت ، ريس دولت ومستشارانش این قدرجرات دارند تا کارنامه ای برای سیزده سال حکمرانی خود براین سرزمین ارایه دهند که همه موارد اعم ازضرر ومنفعت این جنگ، درآن قید شده باشد؟ به یقین افغانستان بی دروپیکر ترازآن است که کسی بخواهد به موضوع جنایاتی که طی این سالها درکشورما مرتکب شدند، بپردازد.

فارين‌ پاليسي نشريه‌ ي چاپ امريکا درشماره خود آورده است که زمان گفتگوهاي صلح با طالبان گذشته واکنون نبرد اين گروه درافغانستان، نبرد قدرت وموادمخدراست. اين نشريه هشدارداده است که پاکستان به بهانه ‌ي کمک به روند صلح افغانستان، ازکابل امتيازمي‌گيرد؛ هرچند اسلام‌آباد اختيارِطالبان را ازدست داده است. تحليلگران اين نشريه گفته اند که نبرد طالبان، اکنون نبردموادمخدراست واسلام‌آباد براي اين ‌که کابل را ازنزديک شدن با دهلي‌نو دورنگه دارد، تعهد کمک به روند صلح داده است.

طالبان با آغازحمله‌هاي بهاري، رييس‌جمهور را درگفتگوهاي صلح که ازسوي حکومت پاکستان زمينه‌سازي گرديد، به چالش کشيدند. اين حمله‌ها نشان مي‌دهند که ستراتيژي دولت کابل دراين گفتگوها ناکام است، زيرا پاکستان خود با چالش طالبان درگيراست و اکنون خيلي دير است که اسلام‌آباد طالبان را به گفتگوهاي صلح بکشاند.
در بخشي از مقاله فارن‌پاليسي نيزآمده است که سياست اسلام‌آباد دربرابرکابل، حتا براي واشنگتن هم روشن نيست.
افغانستان ميدان رقابت هند و پاکستان است. اسلام‌آباد هرگزنمي‌خواهد که دهلي‌نووکابل درپيوند با موضوعات مختلف همدردي داشته باشند. تلاش پاکستان همواره به دورنگهداشتن افغانستان وهند متمرکزبوده است، زيرا اسلام‌آباد يک افغانستان نيرومند درهمسايه‌گي‌اش نمي‌خواهد.

اوباما؛ رئیس جمهورامریکا ازکنگره خواستاربیش ازیک میلیارد دالر کمک های نظامی وغیرنظامی از جمله افزایش شش برابردرتامین مالی نظامی خارجی این کشورشد . کمک های پیشنهادی امریکا برای مبارزه علیه تروریزم ، افراط گرایی ، توسعه اقتصادی وایمنی تاسیسات هسته ای می باشد. کمک های امریکا و تعامل با پاکستان برای آوردن ثبات به افغانستان و ترویج روابط بهترمیان اسلام آباد و دهلی نو می باشد . طرح بودجه پس ازمنتشر شدن درسال مالی جدید به کنگره برای افزایش بیش از شش برابر تامین مالی نظامی خارجی فرستاده شد.

امریکا درسال مالی جدید به غیر نظامیان و برقراری امنیت در پاکستان مساعدت می کند.
دولت امریکا درسال مالی جدید بیش از ۸۰۰ میلیون کمک های اقتصادی و امنیتی به پاکستان می کند .تخصیص کمک های مالی امریکا به پاکستان در حدود ۵۳۴۰۰۰.۰۰۰ دالرکمک نظامی و ۳۰۷۰۰۰.۰۰۰ دالر کمک های امنیتی به این کشور می باشد .سند بودجه نشان میدهد که درخواست کمک ها به منظور تعهد امریکا به ارائه کمک های امنیتی برای ترویج مبارزه علیه تروریزم وافراط گرایی و ارتقای سطح قابلیت ها و تامین مالی ارتش پاکستان برای افزایش ثبات در منطقه مرزی و همچنین ثبات کلی در درون مرزهای این کشور است           . ادامه دارد...

 

 


بالا
 
بازگشت