دكتر نبي هيكل

 

یک طرح صادقانه

 

از سالهاست به امید زندگی مامون و مصوون در نا امنی و بدبختی بسر میبریم و مانند سیل - برده ای از یک صخره به صخره دیگر میخوریم و از یک قهقرا به قهقرای دیگر فرو میرویم. برای نجات از این وضعیت کارهایی انجام داده ایم - کارهایی که نتوانسته ما را از این بحران نجات دهد. درک لازم و علاقمندی لازم برای کار مشترک جمعی در جهات بیرون رفت از این حالت مرگبار در کشور بقدر بسنده وجود دارد اما دو مانع عمده بر سر راه این چنین فعالیت قرار دارد:
-
بی اعتمادی: زیرا برای سالیان دراز از اعتماد ما اsتفاده نادرست صورت گرفته است ، حتی بر ضد خود ما از آن استفاده شده است. ما تا کنون تدابیر سازنده اعتماد را در حلقه های تباری و فکری ایجاد کرده ایم. این تدابیر بر تفکرات اتنو سنتریک و اعتماد غلیط بنا یافته اند .   نجات از بحدان مستلزم  آن  است تا تدابیر ملی سازنده اعتماد را باید بوجود آوریم.
-
 تعصبفکری و گروپی: همه ی تدابیر اتخاذ شده برای بیرون رفت از وضعیت وخیم - شونده بر تعصبفکری و گروپی بنا شده اند و بدین ترتیب نیروها به گروپهای مجزا از هم تقسیم شده اند جاییکه تاکید بر مشترکات نه بلکه بر تفاوتها  قرار دارد. این انقسام ما را از اقدام مشترک ملی و سازمان یافته برای دستیابی به اهداف مشترک ملی باز داشته است.
نمونه های امیدوار کننده اقدامات مشترک ملی در سالهای اخیر زیاد اند اما این نمونه ها  نتیجه تمرکز منافع گروپها ی مبتنی بر تعصب گروپی و فکری  در یک نقطه واحد بوده اند و بدین لحاط نتوانستند تداوم یابند و برای اهداف با ثبات ملی خدمت کنند.
از این راه یکبار دیگر به همه ی آنانی که از وضعیت ناراض اند و واقعآ در عمل میخواهند ( سرشک از دیده) پاک نکنند بلکه کار موثر و متداوم برای خود و هموطنان خود انجام دهند- طرح آتی را مورد توجه قرار دهند.
این طرح دارای خصوصیات آتی میباشد:
  1.  اعتماد سازی میکند زیرا بر اعتماد شخص بر باورمندی وی اتکا دارد. ایا برخود و بر باورمندی خود برای خدمت صادقانه به مردم - یکجا با دیگران بدون تعصب - باور دارید؟ ایا چنین اعتماد و باور را بر دوستان و... دارید؟ پس خود ابتکار خدمتگذاری به مردم را بر اساس این طرح میتوانید بدست گیرید. در واقع شما بحیث منجر کار خدمت به خلق الله را بحیث یک وظیفه انسانی با این آرزو آغاز میکنید که مصمم هستید با دیگران برای اهداف مشترک ملی کار کنید.
2. یک اساسواحد فکری را برای کار مشترک جهت تحقق اهداف مشترک ملی بوجود میآورد که میتواند بصورت مستقلانه تا سطح یک حرکت سیاسی ملی رشد نماید.
3.  خصوصیت های مدیریت متمرکز و عیر متمرکز را بهم توام میسازد و ساحات خودمختاری را از راه اتکا بر اهداف مشترک و احترام به تفاوتها بحیث ضرورتهای طبیعی انسانی و اجتماعی فراهم میسازد.
4. گروپهای فارغ از تعصبفکری و گروپی را از راه تعهدات اصولی و علمی ملی باهم پیوند میدهد و کار مشترک ملی را بر اساس این تعهدات ممکن میگرداند.

هدف نخستی این طرح
طرح یک اساس فکری را برای کار منسجم و مشترک فراهم میسازد تا همه ی افراد یا سازمانها ی علاقمند بتوانند بر اساس اصول عام علمی برای اهداف ملی مشترک به عمل مشترک و دستجمعی اقدام نمایند.
هدف این است تا افراد و گروپها نخست این اصول یا اصول مشابه به آن را اساس فعالیت مشترک قرار دهند. هدف این نیست تا سایرین را برای اتحاد به دور یک فرد یا یک سازمان فراخوانیم بلکه تقاضا میگردد تا همه ی انسانهای مردم دوست و میهن دوست بر اساس یک طرح علمی بحیث اساس فعالیت و برخورد به مسایل فعالیت های خویش را برای تحقق اهداف مشترک ملی متحد گردانند.
چنین یک کار میتواند از دو راه تحقق یابد:
1.   از طریق اتحاد مستقلانه بر طرح مشترک: دوستان و جوانان طرح را مورد بحث قرار میدهند و غنی میسازند و اساس کار گروپ خود قرار میدهند. بدین ترتیب ده ها و صدها گروپ بر اساس یک طرح اساسی در واقعیت در جهات مشترک عمل میکنند.
 .۲ ایجاد یک مرکزیت باز برای عضویت: مانند سازمان ملل متحد که عضویت آن برای دولتهای دارای حاکمیت ملی باز است. این مرکز میتواند یک مرکز کمپیوتری ثبت و راجستر باشد و یا یک شورا که هر گروپ بدون قیدو شرط در آن  عضویت دارد و یا در آن شورا داری نماینده میباشد. شیوه کار در طرح پیشنهادی آماده شده نیز پیشنهاد شده است.

 

تفاهمنامه

مقدمه
با گذشت هر سال ضرورت اتحاد روشنفکری محسوس و ملموس تر از پیش میگردد. بسیاریها برای این اتحاد کار کرده اند و تعدادی هماکنون نیز مصروف اند روشنفکران افغان را با هم متحد سازند.  چرا تاکنون این مساعی حتی به اتحاد نزدیکترین متحدان فکری نیانجامیده است؟  زیرا:

1.       هر آن  فرد یا گروه که با این نیت تلاش دارد میخواهد دیگران  به وی بپیوندند. یعنی فکر خود را  مهتمر و درست تر از فکر دیگران میدانند(تعصبفکری و گروپی).

2.       ریتوریک مردم دوستی وو وطندوستی به انسان  سیمای بیشتر انسانی میبخشد و وی را متمایز از آنانی میسازد که بدنام و تاریخ زده اند. بدین ترتیب  خود  تبریه میگردد و  تقصیر  بر دوش دیگران  قرار داده میشود. جاده اتحاد  بدون شک جاده یکطرفه نیست.

برای اتحاد روشنفکری نیازمندیم به نیت و شیوه کار خود  تجدید نظر نماییم. کار اتحاد روشنفکری را باید باصراحت در هدف و بیان  آن بصورت مشترک  با سایرین آغاز نماییم.  کار اتحاد  تاکنون بر اعتماد غلیظ ( بر رابطه ها) بیشتر تکیه داشته تا بر اعتماد رقیق (  اصول و  ضوابط).این دو را باید در نخستین مرحله کار باهم توام سازیم. تفاهمنامه  هذا این ماموریت را بر عهده دارد تا دیسکورس  نیاز به اتحاد روشنفکری را بر اساس دید مشترک و زبان مشترک با مشارکت هرچه گسترده بنا نهد.

 شخصیتها ی حقیقی و حکمی میتوانند این تفاهمنامه را غنا بخشند و آن را به دید مشترک برای کار مشترک مبدل سازند.

 

 

 

 

متن تفاهمنامه

بادرک این حقیقت که

-                    انسانها در همه ی جوامع  و در همه ادوار تاریخی دور افکار و منافع متفاوت گردهم آمده اند؛

-                    صراحت و دقت در اهداف  برای در یافت راه های حل و فرمولبندی راه های رسیدن به آنها دارای اهمیت  کلیدی اند؛

-                    کار مشترک بدون درک مشترک و تفاهم ممکن نیست؛

-                     تامین حاکمیت مردم  بدون اکتویزم فعال سیاسی  روشنفکران متعهد که از اعتماد و حمایت مردم برخوردار باشند ممکن نیست؛

-                    جامعه داخلی افغانستان به یک ساختار سیاسی  سراسری و ملی به هدف دفاع از حقوق مردم نیاز دارد، و

-                    با درنظرداشت شرایط و وضعیت های حاکم بر جامعه و  ساختارهای سیاسی کنونی مصمم هستیم برای اتحاد روشنفکران متعهد  بر اساس اصول آتی مساعی مشترک انجام دهیم.

1.               ما هرنوع تغییر را به تغییر در نفسها مرتبط میدانیم و معتقدیم تغییر را باید از خود بیاغازیم. بدین لحاظ به ار تقای  سطح آگاهی  و دانش  اعضای سازمان و مردم توجه لازم صورت میگیرد.

2.               وداع با شیوه معمول و مروج اندیشه و عمل را شرط ضروری موفقیت مبارزه سیاسی میدانیم،و

هر نوع مظاهر تعصبفکری و گروپی را محکوم میکنیم.

3.               سازمان سیاسی را از آنانی پاک نگهمیداریم که دست و دامن  آلوده دارند.

4.               شفافیت درکار، کار تخصصی و رعایت دقیق اخلاق مسلکی مشخصات کار ما را تشکیل میدهند.

5.               تبدیل کار مردمی به مبارزه سیاسی و تبدیل مبارزه سیاسی به کار مردمی ماهیت اساسی مبارزات سیاسی ما را  میسازد.

6.               ما معتقدیم که حمایت مادی و معنوی سازمان سیاسی در جامعه افغانی باید  جستجو گردند.

7.               توانایی  سازمان سیاسی از نظر ما در درایت سیاسی، توانایی مدیریت و بسیج منابع ملی و کسب اعتماد مردم تبارز مینماید.

8.               سازمان سیاسی از نظر ما منافع ملی را با دقت و بصورت اوپراتیفی/ عملی تعریف مینماید.

9.               کار ما بر احترام به تفاوتها و کار مشترک برای تحقق اهداف مشترک و رشد استعدادها و توانایی های فردی استوار میباشد.

10.          ما معتقدیم که تخصصی شدن فعالیت های سیاسی سازمان سیاسی نه تنها تقدیر از استعدادها و  به معنای تقسیم صلاحیت ها بر اساس شایستگی میباشد بلکه  این توانایی ها و استعدادها را  رشد میدهد و به تربیت نسل جدید مدیران و رهبران سیاسی کمک مینماید.

11.          ما از ایدیولوژی خاص پیروی نمیکنیم بلکه از تیوری ها و دانستنی های علمی   در مبارزه سیاسی استفاده مینماییم. از نظر ما تیوریها و ایدیولوژیها چراغ رهنما اند و از تقدس برخوردار نیستند.

12.          ما به این باوریم که تعهد و اراده راسخ برای دفاع از حقوق حقه مردم به شمول حق حاکمیت سیاسی مردم هدف اساسی مبارزه ما را تشکیل میدهد.

13.           دفاع از عدالت اجتماعی، برابری در برابر قانون  و انکشاف متوازن  را  ضروریات حیات اجتماعی می پنداریم. ما همچنان از اقتصاد بازار آزاد با تمایلات اجتماعی حمایت میکنیم.

14.          حمایت قاطع از استقلال؛ تمامیت ارضی افغانستان واحد در صدر اهداف ما قرار دارد.

15.           ماحمایت  و تشویق مشارکت افراد و سازمانها را در تصمیمگیریها در اشکال مختلف آن وظیفه خویش می  پنداریم.

16.          ما معتقدیم که برای تحقق عملی اصول و اهداف سازمان به برنامه عملی نیاز وجود دارد که در آن اصول و اهداف متذکره بصورت عملی و قابل پیمایش تعریف میگردند.

17.        سازمان برای رشد کار و تصمیمگیری های تخصصی دفتر علمی را در  ساختار خویش ایجاد مینماید.

18.        ما معتقدیم که حضور احزاب سیاسی متعهد ملی برای  دفاع از حقوق  حقه مردم و تامین حاکمیت مردم ضروری میباشد.

 

(م .ن .ه)

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت