نقش مستقیم حکومت و استخبارات پاکستان در ویرانی افغانستان
نوشته : راستگو
مورخ/1394.7.13
اخیرا راحیل شریف لوی درستیز اردوی پاکستانی طی سخنرانی در انستیتوت رویال یونایتد سرویس یا شبکههای متحد سلطنتی لندن برای مطالعات دفاعی و امنیتی ، بر آغاز گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان تاکید کرده گفته است اگر به میز مذاکره با حکومت افغانستان کشانیده نشوند با داعش خواهند پیوست. با در نظر داشت این اظهارات پاکستان همواره در تعین سرنوشت افغانستان در جریان جهاد و پس از آن نقش اساسی داشت.
زمانیکه روس ها به هدف رسیدن به آبهای گرم وارد افغانستان شدند غرب، عربها و پاکستان مشترک در تلاش دریافت مهره های شدند تا بتوانند از توسط آنان جلو پیشرفت قشون سرخ را بسوی آبهای گرم بگیرند. با این وضع پاکستان منحیث یک کتلست نقش خوبی را بازی کرده و توانست که علاوه بر اینکه کمک ها را برای مجاهدین شکل داد ، حکومت پاکستان نیز صاحب یک کشور اتومی در منطقه عرض وجود کرده و سرقت مجموع زیادی از کمکهای بینالمللی باعث رشد اقتصادی پاکستان شد.
اما پیامدهای دوره جهاد افغانستان به نفع افغانها نه بلکه به نفع پاکستان وسایر کشور های عربی و غربی ذینفع بود زیرا آنان توانستند که با استفاده از جهاد مقدس افغانها خود را از دهن قشون سرخ رهایی بخشند که در نتیجه علاوه بر عقب مانی کشور و ویرانی بیش از یک میلیون کشته و نزدیک به پنج میلیون مهاجر و آواره بر جای گذاشت.
از اغاز مهاجرت ها به کشور های پاکستان و ایران ، رهبری حکومت پاکستان توانست مدیریت مهاجرین افغان و سران تنظیم ها را بدست بگیرد در قدم اول توانست که از وحدت مجاهدین بکاهد ونگذاشت که همه زیر یک چتر دور هم آینده و اقدام به ایجاد تنظیم که جدا گانه از اقدام مختلف افغانستان زد . در عین زمان روند کمک ها را که باید به مجاهدین به طور مستقیم صورت میگرفت جلوگیری کرده و برای هر تنظیم سهمیه قایل شد که در این مدت حکومت پاکستان بخصوص سازمان آی اس آی موفق شد که به گونه علنی ویا پنهانی در تنظیم های جهادی افراد وفادار به خود را تربیت و جابجا سازد.
در عین زمان پاکستان تطبیق برنامه های کشور های غربی برای افغانستان رابه عهده گرفته و مرحله جهاد را الی سقوط رژیم داکتر نجیب الله به پیش برد ، پس از سقوط رژیم داکتر نجیب الله پاکستان به عنوان اولین کشور خارجی دولت اسلامی افغانستان را به رسمیت سناخت و یک چک بانکی حاوی اعتبار ده ملیون دالر را به عنوان کمک بدولت مجاهدین به مجددی سپرد. هرچند که بعداً پاکستان حاضر نشد تا این پول را در اختیار کابل بگذارد.
اما پاکستان با نیت شومی که برای افغانستان داشت به مداخلات خصمانه شان همچنان ادامه داده و میان تنظیم های مجاهدین بر سر کسب قدرت درز ایجاد کرد که در نهایت اقوام مختلف به دور تنظیم های طرح ریزی شده در پاکستان و ایران جمع شدند و پایتخت میان تنظیم های قومی تقسیم شد.
سپس پاکستان بار دیگر مسوولیت تطبیق طرح انگلیس ، امریکا ، عرب را بنام گروه طالبان به عهده گرفت و تقریبا نود در صد مناطق را طالبان تحت سلطه خود در آوردند که در نهایت پس از یازدهم سپتامبر شبکه القاعده بر مرکز تجارتی امریکا حمله کرده و امریکا برای نابودی آنان در افغانستان اقدام کرد . اما باز هم پاکستان آرام نه نشته تا اینکه به اهداف خود برسد ، در جریان پانزده سال اخیر به حمایت گروه های مسلح مخالف دولت افغانستان پرداخته که هنوز هم ادامه دارد .
در عین زمان امروز طرح دیگر زیر نام داعش در افغانستان به اجرا گذاشته شده است که مسلما پاکستان بار دیگر تطبیق این پروژه را بدوش دارد و کوشش دارد که دولت افغانستان به میل پاکستان باطالبان وارد مذاکره شده وبه اصطلاح تلاش دارد تا پروژه طالب را به اتمام برساند تا بتواند بدیل انرا به پیش ببرد .
باور بر است است که از این اظهارات این مقام بر می آید که پاکستان در صدد تطبیق پروژه دیگر امریکا – پاکستان در خاک افغانستان است. و اگر گفته های راحیل شریف و سایر مقامان آنکشور مورد تحلیل قرار گیرد نتیجه بدست خواهد آمد که پاکستان در سرنوشت و ویرانی افغانستان نقش برجسته دارد، زیرا پس از اعلام خبر مرگ ملا عمر پاکستان به طورعاجل ملا اختر منصور در کرسی رهبری طالبان گماشته و کشمکش های ذات البینی که در گروه طالبان ایجاد شده بود مهار کرد. بنابرین پاکستان منحیث یک همسایه زشت که در کنار افغانستان قرار دارد همواره تلاش خواهد کرد تا برای بدست آوردن اهداف اش به مداخلات اش ادامه داده و برنامه های مختلف تروریستی را برای اهداف خود و غربی ها در خاک افغانستان عملی خواهد کرد.