استاد صباح

 

وعده هایی هوايي اشرف غنی وعبدالله به مردم

چطورمیتوانیم به یک نفراعتماد کنیم؟وخاصتتآ کسانی‌ را که جان، مال، امنیت ما درگروانتخاب شان است، بدون تحقیق ومطالعه درمورد سوابق آنها، سرنوشت خود را به دست آنها می‌سپاریم و گول حرف‌های فریبنده آنها را می‌خوریم؟ .

 

عبدالله من به ملت اعلام می‌کنم که نتیجه‌ی تقلب را حتی یک روز نمی پذیریم فقط حکومتی باید در چوکی قرار بگیرد که ملت  خواسته است. مردم ازما خواستند ومیخواهند ودرانتظار بودند وهستند که ما حکومت خود را اعلام کنیم ومن اعلام می‌کنم که نه تنها مردم این کشوربلکه دار و درخت وحتی صندوق های تقلبی هم شاهد بودند که دراین انتخابات چه گذشت وهمه بدانند که مردمی که برای ازادی قربانی دادند از رای خود به حیث عزت و ناموس خود دفاع می‌کنند. وی تاکید کرد که  شما که ما را قدرکردید و به ما رای دادید و انگشت تان را از دست دادید وعزیزان تان را ازدست دادید ما به شما این تعهد را میسپارم که جان خود را قربانی شما میکنم ولی حکومت تقلبی را نمی پذیرم. عبدالله بیان داشت، درحالی که تقاضای مردم ازتمام نقاط و تمام اقوام این تقاضا را داشتند ودارند که ما حکومت خود را اعلام کنیم واین تقاضای مردم بوده وهست واین قدردانی است وآنها بالای ما حق دارند و ما صدای مردم را نادیده گرفته نمی توانیم ولی ازمردم خواهش مان این است که به ما چند روز وقت بدهند. امازمانيکه کرسي وپولهاي زيرميزي راتصاحب نمودونه مردم بودونه ملت .

چنین است رسم سرای فریب

گهی درفرازاست وگهی درنشیب

چنین است رسم سرای جفا 

نباید از او چشم داری  وفا  .

حدود هشت میلیون نفربا وجود تهدیدها به پای صندوق‌های رای رفتند، می‌خواستند ازمیان دو نامزد یکی را انتخاب کنند. آن زمان نیز گمانه‌زنی‌هایی مطرح می‌شد که دو نامزد پیشتاز دور اول توافق کنند تا ازبرگزاری دور دوم انتخابات جلوگیری شود. اما بسیاری با این امر مخالف بودند زیرا می‌خواستند رئیس جمهوری برآمده از آرای مردم، افغانستان را رهبری کند. سرانجام براساس توافق امضا شده میان دو نامزد با میانجی‌گری جان کری وزیر خارجه ایالات متحده امریکا، هردو تیم انتخاباتی در قدرت سهم دارند و تصمیم‌های مهم مانند گزینش مقام‌های حکومتی را در مشوره با هم می‌گیرند. واضح نیست برنامه‌های مختلفی که هر دو نامزد در جریان مبارزات انتخاباتی وعده می‌دادند، چگونه تلفیق داده می‌شوند. بالاخره روسای دولت وحدت ملی پس از اینکه مکررهمدیگر را بغل کرده و ماچ کردند سوگند یاد کردند و برنده ی انتخابات رییس جمهور وبازنده، رییس اجرایی شد.

حکومت وحدت ملی پس از تشکیل با چالش‌های جدی ساختاری، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی روبرو است که هر یک ناشی از عوامل مختلف داخلی و خارجی هستند. انتخابات یکی از پرچالش‌ترین انتخابات ملی و حتی در سطح بین‌المللی بوده است. براساس طرح حکومت وحدت ملی که میان اشرف‌غنی و عبدالله امضا گردید، توافق شد که رئیس‌جمهور حکومت جدید اشرف‌غنی و رئیس اجرایی آن عبدالله باشند.

رئیس جمهور و رئیس اجرائیه وزارت خانه ها را میان خود تقسیم نموده است. تقسیم وزارت خانه ها و معرفی وزرا از سوی دو تیم کار را برای هر رئیس جمهور و رئیس اجرائیه سخت خواهد کرد. زیرا، وزرای که از سوی رئیس جمهور معرفی خواهد شد با سختی با رئیس اجرائیه کار خواهد کرد و برعکس. اینکه رئیس جمهور و رئیس اجرائیه چگونه این مسئله را حل خواهد کرد معلوم نیست. اگر وزرای حکومت افراد متخصص باشد باز کار کردن با دو رئیس سخت خواهد بود. به باور نگارنده زد و بند های درون حکومت میان رئیس جمهور و رئیس اجرائیه جزء از حکومت وحدت ملی است. امکان ندارد که رئیس جمهور و رئیس اجرائیه برخورد های در درون حکومت وحدت ملی نداشته باشد. زیرا، هر دو دارای طرز فکر های متفاوت می باشد. این طرز فکر متفاوت آن ها در دوران کارزار های انتخاباتی معلوم شد. بنابراین، سخن گفتن از حکومت کارآمد و یا بهبود کارایی نهاد های دولتی تا حدودی سخت و دشوار است. هم برای رئیس جمهور و هم برای رئیس اجرائیه سخت است که سخن از تغییر کارکرد نهاد های حکومتی بزند. بنابراین، لازم است که قبل از تشکیل کابینه به این مسئله نیز توجه نماید.‏

اما قانون اساسی موجود قدرت را به صورت متمرکز در اختیار رئیس‌جمهور قرار داده و ریاست اجرایی درقانون تعریف نشده است. تصورعبدالله از ریاست اجرایی، درحد نخست‌وزیری است. درمقابل، تصور اشرف‌غنی ازریاست اجرایی چیزی درحد رئیس دراداره ریاست‌جمهوری است که با حکم وی منصوب و مجری اوامر وی خواهد بود. این تفاوت در برداشت عبدالله و اشرف‌غنی اولین و مهم‌ترین چالش احتمالی برای ناکام ماندن تجربه دولت وحدت ملی می‌تواند باشد.

طالبان موضع خود را در خصوص  دولت وحدت ملی اعلام و آن را دشمن خود معرفی کرده‌اند بنابراین ادامه جنگ محدودیت‌های جدی برای تأمین امنیت به وجود خواهد آورد.

تمرکز قدرت و یا توزیع قدرت همچنان چالشی اساسی برای دولت آینده خواهد بود. نظام ریاستی و توأم با تمرکز قدرت یا نظام پارلمانی و توزیع قدرت در قالب نوعی فدرال، بحثی جدی است که هواداران و مخالفان خود را دارد.
هرچند که دولت وحدت ملی می‌تواند امیدوار باشد که با کسب حمایت خارجی به تدریج نیروهای امنیتی را تقویت و به حفظ امنیت کمک کند ولی درهر حال درارزیابی نهایی حفظ امنیت صرفاً ازطریق نظامی قابل حصول نیست و نیازمند تحرکات سیاسی و پیشبرد روند مصالحه ملی با طالبان و نیروهای مسلح مخالف دولت است امری که خارج از توان دولت وحدت ملی است و به چگونگی مناسبات منطقه‌ای و ارتباطات افغانستان و برخی همسایگانش و چگونگی عملکرد قدرت‌های بزرگ جهانی بستگی خواهد داشت. منافع قدرت‌های منطقه در افغانستان رنگ‌ و بوی ایدئولوژیک گرفته و بحث الگوی اسلامی قدرت را مطرح کرده که لااقل سه کشور پاکستان، ایران، و عربستان سعودی را درگیر آن کرده است.
اشرف غنی و عبدالله، دو رقیب دور دوم انتخابات ریاست جمهوری سال جاری خورشیدی،  یکی به عنوان رییس جمهور و دیگری به سمت رییس اجرایی دولت، سوگند وفاداری یاد کردند. در هفتم ماه میزان سال جاری، در چنین روزی، بر بنیاد توافق سیاسی، غنی رییس جمهور شد و عبدالله نیز ریاست اجرایی را در اختیار گرفت.

غنی در مراسم تحلیفش وعده‌های مشمول مبارزه با فساد، تامين صلح، از ميان برداشتن حكومت‌های موازی داده بود.

او صلح را يكی از نياز اساسی افغانستان و از برنامه‌های مهم حكومت وحدت ملی می‌دانست.

رییس جمهور سیاست‌های خارجی خود را در پنج حلقه برای مردم توضیح داد و تاکید کرد که برای جلب سرمایه گذاری‌های خارجی به شدت تلاش خواهند کرد. مبارزه با فساد اداری از اولویت‌های حکومت وحدت ملی در نخستين سخنرانی رييس جمهور غنی در مراسم سوگند وفاداری اش بود. او در روزهای نخست کاری‌اش فرمان بررسی دوباره‌ی پرونده‌ی کابل بانک را صادر کرد و هشدار داد که اشخاص آلوده به فساد و دزدان دارایی‌های ملی را محاکمه می‌کند.

عبدالله، رییس اجرایی حکومت، نيز در مراسم سوگند وفاداری اش، برهمکاری های مشترک و اثرگذار در حکومت وحدت ملی، تعهد سپرده بود. او تاکید کرد که به گونه‌ی هماهنگ در حکومت وحدت ملی، به منظور پیشرفت و ارایه خدمات بهتر به مردم کشور کار می‌کند.

شماری از مردم تمام وعده‌های حکومت وحدت ملی در روز تحلیف و مبارزات انتخاباتی آنان را سرخرمن دانسته اند.

آنان بر این باورند که با گذشت اين مدت كاری حكومت وحدت ملی، هنوز هم وعده‌های رييس جمهور غنی و عبدالله به گونه‌ی لازم عملی نشده است. تمام متهمان کابل بانک مجازات نشدند، وزارت‌ها توسط معینان ارشد رهبری می‌شود، هیچ تغییری در فساد و رشوت ستانی در نهادهای دولتی رونما نشد، کار در نهادهای دولتی به کُندی پیش می‌رود، ناامنی افزایش یافت و هیچ دریچه‌یی در مورد تامین صلح دایمی نیز باز نشده است. ردم با بیان این موضوعات، ده‌ها مشکل دیگر را نیز به ناکامی حکومت وحدت ملی پیوند می‌دهند.

مضان بشردوست می‌گوید: اولین بار است درافغانستان که به صورت رسمی یک حکومت مبتنی بر تقسیم چوکی و پول ایجاد می شود و رسمیت پیدا می کند... تشکیل چنین حکومتی برای نخبگان سیاسی افغانستان لندکروزر، کاخ، قصر و سفرهایی به تاجیکستان، دوبی، پاریس، واشنگتن و مسکو به ارمغان می آورد؛ اما برای مردم افغانستان، گرسنگی، فقر، کشته شدن و بی عزت شدن است که متاسفانه ما در ۴۰ سال گذشته شاهد آن هستیم.

آيا وعده هاي داکتراشرف غني وعده هاي سرخرمن اند؟؟؟

يكي ازنشانه وطن دوستي پرهيزازهرگونه خودكامگي است . آنكه با پيش گرفتن مشي استبدادي مي خواهد به وطن خدمت كند،بي گمان دچارخطاي بزرگي شده است. زيرا كه ميان استبدادوخدمت به خلق وميهن فاصله زيادي وجوددارد. برخي تصورمي كنندديكتاتوري مصلحانه مي تواندكشوررا ازهرج ومرج وناامني نجات دهدوبدين جهت ازاينگونه استبدادجانبداري مي كنند.اين درحالي است كه خسران ديكتاتوري مصلحانه بسياربيشترازفوايد آن است.وانگهي،اثبات مصلح بودن ديكتاتوردشوار است.

 

اگرامروز نه ، فردا كه حتماً
اگراين جا نشد،آن جا كه حتماً
دراين دنيا اگرنشد! خيراست
مي آيي با من آن دنيا كه حتماً.

اشرف غنی بعد ازکنفزانس بن به افغانستان بازگشت. در سال ۱۳۸۰ هجری شمسی، به عنوان مشاور اقتصادی دولت موقت کرزی تعیین شد، که در این جریان وی با اخضر ابراهیمی همکاری نمود و مسؤول بازسازی و کمک های خارجی به افغانستان گردید. بعد از لویه جرگۀ اضطراری در۱۳۸۱، اشرف غنی به عنوان وزیرماليه دولت انتقالی تعیین شد. در سال ۱۳۸۳، اشرف غنی از وزارت ماليه استعفا ورییس پوهنتون کابل را پذیرفت.

اشرف غنی درانتخابات ۱۳۸۸ هم نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد اما به پیروزی نرسید. وی دراداره کرزی مسؤولیت پروسۀ انتقال را بدوش گرفت. اشرف غنی درانتخابات اخیرریاست جمهوری دردور دوم وارد رقابت با عبدالله  شد و سانجام توانست بيشترازپنجاه وشش درصد از آرای مردم را به خود اختصاص دهد. درنتیجه به وجود آمدن اختلافاتی درخصوص شمارش آرا، سرانجام توافق شد تا دولت وحدت ملی به شرکت عبدالله تشکیل شود.

- جوزجان:  پوهنتون تحقيقاتى نفت وگاز مى سازم. در این پوهنتون پیرامون نفت و گاز تحقیق خواهد شد و انجنیران و کارگران فنی آموزش خواهند دید.

- جوزجان: از گاز این ولایت باید برق تولید شود که در ابتدا برای مصارف جوزجان و سپس به سایر ولایات شمال و کابل تمدید گردد.

- کابل: در مدت پنج سال حکومتداری ام، هیچ فردی در کشور بدون مسکن نخواهدبود.

- کابل: انجام کارهای لازم برای حمایت از سرمایه گذاران و مصوونیت سرمایۀ آنها. قانون را ابتدا بر خود، جنرال دوستم و سرور دانش تطبیق خواهم کرد.

- هلمند: در صورت پیروزی، برای بازسازی بند کجکی به طور جدی توجه مى کنيم و برای حاصلات پنبۀ هلمند که در گدام ها ذخیره می شود و بازار فروش ندارند، بازار مناسب پیدا خواهيم کرد.

- کابل: ولایات سرحدی را به ولایات ترانزیتی تبدیل خواهد کرد.زمينۀ سرمايه گذارى در کشور را توسط خود افغانها مساعد می کنيم؛ نبايد چشم وگوش ما سوى کمک هاى خارجى باشد.

- کندز: این ولایت را محور ترانزیت بین المللی می سازیم و با سرمایه گذاری در بندر شیرخان، خط آهن را ازین مسیر تمدید خواهیم کرد.

- کندز: تحكيم سواحل درياى آمو، ميكانيزه ساختن زراعت، ايجاد پوهنتون زراعتى، توسعه ميدان هوايى و شهركندز، ازدیاد دو ولسوالى، رشد بخش خصوصى و صنايع دستى زنان، در اولويت کارى ام قرار خواهد داشت.

- خوست: در صورت پیروزی، میدان هوایی خوست را بین المللی می سازیم و بخاطر بازسازی جاده غلام خان این ولایت، اقدام خواهیم کرد.

- پکتیا: اين ولايت را به منطقۀ ترانزیتی تبدیل خواهم کرد، بندهای آب از جمله بند مچلغو را خواهیم ساخت.

- ننگرهار: ولایات شرقی را به صادرکنندۀ برق تبدیل خواهم کرد. یک پوهنتون اسلامی به سویه بین المللی در جلال آباد خواهیم ساخت، این شهر را به یک مرکز صنعتی که حتی اقلام تولیدی آن به خارج از کشور صادر شود، مبدل می کنیم، کانال ننگرهار را اعمار و آب آن را مهار خواهیم کرد.

- کندهار: تبدیل کردن کندهار به مرکز ترانزیتی در سطح منطقه، ساخت خط آهن در اسپین بولدک، تمدید خط لوله گاز ترکمنستان از طریق افغانستان، و تبدیل کندهار به یک مرکز انتقال گاز، ساخت یک جاده دو طرفه از کندهار تا ارزگان، ایجاد برنامه همبستگی ملی بخاطر بازسازی شهرها شامل برنامه هاى حکومت ما خواهد بود.

- بامیان: بر تقویت صنعت توريزم (سیاحت) در این ولایت، بازسازی، ساخت شاهراه بامیان-هرات و اتصال ولایات جنوبی و شمالی از طریق بامیان تمرکز ميکنيم.

- هرات: تکمیل خط آهن ایران به هرات، فراهم ساختن زمینۀ صادرات از میدان هوایی هرات، مدیریت آب های جاری این ولایت، اقدام برای تمدید خط لوله گاز ترکمنستان. تبدیل کردن هرات به مرکز ترانزیت بین المللی و ایجاد فضای مصوون برای سرمایه گذاران.

- فاریاب: ساخت خط آهن بین بندر آقينۀ فارياب، حيرتان بلخ و شيرخان کندز و اتصال آن به خط آهن ترکمنستان، تبدیل کردن فاریاب به یک مرکز تجارتی، سرمایه گذاری در بندر تجارتى آقينه در سرحد با ترکمنستان و احیاى بندر خواجه قچى، تسريع کار بند آب ولسوالى المار، ادامۀ شاهراه حلقوی بین فاریاب و بادغیس، رشد صنعت قالين، تبدیل کردن فاریاب به گدام زراعتی افغانستان.

- فاریاب: ولايت فقير وغريب فارياب را با اقدام در راستای رشد تجارت، زراعت و استخراج معادن آن، به ولایت غنى تبديل می کنیم.

: بدخشان: در قدم اول شاهراه تجارتى ابريشم را که از بدخشان عبور ميکند، به چين وصل نموده و آنرا به مرکز ترانزيتى جهان مسمى مى کنيم.

- کابل: تقویت بانکداری اسلامی در کشور.

- کابل: رسیدگی به قضیه کابل بانک و محاکمۀ عوامل آن.

امور فرهنگی، اجتماعی و دینی:

- کابل: تبدیل افغانستان به مرکز تفکر اسلامی، ایجاد مدارس بزرگ دینی برای هر حوزه بخاطر جلوگیری از سفر مردم برای ادامه تحصیلات علوم دینی به خارج از کشور.ارگ و مسجد را وصل نموده، اتحاد و همبستگى بين آنها مى آورم؛ بر حقوق مادى و معنوى عالمان دين احترام مى گذارم.

- فاصله ميان ارگ ومسجد را ازبين ميبريم ، همبسته گى  ميان مردم ايجاد ميکنيم وبه حقوق مادى ومعنوى علما احترام مينماييم .

- زبان هاى رسمى را ترويج می دهیم.

محیط زیست:

- کابل: شهرهای بزرگ، از اثر آلودگی هوا با مشکلات فراوان روبه رو است. مشکل آب، مشکلی است که قابل توجه ما است. برای حفظ محیط زیست، حفاظت منابع طبيعی ضروری است و در اقدامات ما کنترول مواد نفتی شامل خواهد بود. وضعيت محيط زيست  درشهر کابل، شهريان را با خطر جدى مواجه ساخته  است. براى  حل اين مشکل، جلو ورود تيل بی کيفيت را خواهد گرفت و دوباره کابل را سرسبز خواهد کرد.

- پکتیا: پروژه های مشابه آنچه را که قبلاً از سوی آلمان در راستای حفاظت جنگل های پکتیا صورت گرفته بود، اجرا خواهم کرد.

حکومت داری:

- کابل: در صورت پیروزی در انتخابات، جهت تامین حضور پایدار و با ثبات نخبگان سیاسی، اقوام با هم برادر کشور در سطح رهبری نظام دولتی از طریق تعدیل قانون اساسی، معاونت جدید ریاست جمهوری را تاسیس و ترکیب ملی را تکمیل و تامین می نماید.

- کابل: تا زمان تعدیل قانون اساسی و ایجاد پست معاونت، بعد از مراسم تحلیف، طی یک فرمان تقنینی، پست ریاست اجرایی حکومت را با صلاحیت های مشخصى که از سوی رییس جمهور تعیین و تفویض می شود، ایجاد خواهد کرد.

- کابل: ٤٠ درصد بودجه ملى را براى ولايات و ادارات محلى اختصاص ميدهیم تامشكلات مردم ولایات، در عرصه هاى مختلف رفع شود و همچنان با تنفيذ کامل قانون، وحدت ملى، ساختن حکومت مردمى، اصلاح محاکم، ايجاد زمينه هاى کار براى جوانان، انتخابى شدن شاروال ها و افزايش صلاحيت هاى شان را عملی خواهیم کرد.

-موافقت نامه امنیتی دوجانبه را در روز های اول رسیدن به قدرت امضا می کنم.

- کابل: دولت را به شرکت سهامی تبدیل نخواهد کرد و هر شش ماه در مورد حکومتداری به مردم گزارش خواهد داد.

- کابل: برای برگزاری همزمان انتخابات شوراهاى ولسوالی، با انتخابات ولسی جرگه کار خواهد کرد.

- کابل: با فساد به طور جدی مبارزه خواهد کرد و افرادی را که از سال ها پیش به اینسو در یک ولایت به عنوان والی کار می کنند، برکنار خواهد نمود.

- کابل: مجرمان را مجازات نموده و با ایجاد سیستم مکافات ومجازات، در میان ادارات عدلی و قضایی و پوليس هماهنگى لازم را به میان خواهد آورد.

- کندهار: ده ساله کردن زمان اعتبار پاسپورت به منظور جلوگیری از فساد اداری

- کابل: چوروالی را دوباره به شاروالی مبدل مى کنم تا مردم خود را مصوون بدانند. اگر یک سال به وی وقت داده شود، در راستای بهبود اداره و بازسازی، شهر کابل را به یکی از بهترین مناطق شهرى تبدیل خواهد کرد.

- کابل: ایجاد یک اداره برای مدیریت زمین های دولتی، تبدیل قباله های عرفی به شرعی و بازپس گیری زمین های غصب شده.

امنیت و امور نظامی:

- کابل: در روز اول، قوماندانی قوای مسلح افغانستان را ايجاد مى کنم تا امنيت در کشور تامين گردد.

- کابل: از حقوق نیروهای امنیتی و وارثان شهدا دفاع نموده، از معلولین دوران جهاد حمايت کرده و از نظامیانی که فعالیت های مؤثر داشته باشند، تقدیر خواهیم کرد. افرادمسلح خودسر را قانونمند خواهيم ساخت. در روشنايى صلاحيت هاى قانونى، به ناقضين حقوق بشر و جنايتکاران جنگى رفتار قانونى خواهيم نمود.

- ننگرهار: تبدیل کردن ولایات شرقی به مرکز صلح و امنیت.

- بدخشان: تقويت، تجهيز و آموزش اردوى ملى در سطح کشور و بيشتر ساختن تشکيلات پوليس ملى و مسلکى شدن آنها در ولاياتى مانند بدخشان را که محدود است، وسيع ميسازم.

معارف و تحصیلات عالی:

- کابل: قبل از همه يک محيط و چهارچوب را براى معارف به ميان خواهيم آورد، که يک متعلم صنف نهم قابليت اين را داشته باشد که در اقتصاد، در انتظام امور جامعه و هم براى تقويت و حفظ جان خود و کشور، در همه امور سهيم شود. متعلمين بعد از فراغت صنف نهم يا دوازدهم، در ذهن خود به ادامۀ تعليمات ديگر آمادگى داشته باشند.

ما در اين مورد نيز توجه زياد داريم تا يک محصل نبايد مجبور شود که چهار سال پوهنتون بخواند، بلکه افرادى را نيز تربيه کنيم تا در جريان دو سال به بازار داخل شوند؛ افرادى که از اثر مشکلات امنيتى، اقتصادى، فرهنگى و جامعه از تعليم خود باز مانده اند.

امتحان کانکور نيز بطور بنيادى اصلاح شود. مکاتب را بر اساس کيفيت تدريسى آن، معيارى می کنيم تا متعلمين از تحصيلات عالى دور نمانند. جوانانی که از مکتب و پوهنځى می مانند، به اساس تجارب جهانى، برنامه هايى براى آنان راه اندازى خواهد شد که در جريان ١٠ هفته، نيمه مسلکى شوند. پس ما يک قوۀ يک ساله کار را مطرح و عملى خواهيم کرد که در جريان آن، جوانان بی سواد از ١٠ هفته گرفته تا شش ماه، در جريان کار عملى آموزش هاى مسلکى ببينند.

صحت:

-بلند بردن سطح داکتران زن بخصوص در بخش نسايى- ولادى، تا سطح مرگ و مير مادران و اطفال کاهش يابد. خواهان به ميان آوردن وسايل پيشرفتۀ طبى و بلند بردن کدرهاى تخصصى و فنى هستيم. شفاخانه ها و مراکز صحى را به وسايل عصرى تجهيز می کنيم و مراکز صحى را براى تربيه و صحت معتادان اعمار خواهيم کرد.

حقوق بشر به ویژه حقوق زنان :

- کابل: به زنان سهم زیادی در حکومت خواهم داد و افرادی را مجازات خواهم کرد که با زنان خشونت می کنند. تعلیم زنان و خدمات صحی برای آنان از اولویت های کاری ام خواهد بود، تنها برای زنان، یک پوهنتون بزرگ و درجه اول می سازیم تا تحصیل کنند. اگر درحکومت من کسی به زنان با چشم بد ببیند، شدیداً مجازات خواهد شد. تعیین یک قاضی زن در ستره محکمه در راستای بهبود امور قضایی زنان:

- بدخشان: زنان  توانايى کار را در ادارات دارند؛ اما به دليل سنتى بودن جامعه، اجازۀ کار براى شان داده نمى شود،؛ من ظرفيت زنان را بلند برده و زمينۀ کار در ادارات دولتى را براى شان مساعد ميکنم.

آزادى بيان:

- درحکومت آينده خود، آزادى بيان را درکشورقانونمند می سازيم. درهمکارى با نهادهاى مدنى، حدود آزادى بيان را مشخص می نماييم. مديريت رسانه ها را به گونه اساسى تغييرمی دهيم تا يک فرهنگ آزاد ملى به وجود آيد. به تمام پرونده های قتل ژورناليستان رسیدگی می کنیم، حق الله وحق العبد را ازهم تفکيک می نماييم تا آزادى بيان حفاظت گردد.

مهاجرین و بیجاشدگان داخلی:

- کابل: برگشت وآرامی مهاجرین در اولویت های کاری ما قرار دارند. ما آماده ایم که برای هدف منطقوی و کشوری، تمامی مشکلات را مشترکاً بررسی کرده و از بین ببریم. ما برگشت مهاجرین به کشور را بر اساس یک برنامۀ منسجم، به یک امر جدی مبدل میگردانیم. برای آنها راه های زندگی ومعیشت را فراهم میسازیم. پروژه هايی که حال برخی هموطنان ما در آن مصروف اند مانند فارم های زنبوردارى، ماهی و مرغ؛ این پروژه ها را برای آنها فراهم میسازیم. آنها را در پروسۀ ملی با خود شریک میسازیم و به امور تعلیمی وصحی شان توجه خاص صورت خواهد گرفت.

- اعطای پاسپورت به مهاجرین افغان که با پاسپورت های پاکستانی در کشورهای عربی به سر می برند.

- هرات: ایجاد مکان سکونت برای بیجاشدگان داخلی مقیم هرات. بازگرداندن مهاجرین ولایات جنوبی از کویتۀ پاکستان به زادگاه های شان.

صلح با طالبان:

- تامین صلح به کمک علمای دینى در کشور.

-  به هدف تامين صلح سراسرى درکشور و موقفگيرى با مخالفان مسلح دولت، اجماع ملى ميخواهم، شرايط اجماع را فراهم ميکنيم تاصلح پايدار بيايد.

 - حاکميت ملى، در اولويت کارى ما قرار دارد تا از راه سياسى به يک اجماع واحد برسيم. از همه مخالفين مسلح بالخصوص طالبان مسلح ميخواهيم که براى ساختار نظام قوى و مشارکت ملى، بعضى نظريات و پيشنهادات خود را ارايه نمايند و خود را در يک نظام سياسى داخل کنند.

عبدالله چگونه بريخ نوشت وبرآفتاب گذاشت ؟؟؟

يكی ازمصاديق وطن دوستي ترجيح منافع ملي برمنافع شخصي است.اگركسي منافع خودرا برمنافع ملي اولويت دهد، نمي تواند ازوطن دوستي وعشق زادوبوم دم بزند. آنكه درراه وطن ايثارگري مي كندوجان ، مال و آبروي خودرا فداي ميهن مي كند،بي گمان وطن دوست حقيقي است.ازخودگذشتگي تنها درجنگيدن وشهادت نيست،بلكه هركس به هرنحوي درراه وطن فداكاري كندودرنتيجه آن كشور رشدوتوسعه يابد،توانمندشود يا از خطري درامان بماند،ايثاركرده است.

چیزی ویرانگرترازاین نیست که دریابیم فریب همان کسانی را خورده‌ایم که باورشان داشته‌ایم.

اعتراف کنیم بسیاری ازما حداقل یکبار فریب اشک‌ها و لبخندهای جنگ سالارخارجي پرست را خوردیم

اما اکنون برای خلاصی ازشرگروپ جنگ وتفنگ‌، میتوانیم نشان دهیم که دیگربازی رنگ‌ها، دروغ، فریب، حیله و نیرنگ کارساز نخواهد بود ودل به جند تفنگداروجنگ سالاري که امروزنيکتايي پوشيده وعطروعنبرميزنند ... نمی بندیم وبايک نه مردانه ازخودميرانيم. 

به آتش میکشانی ساحل من

چراپا ماندي درآب وگل من

نميخواهم ديگرنامت بگيرم

بروتودست بردارازدل من.

عبدالله مي گفت:  نتیجه اعلام شد و ما این نتیجه را رد و تقبیح میکنیم و قبول نداریم. ... من به ملت اعلام می‌کنم که نتیجه‌ی تقلب را حتی یک روز نمی پذیریم فقط حکومتی باید درچوکی قرار بگیرد که ملت خواسته است. مردم از ما خواستند و میخواهند و در انتظار بودند و هستند که ما حکومت خود را اعلام کنیم و من اعلام می‌کنم که نه تنها مردم این کشور بلکه دار و درخت و حتی صندوق های تقلبی هم شاهد بودند که در این انتخابات چه گذشت و همه بدانند که مردمی که برای ازادی قربانی دادند از رای خود به حیث عزت و ناموس خود دفاع می‌کنند. وی خطاب به مردم تاکید کرد که  شما که ما را قدر کردید و به ما رای دادید و انگشت تان را از دست دادید و عزیزان تان را از دست دادید ما به شما این تعهد را میسپارم که جان خود را قربانی شما میکنم ولی حکومت تقلبی را نمی پذیرم.

درحالی که تقاضای مردم از تمام نقاط و تمام اقوام این تقاضا را داشتند و دارند که ما امروز حکومت خود را اعلام کنیم و این تقاضای مردم بوده و هست و این قدردانی است و آنها بالای ما حق دارند و ما صدای مردم را نادیده گرفته نمی توانیم ولی از مردم خواهش مان این است که به ما چند روز وقت بدهند. از آنچه در ۲۰۰۹ اتفاق افتاده بود به عنوان جام زهر یاد کرده و گفت امسال دیگر ۲۰۰۹ نیست و آن سال ما به خاطر عزت و ابروی مردم و منافع ملی از حق مان گذشتیم ولی این بار که بازهم مردم بر ما منت گذاشته است و رای دادند، ما از تک تک رای مردم حراست نموده و هیچ کسی و هیچ کشوری نمی‌تواند ما را نادیده بگیرد. او در این نشست به شدتاز سوی هواداران اش تحت فشار قرار گرفته بود و هوادران این تیم از عبدالله عبدالله می‌خواستند که همین امروز حکومت شان را اعلام کنند.

عبدالله تحت همین فشار از صحبت‌های تلفونی خود با رییس جمهور اوباما رییس جمهور ایالات متحده امریکا یاد کرده گفت اوباما قول داده که جان کری وزیر امور خارجه ایالات متحده روز جمعه به کابل آمده و در خاموش کردن آتش انتخابات کمک خواهد کرد. مه این اطمینان را دارم واین  افتخار را هم دارم و میدانم که با یک صدای ما افغانستان از این رخ به دیگر رخ خواهد شد، چون ما در موضع حق نشستیم و حق پیروز است و از همین جا اعلام میکنیم که اگر قطعه قطعه شود حکومت تقلبی را نمی پذیریم. ما به دنبال تجزیه نیستیم، و عزت و سربلندی را در تمامیت ارضی این کشور می‌دانیم. در ۲۴ و ۴۸ ساعت گذشته ما خواستیم یک شانس دیگرهم به  طرف‌های درگیر درانتخابات بدهیم هرچند که تغییری هم در تصمیم ما نیامده بود و ان تصمیم این بود که نتیجه‌ نمی‌پذیریم ولی تعبیر کردند که ما چوکی میخواهیم و پول میخواهیم ولی ما از کوچک ترین حق مردم نگذشته و از تک تک رای مردم حفاظت و حراست خواهیم کرد ولی دیگران قدراین فرصت را ندانستند.

مطلبي که اخيرآباعث مباحثه وسرگرمي درشبکه هاي اجتماعي گرديد است ودريکي ازبرگه هاي فيسبوکي نوشته شده:

بزرگترین مشکل افغانستان، امروز با تدبیر و هوش و نبوغ جلالتمآب محترم بزرگوارداکتر عبدالله عبدالله رییس عمومی اجراییه و رییس کابینه و صدراعظم اجرایی و نخست وزیرآینده کشور، شناسایی و حل شد. ایشان دریافتند که در این شرایط حساس و خطرناکی که کشورمان در معرض جنگ، انتحار، تروریزم، داعش و برف کوچ قرار دارد، تمام بدبختی ها بخاطر نبودن لقب «جلالتمآب» پیش از نام شان است. در نشست فوق العاده ی که درقصرسپیداربابزرگان قومی، صدها مشاور، خبرنگاران داخلی و خارجی برگزار شده بود، همه به این نتیجه رسیدند که اگر لقب «جلالتمآب» در نام محترم رییس اجراییه اضافه شود تمام بدبختی های مردم حل می شود. حاضرین به نبوغ دانشمند بزرگوار و ادیب مشهور حضرت داکترعبدالله عبدالله حیرت کردند و در حالیکه یخن های خود را پاره می کردند فریاد زدند:‌ ( چرا زودتر متوجه نشدیم؟! خداوند صدراعظم اجرایی را زنده داشته باشد).

تنها ۱۱ نفر مشاورمعاونیت اول ریاست اجرایی  دارد که در بست مافوق رتبه مقرر گریده است.

همچنان درين حدود ازمعاون دوم رطاست اجرايي

وهمين تعداد ازشخص جلالتمآب ريس اجرايي .
محمد ظاهرعزیز فرزند عبدالمحمد بحیث مشاورسیاسی و امور بین المللی.
محمد حلیم تنویر فرزند محمد امین بحیث مشاور امور فرهنگی و اجتماعي.
عبدالجبار شولگری فرزند عبدالعلیم بحیث مشاور امور حقوقی و امور پارلمانی.
قاضی نجی الله فرزند عطاء الله بحیث مشاور امور دینی.
داکتر صفی الله فرزند محمدالله بحیث مشاور امور فرهنگي و رسانه ها.
داکتر سیف الدین فرزند محمد خان بحیث مشاور اقوام و قبایل.
محمد سرور ذاکر فرزند علی خان بحیث مشاور اقوام و قبایل.
محمد رضا فاضل فرزند محمد ایوب بحیث مشاور امور دینی.
عبدالمنان فرزند عبدالرسول بحیث مشاورامور امنیتی.
عبدالصبور توحیدی فرزند عبدالشکور بحیث مشاور امور حکومت داری.
اسد الله فرزند معین خان بحیث مشاور امور انکشافی و اقتصادی.

جنرال عبدالملک مشاورارشد عبدالله .

جنرال ظاهراغبرمشاورخاص عبدالله .

زدران مشاورمهم عبدالله .

وعده هاي عبدالله :

- دایکندی: سرک گردن دیوار را که کابل ، ولایات مرکزی و هرات را باهم  وصل می کند ،به صورت اساسی خواهیم ساخت. سرک گردن دیوار که حدود ٧٠٠ کیلومتر طول دارد، از منطقۀ گردن دیوار ولسوالی حصۀ اول بهسود ولایت میدان وردک آغاز و از راه ولایات بامیان، دایکندی وغور به هرات وصل ميشود.

- دایکندی: مشکل آب آشامیدنی و زراعتى را از طريق ساخت بند هاى برق رفع خواهیم نمود.

- غور: برای ساخت جاده، بند هاى برق، زراعت و پوهنتون در ولايت غور توجه جدى خواهيم کرد.

- نیمروز: اين ولايت را از درجه دوم به ولایت درجه اول ارتقاء خواهيم داد.

- نیمروز: بند کمال خان و ميدان هوايى نيمروز را که کار آن نيمه تمام است، تکميل خواهيم کرد.

- نیمروز: آب آشامیدنی مورد نیاز مردم این ولایت را که اکنون اکثر آنها از آب شور استفاده ميکنند، فراهم خواهیم ساخت.

- پروان: درصورت پیروزی، درپروان و پنجشیر بند آب خواهیم ساخت.

- پکتیا: اگرپیروز شوم، بند مچغلو را خواهیم ساخت و پکتیا را از درجه دوم به ولايت درجه اول ارتقاء خواهیم داد.

- غزنی: در مرحله نخست، امنیت را  دراین ولایت خواهیم آورد و بعداً بیکاری را از بین خواهیم برد.

- غزنی: راه های بزرگ مواصلاتی و پوهنتون برای این ولایت خواهیم ساخت.

- غزنی: انرژی برق مورد نیاز مردم را تامین خواهیم کرد و برای دهاقين، سردخانه خواهيم ساخت.

- فراه: در صورت پیروزی، ساخت بند بخش آباد از جمله اولویت های ما خواهد بود.

- فراه: امنيت را دراین ولایت تامین و جاده های تمام ولسوالی ها را قیرریزی خواهيم کرد.

- بامیان: ساختن شاهراه شمال- جنوب از طریق بامیان و بازسازی جاده های شهر، از اولويت هاى ما دراين ولايت است.

- بامیان: خاتمه دادن به محرومیت بی برقی، ایجاد سردخانه برای محصولات زراعتی، رفع مشکل کوچی ها با مردم بومی بامیان، شامل برنامه هاى ما ميباشد.

- بغلان: در راستای بازسازی ولایت بغلان کار خواهیم کرد و به ویژه بند آب کیلگی را خواهیم ساخت.

- کندز: احیای دوباره تصدی سپین زر، ساخت و بازسازی جاده حلقوى کندز، تحکيم سواحل آمو، تقویت زراعت و تطبیق ماسترپلان شهری کندز در صدر برنامه هاى ما قرار خواهد داشت.

- ننگرهار: بازسازی کانال ننگرهار، ساخت پل بهسود، ساخت شاهراه خوگيانى- جلال آباد، جلال آباد- تورخم و جلال آباد- کابل، برنامه هاى زيربنايى ما را تشکيل ميدهد.

- ساخت بندهاى برق بر دریاهای کنر و کامه و اعماربندهاى برق کوچک در دامنه هاى سپين غر

- کندهار: تامین برق مورد نیاز کندهار.

- پروان: فعال سازی کارخانه سمنت جبل سراج، ساخت بند برق قمچاق ولسوالی سیاه گرد و ساخت یک بند آبگردان بر رودخانه پنجشیر.

- خوست: ساخت کامل شاهراه خوست- گردیز، احیای بندر غلام خان، فراهم کردن زمینه ارتباط پوهنتون خوست با پوهنتون های جهان و فراهم کردن زمینه ادامۀ تحصیل برای استادان پوهنتون.

- خوست: ساخت جاده خوست- گردیز، تبدیل میدان هوایی خوست به یک میدان هوایی بزرگ در سطح منطقه، ایجاد فرصت های کاری برای بیکاران و توسعه معارف، تبدیل خوست به یک مرکز ترانزیتی و ایجاد یک شهرک صنعتی و تمدید برق از کابل به خوست.

- کابل: حمایت از بخش خصوصی و تولیدات داخلی از اولویت های کاری ام خواهد بود. درپنج سال آینده حداقل یک میلیون شغل ايجاد خواهم کرد؛ در سال اول ٨٠هزار شغل و در سالهای بعدی چند برابر خواهد شد.

- بدخشان: شاهراه تجارتى ابريشم را که از ولسوالى بهارک بدخشان آغاز گرديده و با عبور از ولسوالى هاى وردوج به اشکاشم این ولایت می رسد، به چین وصل خواهیم کرد.

- تخار: ايجاد زمینه كار براى افراد بيكار، سهم دادن جوانان تحصيل كرده در پُست هاى دولتى

-توسعه ولسوالى هاى ماوراى كوكچه، اعمار بندبرق بر درياى كوكچۀ سفلى و وصل ساختن ولسوالى درقد به مركز تخار.

- بلخ: اجرای برنامه های ویژه برای حمایت از معلولین و بازماندگان شهدا.

- کندهار: ايجاد مدارس دينی به خاطر جلوگیری از رفتن جوانان برای فراگيرى علوم دینی به کشورهای همسایه.

امور فرهنگی، اجتماعی و دینی:

- کابل: به صورت خاص به خواسته های علمای دین توجه خواهم کرد.

- کابل: تمرکز بر وضعيت ورزشکاران در محراق توجه حکومت ما خواهد بود.

حکومتداری:

- کابل: درصورت پيروزى درانتخابات، امضاى سندامنيتى با امريکا از اولويت هاى من  خواهد بود.

- کابل: هیچنوع زورگویی، استفاده جویی وتبعیض را درحکومت خویش اجازه نخواهیم داد.

- کابل: حکومت به رهبری من، فرد محور نه، بلکه تمام مردم درآن خود را خواهند دید.

- کابل: مشکل کوچى و ده نشين را براساس قانون حل خواهيم کرد.

- کابل: حکومت جوابده را ايجاد نموده و وعده هاى خود را عملى خواهیم کرد.

- غور: مطابق با قانون کشور، خواسته هاى مردم به شمول ولايت مستقل به نام دايزنگى(در محدوده ولایات غور، دایکندی و بامیان) را مطابق با قانون عملی خواهيم نمود.

- بلخ: ایجاد وزارت امور جوانان

- کابل: با همسایگان روابط نیک خواهیم داشت؛ اما در عین حال از مردم و کشور خود دفاع خواهیم کرد.

- پکتیا: کار صادقانه، خدمت و احترام به همه اقوام. هیچنوع زورگویی، استفاده جویی و تبعیض را در حکومت خویش اجازه نخواهیم داد.

- خوست: گماشتن افراد نخبه خوست در پُست های عمده دولتی.

- کابل: قانون بر همه شهروندان بدون تبعیض یکسان تطبیق خواهد شد.

- کابل: با فساد اداری و مواد مخدر به صورت جدی مبارزه خواهیم کرد.

- داشتن روابط با احترام متقابل و تعريف شده با جامعه جهانى.

حقوق بشر به ویژه حقوق زنان:

- کابل: جهت بهبود شرايط و تامين فرصتهاى مناسب براى زنان در عرصه هاى آموزش، تعليم وتحصيل، توانمندسازى، اقتصاد، عدالت، نظارت و بررسى و توسعه حقوق و منزلت زن درجامعه، گام هاى جدى برمی داريم.

- کابل: نبود قانون منع خشونت يکى از علل خشونت گسترده عليه زنان و دختران است و ما این مشکل را در روزهاى نخست حکومت خود رفع خواهیم کرد.

- پکتیا: به هیچ کس اجازه نخواهيم داد به مسائل قومی دامن بزند.

مهاجرین و بیجاشدگان داخلی:

- بلخ: فراهم آوری تسهیلات وشرایط برای برگشت مهاجرین به کشور.

صلح با مخالفان مسلح:

- کابل: آوردن صلح و حفظ منافع ملی کشور را در اولویت کاری خویش قرار می دهیم.

- کابل: برای تامین صلح، باید تفاهم بین الافغانی برمبنای مصالح ملی شکل بگیرد و ما در این راستا قدم های اعتمادساز و بلندی را بر می داریم. راه منطقی این است که در چوکات قانون اساسی، با هم گفتگو نماییم و راه حل های عملی را با توجه به زمینه های مشترک به وجود بیاوریم.

« بيشترين بهره ازمنابع خبري وتبصره پيرامون آن بخاطراستناد به حقيقت نويسي وحوادث نگاري ».

 

 


بالا
 
بازگشت