استاد صباح
تيم اشرف غني ازکجا آغازکردند وبه کجا ميروند؟؟؟
كمك به بهبود توانمندي هاي كشور نوعي وطن دوستي است. اگركسي با دانش،مهارت وتجربه اي كه دارد،درافزايش توانمندي هاي عمومي كشورنقش آفريني كند،بي گمان خدمت بزرگي به وطن كرده است وتلاش وهمت او نزد ملت ارزش وشان والايي خواهندداشت.
توازدردی كه افتا دست برجانم میدانی؟
اگرميداني
دردم رابگودرمان نمي تاني؟
گمانم
است ميداني تو ازامروزوازفردا
بيا برگو برمردم حديث و راز پنهاني
قدم سنجيده
بگزار تو در افق فردا ها
چراعاقل
كند كاری كه بازآرد پشیمانی؟.
دکتراشرف غني که توانست بزرگان افغانستان را متحد بسازد و یک نیروی سیاسی روشنفکری را تشکیل بدهد که مدافع منافع کشورباشد. غني با انسجام بزرگان ، خلیلی (ازمليت زحمتکش هزاره ) ،جنرال دوستم( ازترکتباران) ،احمد ضيامسعود( تاجيک) ، الحاج روزمحمد نور( متنفذ تُرکمن) ،جنرال مجید روزی ( متنفذ قوم عرب) هماهنگی را ایجاد نمودند. گيلاني ومجددي( روحانيون بانفوذ) ، گروپهاي مختلف حزب اسلامي وحرکت انقلاب اسلامي تنظيم هاي جهادي، حنيف اتمر،علي احمد جلالي ، زلمي خليلزاد،سلطان زوي و... ( پشتونهاي تکنوکرات ) ، حاجي دين محمد ، ظاهرقدير، پسران کاکاي کرزي ازقندهار، سران ولايات خوست، پکتيا، پکتيکا، ميدان وردگ ، لوگر، کنر،لغمان ، زابل ... ( پشتون) ، و.... این انسجام وحرکت مشترک که اکثريت مطلق نفوس کشور را تشکیل می دهد با تفاهم با بزرگان و روشنفکران اقوام اقلیت نورستانی، بدخشي، بلوچ، پشه یی وغیره وسهیم ساختن آنها در قدرت و اداره کشور زمینه یک حکومت ملی و گره گشای مشکلات افغانستان شمرده ميشود.
اشرفغنی به عنوان نامزد ریاستجمهوری، جنرال دوستم، رهبرحزب جنبش، درپست معاونت اول و سرور دانش ازحزب وحدت برای پست معاونت دوم، برای شرکت درانتخابات ریاستجمهوری اعلام آمادگی کردهاند. اين ائتلاف یکی ازپرقدرتترین ائتلاف بود. همچنان درآنزمان شخصيتهاي دولتی ومستقل حمایتشان را از این ائتلاف اعلام کرده بودند. کرزى رییسجمهور، کریم خلیلى، زلمى خلیلزاد، احمدضیا مسعود، پيرسيداحمد گيلاني وحضرت مجددي، حنیف اتمر، انورالحق احدی، زلمیرسول، علیاحمد جلالی، حاجیظاهرقدیر، حاجی دینمحمد، پسران کاکاي کرزي ، داوود شاه صبا،اسپنتا ، سيدمنصورو ... اشرف غنی دیدگاه اش را درمورد برنامه های خود به این صورت تبیین کرده بود، تداوم وتحول ازعمده ترین برنامه های وی درآینده افغانستان می باشد. البته می دانیم که تداوم وتکمیل دواصطلاحی است که همواره نامزدان جبهه حکومت روی آن تاکید کرده اند.
جنرال دوستم بارها تاکيد نمود، من به اشرف غنی قول دادم وهرگزبرنمی گردم.
كريم خليلى وجنرال دوستم بايکجاشدن تاکيدکردند: درپهلوى حفظ وحدت ملى ويكپارچه
گى و نجات کشور از تجزيه بوسيله دشمنان حيف شدن سرمايه گذارى آخوند هاى ايران
با مزدورى خيالباف هاى كوروشى و جعليات بافان آريايى وخراسانى مخصوصا با دركـ
واقعيت عينى جامعه كه پيشرفت و طرقى كشور با اتحاد دو قطب بزرگ قومى درخانه
مشترك ما افغانستان يعنى پشتونها و تُركتباران وهزاره هاوتعداد تاجيکهاكه حدود
هشتاد فيصد (٨٠ ٪) نفوس كشور را تشكيل ميدهد با حضور فعال اقوام اقليت امكان
پذير ميباشد.
دشمنان پوده اگر ننگ و عارداشته باشند ديگرگستاخى در مقابل صاحبان و پدران
غير رسمى خود هرگزنخواهند كرد!
-
احمد ضیا مسعود رهبر جبههء ملی
-
سید حسین انوری
-
حاجی الماس وکیل ولایت پروان.
-
حضرت صبغت الله مجددی رهبر جبههء نجات ملی
-
پیرسید احمد گیلانی رهبر محاذ ملی اسلامی
-
سید منصورنادری
-
الحاج دین محمد، وحیدالله سباون ریس شوراهای حزب اسلامی
-
غلام محمد هوتک ازحرکت انقلاب اسلامی
- حاجي ظاهرپسرحاجي قدير
-
حکمت الله کرزی، ده ها بزرگان قومی و صدها تن از هواخواهان تیم تحول و تداوم
درخیمهء لوی جرگه.
ضيامسعود:. آنهای که ۱۴ سال خون تاجیکان را به هردرمعامله کرده اند، تاجيكان را دشمن اقوام شريف افغانستان ساختند، تاجيكان را مردمان اوباش و پوكـ معرفى كردند بدانند که ملت تاجیک حالا بیدارشده است و دیگربه هیچ ناقل و فرصت طلب وقت نخواهد داد که با سرنوشت آنها تجارت کنند. اشرف غني درنخستین سخنرانی خود به عنوان رییس جمهوری، گفت ، درعمل ثابت کردیم که ثبات کشور را قربانی هیچ چیز دیگر نکنیم.
غني ميگويد: درشش ماه آینده تصمیم خواهیم گرفت که چند هزارکیلو متر سرک، چند هزار کیلومتر خط آهن، چند بند، چه مقدار برق، چه تعداد مسکن ایجاد کنیم و این ساحاتی است که در تمام این ها تجارب موفق چین و آسیای شرقی مورد استفاده ما قرار خواهد گرفت. هدف ما چیست، هدف ما این است که افغانستان به یک چهار راه آسیا مبدل شود مثلیکه در زمان راه ابراشیم ما چهارراه آسیا بودیم، اما چهارراه آسیا در قرن ۲۱ معنی این است که پایپ لاین ها، خطوط آهن، شبکه های برق و معاملات بانکی و تجارتی همه در افغانستان انجام شده بتواند و از این جهت تغییر جغرافیای افغانستان به یک جغرافیای اقتصادی سیاسی که به اساس آن ما بتوانیم نقطه وصل آسیا شرقی، آسیا مرکزی، آسیا جنوبی و آسیا غربی باشیم که انشالله و تعالی عملی است، تهداب آن گذاشته شده و میخواهم باز هم از جلالتماب کرزی که تهداب مناسبات نیک ما را با چین گذاشته بود ابراز امتنان کنم. یک قدم بزرگ در توسعه آن گذاشته شده و ملت افغانستان انشالله و تعالی نتایج عملی آن را خواهد دید. ایجاد بسترسرمایه گذاری اصلاح سیستم قضایی و حقوقی ماست شما متوجه هستید که حکومت وحدت ملی تان اقدامات جدی و سرتاسری در این بخش انجام داد.
ستره محکمه در حال تغییر است در چند ماه آینده دو قاضی ستره محکمه را ما انتخاب خواهد کردیم و یکی از این معیار ها انتخاب معلومدار است، اینست که آشنایی با اصول حقوقی تجارتی و فهم این که از نگاه حقوقی باید در افغانستان بستر سرمایه گذاری را ایجاد نمود.
لوی څارنوالی که خلاف قانون بر نظارت شرکت های خصوصی و دولتی دست انداخته بود دستش از این کوتاه شد، اداره عالی ضد فساد محدود شد به ثبت سرمایه و ساده سازی یعنی مشکلات را که از هر تاجر و سرمایه دار ما داخلی و خارجی شکایت میکرد که از طرف منابع مختلف مورد تفتیش قرار میگیرد حل شد، یعنی حل بعدی از این که محیط مساعد شود . اقدامات زیادتر نیاز اند که انشالله و تعالی در وقت مناسب همراه تان شریک میشود.
اما مسوولیت عمده تفتیش به اداره عالی تفتیش و تفتیش داخلی وزارت ها راجع شد. در قسمت کابل بانک اقدامات جدی و سرتاسری صورت گرفته، دوسیه کابل بانک زیر تعقیب است مراحل قانونی خود را به صورت اساسی طی میکند و ما امید قوی داریم که محاکم افغانستان در این بخش فیصله عادلانه صادر کند. در حین حال همراه بانک های خصوصی افغانستان، همراه تمام بانک ها صحبت سرتاسری داشتیم و برای اصلاح سیستم بانکی افغانستان همرای این ها به نتیجه رسیدیم در یکی از نشست های بعدی ما، نتایج اساسی از این را خواهد دیدید اما انشالله و تعالی افغانستان دوباره شاهد یک بحران بانکی نخواهد باشد چون بانک ها اساس بنیادی سرمایه گذاری است.
در قسمت شرکت های مخابراتی هم اقدام سرتاسری شد جناب داکتر عبدالله و مه نشست بسیار خوشایند و موثر همرای این ها داشتیم، اول تمام راپور های سال گذشته این ها را خودم شخصاً خواستم و مشکلات این ها را بررسی کردیم و در حین حال زمینه پیشرفت زیادتر برای این ها فراهم کردیم چون این ها زیاد ترین سرمایه گذاری را در افغانستان انجام دادند. در کنفرانس لندن از پیش شان دعوت کردیم که بتوانند در سرمایه گذاری در افغانستان دیگران را تشویق کنند.در حین حال دیدید که در چین یک هیات بزرگ سکتور خصوصی افغانستان را دعوت کردیم و ما را شرف بخشیدند که همراه ما رفتند. درهریک ازسفر های کاری ما سکتور خصوصی حضور خواهد داشت. در بخش امنیت اقدامات همه جانبه روی دست است. شورای امنیت ملی در روز پنجشنبه جلسه سه و نیم ساعته داشتیم که تمام قوماندانان امنیه، والی های هفت ولایت عمدۀ که گمرک دارند، قوماندانان سرحدی و روسای گمرگ تشریف آوردند و تحلیل مشخص و هدایات مشخص برای اصلاح گمرکات، برای جلوگیری از قاچاق و برای ازدیاد عواید برای شان داده شد.
اقدمات ما دو جز دارد یک جلوگیری از حالات منفی کنیم و دوم بستر سازی مثبت است. شما شاهد خواهید بود که در شش ماه آینده یک پلان زیر بنای ملی افغانستان را ایجاد می کنیم که به اساس آن تمام افغانها بدانند که بصورت عادلانه و متوازن پیشرفت زیر بنای افغانستان چه رقم عیار خواهد شد و با شورای ملی امید است که به موافقه برسیم که بودیجه انکشافی ما از چار چوب یک ساله به چارچوب سه ساله مبدل شود تا مردم بتوانند پروژه های متوسط و بزرگ را در عمل ببیند. اقدامات در ین قسمت جریان دارد. در وقت های مناسب دوباره برایتان در این مورد بر میگردیم.
صلح آسان نیست اما اجباری است. اگر آسان میبود در سالهای گذشته انجام میشد. اقدامات ما در هریک از حلقات پنجگانۀ سیاست خارجی ما از خاطر اینست که زمنیۀ صلح فراهم شود چون این یک هدف ملی ماست. میزان همکاری پاکستان در هفته های آینده معلوم خواهد شد. چون یک قسمت اراکین بلند رتبۀ پاکستان آمده و خواهند آمد، زمینۀ سفر کاری من با پاکستان در حال آماده گی است و ما میخواهیم که اقدمات کوتاه مدت، وسط مدت و دراز مدت در داخل یک نقشۀ کاری منسجم صورت بگیرد.
پیشتر برای تان عرض کردم که افغانستان خواهان مناسبات نیک با اعضای هر پنج حلقه سیاست خارجی خود است.
اما مقدار گرمی این مناسبات متقابله است. افغانستان به هیچ کس اجازۀ اینرا نخواهد داد که از خاک افغانستان مقابل یک دولت دیگر یا یک نهاد مشروع بین المللی سو استفاده شود. و امید است که همسایه های ما و همکاران ما به عین اصل برسند. نکتۀ بنیادی در چیست؟ دنیا تغیر کرده. حرکات افراطی که بوجود آمده نظام دولتی دنیا را مورد سوال قرار داده، نظام بین المللی بر اساس دولت بحیث واحد تشکیل کنندۀ اش بنیاد شده.
انفجار دولتداری در عراق در سوریه در یمن تمام نظام را بحیث یک رشتۀ زنجیری ضعیف ساخته. چون هر بار که یک حلقۀ زنجیر ضعیف میشود زمنیۀ ضعیف شده تمام زنجیر را فراهم میکند. ما درافغانستان امید قوی داریم از جهت اینکه که اولین حکومتی بودیم که در حلقۀ خبیثۀ تعرض، جنگ، مواد مخدره، قاچاق و غیره قرار گرفتیم و امید است که انتخابات و تشکیل وحدت ملی ما به دنیا ثابت ساخته باشد که ما مردم افغانستان مصمم هستیم که اولین مملکت باشیم که حلقۀ نجیبۀ صلح، ثبات و رفاه را تشکیل بدهیم.
آنقدر
بیکفایتی از دولتمردان گذشته درکشور دیدیم که تعیین صد روز برای بررسی عملکرد
حکومت ایتلافی موجود بیش از حد خوشبینانه است. بهعنوان یک ناظران سیاسی، با
واقعبینی، یک سال پس از تشکیل حکومت را بهعنوان یک معیار زمانی برای خود در
نظر میگیرم تا براساس آن عملکرد حکومت غنی و عبدالله را سنجیده بتوانم.
مشکل صد روز
نخست حکومت جدید در این است که بدون تشکیل کابینه اصلاحات و برنامههای وعده
داده شده را عملی کرده نتوانسته است. برای همین، آنچه در این صد روز از
رییسجمهور و رییس اجرایی دیدیم، تکرار همان وعدههای انتخاباتی بود به اضافه
کمپاین رسانهای حکومت جهت ایجاد یک موج مثبت به نفع حکومت. غنی و تیمش به
درستی تشخیص داده بودند که پس از یک دوره طولانی ناامیدی نسبت به حکومت حامد
کرزی، نیاز است که با راهاندازی موجهای سیاسی مثبت و اقدامات نمادین به میزان
امیدواری و خوشبینی جامعه نسبت به حکومت و آینده افزود. گشودن پرونده کابلبانک
نمونهای از موجسازی مثبت آقای غنی بود.
اما بهنظر
میآید که برای حفظ این خوشبینی لازم است که آقایان غنی و عبدالله هرچه زودتر
روی تشکیل حکومت توافق کنند که در غیر آن در کنار از بین رفتن امید، بیطاقتی و
خستگی افکار عامه نیز از عملکرد آن دو افزایش مییابد. بازتابهای منفی سفر غنی
به هرات بیشتر ناشی از خستگی افکار عامه و رفتارهای گیجکننده رهبران حکومت
موجود است. در حالی که غنی و عبدالله روی تشکیل حکومت به توافق نرسیدند،
برکناری دستهجمعی مقامات یک ولایت نشاندهنده پلان منسجم اصلاحات نیست بلکه
حرکت سیاسی بهمنظور تثبیت قدرت و یا دستکم نمایش جدیت رییسجمهوری است که
برخلاف وعدههای گذشته قادر به تشکیل کابینه نبوده است.
از دید مردم
عادی بیانات رییسجمهور در مورد آینده کشور در زمان انتخابات و پس از مراسم
تحلیف جالب بود اما ادامه آن دلزننده است. وقتی دو رهبر کلان کشور روی تشکیل
یک کابینه به توافق رسیده نمیتوانند و روی اختلافات خود نقطه پایان
نمیگذارند، چگونه به مردم وعده کار و تصمیمگیری جمعی برای حل مشکلات مختلف
کشور را داده میتوانند؟ متاسفانه حکومت وحدت ملی در صد روز نخست آزمایش موفقی
نداشت. طبعا منظور اجرای وعدهها نیست زیرا همه به خوبی میدانیم که سه ماه
برای تحقق بخشیدن به وعدهها کافی نیست. بلکه صد روز نخست زمانی برای آزمایش
رهبری و مدیریت آقایان غنی و عبدالله بود که درآن نشانههای امیدوارکنندهای به
چشم نمیخورد. ما در این صد روز دیدیم که چطور این دو فرد با مسایل برخورد کرده
و با اختلافات خود چگونه کنار میآیند.
درآغازاختلافات برسرتشکیل کابینه نموداری ازجدیت دو طرف برای ساختن یک کابینه
معیاری و درست تلقی میشد اما بعدا معلوم گردید که تاخیر در تشکیل کابینه ریشه
در اختلافات درونی تیمها برای تقسیم کرسی دولت دارد. البته، در عرصه سیاست
چنین چیزی غیرقابل توقع نیست اما زمانی که به مهمترین مانع برای تشکیل حکومت
تبدیل میگردد، پیامهای نگرانکنندهای را مخابره میکند.
یکی از این
پیامهای نگرانکننده این است که آیا غنی و عبدالله در تصمیمگیریهای کلان
سیاسی، امنیتی و اقتصادی همین سان دچار اختلاف نظر شده و کشور را به بنبست
خواهند کشید؟ افغانستان نیاز به تصمیمات جدی دارد که بدون شک دارای تبعات سیاسی
و قضایی زیادی خواهد بود. اگر حکومت بهدلیل اختلافات داخلی نتواند روی
پالیسیها و عملکردها به نتیجه برسد، در آن صورت پیشبینی بحرانها کار دشواری
نیست. با اینکه دو طرف تلاش میورزند در روند تصمیمگیری به اصل مشوره و
تصمیمگیری مبتنی بر رضایت دو جناح پایبند باشند اما در بلندمدت چنین روند
دشوار و پرمناقشه تصمیمگیری، ماشین دولت را دچار کندی و از کار افتادگی خواهد
کرد.
متاسفانه در تمام جهان حکومتهای ایتلافی ناپایدار و ناکارااند. در سیستمهای
پارلمانی امکانات سقوط حکومتهای ایتلافی و برگزاری انتخابات زودهنگام امر
معمولی است اما در افغانستان هرچند برگزاری انتخابات زودهنگام بهدلیل سیستم
ریاستی منتفی است ولی بهنظر میآید که چانهزنیها و اختلافات داخلی میزان
ناکارایی حکومت را افزایش میدهد. افغانستان نیز از این قاعده مستثنا نبوده مگر
اینکه یک تجربه جدید در تاریخ دموکراسیهای معاصر به ثبت رساند.
حکومت
وحدت ملی در صد روز خود
۹
سفر خارجی انجام داده است. این سفرها یا برای وارد شدن در تعاملاتی که
افغانستان ازآن متاثر میشود بوده است یا هم برای جذب حمایت مجدد به سوی حکومت
وحدت ملی. رییسجمهور غنی در نخستین سفر خارجیاش همانطور که خود در زمان
کارزارهای انتخاباتی وعده داده بود، به عربستان رفت. ظاهرا این سفر برای ادای
حج عمره بود. ولی رییسجمهور در حاشیه حج عمره با رهبران سیاسی عربستان سعودی
نیز دیدار کرد.
عربستان یکی
از تاثیرگذارترین کشورها در افغانستان است.
جدا از جایگاه دینی عربستان که کعبه مسلمانان در آن کشور قرار دارد، این کشور
در طول سالیان دراز به اشکال مختلف در افغانستان حضور داشته است.
بیشتر
حمایتهای مالی به مجاهدین در زمان مبارزه با تجاوز شوروی از سوی عربستان صورت
میگرفت و حتی گفته میشود ایالات متحده امریکا نیز بخش عمده کمکهای خود را از
مجرای عربستان سعودی به مجاهدین میرساند. حتی تعداد زیادی از عربها در جبهات
جنگ همراه با مجاهدین حضور داشتند که تعدادی از آنان بلای جان جهان شدند، از
جمله اسامه بنلادن. عربستان از جمله کشورهایی بود که به طالبان نیز کمکهای
زیادی انجام میداد. تا حدی که جزو معدود کشورهای جهان بود که رژیم طالبان را
به رسمیت شناخت.
پس از سقوط طالبان و حضور جامعه جهانی درافغانستان نقش عربستان درقبال
افغانستان مقداری کمرنگ شد ولی این دوری دیری نپایید و با حضور دوباره طالبان
در گوشه و کنار افغانستان زمزمههای زیادی در مورد کمک مالی عربستان به طالبان
روی زبانها افتاد. به هرصورت عربستان در حال حاضر تلاش دارد تا در افغانستان
به بهانه حمایت از روند صلح جای پای داشته باشد و این مساله از دید سیاستمداران
افغان دورنیست. به همین خاطر هرازگاهی سیاستمداران افغان از عربستان سعودی
میخواهند تا برای صلح و ثبات افغانستان کاری بکند. رییسجمهور غنی در سفر دیگر
خود به چین رفت. چین امروزه یکی از کشورهای مهم سرمایهگذار در افغانستان به
شمار میرود. در حال حاضر دو پروژه بسیار مهم استخراج مس عینک لوگر و نفت و گاز
شمال افغانستان را چین بهدست آورده است و این دو پروژه عایدات هنگفتی را نصیب
افغانستان میکند.
درکنارآن حجم مبادلات تجاری با چین فوقالعاده بالا است و میتوان گفت بخش اعظم
واردات افغانستان از چین صورت میگیرد. سفر رییسجمهور غنی به چین در کنار تلاش
برای تثبیت جایگاه حکومت وحدت ملی نزد سیاستمداران چین یک پیام بزرگ دیگر نیز
داشت و آن اینکه رییسجمهور از دولت چین درخواست کرد تا در رابطه تامین صلح و
ثبات در افغانستان نقش بازی کند. احتمالا این پیام خیلی سریع مجاب شده باشد.
زیرا همین چند روز پیش هیاتی از طرف گروه طالبان از قطر به چین رفته است و با
مقامات سیاسی این کشور گفتگو کردهاند.
هرچند تا هنوز بهطور واضح مشخص نیست که این گفتگوها در چی زمینههایی بوده
است، ولی این مساله میتواند بهعنوان نخستین حرکت چین برای نقش بازی کردن در
روند صلح افغانستان محسوب شود.
سفر به پاکستان نیز فارغ از دستآورد نمیتواند باشد. رییسجمهور برای اولین
بار مستقیما به مرکز نظام امنیتی پاکستان حضور یافت و در آنجا با فرماندهان
مهم نظامی پاکستان از جمله رییس ستاد ارتش این کشور در پشت درهای بسته گفتگو
کرد. هرچند افزایش حملات انتحاری و گروهی طالبان به اهداف مختلف در کابل این
گمانهها را تقویت کرد که گویا گفتگوهای پاکستان اثر آنچنانی نداشته است، ولی
پس از چندی بحثهایی پیرامون همگرایی پاکستان و افغانستان برای مبارزه با
تروریسم بار دیگر گفتگوهای محرمانه پشت درهای بسته راولپندی را متبارز ساخت.
پس از این سه سفر، رییسجمهور در یک بسته سفری به چهار کشور رفت. در اوایل ماه
دسامبر رییسجمهور غنی برای اشتراک در کنفرانس بینالمللی لندن در مورد
افغانستان به انگلستان رفت. او قبل از رفتن به انگستان توقف کوتاهی در
آذربایجان کرد و از آنجا به بلجیم رفت.
در بروکسل رییسجمهور غنی در نشست وزرای خارجه کشورهای ناتو اشتراک کرده و از
لزوم حمایت ناتو از افغانستان صحبت کرد. غنی در بروکسل نیاز اصلی افغانستان را
تامین ثبات و امنیت دایمی خواند و از ناتو خواست در این رابطه حکومت وحدت ملی
را حمایت کنند. پس از نشست بروکسل آقای غنی در کنفرانس لندن اشتراک کرد و
توانست بار دیگر حمایت جامعه جهانی را با خود داشته باشد. غنی توانست کمک
شانزده میلیارد دالری را که جامعه جهانی در کنفرانس توکیو وعده داده شده بود،
در کنفرانس لندن نهایی کرده و تایید آن را به دست بیاورد.
شمارش معکوس برای پایان صد روز نخست حکومت وحدت ملی آغاز شده است، اما این
حکومت تا حال نتوانسته حداقل بخشی از کابینهاش را تکمیل کند. اگر این نقص
جبران نشود، بزرگترین ناکامی اشرفغنی وعبدالله در صد روز نخست خواهد بود؛
ناکامی ی که کل حکومت وحدت ملی را زیر سوال میبرد. حکومت وحدت ملی برای ایجاد
همگرایی بیشتر میان جریانهای سیاسی عمده کشور، ایجاد شد. با بحرانی شدن دور
دوم انتخابات ریاستجمهوری، کشور در آستانه جنگ داخلی قرار گرفت. این نگرانی
وجود داشت که نکند دولت افغانستان و نظم سیاسی موجود از درون منفجر شود.
حکومت وحدت ملی پادزهری برای آن وضعیت بحرانی بود. در آن زمان گفته میشد که
اشرفغنی بهعنوان یک چهره زيرک وباهوش، میتوانند اوضاع را بهسامان کنند و
تجربه موفقی از حکومتداری به نمایش بگذارند. اما اگر موفق نشوند، این فرضیه
ابطال میشود. البته حکومت وحدت ملی، کارکردهای مثبتی هم داشته که نمیتوان از
آن چشمپوشی کرد. بهعنوان مثال این دولت، با ناتو و امریکا اسناد همکاریهای
دفاعی و امنیتی امضا کرد. با این کار در واقع نیروهای امنیتی افغانستان بیمه
شدند.
رییسجمهور پیشین، از امضای این اسناد امتناع کرد و این امر روابط میان کابل و
کشورهای عضو ناتو را بهشدت متشنج ساخت. حکومت وحدت ملی این روابط را ترمیم
کرد. از زمان روی کار آمدن این دولت، هیچ دولتمرد غربی، افغانستان را کشوری
فاسد نخوانده است. در هیچ همایش بینالمللی از فساد و ناکارآمدی دولت افغانستان
سخنی به میان نیامده است. به دوران افتادن دوباره پرونده کابلبانک، هرچند
بهصورت ناقص، یکی از کارکردهای مثبت دیگر حکومت وحدت ملی بود. دوران دوباره
این پرونده نشان داد که دزدهای داراییهای مردم حتا در کشوری مثل افغانستان که
در فهرست فاسدترین کشورهای جهان است نیز، از تعقیب عدلی معاف نمیشوند و
بالاخره عدالت اجرا میشود.
تلاشهای حکومت وحدت ملی برای ایجاد همگرایی منطقهای و رسیدن به یک راهحل
سیاسی برای جنگ، نیز سزاوار ستایش است. دریچهای که برای بهبود روابط با
پاکستان گشوده شده نیز، درخور تحسین است، اما معرفی نشدن کابینه، همهچیز را
تحتالشعاع قرار داده است. معرفی نشدن کابینه پیامدهایی داشته است که حتا بر
زندگی روزمره مردم هم اثر گذاشته است. بهعنوان نمونه، کارایی و خدماترسانی
نهادهای دولتی، افت کرده است. بهدلیل نبود وزیر و مدیریت سرپرستی، کسی دل به
کار نمیدهد.
فساد مالی و اداری هم بدون هیچ واهمهای افزایش یافته است. هرچند برکناریهای
اخیر، مقامهای حکومتی را تکان داده، اما با آنهم ادارههای دولتی در نوعی
بیسرنوشتی به سر میبرند. ماموران وزارتخانهها تصور میکنند که تکلیف
وزارتخانه یا ادارهشان روشن نیست. امنیت نیز تا حدی از دوام بنبست کابینه
متاثر شده است. اقتصاد و تجارت هم که تعریفی ندارد.
تصور میرفت
که با پایان بنبست انتخابات، تجارت رونق میگیرد، اما بنبست کابینه بار دیگر
وضعیتی را خلق کرده است که تجارت رونق نمیگیرد. درست است که برخی از کشورها
ماهها نخستوزیر، کابینه یا رییسجمهور نداشتند، اما کشور ما تحمل دوام بنبست
اعلام کابینه را ندارد و مانند آن کشورها نهادهای نیرومند ندارد. اگر تا پایان
صد روز بنبست اعلام کابینه شکسته نشود، بزرگترین ناکامی حکومت وحدت ملی رقم
میخورد.
رهبران حکومت
وحدت ملی که پس از جنجالهای زیاد انتخاباتی و تلاشهای بینالمللی موفق شدند
تا حکومت ملی را ایجاد کنند، به تاریخ بیستونهم سپتامبر گذشته پس از مراسم
تحلیف، رسما به کار خود آغاز کردند.
حکومت وحدت
ملی در روزهای اول کار خود مبارزه با فساد اداری را در صدر برنامههای خود قرار
داد. اشرفغنی در مراسم تحلیف خود به قاضیالقضات دستور داد تا تمامی نهادهای
عدلی کشور را طی یک ماه مورد ارزیابی قرار داده و سیستم مجازات و مکافات را در
نهادهای عدلی حاکم سازد. غنی در این مراسم گفت که نهادهای عدلی به فساد
آغشتهاند و فساد باید از دامن قضا پاک شود. او همچنین گفت که بدون عدالت صلح
تامین نمیشود و تامین عدالت نیازبه اصلاح نهادهای عدلی کشور دارد.
اشرفغنی در
نخستین سخنرانی خود بهعنوان رییسجمهور در مراسم تحلیف گفت که او از تمام
صلاحیتهای خود برای اصلاح نهادهای عدلی و قضایی افغانستان کار خواهد گرفت.
اما دو روز
بعد از اظهارات رییسجمهور در مورد فساد اداری در نهادهای قضایی کشور، دادگاه
عالی در برابر اظهارات رییسجمهور واکنش نشان داد و در بیانیهای علام کرد
معلوماتی که در مورد نهادهای قضایی به رییسجمهور داده شده، نادرست بوده است.
امضای پیمان
امنیتی: حکومت وحدت ملی در نخستین روز کاریاش، پیمان امنیتی با ایالات متحده
امریکا را به امضا رساند. همچنین چارچوب همکاریهای امنیتی میان افغانستان و
ناتو نیز همزمان با امضای پیمان امنیتی با امریکا، توسط نماینده حکومت وحدت ملی
با نماینده غیرنظامی ناتو در کابل به امضا رسید.
اشرفغنی
وعبدالله، رهبران اصلی حکومت وحدت ملی، پیش از برگزاری دور دوم انتخابات
ریاستجمهوری وعده داده بودند که در نخستین روزهای کاریشان پیمان امنیتی با
ایالات متحده امریکا را امضا میکنند.
بازخوانی
پرونده کابلبانک: پس از امضای پیمان امنیتی با امریکا و ناتو، اشرفغنی
رییسجمهور افغانستان، برای رسیدگی به پرونده کابلبانک فرمان داد. این فرمان
که در اول اکتبر صادر شد، در آن به محاکم افغانستان دستور داده شد که طی
یکونیم ماه فیصله نهایی خود را در مورد این پرونده صادر کند. همچنین در این
فرمان از لویسارنوالی خواسته شد تا طی پانزده روز تمام کسانی را که در
سوءاستفاده از داراییها و سپردههای بانکی مردم در کابلبانک نقش داشتهاند،
بازداشت کند. پس از صدور این فرمان، لویسارنوالی افغانستان اعلام کرد که نوزده
نفر بهعنوان عامل اصلی بحران کابلبانک شناسایی و تحت تعقیب قرار گرفتهاند.
کابلبانک که
از جمله نخستین و بزرگترین بانکهای خصوصی افغانستان به شمار میرفت، در نتیجه
سوءمدیریت نزدیک به سه سال پیش سقوط کرد. از این بانک در حدود نهصد میلیون
دالر از سپردههای مردم حیفومیل شد.
پرونده
کابلبانک از بزرگترین و جنجالیترین فساد مالی در افغانستان به شمار میرود
که محمود کرزی برادر حامد کرزی رییسجمهور پیشین و حصین فهیم برادر قسیم فهیم،
از جمله سهامداران اصلی این بانک بودند.
همچنین
اشرفغنی در دومین روز کاریاش، احمدضیا مسعود را بهعنوان نماینده فوقالعاده
خود در امور اصلاحات و حکومتداری خوب معرفی کرد.
اشرفغنی از
زمانیکه قدرت را از حامد کرزی تحویل گرفت، تاحال چندین فرمان در بخشهای مختلف
صادر کرده است.
از جمله
فرمانهای او، سرپرست شدن وزرا و روسای ادارات مستقل است. غني در فرمانی که در
روز اول اکتوبر صادر کرد، گفت که پس از این وزرا و روسای فعلی تا معرفی کابینه
جدید بهعنوان سرپرست کار کنند و حق مقرری و انفکاک کارمندان تحت امر خود را
ندارند.
رییسجمهور
غنی در دوم اکتوبر فرمان مشابه را در مورد والیان صادر کرد و به آنان دستور داد
که تا معرفی والیان جدید، بهعنوان سرپرست کار کنند.
رییسجمهور
همچنین در ششم اکتوبر فرمانی در مورد جلوگیری از اعمال نفوذ و به کارگیری
واسطه در روند تعیینات منسوبین وزارت امور داخله صادر کرد.
ملاقات با
زندانیان: داکتر اشرفغنی ، با پا گذاشتن به یازدهمین روز کاریاش، به ملاقات
زندانیان پلچرخی کابل رفت. اشرف غني از ساعت نه تا یازده شب چهارشنبه، هشتم
اکتوبر، مصروف دیدار با زندانیان پلچرخی بود.
براساس
اعلامیهای که در سایت انترنتی دفتر ریاستجمهوری منتشر شد، آاشرف غني به تامین
عدالت در قبال زندانیان تاکید کرده و به لوی سارنوالی دستور داد تا کمتر از
یکهفته پروندههای تمامی زندانیان این زندان را مورد بررسی قرار دهد و گزارش
نتیجه کارش را بالای میز رییسجمهور بگذارد.
همچنین
اشرفغنی احمدزی با تعیین یک مشاور خاص در بخش رسیدگی به حقوق محجوزین و
محبوسین، بخش معاونیت نظارتی این اداره را نیز ملغا کرده است.
غني به تاریخ
۱۵
اکتوبر، با صدور حکمی خلیل زمر را بهعنوان مشاور خاص خود در بخش رسیدگی به
حقوق محجوزین و محبوسین مقرر کرد. همچنین در همین روز، با صدور یک حکم دیگر،
جنرال حبیبالله احمدزی را بهعنوان آمر امنیت خاص ریاستجمهوری مقرر ساخت.
مصاحبه با
جنرالان: اشرفغنی با جنرالان وزارتهای دفاع، داخله و امنیت ملی نیز دیدار
داشته است. این دیدار که سهشنبه، چهاردهم اکتوبر صورت گرفت، اشرفغنی در این
دیدار گفت جنرالانی که میخواهند ترفیع کنند، قبل از آن باید هر کدامشان با
وی مصاحبه نیم ساعته داشته باشند. براساس اعلامیهای که در سایت دفتر
ریاستجمهوری منتشر شده، پس از این در انتخاب نیروهای امنیتی ما شایستهسالاری
در نظر گرفته میشود. آنعده کسانیکه به جنرالی ترفیع میکنند، خودم با هر
یکشان مصاحبه نیم ساعته خواهم داشت.
اشرفغنی در
ده روز نخست کاری خود اداره امور و ریاست دارالانشای شورای وزیران را با دفتر
ریاستجمهوری نیز ادغام و تمامی روسای این اداره را برکنار کرده بود، شانزده
رییس جدید بهجای روسای قبلی این اداره مقرر کرد.
رییسجمهور
جدید افغانستان، دیدارها و گفتگوها با مسوولان ولایتی را نسبت به رییسجمهور
پیشین بیشتر کرد و اکثر این دیدارها و گفتگوها از طریق ویدیو کنفرانسها صورت
میگیرد. اشرفغنی احمدزی در جریان هفته سوم کاری خود چندین ویدیو کنفرانس با
مسوولان محلی ولایات داشته است.
توزیع نمرات به آموزگاران: اشرفغنی در هفدههمین روز کاریاش بهعنوان رییسجمهور، همچنین به تمامی والیان دستور داد تا شش ماه آینده به آن عده از معلمینی که تاکنون نمرات رهایشی توزیع نشده، یک نمره رهایشی توزیع کنند. غني که روز پانزدهم اکتوبر در مراسم گرامیداشت از روز معلم سخن میگفت، به نهادهای امنیتی نیز دستور داد تا تمامی ملکیتهای مربوط به وزارت معارف را توسط زورمندان و غاصبان زمین غصب شده است به این وزارت باز گردانند. رییسجمهور در جریان هفته سوم کاریاش، دیدارهای جداگانهای با اقشار مختلف جامعه داشته است. مسوولان شرکتهای مخابراتی، اعضای اتحادیه صرافان سرای شهزاده شهر کابل، مسوولان نهادهای جامعه مدنی و رسانهها از جمله اقشاری هستند که تاکنون با رییسجمهور دیدار داشته و در باره مشکلات و راههای حل زمینههای کاری خود با گفتگو کردهاند.
بهبود وضعیت
شهر کابل: اشرفغنی شام روز
۱۷
اکتوبر، در یک همایشی با مسوولان شهرداری کابل و اعضای نهادهای جامعه مدنی، روی
بهبود وضعیت شهر کابل تاکید کرد و گفت که توسعه این شهر را به مزایده
بینالمللی میگذارد. این همایش که بهمنظور چگونگی تطبیق ماسترپلان، حفظ و
مراقبت شهر کابل برگزار شده بود، آقای احمدزی در آن گفت وضعیت فعلی پاسخگوی
نیازهای موجود نیست و نمیتواند نمایندگی از پایتخت یک کشور کند.
رییسجمهور
در این مراسم به شهردار وقت کابل دستور داد که برنامههای جامعی را بهمنظور
بهبود وضعیت در شهر کابل اتخاذ نماید. او همچنین از شهرداری کابل خواست تا
حساب خود را مقامهایی که در منطقه شیرپور شهر کابل منازل مجلل رهایشی
ساختهاند، تصفیه کند. اشرفغنی احمدزی خطاب به شهردار کابل گفت: «قسطهای خود
را بگیرید، شیرپور تکرار نمیشود و هر کسیکه در شیرپور قسط دارد، اقساط خود را
میدهد.»
اشرفغنی در
بیستمین روز کاریاش با رجب طیب اردوغان رییسجمهور ترکیه، موافقتنامه
همکاریهای طولانی مدت امضا کرد. این موافقتنامه در جراین سفر اردوغان در روز
شنبه، ۱۸
اکتوبر در کابل به امضا رسید.
کارکردهای
بیست روز نخست، بازار شایعات را نیزگرم ساخته بود. در این بازار موضوعات خیلی
جالب و دلخوشکنندهای زبان به زبان میشد. ازجمله این شایعات این بود که گفته
میشد اشرفغنی در یک شب دو بار به شفاخانه سردار محمد داوود مراجعه کرده و
رییس و چهل تن از داکتران این شفاخانه را برکنار کرده است. براساس شایعات مطرح
شده، غنی بار اول در ساعتهای اول شب در این شفاخانه مراجعه میکند و میبیند
که وضعیت مناسبی در این شفاخانه حاکم است. اما بار دوم که در نیمههای شب به
این شفاخانه میرود، میبیند که یک داکتر هم حضور ندارد وضعیت خیلی بدی در آنجا
حاکم است. مسوولان این شفاخانه بار اول از تصمیم رییسجمهور برای دیدار از
شفاخانه با خبر بوده و به همین دلیل تمام کارمندان و داکتران حاضر بودهاند،
اما زمانیکه رییسجمهور شفاخانه را ترک میکند، رییس شفاخانه و دیگر داکتران
شفاخانه را ترک میکنند و به خانههای خود میروند.
همچنین یکی
از شایعات این بود که رییسجمهور در یکی از شبها از یک چهار راهی در کابل عبور
میکند و میبیند که یک مامور ترافیک به کارش ادامه میدهد. رییسجمهور پهلوی
مامور ترافیک توقف میکند و از او سوال میکند که چرا تا نیمه شب کار میکند.
مامور ترافیک جواب میدهد که آمر حوزه امنیتی به او دستور داده است. رییسجمهور
به دیدار آمر حوزه امنیتی میرود اما میبیند که او در محل کارش حاضر نیست.
رییسجمهور در همین زمان، مامور ترافیک را آمر حوزه مقرر کرده و آمر حوزه را
برکنار میکند.
این شایعات و
دهها شایعه دیگر در بیست روز کاری حکومت وحدت ملی در میان شهروندان کابل زبان
به زبان میشد، اما هیچ یک از این شایعات توسط رسانهها گزارش نشد و همچنین
مقامهای دولتی نیز در مورد آن چیزی نگفتند.
رهبران حکومت
وحدت ملی پس از بیست روز آغاز به کارشان، بیشتر به سفرهای خارجی و دیدار با
برخی از مقامهای کشورهای خارجی اکتفا کرده و دست به تغییراتی در داخل حکومت
نزدند.
دیدار با دوست و دشمن: اشرف غني در بیستویکمین روز کاریشان، با سرتاج عزیز، مشاور امنیت ملی نخستوزیر پاکستان در کابل دیدار و گفتگو کردند. این دیدار روز یکشنبه، ۱۹ اکتوبر، در نتیجه سفر مشاور امنیت ملی نخست وزیر پاکستان در کابل، صورت گرفت.
دوسیه اختلاس
وزیران پیشین: همچنین در بیستوسومین روز کاری حکومت وحدت ملی، لویسارنوالی
اعلام کرد که دوسیه پنج تن از وزیران دوره حکومت حامد کرزی را برای بررسیهای
بیشتر به دادگاه عالی فرستاده است. سارنوالی همچنین اعلام کرد که دوسیههای
شماری از وزیرای دیگر نیز در حال تکمیل شدن است.
محمدامین
فرهنگ، وزیر پیشین تجارت، عنایتالله قاسمی و حمیدالله قادری وزیران پیشین
ترانسپورت، صدیق ایشان، وزیر پیشین معادن و صنایع و جلیل شمس، وزیر پیشین
اقتصاد از جمله وزیران کابینه حامد کرزی هستند که متهم به اختلاس و سوءاستفاده
از مقام دولتی شدهاند. لویسارنوالی دوسیههای این افراد را جهت انجام
بررسیهای بیشتر به دادگاه عالی فرستاده است.
در
بیستوپنجمین روز کاری حکومت وحدت ملی، عبدالسلام عظیمی قاضیالقضات و سرپرست
دادگاه عالی افغانستان استعفا داد. براساس اعلامیهای که توسط دفتر
ریاستجمهوری منتشر شد، رییسجمهور استعفای قاضیالقضات را پذیرفت و بجای آن
عبدالرشید راشید عضوی دادگاه عالی را بهعنوان سرپرست این دادگاه مقرر کرد.
اشرفغنی روز
جمعه، ۲۴
اکتوبر، در جلسه کابینه بودجه ملی سال مالی آینده خورشیدی را نیز مورد تایید
قرارداد. وزارت مالیه افغانستان، برای سال مالی آینده،
۴۲۲
میلیارد افغانی بودجه که از این رقم
۲۸۲
میلیارد افغانی برای بودجه انکشافی و
۱۴۰
میلیارد برای بودجه عادی در نظر گرفته است. براساس این طرح که توسط کابینه مورد
تایید قرار گرفته، کسر بودجه سال مالی آینده افغانستان
۱۰٫۴
میلیارد افغانی پیشبینی شده است.
کابینه
افغانستان همچنین به وزارت مالیه دستور داد تا با در نظر داشت تعهدات کشورهای
تمویلکننده بودجه انکشافی سه سال آینده نیز ترتیب کند.
سفری برای
دعا: اشرفغنی در بیستوپنجم اکتوبر، در بسیتوهفتمین روز کاری حکومت وحدت
ملی، نخستین سفر خارجیاش را بهعنوان رییسجمهور آغاز کرد. او در نخستین سفر
خود برای ادای حج عمره به عربستان سعودی رفت. هرچند دفتر ریاستجمهوری
افغانستان هدف از این سفر را ادای حج عمره اعلام کرد، اما رییسجمهور در این
سفر یک هیات سیاسی را نیز رهبری میکرد.
غنی در این
سفر، با برخی از مقامهای دولت عربستان دیدار و در مورد گسترش روابط میان دو
کشور گفتگو کرد. رییسجمهور غنی پس از برگشت از زیارت خانه خدا، بیستوهفتم
اکتوبر، در شام بیستونهمین روز کاریاش، در راس یک هیات دولتی و غیردولتی عازم
چین شد. آقای غنی سفر چهارروزهاش به چین را بهمنظور گسترش روابط اقتصادی و
سیاسی میان کابل و بیجینگ آغاز کرد.
اشرفغنی در
ماه نخست کاریاش فرمانهای متعددی را مبنیبر اصلاحات در ادارات حکومتی و
مبارزه با فساد اداری صادر کرد. اما در ماه دوم کاریاش، کمتر دست به صدور
فرمان زد و بیشتر به کارهای سیاسی مصروف شد.
حذف «احمدزی»:
اشرفغنی درآغاز دومین ماه کاریاش بهعنوان رییسجمهور، دست به یک اقدام خلاف
انتظار زد. دفتر ریاستجمهوری با ارسال نامهای به ادارات دولتی، از آنها
خواست تا پس از این در مکاتبات رسمی و دیپلوماتیک خود، رییسجمهور را تنها «
محمداشرفغنی» بخوانند. دفتر ریاستجمهوری در این نامه خود گفت که براساس اسناد
معتبر و رسمی، نام و هویت رییسجمهور تنها محمد اشرفغنی است.
پیش از این
رییسجمهور جدید افغانستان، بهنام اشرفغنی احمدزی شناخته میشد اما او با
فرمان جدیدش، پسوند «احمدزی» را از نام خود حذف کرد. غنی که تا نزدیک به یک دو
ماه پیش مشهور به «احمدزی» بود و با همین پسوند مبارزات انتخاباتی را خود را به
پیش برد.
دیداری بدون
آمادگی: اشرفغنی به تاریخ سوم نوامبر، بدون آمادگی و اعلام قبلی، بهمنظور
بررسی وضعیت توقیفشدگان، به نظارتخانه ولایت کابل رفت. براساس اعلامیهای که
توسط ارگ ریاستجمهوری منتشر شد، آقای غنی ضمن تاکید بر تامین عدالت خطاب به
زندانیان گفت: اگر بیگناه هستید و محکمه برایتان برایت میدهد، حق اعاده
حیثیت دارید و دولت مسوول است که از شما معذرت بخواهد.
رییسجمهور
افغانستان همچنین در دیدار با توقیفشدگان در نظارت خانه ولایت کابل خطاب به
مسوولان گفت که وظیفه پولیس کشف جرم است و اسناد آن باید براساس قانون ترتیب
گردد و تاکید کرد که اگر بعد از این ادعای توقیفشدگان غلط ثابت شود، مورد
مجازات قرار خواهند گرفت.
به تاریخ ششم
نوامبر، اشرفغنی پس از دیدار و گفتگو با ینس ستولتنبرگ سرمنشی جدید ناتو در
کابل، در یک کنفرانس خبری مشترک ظاهر شد. غنی در این کنفرانس اعلام کرد که پس
از ختم سال ۲۰۱۴
میلادی، بجز از نیروهای امنیتی افغانستان، نیروهای بینالمللی مستقر در این
کشور، حق استفاده از سلاح را ندارند. رییسجمهور غنی گفت: «بعد از
۳۱
دسامبر سال ۲۰۱۴،
تنها و تنها قوای افغانی مسوولیت استعمال سلاح را در افغانستان خواهند داشت.
اما معنی ۳۱
دسامبر سال ۲۰۱۴
ختم همکاری ما با ناتو نیست بلکه آغاز یک مرحله جدید است.»
دوسيه
کابلبانک: در نیمه اول ماه دوم کاری اشرفغنی، پرونده کابلبانک نیز مورد
رسیدگی قرار گرفت. اشرفغنی در نخستین روزهای کاریاش دستور داده بود تا در مدت
چهلوپنج روز عاملان بحران کابل بازداشت و محاکمه شوند.
دادگاه
استنیاف ولایت کابل، به تاریخ یازدهم نوامبر، در دومین جلسه خود، تمام
داراییهای متهمان اختلاس از کابلبانک را مسدود و روسای سابق کابلبانک را به
دهسال زندان و پرداخت تمامی پولهای اختلاس شده محکوم کرد.
در این
دادگاه ازغلام داوود نصیب، حیاتالله کوکچه، تاسیسات نفتی حیرتان، کابل نفت،
شرکت هوایی پامیر، گلبهار حبیبی، حاجی محمد طاهر ظاهر، محمود کرزی، محمدحصین
فهیم، صوفی نثاراحمد، شکرالله شکران، ملک جان، عبدالغفار داووی، اخترگل،
محمدطاهر، گلبهار تاور، صرافی شاهین، آریانا استیل، ظاهر گروپ و گاز گروپ
بهعنوان متهمان پرونده اختلاس کابلبانک نام برده شد.
هرچند این
دادگاه نهایی نبود، اما براساس حکم دادگاه استیناف کابل، تمام داراییهای منقول
و غیرمنقول افراد متهم مطابق قانون، تشخیص و تا پرداخت تمامی بدهیهای
کابلبانک مسدود میشود و تاخیر محکومان در پرداخت بدهیهای بانک باعث پیگرد
قانونی آنان خواهد شد.
دادگاه
استیناف، شیرخان فرنود، رییس پیشین هیات مدیره کابلبانک را به جرم پولشویی و
اختلاس به ۱۰
سال زندان و پرداخت
۲۳۷
میلیون دالر پول اختلاس و
۹۶
میلیون دالر
تکتانه این پول محکوم کرد و همچنین که قاضی او را ملزم به پرداخت
۳۳۴
میلیون دالر دانست.
خلیلالله
فیروزی، رییس پیشین هیات عامل کابلبانک نیز به جرم پولشوی و اختلاس به دهسال
زندان محکوم شد و باید
۱۳۷
میلیون دالر پول اختلاس شده و مبلغ
۵۹
میلیون دالر بهره آن را که در مجموع
۱۹۶
میلیون دالر میشود پرداخت کند. علاو بر آنان تمام اموال منقول و غیرمنقول
خلیلالله فیروزی و شیرخان فرنود نیز باید براساس حکم محکمه ابتدایی توقیف شود.
در همینحال،
لوی سارنوالی اعلام کرد افرادیکه دردادگاه استیناف محکوم شناخته شدند، فیصله
دادگاه را نپذیرفته و از همین رو، پرونده کابلبانک به دادگاه عالی فرستاده
میشود.
عبدالبصیر
عزیزی، سخنگوی لویسارنوالی، به تاریخ بیستوپنجم نوامبر گفت که با ارسال
پرونده کابلبانک به دادگاه عالی، این دادگاه تصمیم نهایی را خواهد گرفت.
سفر به
پاکستان: اشرفغنی نخستین سفرش را به پاکستان بهعنوان رییسجمهور افغانستان،
به تاریخ چهاردهم نوامبر آغاز کرد. سفر دو روزه آغنی به اسلام آباد، به دعوت
رسمی نوازشریف نخستوزیر پاکستان صورت گرفت.
در این
سفرغنی را شماری از مقامهای ارشد حکومتی همراهی کردند. هدف اصلی این سفر،
چگونگی ترغیب پاکستان بهمنظور آغاز گفتگوهای صلح میان دولت افغانستان و طالبان
بود.
افزایش حملات
تروریستی: پس از سفر اشرفغنی به پاکستان، حملات تروریستی در افغانستان به ویژه
در شهر کابل افزایش چشمگیری داشته است. شهر کابل در جریان صد روز نخست، شاهد
حوادث تروریستی زیادی بوده است.
در یکی از
این حوادث تروریستی، شکریه بارکزی عضوی مجلس نمایندگان افغانستان در کابل هدف
قرار گرفت و زخمی شد. این حادثه که به تاریخ شانزدهم نوامبر اتفاق افتاد، در آن
دو غیرنظامی به شمول یک دختر دانشجو کشته و سیودو تن دیگر زخمی شدند. همچنین
در یکی دیگر از این حوادث، دو سرباز نیروهای ناتو در کابل کشته شدند. فردای آن
روز، هفت سرباز نیروهای اردوي ملی در نتیجه انفار ماین زخمی شدند.
همچنین به
تاریخ بیستوسوم نوامبر یک حادثه تروریستی خونین در ولایت پکتیکا اتفاق افتاد.
این حادثه که در یک میدان ورزشی هنگام تماشای بازی والیبال اتفاق افتاد، نزدیک
به پنجاه کشته و شصت زخمی برجای گذاشت. تمام قربانیان این حادثه تروریستی
غیرنظامیان بودند. زخمیان این حادثه تروریستی به کابل منتقل شده و مقامهای
ارشد حکومتی از جمله رییسجمهور و رییس اجرایی به عیادت زخمیان به شفاخانه
رفتند.
همچنین روز
پنجشنبه، ۲۷
نوامبر، یک موتر حامل کارمندان سفارت بریتانیا در کابل هدف حمله انتحاری قرار
گرفت. مقامهای امنیتی اعلام کردند که در این حادثه تروریستی، پنج نفر کشته و
سیوچهار تن دیگر زخمی شدند.
اشرفغنی در
روزهایی که بهدلیل ناکامیاش در معرفی اعضای کابینه جدید سخت مورد انتقاد قرار
داشت، سهشنبه،
۲۵ نوامبر،
برای شرکت در هجدهمین اجلاس همکاریهای منطقه جنوب آسیا، سارک، به نیپال رفت.
اشرفغنی در
نخستین روزهای کاریاش وعده داده بود که طی چهلوپنج روز اعضای کابینه جدید را
معرفی میکند. اما حالا از مهلت رییسجمهور نزدیک به دو ماه میگذرد ولی تاکنون
از اعضای کابینه جدید خبری نیست.
رهبران حکومت
وحدت ملی، تمامی وزرا، والیان و فرماندهان پولیس را بهعنوان سرپرست تعیین
کردند. براساس قانون، ادارات نمیتوانند بیشتر از دو ماه توسط سرپرست اداره
شوند.
پس از آنکه
رهبران حکومت وحدت ملی در معرفی اعضای کابینه جدید ناکام ماندند و معیاد قانونی
سرپرستان وزارتخانه نیز به پایان رسید، مجبور شدند که معینان ارشد
وزارتخانهها را بهعنوان سرپرستان جدید وزارتخانهها معرفی کنند. تاحالا
وزارتخانهها توسط معینان سرپرست رهبری میشوند.
در نیمه اول
ماه قوس گذشته، رهبران حکومت وحدت ملی با جمعی از سرپرستوزیران، برای شرکت در
کنفرانس بینالمللی لندن، به انگلیستان رفتند. این کنفرانس یک روزه که به تاریخ
سیزدهم قوس برگزار شد، در آن کشورهای تمویلکننده به دولت افغانستان وعده
دادند که به همکاریهایشان به این کشور پس از خروج نیروهای بینالمللی ادامه
میدهند.
اشرفغنی
رییسجمهور ، در این کنفرانس طرحهای آینده خود را ارایه کردند. رییسجمهور غنی
از جامعه جهانی خواست تا با پایان ماموریت این کشورها، افغانستان را رها نکنند.
روز سهشنبه،
۲۵
قوس، رییسجمهور بهمنظور دیدار با روسای قومی و بررسی وضعیت باشندگان پکتیکا
به این ولایت سفر کرد.
هدف اصلی سفر
رییسجمهور به این ولایت، بررسی رویدادهای اخیر ولسوالیهای ارگون و یحیاخیل و
همچنین رسیدگی به پیشنهادات و مشکلات مردم در این ولایت بود.
همچنین با
صد روز نخست کار حکومت وحدت ملی، تشکیلات رییس اجرایی نهایی شد. پس از نهایی
شدن تشکیلات، ریاست اجرایی تشکیلات خود را مشخص ساخت. چند قانون از جمله قوانین
حق دسترسی به معلومات و احصاییه نیز توسط ریاستجمهوری توشیح شد.
به تاریخ ششم
جدی، اشرفغنی با سفر به ولایت هرات، شماری از مقامهای محلی این ولایت را
برکنار کرد.
رییس
سارنوالی، فرماندهان ولسوالیها، شماری از کارمندان گمرک و شمار دیگر از
کارمندان ادارات محلی از جمله افراد برکنار شده بودند. بر اساس دستور اشرفغنی
ولسوالهایی که بدون شرکت در روند رقابتی، به این پستها گماشته شدهاند نیز،
برکنار شدند. او در یک کنفرانس خبری به خبرنگاران گفت که به تمامی مسوولان
امنیتی در هرات دستور داده است تا مشکلات امنیتی در این شهر را پایان دهند و هر
سه ماه به نمایندگان نهادهای مردمی در هرات، گزارش بدهند.
انتقال
مسوولیتهای امنیتی: به تاریخ هفتم جدی، دو روز پیش از پایان ماموریت رزمی
نیروهای بینالمللی در افغانستان، این نیروها رسما به ماموریت نظامی خود در
کشور پایان دادند. با پایان یافتن ماموریت رزمی نیروهای بینالمللی در کشور،
حکومت افغانستان به همین مناسبت مراسم ویژهای برگزار کرد.
این مراسم که
روز جمعه، ۱۲
جدی، برگزار شد، در آن اشرفغنی رییسجمهور کشور، به کشورهای همسایه و منطقه
هشدار داده گفت در صورتیکه به تامین صلح و ثبات در افغانستان همکاری نکنند،
باهم غرق خواهیم شد. او با تاکید بر اینکه افغانستان پنجهزار سال زندگی کرده
و پنج هزار سال دیگر زندگی خواهد کرد، افزود که تلاطم در افغانستان منجر به
تلاطم در تمام آسیا خواهد شد.
اشرفغنی
رییسجمهور کشور، در این مراسم از نیروهای امنیتی ابراز قدردانی کرد و گفت که
پس از این تنها نیروهای امنیتی افغانستان مسوولیت انحصار و استعمال مشروع قوا
را دارند. بهگفتهی او، پیش از این، صلاحیت استفاده از قوای نظامی در
افغانستان مشترک بود، اما با پایان یافتن کامل انتقال مسوولیتهای امنیتی، این
مسوولیت تنها به عهده نیروهای امنیتی داخلی است.
اشرف غني ميگويد:هرکسی که با نظام مشکل داشته باشد مخالفت سیاسی دارد، مخالف سیاسی به مخالف مسلح بدل میشود از این جهت باید وضاحت داشته باشیم دیدگاه اختلافات سیاسی در برداشت وجود دارد اگر این را قبول نکنیم چرا صلح میخواهیم؟ صلح را با کسی نمیکنیم که دیدگاه مشترک سیاسی داشته باشیم ما افغانها هم از نگاه وطن پرستی، از نگاه اعتقاد به دین مبین اسلام و از نگاه آینده دیدگاه مشترک داریم اما بر این که دولت چی رقم تشکیل شود چی وظایفی را انجام بدهد و یا به چی شکل جامعه ای ما اداره شود نظریات مختلف در جامعه ما وجود دارد.
سی و شش سال جنگ، مهاجرت، زیاده از سه میلیون مهاجر در ممالک همجوار، زیاده از یک میلیون مهاجر در ممالک اروپایی و امریکایی و غیره، زیاده از یک میلیون بیجا شده ای داخلی آیا انعکاس کننده از این نیست که نظریات مختلف وجود دارد دلیل از اینکه حکومت وحدت ملی تشکیل شده است از خاطر چیست؟ از خاطر اینکه از اختلافات جلوگیری شود به اجماع سیاسی برسیم و چرا اعضای حکومت وحدت ملی تان خاصتاً عبدالله و من تأکید داریم که راه حل اساسی یک راه حل سیاسی است. ما میخواهیم که طفل ما وقتیکه ازخانه میبرآید مصئون باشد که دوباره به خانه ای خود برمی گردد ما میخواهیم که جوان ما به شکل رضا کاردر اردوی ملی خدمت میکند واز وطن دفاع میکند اطمینان داشته باشد در موتری که سوارمیشود این موتر این را به محل کارش میبرد و دوباره به کاغوش میبرد.ما از خون خسته هستیم و میخواهیم خون را ختم کنیم و راه ختم از این به هرکسی که به افغانستان واحد عقیده دارد صلح است معلومدار کسانی که میخواهند که افغانستان را به میدان جنگ مفکوره های واهی بدل کنند مقابل آنها با صف واحد و با عظم راسخ ایستاد میشویم. ادامه دارد...