تحليل زبانی و تاريخی واژه " تاژيک" برمبنای آثار کشف شده

پژوهشگر و دانشمند گرانقدر ، جناب غلام جيلانی داوری يک اثر علمی و تحقيقاتی اش را تحت عنوان « تحليل زبانی و تاريخی واژه " تاژيک" برمبنای آثار کشف شده » برايم فرستاده اند.  اين اثر پژوهشی که حاوی  135 صفحه است  با قطع وصحافت زیبا توسط مطبعه انجمن فرهنگ افغانستان در شهر ليموژ فرانسه  درسال 2015  به چاپ رسیده است. عکس روی جلد اين کتاب  با سکه زرين  کنشکا امپراطور کوشان يا الاههً ننه ، بزرگترين ايزدبانو در امپراتور کوشان مزين می باشد.

جناب مهرعلی نويد ، استاد دانشگاه مونيخ در مقدمه اين اثرعلمی می نويسد : " جناب آقای غلام جيلانی داوری استاد زبان پارسی در انستيتوی آسيای جنوبی دانشگاه هايدلبرگ آلمان و عضو کانون خاورشناسان اين کشور از دانشمندان برجسته است که آثار زياد بزبانهای اروپايی دارد.

اينک اين رساله شان به زبان پارسی به علاقمندان تاريخ و ادب تقديم ميگردد تا از آن بهره مند شوند."

درپيشگفتار اين کتاب  آمده است : " يکی از پرسش هايی که مردم يک سرزمين پيوسته با آن مواجه اند ، اينست که آنان کيستند ، از کجا ريشه گرفته اند ، نياکان شان چه کسانی بوده اند ، چه نوع فرهنگ ها و تمدن ها را به ميان آوردند و علل شکوه و شکست ويا نشيب فراز اين تمدنها چه بوده است تا بتوانند با آسيب شناسی عميق آن از يک سو هويت فرهنگی و جايگاه تاريخی خويش و نسل آينده را تعيين کنند و از سوی ديگر به ويژه گی ها و خصلت های قرهنگ های ساير اقوام و ملت های همجوارشان پی ببرند و در فرجام توفيق يابند تا از تنش ها بکاهند و زمينه زندگی مسالمت آميز در منطقه و حتی در جهان فراهم آورند چه ،  بدون شناخت از گذشته نمی توان آينده را به نيکويی شالوده ريزی کرد.

منظور از نگارش اين رساله کشف يک سنگ نبشته باختری است که چند سال پيش در منطقه يکاولنگ استان باميان به دست آمد و اکنون در موزيم کابل در معرض نمايش قرار دارد. اين سنگ نبشته و همچنين بعضی آثار مهم ديگری چون سکه ها و نسخه های خطی از دوران پيش از اسلام که در موزيم ها و آرشيف کشور های مختلف جهان نگهداری می شوند ، نگارنده را واداشت تا آنها را از نظر زبانی وتاريخی با در نظرداشت آثار دوره اسلامی بررسی نمايد. نتايج اين بررسی ها اکنون ديدگاه ما را نسبت به گذشته وسعت بخشيده و ما را در جايگاهی قرار داده است که می توان در بسياری از زوايآی تاريک تاريخ روشنی انداخت."

فهرست مندرجات

بخش نخست

تحليل زبانی و تاريخی واژه " تاژيک"

1 ـ سرزمين اصلی " آريايی ها" و ريشه زبانهای آنها

2 ـ واژه " آريايی "

3 ـ اهورا مزدا

4 ـ يما

5 ـ خُراسان ، هُورستان و مهرستان

منابع و ياداشت ها

بخش دوم

واژهً " تاژيک "

منابع و پانوشت

فهرست عکس های هردو بخش

علاقه مندان مسایل فرهنگی میتوانند از این کتاب ارزشمند فیض ببرند. مطالعه این کتاب برای پژوهشگران ، فرهنگيان ، دانشجويان ، به خصوص نسل جوان کشور بسیار مهم است.

برای جناب غلام جيلانی داوری پیروزی های بیشتر آرزو میکنم.

بااحترام

عزيزجرآت

 

 

 


بالا
 
بازگشت