۲۷ عقرب ۹۴
مشفق
برنامهء اشتغال زایی دولت ومعضل بیکاری درکشور
بیکاری یکی از معضلات عمده مردم کشور است، همانطوریکه جنگ وناامنی یکی از مشکلات عمده درشرایط کنونی به شمار میرود ضعف اقتصادی و بیکاری آفت دیگریست که مردم ما از آن رنج میبرند.
در این اواخر سیل از مهاجرت ها دوباره آغاز گردیده ودلیل عمده آن هم بیکاری پنداشته میشود. نظربه ماده 48 قانون اساسی کشورکار ، حق هرافغان است بناءً بردولت است که تاحدممکن درقسمت مساعدساختن کاربرای مردم تلاش نماید.
خوشبختانه اخیراً دولت یکی از برنامه های خودرا درمورد اشتغال زایی وازبین بردن بیکاری اعلان نمود که امیدواریم بدرستی عملی گردیده و درقسمت حل شدن مشکلات مردم دراین عرصه ممد واقع شود. این برنامه که توسط رئیس جمهور آقای غنی افتتاح شد به نقل ازوی تمام مناطق افغانستان را دربرمیگیرد که هدف اصلی این پروگرام ایجاد زمینههای کار و اشتغال جدید برای مردم گفته شده است.
آقای غنی گفته است که در مرحله نخست این برنامه ۴۷۰۰ قریه و در بهار سال آینده پانزده هزار قریه تحت پوشش قرار خواهدگرفت. به گفته وی قرار است که دربرنامه پاک نمودن شهرها و انکشاف وتولید برق این پروگرام هزاران نفرشامل کار گردیده وتاخزان سال آیند تولید برق درکشور دوبرابر خواهد شد. به قول موصوف که ضمن پرواگرام های یادشده ظرف دوازده ماه آینده، ۱۷ بند آبی در ۱۷ ولایت نیز ساخته خواهد شد و با تکمیل شدن بودجه این پروژههای تولید برق و بندهای آبی، حداقل برای ۲۵ هزار نفر زمینه کار به صورت مستقیم ایجاد خواهد شد.
پروگرام یادشده که از سوی دولت پیشکش گردیده اگر ازیکسو درشرایط کنونی برای کوتاه مدت امیدواری های را ببار میاورد ازسوی دیگر پاسخگوی کامل برای مشکلات ما دربخش بیکاری نیست، کارشناسان میگویند که دولت باید به کمک جامعه بین المللی وسکتور خصوصی برنامه های جامع تر ومفصلتررا هم درمیان مدت و طولانی مدت طرح و عملی نماید تا مشکلات مردم از ناحیه بیکاری کم شود.
ازدیاد نفوس وفراغت تعداد زیاد ازجوانان از موسسات تحصیلات عالی مستلزم برنامه های جامعتر کاریابی است که دولت باید به آن توجه نماید. اگر وضعیت بهبودنیابدوزمینه کاربرای مردم بخصوص جوانان درگوشه وکنارکشورمساعدنگردد،کشورما شاهدیک بحران عظیم اجتماعی ،اقتصادی وامنیتی خدا نخواسته خواهد بود.
ایجاد فابریکات،تشویق سکتورهای خصوصی ،ایجاد پروژه های طویل المدت وبزرگ درولایات کشورازطرف خود دولت باعث خواهدشد تاتعداد زیادی ازمردم بخصوص جوانان ازبیکاری نجات یابند،وبه یقین که مردم مااگرازلحاظ اقتصادی درکشوربه رفاه وآسایش دست یابند،هیچگاه حاضرنخواهندشد که درتخریب کاری ،روی آوردن به موادمخدر،پیوستن به صفوف مخالفین وغیره مبادرت ورزند.
درنظریات که دراین زمینه کارشناسان ارایه منمایند گفته میشودکه دولت طوريكه در قانون اساسي تصريح شده كه از سرمايه گذاري در كشور حمايت ميكند بايد از صنعتكاران حمايت نمايد و زمينه هاي رشد سرمايه گذاري را در كشور تقويت بخشد . دولت باید كورس هاي كوتاه مدت فني وحرفوي را نظر به احتياجات و اولويت هاي هرمنطقه ايجاد كندتا ازيك سو زمينه اشتغال فراهم شود و از سوي ديگر استعداد ها رشد نماید.
تاجاییکه دیده شده است برنامه همبستگي ملي نتيجه خوبي داده و در جهت كاريابي و بلند بردن سطح زندگي مردم رول مهم داشته است وپروگرام دولت درقسمت اشتغال زایی برای دهات وقریه های افغانستان که شامل این برنامه ها است بايد به مناطق دور دست و قراء وقصبات فقير نشين نیز گسترش داده شودوتمام کشور را دربرگیرد. پروگرام های آموزش حرفوي وزارت كار و امور اجتماعي بايد بیشتر گردیده و در تمام ولسوالي ها وحتی قریه جات توسعه یابد . دولت بايد براي رشد سكتور خصوصي و صنعت ارتباطات ،مناسبات خارجي خود را مستحكم بسازد و براي جلب سرمايه گذاران از خارج توجه جدي نمايد . برنامه فرستادن کارگران به خارج از کشور بخصوص کشورهای عربی جدی تعقیب گردیده برنامه فرستادن صد هزار افغان که قبلا دراین زمینه با کشور سعودی توافق به عمل است پروسه عملی آن هرچه زودتر آغاز گردد.
خوشبختانه اعلان گردیده است که کار پروژه تاپی که لوله گاز را از ترکمنستان به افغانستان ، پاکستان وهندوستان انتقال خواهد داد اواخر سال جاری میلادی آغاز خواهدشد که برای هزاران تن از افغانها زمینه کار میسر خواهد شد، باید دولت افغانستان باتفاهم باجوانب زیدخل درزمینه برنامه های منظم و دقیق را روی دست گیرد تا این برنامه بصورت مناسب ومطابق پلان عملی گردد ومشکلات درزمینه بروز ننمایید. درقسمت مسکن سازی وگسترش شهرها نیز باید کار جدی صورت گیرد وبخصوص کار ده هزار اپارتمان که کشور چین وعده ساخت آنرا داده است هرچه زودتر آغاز وبه منسه اجرأ گذشته شود. کار پروژه شهرک جدید کابل و انتقال ادارات دولتی به ساحه دارالامان کابل که آقای رییس جمهور همواره از آن صحبت نموده عملاً باید آغاز شود تا زمینه کار بیشتر به هموطنان ما مساعد گردد.
همیشه گفته شده است که افغانستان مسير خوبي براي ترانزيت کالاها از آسياي جنوبي به آسياي مركزي بوده که يك منبع خوبي عايداتي براي افغانستان بشمار ميرود لازم است تا این مسیر به شکل تخنیکی تر وموءثرترآن فعال گردد، مشکلات امنیتی از سرراه درزمینه برداشته شود تا به تعداد زیاد از هموطنان ما دراین بخش هم زمینه کار واشتغال فراهم گردد.
گزارش ها حاکی از آنست که هرساله در حدود 700000 تن جوان وارد بازار کار در افغانستان می شوند که از آن جمله 400000 تن آنها فارغ التحصیلان لیسه ها و پوهنتون ها می باشند. ولی معلوم است که فیصدی کم از این نیروی جوان شامل کار میگردد، لازم است تا دولت بخصوص درقسمت کاریابی برای قشر تحصیلکرده بخصوص آنهاییکه دربیرون از کشور آموزش دیده اند ودرزمینه کسب دانش آنها خانواده هایشان ویا دولت بالای آنها سرمایه گذازی نموده است توجه جدی نماید.
برنامه اشتغال زایی که اخیراً آقای غنی اعلام نموده است جوابگوی بخش از تقاضای امروزی مردم بوده وبرنامه است درخور ستایش وامیدواری ولی پاسخگوی کامل برای محوه بیکاری نبوده، لازم است درزمینه برنامه های وسیعتر وجامعتری دیگر که از آن یادآوری به عمل آمد نیز رویدست گرفته شود.
-----------------------------------------------------------------------