۲۵/۸/۹۴
مشفق
بودجه امسال باید به موقع تصویب گردد
اخیراً وزارت مالیه کشور بودجه سال مالی آینده را به مشرانو جرگه شورای ملی جهت اخذ مشوره وهدایات لازم پیشکش نموده که کاریست خوب ودرخور ستایش ، سالهای گذشته معمولاً بودجه بسیار دیرتر به مجلس تقدیم میشد و شورای ملی هم بعد از تدقیق چندین بار تصویب آنرا رد مینمود که به دلیل عدم تصویب بودجه درموقع مناسب بیشتر کارهای دولت به عقب می افتاد وهم مامورین دولت به خاطر عدم پرداخت معاش شان با مشکل مواجه بودند. یکی ازدلایل که بودجه دیر تصویب میگردید همین بود که نظریات وکلای مردم واعضای مشرانو جرگه درآن ازقبل گنجانیده نمی شد ، که خوشبختانه امسال این مسأله به موقع درنظر گرفته شده است.
بودجه سال آینده که از ماه جدی سال روان دوران مصرف آن آغاز میگردد نسبت به سال گذشته دربخش عادی یک فیصد کمتر ازسال گذشته و بودجه انکشافی ۱۵ درصد زیادتر از سال گذشته مالی درنظر گرفته شده است وبنا بر گفته مسولین که این بودجه نظر به ضرورت های مهم کشور درنظر گرفته شده است.
خدا کند با ازبین رفتن مشکلات درقسمت مصرف بودجه دربخش اقتصادی تغییرات بهتر در امور رونما شود . یکی از عوامل که میتواند بودجه سال آینده را شفافتر به مصرف برساند بوجود آمدن کمیسون تدارکات ملی دربخش دولتی است که تاکنون نیزمفاد زیاد را به دولت عاید ساخته است.
یکی از مشکل های که سالهای گذشته با آن مواجه بودیم عدم مصرف کامل بودجه انکشافی بود که امیدورایم برای سال آینده این مشکل مرفوع گردد.
مسأله دیگر که درخور تأمل است آن تأمین بودجه عادی وانکشافی از منابع داخلی میباشد که باید برای سالهای آینده به آن توجه صورت گیرد تا ما از دریافت کمک های مشروط بین المللی رهایی یابیم . سالهای گذشته بودجه انکشافی وقسمتی از بودجه عادی توسط کشورهای خارجی تأمین می گردید ، ولی این بدان معنی نیست که درآینده هم ما باید محتاج دیگران باشیم.
خوشبختانه افغانستان دارایی منابع اقتصادی سرشار است که میتوانیم با استفاده تخنیکی ، به موقع و سیستماتیک از آن بتوانیم به هدف تأمین بودجه ملی از منابع داخلی نایل آیم. حکومت وحدت ملی که بیشتر شعار های اقتصادی را عنوان نموده ودرمورد احیایی ساختار های زیربنای وتوسعه آن حرف زده است دراین راستا مسوءلیت بیشتر دارد که شعار خود را درعمل پیاده نماید. جنجال های که درولسی جرگه وشورای ملی ورسانه ها درسالهای گذشته برسر بودجه عنوان گردیده بیشتر برمیگردد به اینکه چرا به این ولایت ویا آن ولایت ویا این اداره وآن اداره بودجه کمتر درنظر گرفته شده است ، هرگاه ما بودجه فراوان داشته باشیم میتوانیم به تمامی بخش ها بودجه لازم را داد.
حکومت وحدت ملی میتواند درکوتاه مدت جهت افزایش بخش از منابع مالی خود ازطریق تنظیم بهتر واستفاده شفاف و منظم از مالیات وگمرکات عمل نماید ، همچنان برحکومت وحدت ملی لازم است تا سطح تولید و صادرات درکشور را افزایش داده تا ازاینطریق توانسته باشیم روند اقتصادی کشور را بهتر سازیم.
ودرطولانی مدت معادن کشور یکی ازمنابع اساسی مالی برای کشور محسوب میشود. بایدبا طرح پروژه های جدید اقتصادی انقلاب اقتصادی درافغانستان بمیان آید،که دراینصورت کشورما محتاج کمک های بیرونی که با صدها احسان شروط به جانب افغانی آنهم به شکل ناتکمیل داده میشود نخواهد بود. وما بخاطر تامین بودجه عادی وحتی انکشافی خود محتاج نخواهیم بود وهم باافزایش منابع مالی جنجال برسر کمبود بودجه وجود نخواهد داشت.
زراعت افغانستان منبع دیگر برای بلند بردن سطح عواید داخلی کشور خواهد بود، دولت با بهبود وضع زراعتی کشور و باگرفتن مالیات زمین و صادرنمودن تولیدات زراعتی میتواند نه تنها اینکه کشور را ازناحیه غله جات خود کفا سازد بلکه عواید مارا زیاد خواهد ساخت.
همچنان امید میرود با تسریع پروسه صلح وتامین صلح درکشور ما منابع را که دراه جنگ مصرف مینمایم وهم امکانات را که درقسمت باز سازی به سبب جنگ ازدست میدهیم دوباره بدست آورده و ازاین عرصه نیز بتوانیم عواید کشور را زیادت بخشیم وکشور را به یک کشور پیشرفته متکی به اقتصاد داخلی و مطرح درمنطقه مبدل سازیم، که برآورده شدن این آرزو مستلزم زحمات مشترک دولت ، مردم وسایر نهادهای ملی ومحلی درکشور میباشد.
امیدوایم که بودجه سال آینده مالی هرچه زودتر وقبل ازآنکه سال مالی ورخصتی های شورای ملی آغاز گردد تصویب گردد تا ازمشکلات که درسالهای قبل دراین عرصه وجود داشت جلوگیری به عمل آید.