حقیق
10 اسد /94
امید ها برای پیروزِی پروسه صلح بیشتر شده است
چند قبل شاهد برگزاری نخستین نشست رودر روی نماینده گان دولت افغانستان و گروه طالبان به خاطر گفتگوهای صلح درپایتخت کشور پاکستان اسلام آباد بودیم ،که درآن نماینده گان از کشورهای امریکا وچین نیز منحیث ناظرین وجود داشتند که با این انکشاف طوری معلوم میشود که پروسه صلح درافغانستان برعلاوه نیاز مبرم داخلی ازحمایت بین المللی بیشتر نیز برخوردار گردیده است.
قرار بود که نشست دوم دراینمورد نیز برگذار شود که خبر مرگ ملامحمد عمر رهبر طالبان دررسانه ها شنیده شد ودرپیوست با آن این خبر ازسوی طالبان نیز تایید گردید ونشست دوم که قرار بود درمورد صلح بین نمایندگان دولت افغانستان وطالبان تدویر یابد به تعویق افتاد .
هرچند رسانه ها و نمایندگان دوجانب اظهار داشتند که روند گفتگو ها دوام خواهد داشت و خبر مرگ رهبر طالبان مشکل بزرگ ایجاد نخواهد کرد ولی با آنهم دراین پروسه تأخیر خواهد آمد .
دودستگی در بین طالبان بعد ازخبر مرگ رهبر شان شاید یکی از عوامل باشد که روند گفتگو را تامدت به چالش روبرو سازد ولی درطولانی مدت دوبارi این گفتگو ها آغاز خواهد شد ومطمین هستیم که به نتیجه هم خواهد رسید .
صلح خواست افراد واشخاص نیست صلح اکنون یک ضروت ملی وحتی بینن المللی است ، مردم افغانستان نیز ازادامه روند جنگ و ویرانی درکشور خسته شده اند وازهرنوع انکشاف که درمورد صلح درافغانستان رخ میدهد استقبال مینمایند.
مخالفین که با این پروسه توافق ندارند باید بدانند که بدون صلح ومذاکره به هیچ شکل دیگری مشکل افغانستان حل شده نمیتواند.
گرچه به نظری برخی ها هنوزهم دراین مورد مشکلات ممکن موجود است به خصوص بعد از اینکه رسانه ها صحبت های رهبر جدید طالبان را پخش کردند که وی درمورد گفتگوهای صلح نظر منفی داشته است ولی به باور کارشناسان که ممکن این یک برخورد تاکتیکی باشد تا موصوف مخالفین درون حزبی خودرا تا مدت راضی ساخته بتواند که گویا وی به اثر توافق دستگاه های بزرگ استخباراتی وبخصوص که انگشت به سوی دولت پاکستان گرفته میشود رهبر طالبان نشده است ووی به داعیه آنها ثابت است .
برخی دیگر از تحلیلگران میگویند که تغییر دررهبری طالبان ارتباط دارد با عملکرد وپالیسی کشور های که روند کنونی گفتگو ها را به راه انداخته اند وازآن حمایت میکنند واعلان این خبرکه ملاعمر رهبر طالبان درگذشته است در زمان کنونی خود دال براین حقیقت است که بازیگران بزرگ میخواهند در عملکرد خود تغییرات بیاورند ، بخصوص بعد ازاینکه پاکستان تحت فشارها ی داخلی و خارجی مواجه گردیده ودولت نوازشریف باتصمیم نسبـتاً جدی خواست درقضایایی مربوط به طالبان درکشور خود و همچنان در افغانستان تجدید نظر نماید. ولی به هرصورت ازتحلیل جامع موضوع میگذریم حقیقت اینجاست که شرایط نسبت به هروقت دیگر امروز برای صلح درکشور فراهم گردیده است.
حالا که هم جو بین المللی وهم فضای داخلی بخاطر تقویت پروسه صلح بمیان آمده است بر تمام اطراف درگیر است که دراین پروسه سهم مخلصانه گرفته خواست برحق مردم افغانستان را ارج گزارند.
مردم افغانستان دراین شرایط چاره یی جز بمیان آمدن اوضاع صلح آمیز درافغانستان ندارند وباید همه دست بدست هم داده ارمان دیرینه مردم را برآورده سازند. لازم است تا مخالفین دولت نیز دیگر به این موضوع پی برده باشند که جنگ وخون ریزی جز اینکه به آلام آنها ومردم افغانستان باافزاید نیتجه دیگری نخواهد داشت ، آنها باید خود را از شربازیگران بزرگ به خاطر منافع ملی افغانها نجات دهند ، چون بازیگران جز به منافع خود به چیزی دیگری نمی اندیشند وباید کسانیکه خود را افغان میگویند بعد از این جانب منافع کشور خودرا گرفته واز شرایط بودجود آمده کنونی استفاده نمایند.
به امید روزی که صلح سراسری درکشور تامین گردیده باشد وافغانستان منحیث یک کشور مستقل ،آزاد، دارایی حاکمیت ملی متکی برقوانین دلخواه مردم این مرزبوم دربین کشورهای آزاد با شگوفایی بیشتر ظاهر گردیده و به حیات سیاسی خویش تا بودن این جهان ادامه دهد.