حقیق
پلان های کاری وزرات ها باید عملی گردد
رییس جمهور کشور حین آغاز توضیح پلان کاری صدروزه وزارت خانه ها که بتاریخ ۵ جوزا آغاز شد گفته است : (برای ایجاد اعتماد میان مردم و حکومت اهداف کوتاه مدت و درازمدت را از هم جدا می سازد. وزیران زیر نظارت مستقیم مردم، حکومت، نهاد های مدنی بخصوص رسانه ها قرار دارند و در پایان صد روز کاری، در مورد آنان تصمیم گرفته خواهد شد. در این مرحله وزیر صاحبان مسئوول انجام خدمات سرتاسری برای مردم اند. برنامه های صد روز، شورای ملی را کمک می کند تا کار وزیران را نظارت کنند که وعده چگونه عملی می شود هر وزارت در برابر وظایفی که برای شان داده شده است باید برای مردم و مخطبان شان انجام دهند. اینکه وزیران باید خودشان را اصلاح سازند تا مورد اعتماد قرار گیرند و بتوانند کار های بعدی را انجام دهند.)
نظر به طرزالعمل ارایه شده وزیران کابینه در دو پلان کاری صد روزه باید تمامی برنامه های شان را که تا پنج سال آینده تطبیق آن را در نظر دارند تشریح کنند. مرحله دوم صد روز کاری که سه ماه بعد آغاز خواهد شد والیان نیز با وزیران به گونه هماهنگ به تشریح و عملی ساختن برنامه های شان می پردازند. مبارزه با فساد اداری و اصلاح در نهاد های قضایی کشور بخشی از برنامه یی است که در صد روز بعدی به گونه مستقیم از سوی رئیس جمهور بررسی می شود.
تشریح برنامه های صد روز نخست کار وزیران در حالی آغاز شده است که مردم و نهاد های جامعه مدنی انتظار دارند تا رییس جمهور و کابینه به تعهدات شان عمل کنند و مبارزه با فساد و ارایه خدمات بهتر را در اولویت کار شان قرار دهند.
رییس جمهور در روزهای نخست کاری بعد از انجام یکسلسله سفرهای خارجی خود گفت که منبعد به امور داخلی کشور توجه بیشتر صورت خواهد گرفت وماشین اقتصاد کشور به حرکت خواهد افتاد ، که آغاز توضیح پلان های کاری وزرأ میتواند از اقدامات وی دراین عرصه باشد.
مردم از دولت وکابینه جدید دراین شرایط مهم وحساس کشور انتظار زیاد دارند ، به خصوص این که از یک سوء قوایی امنیتی کشور به دفاع مستقلانه پرداخته اند وسایر نهادهای اقتصادی نیز باید بسوی خود کفاشدن گام گزارند.
ناامنی های روزها اخیر و آغاز فصل بهاری حملات مخالفین دولت ، مشکلات اقتصادی از ناحیه بلند رفتن نرخ اسعار خارجی ، افزایش بیکاری ، تاخیر در آغاز کار برخی از پروژه های بازسازی وانکشافی ،... مسایل اند که دولت وحکومت باید به آن توجه نموده وبرنامه های مشخص را در مورد ارایه نمایند .
وزارت خانه ها ی که مراجع اجرایی امور هستند باید درپلان های کاری خود به حل مشکلات یاد شده در کوتاه مدت ، میان مدت وطولانی مدت جاداده وعملی نمایند .
نکته دیگر که بخصوص وزارت های اقتصادی در میان مدت وطولانی مدت درنظر بگیرند وکار را از همین اکنون باید آغاز نمایند متکی بودن به اقتصاد داخلی است . اینهم درست است که جامعه بین المللی وعده های کمک را به افغانستان نموده اند ولی ما تا ابد به این کمک ها متکی بوده نمیتوانیم وهم تداوم این کمک ها نه تنها اینکه برای کشور مفید نخواهد بود بلکه اضرار فراوان هم درقبال خواهد داشت، زیرا کمکهای کشور های دیگر بنا برشرایط آنها صورت خواهد گرفت وآنها دردادن آن نه اینکه الویت های افغانستان را درنظر خواهند گرفت که بیشتر به فکر خواست وافکار خود خواهند بود. ازسوی دیگر مردم افغانستان باید غرور خود را بیشتر از این پامال ننموده واز احتیاج دیگران خود را رها سازند . بناءً برحکومت وحدت ملی وکابینه جدید است تا این امر مهم را درنظر گرفته و خود ومسأله اتکأ برخود را در صدر الویت های خود قرار دهند .
مسأله مهم دیگر که که اکنون دربرابر حکومت وحدت ملی قرار دارد همانا آوردن صلح ثبات وامنیت درکشور است که رهبران وحدت ملی در بیانات شان نیز به این موضوع اشاره کرده اند ، مردم امید دارند که کار حکومت ووزارت خانه ها ودرمجموع دولت به این امرسهولت بیشتر بخشیده و شرایط به میان آید که مشکلات کشور از نگاه امنیتی نیز مرفوع گردد.
مردم از کابینه جدید انتظار دارند نه تنها اینکه فشار کاری زیاد را به خاطر انجام امور به خود قبول نمایند بلکه ضیاع زمان راکه به خاطر انتخاب این کابینه طی مدت گذشته بوجود آمد با تلاش های پر ثمر خویش تلافی نمایند.
مردم اکنون انتظار دارند که هرچه زودتر کابینه جدید اعتماد خود را برای مردم و شورای ملی کشور ثابت ساخته واین کابینه امور حکومتی را سروسامان بخشند وبه مشکلات امنیتی، اقتصادی ، حکومت داری... اگر درکوتاه مدت کاملاً نکته پایان گذاشته نمی شود به حد اقل آنرا برسانند.
درحالیکه اقدام اخیر مسولین دولتی درمورد ارایه پلان های صدروزه وزارت گامیست ارزنده ومفید ولی مهم آنست که این پلان ها عملی گردد و مردم نتیجه ملموس آنرا مشاهده نمایند . ازسوی دیگر برخی از تحلیلگران به این نظر اند که رییس جمهور باید به امور کلان دیگر چون امنیت ، صلح ، مسایل بین المللی توجه بیشتر نموده وقت خود را بیشتر درآن مورد صرف نماید واز پروسه پلان سازی وگزارش دهی وزرأ تنها نظارت نماید وبگذارد یکی از معاونین ویا هم رییس ویا معاونین شورای اجراییه در اینمورد اجرأت نماید.
انتظار مردم بخصوص دراین شرایط بسیار زیاد است تأ خیر در معرفی کابینه والان تأخیر در معرفی سایر والیان ومسؤلین دولتی عالی رتبه وقت کاری زیاد را ضایع ساخته است به هرصورت که میشود این وقت ضایع شده جبران گردیده و مسولین دولت وحکومت با جدیت تام با وحدت وهمپارچگی با کار مشترک شان ثابت سازند که افغانستان دارد دیگر به مراحل پیشرفت وترقی ووحدت وصلح واقعی گام میگذارد، تا تشاویش مردم ازنواحی مختلف که هم اکنون دامنگیر شان است رهایی یابند. پلان های کاری وزارت خانه باید دربرگیرنده تمامی مسایل یادشده بوده واز اجرأ ت بعدی باید وقتاً فوقتاً به مردم ازطریق رسانه ها گزارش داده شود.
----------------------------------------------