بصیرهمت
بصیر همت
مانچستر – انگلستان
مارچ - 2015
ایالات متحده
و
خاندان سعودی
رییس جمهور امریکا، فرانکلن روزولت، حین بازگشتش از کنفرانس یالتا در سال 1945، در کنار کشتی دریایی امریکا بنام یو اس اس کووینسی در جوار دریاچه مربوط کانال سویس توقف تاریخی نمود. روزولت طی این توقفش با ابن سعود، اولین شاه سعودی و پدر 45 پسر که (هیچ کسی و هیچ زمانی دختران سعودی را در جمله فرزندان شان نام نمیبرند و حساب نمیکند.) خاندان سعودی را تا کنون رهبری می نمایند، در حاشیه و یا کنار این کشتی دیدار طولانی داشت.ابن سعود بزی را به افتخار این دیدار در این کشتی ذبح نمود و ضمن این ملاقات هردو رهبر موافقتنامه ای را بامضا رسانیدند که باعث دوستی ستراتژیک و دوامدار امریکا و خاندان سعودی گردید.این رابطه طی بیش از هفتاد سال است که با و جود فرازو نشیب های زود گذر ،همچنان ادامه دارد .
روایط تنگاتنگ امریکا و سعودی ها در زمان رونالد ریگن به حد بالای خود رسید،بخصوص حمله اتحاد شوروی بر افغانستان و پیروزی خمینی در ایران ،روابط این دوکشور را بحد اعلی رسانید . تا اکنون سعودی ها از حمایت دفاعی امریکا نفع میبرند،و در مقابل امریکا از فوران نفت سعودی، هم برای خود و هم برای متحدانش، سود میبرد.امریکا تضمین امنیتی سعودی را در برابرتحدید خارجی دارد و همچنان سرمایه گذاری وسیع، صدور تکنالوژی و فروش سلاح و مواد مصرفی ایالات متحده به سعودی ها در سطح بالای ان تا اکنون ادامه دارد .
تولید نفت سعودی برای ثبات اقتصادی امریکا و متحدین غربی امریکا، بشمول جاپان در اسیا، حیاتی بوده و هست. تصمیم عربستان سعودی در سال های دهه 80 مبنی بر نادیده گرفتن تصمیم اوپک در مورد تنقیص تولید نفت و ارتقا بهای آن ، باعث گردید که عربستان سعودی تولید نفت را با لا برد، که این عمل به سود اقتصادامریکا و تمام اروپاانجامید. آشتی ناپذیری دولت سعودی با کمونیزم ،سعودی ها را در جریان جنگ سرد با ایالات متحده بیشتر نزدیک ساخت.سعودی ها طی سال های 1950 و1960، در زمان قدرت جمال عبدالناصر، یکجا در پهلوی ایالات متحده مخالف رژیم چپی ناصر، که با شوروی نزدیک بود، قرار داشتند و مخالف رژیم حافظالاسد در سوریه طی سال های 1970 – 1980 بودند.
در حمله جهیمن القطیبی بر مسجد بزرگ مکه در دسیمبر سال 1979 ، تانک های زرهی ام – 113 امریکایی حامل سربازان سعودی بر دیوار های مسجد مکه یورش بردندو به فیر اغاز نمودند. سی ای ای در این عملیات برای سربازان سعودی گاز اشک اور را مهیا نمود،که استعمال ان وضع را برای هواداران جنگنده جهیمن بدتر ساخت. دولت فرانسه بنا بر درخواست شاه عربستان ،خالد، یک یونت ضد تروریستی را به عربستان سعودی در دفاع از دولت سعودی اعزام نمود.اردوی عربستان سعودی این یونت ضد تروریستی فرانسوی را در بیز نظامی نزدیک مکه جابجا نمود. در این بیز نظامی کوماندوهای فرانسوی قوت های زمینی عربستان را اموزش دادند تا نوع استعمال گاز را بیاموزند. زمانیکه القاعده طی سالهای 2003 و 2005 بر عربستان سعودی حمله نمود امریکا و خاندان سعودی را بازهم نزدیکتر ساخت.
ایالات متحده بزرگترین کشور فروشنده سلاح در سطح جهان است ، 30 % فروش اسلحه در جهان از ایالات متحده صورت میگیرد و این کشور به 170 کشور جهان اسلحه میفروشد ،از جمله سعودی ها عمده ترین مشتری خرید سلاح امریکا، از جمله سلاح های مدرن و راکت های پیشرفته، اند .از این لحاظ ادامه فروش سلاح برای سعودی ها، پالیسی عمده ایالات متحده را تشکیل میدهد. بر اساس راپور انستتیوت ریسرچ صلح بینالمللی سویدن در مارچ 2014، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در میان پنج کشور عمده وارد کننده سلاح طی سالهای 2012 – 2013 بوده اند. تنها در اکتوبر 2010 سعودی ها به ارزش 60 ملیارد دالر قرار داد خرید سلاح شامل هواپیماهای جنگنده بویینگ اف – 15 را با کمپنی های امریکایی بامضا رسانیدندو در سال 2008 به ارزش 1.75 ملیارد دالر امریکایی از ایالات متحده راکت های موزایل خریداری نمودندو این خریداری همچنان ادامه دارد.
با وجودیکه در یازدهم سپتامبر، از جمله 19 تن از حمله کننده گان بر ایالات متحده، 15تن آنان شهروندان سعودی بودند، مگر منفعت امریکا و متحدین غربی اش از بابت نفت فراوان سعودی و فروش سلاح این کشور به سعودی ها و حفظ دولت سعودی به حیث متحد ستراتزیک امریکا در شرق میانه ، ایالات متحده را بر ان داشت تا پیمان دوستی ستراتژیکش را با خاندان سعودی حفظ نماید.
رژیم عربستان سعودی از جمله یکی از چند شاهی مطلقه و آنهم رژیم مطلقه دینی است که با شمشیر متعصب و قرایت سختگیرانه از اسلام، با اجرای قوانین استوار بر ایدیاهای وهابیت در جامعه عربستان سعودی ،بر مردم حکومت می راند .در این کشور از بهبود فعالیت سیاسی، جنبش دموکراتیک، تامین حد اقل حقوق سیاسی و مدنی برای اقلیت های مذهبی، بخصوص اهل تشیع و بهبود وضع حقوقی و مدنی زنان خبری نیست.مگر ایالات متحده و غرب در مجموع خاطر رهبران سعودی را نمی رنجانندو انتقادی هم در سطح رسمی نمی نمایند.عربستان سعودی در حالیکه در داخل کشورهرگونه اعتراض مدنی شیعان را سر سختانه محکوم می نماید، ملک عبدالاه شاه سابق جهت سرکوب جنبش دموکراسی اهل تشیع در بهرین ،با اعزام تانک ها تظاهرات مسالمت مردم بهرین را بخاک و خون کشانید،مگر ایالات متحده از این جنایت متحد ستراتژیکش چشم پوشیدند .
ملک عبدالاه در طول مدت بیش از یک دهه حاکمیت خویش در حالیکه دوست نزدیک و حافظ منافع امریکا در شرق میانه بود، به ادامه سیاستی دوگانه پرداخت که از دهه 1970 تا الحال سیاست دوامدار خاندان سعودی بوده است.این سیاست از یکطرف ادامه دوستی با غرب بخصوص امریکا و از جانب دیگر اجرای همان سیاست توسعه قراءت بنیادگرایانه از اسلام وگسترش ایدیای وهابیت در جهان است.این کشور بخاطر تحقق دیدگاه سختگیرانه وهابیت، ملیارد ها دالر حاصل در آمد نفت خود را در جهت درگیری های نظامی و اموزش افراد در خارج از عربستان سعودی مصرف نموده و می نماید.مصرف ملیون ها دالر سعودی ها در دهه 1980 بخاطر تمویل مالی، اموزش نظامی و تدریس ایدیای بنیاد گرایی وهابیت برای جوانان افغان در پاکستان تحت نام حمایت از مجاهدین افغان ،همچنان حمایت عربستان سعودی از افراط گرایان مسلمان بوسنی و کوزوو باعث گردید تا گروپ های مسلمان افراطی در افغانستان ،کشور های بالکان و سایر کشور های اسلامی ایجاد گردند.
در سال 2010 سایت ویکی لیکس افشانمود که هیلاری کلنتن ، وزیر خارجه آنوقت اوباما ، طی یاد داشت دپلوماتیک در سال 2009 ، "سعودی ها را منبع بزرگ تمویل مالی اسلامگرایان در سراسر جهان میداند" و مینویسد که" تا هنوز کمک کننده های مالی عربستان سعودی منبع عمده و اصلی تمویل کننده تروریزم سنی در جهان اند.". یقینا که منبع اصلی تمویل و اموزش ایدیای افراطی القاعده نیز همین روهانیون مسلط در سیاست جاری و سیستم اموزشی و عدلی و قضایی عربستان سعودی است ، زیرا همان پیمان دراز مدت بین خاندان سعودی و روحانیون وهابی که در سال 1744 در شهر نجد بین محمد بن سعود و شیخ عبدالوهاب به امضا رسید، تاهنوز در جامعه عربستان سعودی حاکم است.
یکی از نویسنده گان مجله" تایم " در سال های 1990 زمانیکه از بینظیر بوتو میپرسد که چگونه کشورش طی 25 سال گذشته تغیر نموده است، بوتو در جوابش چنین میگوید "من در سابق میتوانستم با پطلون کوبای و بدون دستمال سر در کوچه ها گردش نمایم " ، بار دیگر از وی می پرسد که چرا حالا نمیتوا ند .وی چنین میگوید،"از دست سعودی ها"، که ا شاره به همان مدرسه ها و نهاد های اموزشی و تبلیغاتی سعودی ها در پاکستان است. عربستان سعودی سالها است بمنظور ایجاد مدارس دینی تند رو،استخدام روهانیون و مبلغین افراط گرای وهابی و سلفی در کشور های اسلامی و کشور های غربی که مهاجرین مسلمان زنده گی می نمایند مصارف هنگفت پولی را می نمایدو شبکه های تلویزیونی مبلغ افراطیت اسلامی را در سراسر اروپا از جمله بریتانیا تمویل می نمایند. سعودی ها با استفاده از ثروت سرشار نفت مصارف بیدریغ مالی در ایجاد مکاتب، مدارس و سایر نهاد های مذهبی، اجرای پروگرام های تحصیلی ،استخدام روحانیون مذهبی در 80 کشور جهان از جمله در پاکستان و افغانستان نموده اند.
در حالیکه تروریست های سلفیست که ایدیای سلفیزم و افراطیت را از امام ها، واعظین و روحانیون سعودی می اموزند همین اکنون به تهدید جدی برای تمدن امروزی و حتی منافع غرب در جهان گردیده اند، امریکا یی ها تا هنوز نتوانسته اند ستراتیژی دقیق و موثر در زمینه محو و سرکوب تروریزم و بنیاد گرایی اسلامی داشته باشند ،نهاد های اسنخباراتی غرب وخاصتا اداره قصر سفید در جلوگیری از رشد و توسعه اسلام رادیکال و وهابیت افراطی ناکام ماندند . رادیکلازیشن مساجد و رسانه های گروهی و تبلیغات وسیع در مورد اینکه چگونه جوانان مسلمان را به ایدیای تروریزم و بنیاد گرایی بکشانند ،همچنان توسط همین دوستان امریکا ادامه دارد ، طی بیش از سه دهه است که اسلام رادیکال در وجود تروریزم روز تا روز نیرومند تر و همه گیر تر میگرددو منبع همه اینها را میتوان در تربیه تمویل و حمایت هوشیارانه و دقیق سعودی ها و بخصوص روهانیون وهابی و سلفیست های حاکم در سیستم سیاسی و اجتماعی عربستان سعودی و سایر شیخ نشین های عرب جستجو نمود که امریکا تاهنوز گفتگوی جدی و موثر بخاطر ریشه کن نمودن منابع تمویل این دشمن تمدن جهانی با خاندان سعودی نداشته و یا نخواسته است، زیرا در بسا موارد امریکا از این افراطیون اسلامی بمثابه وسیله موثری برای سرکوب مخالفین خویش استفاده نموده و می نماید.
پیدایش گروه موسوم به داعش در قلمرو سوریه و عراق نتیجه سیاست عربستان سعودی بمنظور مقابله سعودی ها در برابر دولت شیعه عراق الملیکی نخست وزیر قبلی عراق ازیکطرف و نفوذ ایران در عراق،سوریه و سایر کشور های شرق میانه از جانب دیگر است. رویه داعش در رابطه با تعبیرش از قرایت متون اسلامی، فرقی با سیاست جاری عبستان سعودی ندارد، بلکه همسو با ان است،تنها فرق سیاست جاری داعش با سعودی ها اینست که داعش خواهان "خلافت اسلامی" است و اطاعت از حکمرانان سعودی نمی نماید.
دولت عربستان سعودی و روهانیون وهابی سعودی سالها است سازمانهای افراطی اسلامی چون" اتحادیه اسلامی جوانان "و" جمعیت بینالمللی اسلامی جوانان"را تمویل مالی می نماید.با وجود فشار ایالات متحده بعد از یازدهم سیپتیمبر بر عربستان سعودی هنوز هم جریان کمک های سیل آسای سعودی ها و روهانیون سعودی به شبکه های وسیع گروپ های افراطی سازمان ها مدارس و مساجد ادامه دارد.
موضوع اصلی که سعودی ها به ان دل بسته اند پرده مذهبی است که این دولت و این جامعه را پوشانیده است. دولتمردان و رهبران سعودی ،بشمول سعودی های مدرن امروزی مخالف تعویض احکام شرعی و توحید وهابیت از قانون اساسی و سیستم دولتی در امور داخلی و سیاست خارجی شان اند.جدایی دین از دولت که اساس قوانین و سیستم اجتماعی غرب شناخته شده است، نزد سعودی ها نه تنها مضحک است بلکه بدعت بشمار میرود. خاندان ساطنتی سعودی و روحانیون وهابی توانستند اقتصاد مدرن و زنده گی مجلل را از 1930 تا اکنون بپذیرند و به کشور شان بیاورند، مگر هیچگاهی پارالمان دموکراتیک و سیستم سیاسی و اجتماعی دموکراتیک را در کشور شان نپذیرفتند.
همین اکنون دانشگاه مدینه جوانان را از هر گوشه جهان در این دانشگاه جلب می نماید و بعد از اموزش وتدریس ایدیای سلفی دوباره انها را به کشور های بالکان،افریقا، اندونیزی، بنگله دیش و مصر میفرستد تا در جوامع اسلامی این کشور ها جای اسلام معتدل را سلفیزم مملو از خشونت بگیرد.
مطابق قوانین سختگیرانه و خشن حاکم در جامعه سعودی ،گنهکاران که توهین به مقدسات دینی نمایندیا جریمه میشوند یا بزندان انداخته میشوند.ویا به مرگ محکوم میگردند. دزد یک دستش قطع میگردد.قاتلان و عاملان خیانت و فتنه و انارشی سرشان زده میشود.تبعیض در مورد زنان در رابطه با سهمگیری زنان و فعالیت های اجتماعی انان با دقت و شدت عمل اجرا میگردد.زنان راننده گی کرده نمیتوانند،منزل را بدون چادری که مطابق احکام شرعی رو پوش شود نمیتوانند ترک نمایندو بدون محرم شرعی بخارج سفر کردن ممنوع است..پولیس مذهبی بر جریان زنده گی مردم در شهر ها و محلات نظارت دارد تا متخلفین را مطابق شریعت و نورم وهابیت تشخیص و به اداره امر بالمعروف و نهی از منکر راپور دهد. .در شهر های مکه و مدینه پولیس مذهبی زنان را در صورتیکه بطرف مردان خیره نظر نمایند ویا اگر لباس شان مطابق نورم معینه روهانیون وهابی نباشد مورد لت و کوب قرار میدهند.در هیچیک از این موارد که همه مخا لف حقوق بشری و انسانی است ، ایالات متحده و غرب در مجموع هیچگونه اعتراضی نمی نمایند.
آیا داعش و بوکوهرم و الشباب و طالبان افغانی و پاکستانی عمل شان در مورد سربریدن ، سنگسار کردن و گردن زدن و در برابر غیرمسلمانان رفتار مملواز وحشت انجام دادن ، مطابق انچیزی که هم اکنون در جامعه عربستان سعودی ادامه دارد نیست ،البته که چنین است .همین اکنون در جامعه عربستان سر بریدن مجرمین، قطع دست ، سنگسار امر عادی روزانه است . اصل ایدیای اکستریمیزم اسلامی همانا پیاده نمودن شریعت اسلامی در قوانین اسلامی است که دولت عربستان سعودی براین اصل استواراست، این همان ایدیای است که داعش ،بوکوهرم والشباب و گروپ های اسلامی افراطی در پاکستان و افغانستان با درک از متون مکتب سلفیزم و ایدیای وهابیت می اموزند و در عمل اجرا می نمایند.
با مرگ ملک عبدالاه، 23 جنوری 2015، و آغاز حاکمیت شاه سلمان، شاه کنونی سعودی ، تحلیلگران بدین باور اند که وی بیشتر از سلفش تمایل به محافظه کاران و رادیکالهای سعودی دارد.و به روحانیون افراطی و بازمانده گان خاندان موسس مکتب وهابیت , عبدالوهاب، بیشتر علاقمند است.شاه سلمان بمجرد بقدرت رسیدنش سه تن از وابستگان نزدیک شیخ ال – لوهیدن را که ازبازمانده های خاندان عبدالوهاب است، در کابینه جدید شامل نمود. با مرگ ملک عبدالاه و بقدرت رسیدن جانینش شاه سلمان سیاست سختگیرانه و تعبیر افراطگرایانه سعودی ها از قران و سنت نه تنها تغیری نخواهد نمود بلکه بیشتر محافظه کارانه تر خواهد شد. پایان