پوهندوی دوکتور انور ترابی
پوهندوی دوکتور انور ترابی
دوکتور علوم طب
به مناسبت شصت و نهمین سالگرد
بمباران اتمی شهر هیرو شیما
واقعه هیرو شیما و ناگا ساکی از جمله فاجعه بار ترین حوادث قرن بیستم بشمار میرود . سلاح اتمی برای اولین بار در نیمه دوم سال 1945 میلادی از طرف امریکا در شهر های هیرو شیما و ناگا ساکی استعمال شد و گفته شده است که شرایط محاربوی آ ن زمان ایجاب استعمال آ ن را نمی نمود .
استعمال بم های اتمی در جاپان تلفات و سیع و سنگین انسانی را به بار آ ورد که بر اساس یک احصاییه تعداد وفیات در هیرو شیما از اثر یک بم اتمی به 365213 نفر بالغ میگردید و در ناگاساکی این تلفات به 138047 نفر میرسید . در یک احصایه دیگر این ارقام را 340400 نفر در هیرو شیما و 275500 نفر در ناگاساکی ذکر نموده اند . به هر صورت این رویداد در تاریخ بشریت به عنوان فاجعه قرن بیستم ثبت گردیده است .
69 سال پیش از امروز امریکا در پایان جنگ جهانی دوم برای و ا داشتن جاپان به تسلیم شدن در 6 اگست 1945 به ساعت 8 و 15 دقیقه صبح به وقت محلی اولین بم اتمی را از طیاره ( انولاگی) روی شهر هیرو شیمای جاپان فرو انداخت و شهر هیرو شیما را به خاک یکسان کرد .تخمین زده میشود که در این حمله امریکا 140 هزار نفر به قتل رسیده است ، به همین مناسبت همه ساله در جاپان به تاریخ 6 اگست مراسم یاد بود قربانیان هیرو شیما بر گزار میگردد و اراکین دولتی و تعداد زیادی از باز ماندگان این حادثه فجیع در این مراسم اشتراک می ورزند و به رسم عزاداری یادی از قربانیان این حادثه مینمایند . اغلب قربانیان حملات اتمی هیرو شیما و ناگاساکی غیر نظامیان بودند و هنوز پس از هفت دهه بسیاری از مردمان کشور های جهان و بخش بزرگی از مردم امریکا از این اقدام ناپسند امریکا انتقاد مینمایند ، اگر چه ( پل تپتیس ) پیلوت و فرمانده بم افگن امریکایی تا اخیر عمر این اقدام شنیع را مانند برخی دیگر از مردم امریکا توجیه پذیر میدانست ، ولی این اقدام در سینه تاریخ بشریت به عنوان یک حرکت ضد بشری ثبت ابدی گشته است .
ون کرک آ خرین خدمه این طیاره چند روز پیش به عمر 93 سالگی درگذشت ، او که در آ ن زمان 24 سال عمر داشت و این بم را روی شهر هیرو شیما انداخت ، تا آ خرین لحظات زندگی از این عمل خود متأ سف نبود و از اخلاقی بودن این عمل خود دفاع میکرد ، او استدلال میکرد که این عمل به ختم جنگ جهانی کمک نموده است .
خصوصیات تأ ثیرات تخریبی اسلحه زره وی :
سلاح اتمی از خود سه نوع تأ ثیر تخریبی را به جا میگذارد که این سه نوع تأ ثیر تخریبی عبارت اند از موج ضربوی --- تشعشع نوری و اشعه نافذه .اکنون به گونه فشرده از این تأ ثیرات تخریبی سلاح اتمی با استفاده از تجارب درد آ ور هیرو شیما و ناگا ساکی یاد آ وری مینماییم :
موج ضربوی : در اثر این موج ضربوی بم اتمی ، بنا ها و عمارات میغلتد ، تخریبات وسیع محلات مسکونی بوجود میآ ید ، ولی برای انسان درجه تخریب موج ضربوی مربوط به پوزیشن و و ضیعت انسان در آن هنگام است ، مثلآ شخص استاده زیاده تر نسبت به شخص خوابیده صدمه بر میدارد و خصوصیات تخریبی موج ضربوی به اشکال مختلف نمایان میشود، به طور مثال امکان صدمات وسیع بسته از قبیل کسور عظام و استخوان ها ، پارچه شدن و تخریبات وسیع انساج عضویت انسان ، خون ریزی های وسیع ، زخم ها و جروحات و کانتوژن ها ( صدمات داخلی) به شکل وخیم آ ن تبارز میکند ، همچنین موج ضربوی هنگام حرکت خود بعضی اشیا از قبیل سنگ ها ، پارچه های عمارات تخریب شده و غیره را به ارتفاع بلند حرکت میدهد که باعث صدمات سنگین میشود . تأ ثیر تخریبی موج ضربوی نظر به افزایش فاصله از مرکز انفجار ( اپی سنتر) کمتر شده میرود .
تشعشع نوری : درجه صدمات تشعشع نوری نزد منسوبین نظامی و اهالی منطقه مربوط به نوع انفجار اتمی ( قدرت هوایی و یا زمینی ) و فاصله شخص از مرکز انفجار میباشد .نظر به نتایج حاصله از واقعه هیرو شیما و ناگاساکی ، میتوان از تشعشعات نوری صدمات زیرین را انتظار داشت :
--- در فاصله تا 1000 متر از مرکز انفجار ، ذغال شدن قسمت های برهنه عضویت انسان و سوختگی های خیلی وخیم تا 60 فیصد بوجود آ مده که باعث مرگ انسان میگرد د .
--- در فاصله 1000 تا 2000 متر سوختگی های و سیع و وخیم درجه دوم و درجه سوم بوجود میآ ید .
--- در فاصله 2000 تا 3000 متر سوختگی های وسیع درجه اول و درجه دوم بوجود میآ ید .
--- در فاصله 3000 تا 4000 متر سوختگی های درجه اول تظاهر مینماید .
چنین نتیجه گیری بعمل آ مده است که در واقعات هیرو شیما و ناگاساکی ، 20 الی 30 فیصد علل وفیات را سوختگی ها تشکیل داده است .
اشعه نافذه : تأثیر سوم سلاح زره وی روی بدن انسان اشعه نافذه میباشد ،که به اثر آن ایونایزیشن انساج بدن صورت میگیرد و به شکل مرض شعاعی حاد عرض وجود مینماید . وخامت مرض شعاعی مربوط به مقدار و یا دوزاژ اشعه نفوذ کننده است .
در فاصله 1100 تا 1300 متر مرض شعاعی وخیم بوجود میآ ید و از فاصله 1300 تا 1400 متر درجه متوسط وخامت مرض شعاعی پیدا میشود که به همین گونه از فاصله 1400 تا 1500 متر از مرکز انفجار درجه خفیف مرض شعاعی بوجود میآ ید . علاوه بر آن اشعه نافذه در وجود انسان با عث جذب مواد رادیو اکتیف گردیده و مصابیت های مختلف از قبیل سرطان ها وغیره را در قبال میداشته باشد .
در یک احصاییه دقیق تلفات انسانی در بمباران هیرو شیما و ناگاساکی جاپان به تاریخ های 6 اگست و 9 اگست 1945 به گونه زیر محاسبه شده است :
فوت شدگان در هیرو شیما 78150 نفر و در ناگاساکی 23753 نفر .مفقود ا لأثر ها در هیرو شیما 12983 نفر ودر ناگا ساکی 1624 نفر . مجروحین در هیرو شیما37424 نفر و در ناگاساکی 23345 نفر . سوختگی ها و سایر آ فات 235656 نفر در هیرو شیما و در ناگاساکی 86025 نفر راپور داده شده است که در مجموع 265213 نفر در هیرو شیما و 178047 نفر در ناگاساکی در واقع تلفات انسانی را احتوا مینماید .
از تجارب هیرو شیما و ناگا ساکی ساحه تخریبات ناشی از انفجار بم با قوه 20 میگا تون طور آ تی محاسبه شده است :
--- ساحه تخریبات مطلق 200 کیلومتر مربع .
--- ساحه تخریبات شدید 258 کیلو متر مربع .
--- ساحه تخریبات خفیف 500 کیلومتر مربع محاسبه شده است ،و لی آ نچه در فرجام قابل تذکر است این است که بم ها وسلاح های اتمی مدرن امروزی با قدرت چندین و چندین برابر بم هیرو شیما و ناگاساکی ساخته شده و در دسترس کشور های دارنده این گونه سلاح ها وجود دارد که در صورت استفاده از آن منجر به نابودی این کره خاکی میگردد