لطف الله راشد

 

آماده سازی داعش برای حضور در آسیای میانه

  لطف الله راشد

  خبرنگار آزاد

تسلیم دهی لطیف محسود رهبر زندانی طالبان پاکستانی از سوی نیروهای امریکایی به پاکستان، با واکنش های دولت و مردم درافغانستان  همراه بود.

داکتررنگین داد فراسپنتا  مشاور امنیت ملی در حکومت حامد کرزی دریک مقاله یی نوشت  لطیف محسود در جنوری سال گذشته از سوی نیروهای ارتش ملی  در جنوب شرق افغانستان بازداشت و هنگام انتقال به کابل، درولایت لوگر به دست نیروهای امریکایی افتاد. اسپنتا خاطر نشان نمود که امریکایی ها،او را به زور از نزد ارتش ملی گرفتند و جنرال دانفورد فرمانده کل نیروهای امریکایی در پاسخ به اعتراض دولت افغانستان دراین خصوص گفت

" ما نمی توانیم فردی را که دستش به خون سربازان امریکایی رنگین است آزاد بگذاریم"

لطیف محسود یکی از رهبران عمده طالبان پاکستانی و درواقع محرک اصلی ماشین جنگی آنهاست که در ضمن فعالیت های جنگی و عملیاتی اش مسوول تدارکاتی طالبان نیز بود.

وی سرنوشت مشابه مانند  سلف اش بیت الله محسود دارد. او نیز پیش ازآن که به سمت رهبر نظامی طالبان تعیین شود بر دهلیز های مخوف زندان مشهور گوانتاناموگام نهاده بود. بیت الله محسود در یک اقدام غیر منتظره در سال 2007 از زندان کوانتانامو آزاد و به وزیرستان شمالی برگشته بود و لطیف محسود نیز به چنین یک سرنوشتی روبه رو گردید.

اما چرا نیروهای امریکایی به چنین ساده گی دست از وی برداشته و باعث شدند او دوباره به اقتدار برسد؟

این چنین اقدام درخصوص فرماندهان ارشد طالبان افغانستان هم صورت گرفته است. سال گذشته ایالات متحده امریکا در یک اقدام بی سابقه پنج تن از عمده ترین رهبران جنگی طالبان را به شمول ریس ستاد ارتش و معاون اداره استخبارات رژیم طالبان، از زندان آزاد و به قطر انتقال دادند. و حالا لطیف محسود را به پاکستان تقدیم کردند.

رهایی این فرماندهان که هر کدام میتوانند  هزاران جنگجوی مسلح را رهبری و مدیریت کنند و جبهات متعدد و مختلفی را در مناطق مختلف افغانستان وپاکستان ایجاد کنند در حالی صورت گرفته است که ماموریت جنگی ناتو درافغانستان پایان یافت و ایالات متحده امریکا نیز تصمیم قاطعی را بیان نکرده  که بتواند حضور دوامدار سربازن امریکایی در خطوط مقدم نبرد درافغانستان را تضمین کند.

از سوی دیگر زمزمه های ظهور گروه  تروریستی" داعش" در مناطق شمال شرقی افغانستان  نگرانی های عمیقی برای دولت های آنسوی آمو به میان آورده است. پایگاه های داعش در مناطق  مرزی افغانستان- پاکستان درحال شکل گیری است. طالبان پاکستانی پیشاپیش بیعت خود از این گروه را اعلام کرده و به اصطلاح امیر داعش نیز یک رهبر برای این مناطق جهان" عبدالرحیم مسلم دوست" را که یک نویسنده افغان است تعیین نمود.

روسای جمهور روسیه و ازبکستان در دهم دسامبر سال روان طی نشستی از شکل گیری گروه داعش در مناطق شمالشرقی افغانستان ابراز نگرانی کرده و آنرا خطری برای منطقه خواندند.

این همه تدارکات و نگرانی ها پیام روشنی که با خود دارد این است که این قسمت از جهان دستخوش تحولات خونین و ماجرا های بزرگتری خواهد بود.

دست یابی به آسیای میانه و راه یافتن دراین مناطق پرمنفعت جهان از دیر زمانیست که در محراق توجه غرب به ویژه ایالات متحده قرار دارد.

آسیب پذیر بودن روسیه از مسیر افغانستان- آسیای میانه مسئله یی است که کرملین لاقل بعد از آغاز حکومت مجاهدین در دهه هفتاد خورشیدی از آن بیشتر نگران گردیده است. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروئ سابق وبدنبال آن ظهور احزاب و گروه های تند رو اسلامی در آسیای میانه، و تجربه تلخ حضور طالبان افغانستان وتهدید هایی که آسیای میانه را نشانه گرفته بود همه، پیش زمینه های شدت این نگرانی ها است.

نبرد  تندروان مذهبی  د رمناطق مختلف جهان چون عراق، سوریه، افغانستان، پاکستان، سودان و...

ثابت می سازد که این نیرو به عنوان گرداننده گان عمده آسیاب جنگ و درواقع نیروهای راه باز کن برای تطبیق استراتیژی های بزرگ امریکا وغرب  در مناطق مختلف جهان، می توانند نقش تعیین کننده داشته باشند.

شاید اصطلاح "دشمن -  دشمن ما دوست ماست" دراین مورد به خصوص  بسیار صدق کند.

ظهور، اقتدار، سقوط و ظهور دوباره طالبان درافغانستان ثابت کرد که هدف گیری و رسیدن به هدف  توسط  هزاران جنگجوی مسلح وجنگ آزموده لاقل حالا برنامه یی نیست که برای استراتیژیست های جنگی ابر قدرت ها، نیاز به فکر و تمرکز بیشتر داشته باشد.

با توجه به حضور دها هزار جنگجوی مسلح در افغانستان وپاکستان  کافیست  انگیزه دهی و استفاده از منابع مالی ومدیریتی برای تحرک  این نیروها به کار برده شود واین موضوع به همان اندازه که در معرض دید ایالات متحده  قرار دارد مایه نگرانی روسیه نیز است.

بازی های استخباراتی و تعیین حلال و حرام از آدرس دین وشریعت توسط   فضل الرحمان پاکستانی یا ملا عمر افغانستانی بزرگترین وثیقه ای شرعی و دینی برای کتله ای عظیم از نیروهای بی سواد اما  جان فدا شده است  که هر آن فکر می کنند باید! و باید!  در بهشت باشند و تنها وسیلۀ رسیدن به بهشت قتل و کشتار است.

این وثیقه تنها در تجربه ظهور طالبان درافغانستان دها هزار مرد بی سواد اما جنگجوی آزموده ونیرومند را به امید رسیدن به بهشت به دام مرگ کشاند. اما نتایج قناعت بخش و موثری برای گرداننده گان بازی در پی داشت

با در نظر داشت این همه، آنچه از آزاد سازی و بازگشت مجدد رهبران طالبان و فرماندهان بزرگ جنگی آنها که قابلیت رهبری و مدیریت دها هزار جنگجوی مسلح را دارند، مشخص می شود این که ازاین مهره های جنگی برای رسیدن به اهدف جدید وبزگتری استفاده خواهد شد.

ظهور سمارق گونه داعش در اطراف نوار مرزی دیورند با بیعت طالبان پاکستانی از این مهمان عجیب، تعیین امیر خراسان برای جبهات داعش در افغانستان، پاکستان، هند ، ایران و اسیای میانه و فتوای مولانا فضل الرحمن پاکستانی در خصوص مشروعیت جهاد در افغانستان از یک سو و آزاد سازی رهبران جنگی طالبان افغان و پاکستانی از زندان های امریکا از سوی دیگر، بوی ناخوش ومشمئز کننده را به مشام دولتمردان آنسوی آمو  رسانده است و آنها درک کرده اند که بسیار ممکن است-  این موارد   طلایه های جنگ سنگینی  باشد ومیله های اسلحه این بارکشور های آسیای میانه را در محراق توجه بدهد.

اوج گیری اقتدار طالبان د ر مناطق شمال و شمالشرقی افغانستان با حضور صد ها جنگجوی مسلح خارجی و داخلی به خصوص در ولایت پر آشوب کندز نشانه های دیگری است که چراغ سرخ را برای افغانستان و آسیای میانه روشن می کند.

 

 

  

 


بالا
 
بازگشت