لطف الله راشد
صدای پای داعش درکابل
تازه گی ها رسانه های اجتماعی و حتی انظار مردم شاهد بحث و نظر در خصوص خوشامد گویی برخی از جوانان برای داعش وداعشیان در کشور اند. برخی از صفجات فیسبوک که به نامهای اصلی و گاهی هم عاریتی ایجاد شده از مزایای ! داعش، حکومت واحد اسلامی وخلافت خواهی مطالبی دارند
این چراغ های سبز درکنار این که دعوتیست برای جوانان نا آگاه اما اقتدار طلب، پیامیست که نشان میدهد داعشیان افغانستان درحال شکل گیری اند. اکثر این صفحات از آدرس مناطقی در شمال کشور( غوربند ، پروان، کاپیسا) جاهایی که از سال هاست حضور طالبان ومخالفان دولت را تجربه دارد ایجاد شده است
شعار های دیوار دانشگاه کابل که نوشته بودند" زنده باد داعش!"، زمزمه های هواداران این گروه در دانشگاه کابل و تضاهرات مرموز روز شنبه درکابل ناقوس خطر های دیگریست که به صدا در آمده است.
درکنار این تحرکات، حزب التحریر که به القاعده خاموش شهرت دارد نیز نشانه های مشهود حضور خود در مناطق مختلف به خصوص شمال و شمالشرق کشور را دارد.
افراطیت مذهبی و گرایش به تند روی هایی که به دین نسبت داده می شود از ویژگی های شماری از مردم به ویژه روستا نشینان افغانستان است. شاید به همین دلایل و از روی همین تمایلات افراط گرایانه است که مردم کمتر به عاملین قتل ها و جنایاتی که از آدرس دین صورت می گیرد توجه می کنند و بار ملامت را همیشه به گردن کسانی می اندازند. که به باور خودشان کافر بی دین اند.
یکی از دلایل عمده یی که بعد از فروپاشی حکومت به رهبری داکتر نجیب الله، شمار زیادی از روستا نشینان و مردمی که تحت تاثیر شعار ها و گفتار هایی که از ادرس دین صادر می شد قرار گرفتند و تاحدی دراین تمکین شان در برابر آن افراط کردند که آگاهانه وهوشیارانه دست به برادر کشی، قتل مردم بی گناه وتاراج دارایی های عامه زدند.همین بی نا آگاهی آنها از اسلام بود.
اما هرگز به آنچه دستور و تقبیح چنین اعمال از منظر دین ومذهب بود مراجعه نکردند و تنها به دساتیری اعتماد کردند که به باور خودشان از یک مرجع قابل احترام ومقدس مآب صادر میشد.
بدون شک به دلیل همین نقطه ضعف ها است که استراتیژیست های کشورهای مقتدر در برنامه های کلان وگسترده خود همواره برای بدست آوردن اطاعت و تمکین مردم افغا نستان، از توطئه ها ونیرنگ های گوناگون کار می گیرند و برای مشروعیت بخشیدن برعملکرد خود مهُر دین و شرعیت می کوبند و با چنین عمل رسیدن به اهداف خود را بیمه می کنند.
تجربه حضور، اقتدار، فروپاشی و شکل گیری مجدد طالبان در افغانستان واضح ساخت که عده یی از مردم کمتر به تمویل، تجهیز و نیرومندی غیر قابل باور طالبان فکر کردند و درعوض همواره از قدرتمند بودن این گروه به توصیف یاد کردند، از اعمالی که طالبان از آدرس دین و شریعت اجرا کردند هراسیدند اما شاید هیچگاه از همدیگر نپرسیدند که از منظر دین و شریعت پذیرفتن و عملی شدن قصاص، رجم، و تطبیق حدود شرعی به فتوای علمای بی سواد و نا آگاه جواز دارد یا خیر؟
این تجربه تلخ نشان دهنده آن است که مردم درحالی که به شدت به باور ها و اعتقادات دینی شان استوار استند، عده یی از آنها کمتر از احکام و دساتیر دین مطالعه دارند و هرآنچه را که یک فرد به ظاهر آراسته به احکام شرعی به آنها بگوید، عمل می کنند.
این وضعیت عمده ترین نقطه آسیب پذیری مردم بخاطر تقلید و پیروی نا درست از آنچه است که به نام حکم شریعت به آنها ابلاغ می شود. از سوی دیگر تبلیغ علمای دین و بازگو نمودن سریح و روشن احکام دین در برابر چنین سوء استفاده ها نیز کمرنگ و حتی در برخی موارد در حمایت فاعلین است.
حمایت برخی از ملا ها از طالبان در مساجد مختلف کشور به خصوص در خطبه های نماز جمعه نمونه های بارزی از چنین یک وضعیت است
این نارسایی ها بستر هموار را برای تطبیق برنامه های شوم در جغرافیای کشورمان از ادرس بیگانگان مساعد می سازد.
با چنین یک وضعیت آنچه را داعش و داعشیان به نام خلافت کامل اسلامی عنوان کرده وتلاش برای جلب حمایت مردم در افغانستان دارند خطر آفرین است.
طلایه های حضور داعش درپایتخت افغانستان می تواند پیامی از وجود لشکر عظیم این گروه در آینده و در نهایت رقم خوردن سرنوشت ملت به تاریکی وتباهی باشد.
ظهور گروهی به نام تحریک اسلامی طالبان در جوزای سال 1373 در سپین بولدک کندهار با 30 تن از به ظاهر علما آغاز شد اما دیری نگذشته که این شمار معجزه آسا به دها هزار رسید و سرانجام افغانستان پنج سال تمام به بهشت تروریستان وقاچاقبران جهان مبدل شد.مصارف پولی وحمایوی طالبان در انزمان واضح می کرد که دست های قدرتمندی در سمت و سو دهی این گروه نقش دارد و طالبان یک پروژه بین المللی است نه یک جنبش داخلی.
تجارب گذشته باید راهگشای آینده باشد. مردم به خوبی میدانند که حضور سمارق گونه داعش در مرز های سوریه وعراق و تصرف سریع و برق اسای مناطق مختلف توسط این گروه کار تصادفی و عادی نبود ودست های نیرومند وقدرتمند در عقب این فعالیت ها پنهان است. حالا این دست قدرتمند میتواند برای افغانستان و مردم آن نیز مشکل ایجاد کند وبعید نیست که چنین هم شود.
آغاز تبلیغات و حضور در رسانه های اجتماعی و تظاهرات هواداران داعش در پایتخت می تواند گام های خاموش اما محکم امروزبرای حضور پر سر وصدای فردا باشد.