غلام سخی ارزگانی

 

جلب رقابت های سالم همکاری و سرمایه گذاری کشورهای خارجی در افغانستان

منافع ملی مردم افغانستان می طلبند که بانیان حکومت وحدت ملی، باید نیازهای اساسی و عمده مردم کشور را با آگاهی کامل سیاسی و خرد دموکراتیک درک کرده باشند و بعد با اتخاذ اهدف، استراتژی و طرح برنامه های کاری مدنی خویش در حل معضلات کشور قدم به قدم گام های استوار، دور اندیشانه، قانونی و ملی را در این سرزمین مخروبه بردارند.

من در مقالات و بحث های میزمدور برخی از تلویزیون های داخل کشور به صورت مکرر نگاشته و اعلان نمودم که بحران های کنونی میهن ما، کماکان به ابعاد نیرومند داخلی و خارجی ارتباط محکم داشته که اخصآ بحران های چهاردهه آخیر در این سرزمین ویرانه ما، مؤید ادعای هر منتقد رسالتمند و صاحب نظر طرازنوین درون مرزی و بیرون افغانستان بحران زده می باشد.

حال که یک ماه و چند روز از حکومت وحدت ملی می گذرد، برخی از اقدامات خردمندانه و قانونی صورت گرفته اند، جای بس خرسندی می باشد. از جمله: امضای پیمان امنیتی کابل- واشنگتن، پیمان استراتژیک کابل- ناتو، پیمان های استراتژیک کابل- ترکیه و پیمان استراتژیک کابل- چین صورت گرفته، که تا کنون مورد استقبال مردم قرار گرفته اند. امیدواریم که طرفین به طور صادقانه در زمینه عمل نمایند.

سفر رییس جمهور ترکیه به کابل، سفر رییس جمهور اشرف غنی با هیئت شان در عربستان سعودی و چین و همچنان تعهدات همکاری و سرمایه گذاری چین در آینده افغانستان، یکی از امیدواری ها را به اذهان عامه تداعی می نمایند.

 روزنامه ماندگار از توافقنامه های افغانستان- چین این گونه خبر می دهد:

«این توافقنامه‌ها شامل برداشتن شرط ویزای ورود برای گذرنامه‌های سیاسی دو کشور، ارائه خدمات بشردوستانه از سوی چین به افغانستان، گسترش همکاری‌های فنی و اقتصادی و گسترش روابط میان اتاق‌های تجارت افغانستان و فدراسیون صنعت و تجارت چین بود. شی جین پینگ رییس‌جمهور چین در دیدارش با داکتر غنی وعده کمکی به ارزش ۵۰۰ میلیون یوان، معادل ۸۲ میلیون دالر را به افغانستان تا پایان سال جاری میلادی داد و گفت در سال‌های آینده میزان این کمک‌ها تا یک و نیم میلیارد یوان افزایش خواهد یافت. او همچنین وعده سپرد که کشورش در پنج سال آینده، ۵۰۰ بورس تحصیلی در اختیار دانشجویان افغانستان قرار خواهد داد و علاوه بر آن به ۳۰۰۰ کارمند دولت افغانستان در زمینه‌های تخصصی و ارتقای ظرفیت آموزش خواهد داد.» منبع: اخبار سایت آریایی.

پیشنهاد اعمار مجدد راه ابریشم توسط رییس جمهور آقای داکتر اشرف غنی به مقامات چینی، یکی دیگری از دست آوردهای این سفر می باشد که مورد ستایش همگان قرارگرفته اند.

افغانستان ضرورت مبرم و دوستانه با کشورهای همسایه، منطقه و جهانی دارد. در این رابطه اگر در گام نخست، حاکمان حکومت وحدت ملی تلاش های خردمندانه را به کار گیرند تا باعث جلب همکاری و سرمایه گذاری های سالم کشورهای همسایه در افغانستان گردند. در مرحله دوم، اگر سعی صورت گیرد تا شرایط همکاری و سرمایه گذاری مثبت کشورهای اسلامی منطقه و سایر کشورهای آسیایی برای سرزمین ما آماده شوند. سوم این که، جلب همکاری و سرمایه گذاری جامعه جهانی به خصوص اعضای ناتو و بازهم مشخص تر ایالات متحده امریکا برای افغانستان کاملآ حیاتی می باشند.

این یک امر مسلم است که هر کشور خارجی در قدم نخست در پی تحقق منافع ملی خودش در افغانستان می باشد؛ ولی مشروط بر این که تحقق منافع کشورهای خارجی در تضاد به منافع ملی مردم افغانستان نباشند. در ضمن، نباید منافع مختلف کشورهای همسایه، منطقه و جهانی در رقابت ناسالم با یک دیگر قرار گیرند و باعث قربانی کردن منافع مردم افغانستان نشوند.

اگر خدای نخواسته دولتمردان کشور ما از اراده مستقل نیرومند سیاسی خویش در قبال جلب همکاری و و سرمایه گذاری کشورهای خارجی در افغانستان عمل ننمایند، با یقین که کشورهای خارجی بنا بر تضادهای منافع خویش در رقابت زیانبار با یک دیگر، منافع ملی افغانستان را پامال خواهند نمود.

این امر در قدم اول منوط به اراده سیاسی و عقلانیت دموکراتیک بانیان حکومت وحدت ملی افغانستان می باشند که روند جلب همکاری و سرمایه گذاری کشورهای خارجی را طوری در کشور مدیریت نمایند، تا همه موانع از سراه برداشته شوند و منافع کشورهای خارجی با منافع ملی مردم افغانستان از لحاظ قوانین داخلی و بین المللی در ضدیت قرار نگیرند؛ بلکه عدالت قانونی برای همگان عملآ رعایت گردد.

با نظرداشت عملی کردن موضوع فوق، باید گفت که متولیان امور کشوری ما، باید همکاری سالم کشورهای همسایه و خاصتآ پاکستان، ایران، چین، هند، تاجیکستان، ترکمنستان، اوزبکستان و... تحت رهبر سازمان ملل متحد، ناتو، کشورهای اسلامی، اروپایی و به خصوص ایالات متحده امریکا را در جهت تأمین امنیت اساسی و استقرار مستحکم صلح نسبت به افغانستان جلب نمایند و ضمانت اجرائی آن را در کشور ما تأمین و تضمین نمایند.

پس ایجاد جلب رقابت های همکاری و سرمایه گذاری سازنده همه کشورهای خارجی برای افغانستان یک امر نهایت حیاتی می باشد که مسؤلین امور باید در تحقق این امر قدم های متین و خردمندانه را بردارند. جایگاه همکاری و سرمایه هر کشور خارجی در ارتباط با تحقق عدالت همه شمول جانبین، یکی از شاخص های خواهد بود که نه تنها زمینه های دوستی مستحکم را با کشورهای مورد نظر ما خلق خواهد نمود؛ بلکه از یک طرف باعث رشد اقتصادی ملی ما بوده و از طرف دیگر، استقلال حاکمیت ملی افغانستان را نیز بازتاب خواهد داد.

اگر با یک محاسبه دقیق و مسلکی، جلب رقابت های سازنده همکاری و سرمایه گذاری کشورهای خارجی توسط جناب داکتر اشرف غنی رییس جمهور و جناب داکتر عبدالله رییس اجرائیه برای افغانستان صورت گیرند، با یقین کامل که نه تنها از جمله صادرات ما در برابر واردات (اکثرآ زیان آور می باشند) مورد تقویت قرار خواهد گرفت؛ بلکه زیرساخت های اقتصادی در کشور ایجاد، افزایش عاید ناخالص ملی و همچنا شاهد «استقلال اقتصادی» نیز خواهیم بود.

در فرجام، بازهم مکررآ در مکرر تأکید می دارم تا زمانی که تیم مشاورین شایسته سالار، کابینه شایسته سالار، معینان شایسته سالار، رؤسای عمومی شایسته سالار، والیان شایسته سالار و خلاصه «اصل شایسته سالاری مطلق» در هر سه ارگان دولت جمهوری اسلامی افغانستان از پائین به بالا انتخاب و تعیین نگردند. و همچنان تمام مفسدین اداری مورد مجازات قانونی قرار نگیرند؛ بحران های افغانستان راه های حل بنیادی را حاصل نخواهند کرد و بازهم شاهد ادامه دوران حاکمیت ننگین آقای حامد کرزی برای پنج سال آینده خواهیم بود.

مردم افغانستان و به خصوص عناصر وطن دوست ملی و دموکراتیک از بانیان حکومت وحدت ملی احترامانه تقاضا دارند، تا بر اساس اراده نیرومند سیاسی و عقلانیت دموکراتیک بیش تر در حل کلیه بحران های کشور اقدام ورزند، از کشورهای خارجی حد اعظم استفاده مشروع را به سود ملی افغانستان نمایند و همچنان تا «افتخار خدمت گذاری به مردم افغانستان» را نیز به دست آورند.

 

و من الله التوفیق

تاریخ: يکشنبه 11 عقرب 1393 خورشيدی برابر با 2 نومبر 2014 ميلادی/ هامبورگ

 

 

 


بالا
 
بازگشت