نتایج نامعلوم انتخابات واثرگذاری ناگوار آن بر اوضاع جاری کشور

شریف بها

 

انتخابات افغانستان برخلاف انتخابات همه کشور ها به بیش از شش ماه به درازا کشیده است و هنوز هم از نتیجه این انتخابات خبری نیست.

با ایجاد نظام نوین تاکنون در کشور این سومین دور انتخابات  ریاست جمهوری است که برگزار شده و همواره جار وجنجال های حق وناحق را به همراه داشت.

در فضای باز سیاسی افغانستان  در سومین دور انتخابات مردم ما توانستند در دو مرحله به پیمانه گسترده یی در این پروسه ملی شرکت نمایند  اما متاسفانه در نتیجه زد وبند ها وقدرت طلبی ها ، پروسه ملی  انتخابات صدمه دیده و تاهنوز افغانستان در سر در گمی بسر میبرده ومردم را نگران حال خود ساخته است .

پس از برگزاری دور دوم انتخابات در بیست وچهار جوزا ،اتهام زنی ها میان دو کاندید به درازا کشیده و در بخش های مختلف بر حیثیت دموکراسی افغانستان صدمه وارد گردیده  و حتی اعتبار کمیسیون انتخابات به صفر تقرب کرد.

با انکه رهبران تنظیمی وسیاسی داد از مردمی بودن میزنند اما درجهت کسب قدرت و امتیازطلبی  سیاسی به ارای مردم توهین را روا داشته  و بر ریش مردم می خندند.

متاسفانه در جریان دهه اخیر امتیازطلبی ها درکشور نقش همه مردم را تحت تاثیر قرار داده و همواره کسانی در قدرت بودند که شامل حلقات سودجو بودند و این باعث شده که افغانستان به جای پیشرفت به سوی قهقرا سوق داده شود که نمونه آنرا میتوان اخیر در بخش های مختلف سیاسی ، اقتصادی و امنیتی احساس کرد  ، تهدیدات امنیتی درمرکز به اوج رسیده و علاوه بر سقوط ولسوالی دواب ولایت نورستان نزدیک به چهارده ولایت زیر تهدید امنیتی مخالفان دولت قرار دارد و باعث شده است که مردم محلات شانرا ترک گفته و سایر نقاط پناهنده شوند و این همه پیوند به انتخابات و قرار داد امنیتی میخورد.

از مدت دوسال بدینسو با اغاز گفتگو ها روی پیمان امنیتی میان کابل و واشنگتن  و برگزاری  انتخابات ریاست جمهوری در سکتور های مختلف یک سلسله اثرگذاری  سؤ را بر وضع مردم گذاشته است .کاهش عواید در گمرکات ، کمبود واردات  اموال تجاری ، نبود زمنیه کار   ، عدم سرمایه گذاری   تاجران ملی  ، فرار پول  از کشور ، کاهش فعالیت شرکت ها و موسسات تولیدی  و این همه و همه باعث شده است که بر وضع اقتصادی کشور اثرات ناگواری را بجا گذارد ، طولانی شدن اعلام نتیجۀ انتخابات،بر تمامی ابعاد زندگی مردم بخصوص امنیت ،اقتصاد و امور حکومتداری تاثیر منفی گذاشته است. کمشکش های انتخاباتی وایجاد اختلافات در بخش های مختلف ، بالاخره درگیری های فزیکی از جمله مواردی است که بر نگرانی های مردم افزوده میشود ،اکنون مردم از دادن رای  ناامید شده وانرا یک سناریوی ساخته شده بیش نمیدانند اما مردم در انتظار آن اند که نظام معامله گونه زیر نام وحدت ملی چه زمانی به این داستان وسناریو  که مردم را از دید امنیتی ، سیاسی،  روحی واقتصادی  صدمه زده است، رهایی یابند.

با این حال  افغانستان با گذشته سیزده سال هنوز نتوانسته اند که از وابسته ګی اقتصادی در بخش های کوچک خود را رهایی بخشد و حتی نتوانسته است مصارف ابتدایی را از عواید داخلی تکافو نماید و پیوسته محتاج به کمک های خارجی ، بخصوص در سکتور امنیت که همه مصارف واکمالات ازسوی خارجی ها صورت میکیرد ، میباشد . اما در پیوند به ادامه اختلافات انتخاباتی حکومت امریکا بزرگترین کمک دهنده جهان به افغانستان نیز هوشدار به قطع کمک ها داده است .  اخیرا امريکا يک بار ديگر هشدار داده که اگر کدام کار خلاف قانون اساسى در افغانستان صورت گيرد، اين کشور از کمک هاى امنيتى و مالى امريکا محروم خواهد شد. از سوی دیګر چندی قبل وزارت مالیه نیز هوشدار داد در صورتیکه روند به همین منوال ادامه یابد انان قادر به پرداخت معاش مامورین نخواهند شد.

این درحالیست که با در نظرداشت قانون اساسی افغانستان این همه معامله که میان دو نامزد صورت میگیرد در تضاد با قانون اساسی بوده و چندان ضبغه یی قانونی ندارد پس آیا این همه هوشدار ها واقعی است یا  اینکه   کشور های دخیل در افغانستان و سیاسیون افغان میخواهند مردم را بیش از این تحت فشار روحی قرار دهند.

بناً در نهایت باید گفت که مردم افغانستان دیگر تاب وتحمیل این همه سناریوی انتخاباتی را ندارند ، بهتر است که هر دو نامزد ریاست جمهوری بجای منافع سیاسی وتنظیمی شان ، منافع ملی را ارج داده  و از خود کامه گی شان بگذرند . زیرا نباید بیش از این ارای مردم به ریشخند گرفته شود با انکه  مردم طمع و انتظاری از نتایج ارای شان ندارند اما میخواهند که به معامله گیری های سیاسی نقطه پایان گذاشته شود ومردم افغانستان از بحران سیاسی امنیتی و اقتصادی نجات داده شوند.

همچنان از دولت افغانستان نیز انتظار میرود تا به نوبه خود تلاش نمایند دست خارجی های و کشور های منطقه را در این پروسه ملی قطع نموده ، کمک وتشویق نماید تا کمیسیون انتخابات نتایج انتخابات را اعلام نماید و سناریوی یی که ازسوی دفتر سازمان ملل و وزیر امور خارجه امریکا طراحی شده است عملی و حکومتی را زیر هر نامی که است ایجاد و مردم را از این درد سر  رهایی بخشند.

 

پایان

 

 

و موضوعات جدید بروز مینماید که در بعضی موارد منجر به درگیری فزیکی در داخل کمیسیون شده است اما در این راستا با در نظرداشت وضعیت در ابعاد مختلف نامزدان محترم و دولت خاموشانه نظاره کرده و در انتظار جان کیری هستند تا همه مسایل را در میان انها حل نموده  و حقوق مردم را برای کسب قدرت زیر پا نمایند.

درحالی که افغانستان در آستانه نشت های بزرگی به ویژه نشست سازمان ملل متحد، نشست ناتو در ویلز و پیگیری تعهدات توکیودر نشستی دیگری در لندن شرکت می کرد، از این فرصت ها برای عملی شدن تعهدات اش به مردم کار می گرفت، اما طویل شدن انتخابات این فرصت را از او گرفته است.

 

 

 


بالا
 
بازگشت