عبدالواحد خرم

 

پالیسی های نظامی و اهمیت آن در تقویه نیروهای اردوی ملی افغانستان

 

افغانستان نظر به موقعیت جیوپولتیک و جیوستراتیژیک، احتمال خطرات و تهدیدات خارجی و داخلی باید اردوی داشته باشد که از خود دفاع کرده و در صورت ضرورت واکنش متقابل نشان دهد.

 

پالیسی امنیت ملی ارزیابی تهدیدات امنیت ملی را در سطح کشور در مطابقت با اهداف ملی حمایت مینماید. پالیسی امنیت ملی مسئولیت های وزارت خانه ها، قوتهای امنیتی و سایر ارگانهای که وظیفه تامین امنیت افغانستان را به عهده دارند، تعین مینماید. وظیفه اساسی وزارت دفاع و سترد ستیز تنظیم و ترتیب، استخدام پرسونل، تجهیز، تعلیم و تربیه و تقویه نیروهای اردوی ملی جهت آماده نمودن یک قوت مقتدر اوپراتیفی ، مسلکی و نظامی متوازن ملی که قادر به مقابله در برابر تهدیدات بزرگ در کشور باشند، می باشد.

استادان دیپارتمنت علوم اجتماعی اکادمی ملی نظامی

 

پالیسی امنیت ملی نیازمندی های مناسبات امنیتی با متحدین، کشور های همسایه و دوست را جهت فعالیت متقابل وزارت دفاع ملی با سایر مجامع بین المللی و موسسات به منظور انکشاف تاسیسات امنیتی در چوکات قوت های ملی توانمند برجسته میدارد. وزارت دفاع ملی روی قابلیت های ضروری جهت اجرای اوپراسیونهای مشترک با قوای ائتلاف، آیساف و ناتو تاکید مینماید. وزارت دفاع، ستردرستیز و اردوی ملی در دراز مدت و با گذشت زمان باید قابلیت های را جهت کسب استقلالیت در اجرای وظایف ارتقا داده تا اینکه نقش عنعنوی و نهادی خود را که حفاظت از استقلال و آزادی، منافع ملی، تمامیت ارضی، حاکمیت ملی و حفظ ارزش های معنوی و استقلال افغانستان است به عهده گیرد.

رهنمود پلان گذاری ستردرستیز، پلان گذاری اوپراتیفی دقیق و احتمالی را در حمایت از ستراتیژی ملی نظامی، قادر به عمل مینماید. سند مذکور هدایات و رهنمود ها را در خصوص انکشاف پلان های حمایوی و اولویت های وظایف اوپراتیفی تهیه نموده و مستقیماً وظایف ستراتیژیک اردوی ملی را که در ستراتیژی ملی نظامی ذکر گردیده است، حمایت مینماید. قابلیت های اوپراتیفی مورد نیاز در رهنمود پلان گذاری قابلیت های دفاعی اولویت بندی و مشخص میگردد، تا وزارت دفاع ملی و ستردرستیز اردوی ملی را قادر به انجام وظایف ستراتیژیک و اوپراتیفی که در ستراتیژی ملی نظامی و رهنمود پلنگذاری ستردرستیز مشخص گردیده است به اساس آن تنظیم و اداره قوتهای موازی و متناسب با پلانگذاری های اوپراتیفی به مقصد اجرای موفقانه وظایف اردوی ملی پیشبرده میشود. تشکیل و فعال ساختن قوماندانیت تعلیم و تربیه اردوی ملی، انکشاف، هماهنگی و تطبیق تمام مواد و برنامه های تعلیمی و تحصیلی را در تمام قطعات و جزوتام های اردوی ملی کشور تسهیل میبخشد.

این امر تضمین مینماید که تمام اهداف تعلیمی با معیارهای عیار بوده و دوکتورین اردوی ملی را انعکاس میدهد، همچنان قوماندانیت تعلیم وتربیه اردوی ملی به مثابه مرکز ثقل برای انکشاف و تجدید دوکتورین اردوی ملی میباشد قوماندانیت تعلیم وتربیه اردوی ملی تمام فرصت های تعلیم وتربیه بین المللی را تنظیم نموده تا مقتضیات اهداف ملی را بر آورده نماید.

انکشاف قابلیت جهت طرح و احضار ستراتیژی های در عرصه دینی و کلتوری، پالیسی ها، قواعد، پلان ها و پروگرام های فرهنگی و عقیدتی برای فعالیت ها و امور فرهنگی و عقیدتی در تمام قطعات و جزوتام های اردوی ملی جهت تقویت، اتحاد و قابلیت اردوی ملی برای حمایت از مردم افغانستان.

 انکشاف قابلیت جهت تحقق پالیسی های حمایه از فامیل ها، پروگرام ها و سیمینار های تعلیمی در اردوی ملی.

انکشاف قابلیت جهت همکاری نزدیک با ریاست کادر و پرسونل و ریاست لوژستیک ستردرستیز جهت تهیه معاونت در خصوص تجهیز و تکفین شهدا و فوت شده گان و سایر کمک ها برای فامیل های افسران، سربازان، خوردضابطان و قوماندانان.

انکشاف قابلیت جهت تحقق ستراتیژی های پالیسی ها، پلانها و اسناد برای معلومات عقیدتی و فرهنگی از طریق پروگرام معلومات اوپراتیفی اداره مسئول مورال محاربوی و عناصر حمایوی تکتیکی (معلومات، نشرات و پخش از طریق رسانه های گروهی) اوپراسیونها.

کار عمده وزارت دفاع ملی ایجاد نهاد های نظامی مناسب، عادل و شفاف از میان رهبرانی که بهترین روش اخلاقی و خدمات عاری از خود پرستی را به نمایش بگذارند، میباشد. مسلکی ساختن اردوی ملی شامل تعلیم و تربیه موثر، آموزش نظامی درست روش مناسب و شفاف پرسونل و یک رهبریت اختصاصی به اساسات عالی اخلاقی میباشد.

استخدام و توظیف عساکر و قطعات باید به اساس توانایی و قابلیت های شان صورت گیرد. همچنان موضوعات مربوط به حقوق و امتیازات متقاعدین و کسانیکه از وزارت دفاع ملی و اردوی ملی جدا می شوند نیاز به یک طرز العمل شفاف و مدیریت آشکار دارد.

استراتیژی ملی نظامی افغانستان بر اساس حفظ و دفاع از منافع ملی، حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، ارزشهای اخلقی و باور های محکم که منوط بر ارزش های مادی و معنوی کشور در حال و آینده میگردد.

چون ایجاد و نگهداشت اردوی با کمیت بزرگ بار سنگین بر پیکر اقتصادی کشور است بناء ایجاد قوت های احتیاط مناسب ترین برای نگهداشت دوامدار قدرت دفاعی کشور و صرفه جویی از بودجه نظامی و منابع مالی می باشد.

استراتیژی ملی نظامی، نیازمندیهای اردو را در تکمیل نیروهای احتیاط در نظر گرفته است، قوتهای احتیاط بهترین ممثل رسوم و عنعنات مردم افغانستان در دفاع از ملت و منافع ملی و ارزشهای معنوی کشور بحساب می رود.

مطالب فوق الذکر در جهت تقویه اردو توسط اسناد معتبر دولتی توسط کابینه جنگ تنظیم می گردد.

ستراتیژی ملی نظامی به مثابه یک سند اساسی سیستم پلنگذاری استراتیژیک دفاعی بوده که رهنمود های وزیر دفاع ملی ملی پیرامون هدایات ستراتیژیکی اردوی ملی درحمایت از پالیسی امنیت ملی بیان می دارد. رهنمود پلانگذاری قابلیت دفاعی چهارمین سند سیستم پلانگذاری ستراتیژیک دفاعی بوده که پروسه تنظیم و اداره قوتها را برای برای سالهای آینده با اولویت بخشیدن قابلیت های مورد نیاز برای اجرای وظایف اوپراتیفی در حمایت از اهداف امنیتی را رهنمایی و تطبیق می نماید.

سیستم پلانگذاری استراتیژیک دفاعی پلانگذاری های اوپراتیفی را استقامت می بخشد. رهنمود پلان گذاری اوپراسیونها دومین سند سیستم پلانگذاری ستراتیژیک دفاعی بوده که بیش تر روی نقش و وظایف استراتیژیکی رهنمود های استراتیژیکی و ستراتیژی های ملی نظامی که در سند ستراتیژی ملی نظامی تذکر یافته تمرکز می نماید. وزیر دفاع ملی با استفاده از رهنمود پلان گذاری اوپراسیون وزارت دفاع و لوی درستیز را در رابطه به ساحات عمومی و مشخص ستراتیژیکی آگاهی می دهد.

بدین منظور رهنمود پلنگذاری اوپراسیونها رهنمود های تحریری لوی درستیز را تهیه داشته تا با استفاده از آن پلان های احتمالی و اوپراتیفی را آماده و تحت مرور قرار دهند. وزارت دفاع مسئولیت دارد تا سند مذکور را در هماهنگی با ستردرستیز آماده نماید، مسوده نهایی قبل از اینکه توسط وزیر دفاع منظور گردد نظریات لوی درستیز، وزارت امور داخله و گروپ های امنیتی دولتی هماهنگ می گردد. رهنمود پلانگذاری اوپراسیونها سالنه تحت مرور قرار گرفته، اولویت های پلنگذاری را روی بحرانات و ناهنجار های احتمالی در جریان مرحله پلنگذاری پیش بین باشد.

ذریعه رهنمود پلنگذاری اوپراسیونها، وزیر دفاع و نمایندگان منتخب شان رهبری پروسه های پلنگذاری احتمالی و اوپراتیفی را مشق و تمرین مینمایند. بدین منوال مسئولیت انکشاف پلنگذاری نیز بعمل میاید.

قوماندانی تعلیم وتربیه بصورت تدریجی مسول انکشاف دکتورین اوپراتیفی، پروگرام های ستندرد تعلیم و تربیه انفرادی و جمعی برای اردوی ملی افغانستان و اداره نمودن تمام موسسات تعلیمی و مراکز تعلیمی موجود و موسسات تعلیمی که در آینده ایجاد خواهند گردید تنظیم میدارد.

مرکز تعلیمی نظامی کابل، مکتب حربی، کورس مساعی قرارگاه، اکادمی ملی بریدملان کلوپ سپورتی و غیره از آن جمله ها اند .

مرکز تعلیمی نظامی کابل باید اطمینان حاصل نماید که پروگرام انکشاف افسران و بریدملان با پروگرام ابتدایی و اساسی سربازان هماهنگ و همزمان شده و تهیه کننده ضرورت های لیدرشیپی برای کندک ها در تعلیم وتربیه میباشد. مرکز تعلیمی نظامی کابل در تفاهم و هماهنگی خاص با همکاران ائتلاف جهت مشخص ساختن ضروریات کورس برای تعلیم وتربیه مسلکی و تخصصی در اوپراسیون و فعالیت های قرارگاهی – کورس مساعی قرارگاه انکشاف بریدملان و کورس های آماد گی و تخصص مسلک های نظامی هماهنگی خواهند نمود.

تیم های سیار تعلیمی از طریق حمایه همکاران ائتلاف در تفاهم و هماهنگی خاص با آنها برای مشخص ساختن تعلیم وتربیه تخصصی دربخش های صحیه، حفظ و مراقبت، اکمالت و مخابره و بمنظور حمایه تعلیم وتربیه و جابجا نمودن کندک های حمایه خدمات محاربه ( کندک تامینات) با قول اردوها ایجاد گردد.

در حالیکه اردوی ملی در مراحل دوامدار انکشاف و مودرنیزه ساختن قرار داد در ساحات مختلف با تهدیدات مواجه خواهند شد. با وصف اینکه قوت های اردوی ملی همیشه برای اجرا و تطبیق پلان ها بمنظور دفاع عمومی افغانستان حاضر و آمادگی کامل خواهد داشت ولی آمادگی قوت ها جهت حمایت از قوای ائتلاف، ناتو و آیساف بمنظور اجرای اوپراسیونها تامین ثبات و فعالیت های ضد آشوبگری در اولویت قرار دارد. بناء حمایه قوت ها بمنظور اجرای وظایفی که در اولویت قرارندارند محدود خواهد بود. اردوی ملی چالش ها را در ساحات مشخص از قبیل عدم تامین ارتباطات ستراتیژیک و عدم موجودیت تعلیم وتربیه به فقدان و کمبود منابع مقابل خواهند شد. در این نقطه چالش عمده انکشاف قابلیت ها میباشد که در این بخش ها باید به اساس انکشاف تهدیدات و منابع در دست داشته جهت تهیه و نیازمندیهای تعلیم وتربیه و سطح حفظ و مراقبت ارتقا نماید. در حال حاضر محراق توجه انکشاف قابلیت ها در اردوی ملی روی انکشاف قابلیت های محاربوی در هر قول اردو ها جهت اجرای وظایف اوپراتیفی ایالت متحده امریکا – بریتانیا کبیر و قوتهای ناتو و ایساف جهت معاونت در اجرای وظایف اوپراتیفی و تامین امنیت عمومی در کشور خواهد بود.

در زمان حاضر اردوی ملی افغانستان با قابلیت های محدود سطح و تعلیم و تربیه، در حمایت از اوپراسیونها که تحت رهبری قوای ائتلاف، ناتو و آیساف قرار دارد مواجه است.

 

 


بالا
 
بازگشت