بصیرهمت

بصیر همت

مانچستر – انگلستان

جون - 2014

روزنامه گاردین چاپ لندن

مجله اکونومیست چاپ لندن

عراق

وضع سیاسی – نظامی عراق چگونه است

درست یازده سال بعد از حمله مرگبار هوایی و زمینی ایالات متحده و بریتانیا بر عراق و ترک این کشور در 2011 ،ایالات متحده بار دیگر چگونگی حمله هوایی را بر عراق مورد بررسی قرار میدهد و بیش از 300 تن از قوت های امریکایی روانه عراق اند. حمله امریکا بر عراق جان  بیش از 4500 امریکایی را گرفت و در حدود یک ترلیون دالر مصرف داشت و  200 هزار عراقی جان های شان را از دست دادند و بیش از 4 ملیون ریفوجی به میراث گذاشت.یقینا اشغال عراق یک اشتباه ستراتژیک نه ،بلکه یک جنایت نابخشودنی محسوب میگردد.  بیش از یازده سال است که خشونت مذهبی،و سکتاریستی در عراق بیداد میکند . همین اکنون عراق عملا به سه بخش عمده شیعه نشین، کرد نشین و سنی نشین تقسیم گردیده است.دولت فرقه گرای نوری المالکی که حکومت مرکزی و ساحات شیعه نشین را تحت کنترول دارد، کرد های عراق که بزرگترین گروپ اتنیکی برنده از حوادث بیش از یک دهه عراق اند، روز تاروز کنترول خویشرا بر مناطق مربوط شان تحکیم نموده و با توسعه نفوذ شان در شهر کرکوک عراق که مرکز ذخیره نفت است ،ساحه تحت کنترول خویشرا توسعه میدهند و دولت خودمختار خود را  تشکیل داده اند. سنی های عراق با  بدست اوردن شهر های موصل،  فلوجه، رقعا، تکریت، باجی ،بکوبا هم اکنون ساحات شمالی و غربی عراق را تحت کنترول دارند.

 سیاست سرکوبگرانه و مملو از خشونت نوری الما لکی صدر اعظم عراق در برابر سنی ها طی چند سال اخیر ، بخصوص سرکوب تعدادی از تظاهر کننده گان سنی در سال گذشته در هواجه ،تنفر  سنی های عراق را در برابر حاکمیت یکجانبه شیعه ها در عراق  به حد اعظمی رساند و فرصت خوبی برای اسلامیست های سنی عراق داد.

ایالات متحده ارزیابی نکرد که هرگونه روند انتقال قدرت بعد از سقوط حاکمیت بعثی ها در عراق ،باید با حفظ منافع سیاسی، اتنیکی و مذهبی سنی ها و شیعه ها در عراق صورت گیرد.مالکی که توسط ایالات متحده بخاطر حفظ منافع امریکا در عراق( بحیث شخصیت نیرومند) برهبری عراق برگزیده شد ،نتوانست یک دولت وحدت ملی را ایجاد نماید .رهبران شیعه عراق برهبری مالیکی خود را حاکمان صاحب اختیار عراق یافتند و با سنی ها چون شهروندان دست دوم برخورد نمودند. از  اکثریت بودن اهل تشیع بحیث  وسیله انحصار طلبی در حاکمیت سیاسی و ترکیب دولتی عراق استفاده نمودند وسنی های عراق در جریان چند سال اخیر خود را عملا منزوی از حاکمیت دانستند.در حالیکه در استانه خروج امریکا از عراق،ر هبران سنی عراق با گروپ های القاعده همکاری خود را قطع نموده و با دولت عراق در سرکوب القاعده همکاری نمودند، مگر سیاست های شیعه گرایی و سکتاریستی رهبران حاکم عراق و فرقه گرایی انها، سنی های عراق را دوباره با گروپ های اسلامی چون" داعش" نزدیک ساخت.

" داعش" یا "دولت اسلامی عراق و شام"،اکنون نیروی بزرگ نظامی در ساحات سنی نشین عراق است."داعش" از گروپ های کوچک وابسته به القاعده در عراق است که در زمان اشغال عراق فعالیت داشت مگر از جانب رهبران قبایل سنی عراق تجرید شد .بعدا این گروپ بداخل سوریه انتقال نمود و یکجا با سایر گروپ های اسلامی بر علیه دولت بشار اسد جنگید.این گروپ یکجا با سایر گروپ های اسلامی دیگر از جانب سی ائی ای، عربستان سعودی، شیخ های خلیج حمایت سیاسی و نظامی گردید و در سال گذشته این گروپ ،داعش،بخش های از شمال سوریه متصل سرحد عراق را تحت کنترول قرار داد.و در داخل سوریه تقویه مالی گردید و با استخدام داوطلبان اسلامی از کشور های عربی  و شهروندان عرب و اسیایی تبار کشور های اروپایی مانند بریتانیا ،فرانسه و جرمنی صد ها تن از جوانان افراطی را بخود جذب نمود .

 بنا بر نوشته اخیر مجله اکونومیست هم اکنون داعش در حدود 6 هزار مرد جنگی در عراق و بیش  3000 تن در سوریه دارد که صد ها تن افراد داوطلب اسلامی از کشور های عربی و افریقایی بشمول جوانان عرب تبار و افریقایی تبار انگلیسی، فرانسوی و جرمنی جزئ این ترکیب اند. .تنها از بریتانیا به تعداد بیش از  500   تن  داوطلبانه به سوریه و عراق رفتند  تا در جنگ های جاری سهم گیرنئد.

"داعش " این سازمان افراطی اسلامی، شیعه ها ،عیسوی ها و الاویتی ها (گروپ مذهبی مستقر در سوریه که بشار اسد نیز متعلق به این گروپ مذهبی است) را سر میزند، کلیساها و اماکن مقدسه شیعه هارا به اتش می کشد،عملیات های تروریستی و مین گذاری ها را ساز مان میدهد.چنانچه در سال جاری عیسوی به تعدادبیش از 5400 تن در عراق در نتیجه این بم گذاری ها کشته شده اند که 95 فیصد این بم گذاری ها توسط " داعش" صورت گرفته است.داعش در 2013 با حمله بر زندان ابو غریب در عراق صد ها جهادی را رها نمود و امسال بیش از 2500 زندانی دیگر را از زندان های موصل رها ساخت.

"داعش "فلوجه را در جنوری امسال تحت کنترول قرار داد . و همین اکنون شهر های موصل، فلوجه، باجی ،بکوبا ،تکریک، رقعا تحت کنترول" داعش" و گروه مقاومت متشکل از افسران سربازان و افراد وفادار به ارتش سابق عراق و افراد وابسته به حزب بعث عراق  و رهبران ناراضی قبایل سنی عراق قرار دارد.

ایجاد تشنج و کشاندن کشور ها به جنگ های داخلی پالیسی دوامدار ایالت متحده وبریتانیا در جهت تجزیه کشور ها به بخش های اتنیکی ، نژادی و مذ هبی است . چنانچه این پالیسی را ایالت متحده طی دهه اخیر در بالکان  پیاده نمود و با ایجاد تشنج در بین گروپ های اتنیکی یوگو سلاوی ، این کشور را به هفت بخش تقسیم نمود. در عراق از همان اغاز اشغال، سکتاریسم مذهبی و منطقوی را دامن زدکه در نتیجه  عراق بخون الوده کنونی را به میراث گذاشت.

هنوز هم برخی سیاستمداران محافظه کار امریکایی و غربی بر این عقیده اند که خروج قوت های امریکا از عراق خیلی ها زود صورت گرفت و حمله هوایی امریکا باید بر سوریه انجام می یافت و عده ای هم از یک عراق دموکراتیک سخن می زنند و میخواهند خود را برائت سیاسی دهند.امریکا و غرب نه تنها از حوادث خونین عراق نیاموختند، بلکه  بر ادامه جنایت اشکار در سوریه جهت بی ثبات  سازی این کشور ادامه دادند . تمویل سلاح، پول ،اموزش نظامی مخالفین سوریه عمدتا گروپ های اسلامی مخالف دولت بشار اسد از جانب امریکا و متحدین وی در شرق میانه در رقابت تنگاتنگ با ایران ،باعث گردید تا ترور وحشت و جنگ در سوریه ادامه یابدو ساحات شمالی سوریه را اسلام گرایان افراطی بشمول" داعش" تحت کنترول خویش در اورندو همین اکنون مرز بین سوریه و عراق به خانه امن وحشی ترین اسلامیست های افراطی از جمله" داعش" تبدیل گردیده است و مصیبت انسانی در سوریه ادامه دارد.

قوای مسلح عراق که از جانب ایالات متحده اموزش تمویل و تجهیز گردیده بود در دفاع از موصل نا توانی خودر ا ثابت نمود و افراد ان باگذاشتن سلاح فرار را بر قرار ترجیح دادند.و حالا دولت عراق با در خواست رسمی از ایالات متحده خواهان کمک حملات هوایی امریکا بر مواضع سنی ها ی که در برابر دولت عراق برخاسته اند گردیده و بی صبرانه منتظر اجرای این عملیات است.

همه گروپ های که مناطق مختلف عراق را تحت کنترول گرفته اند مربوط "داعش " نیستند . تعدادی از این گروپ های مسلح که از افسران ناراضی ارتش عراق، بعثی ها و سنی های ناراضی داوطلب تشکیل شده اند تحت رهبری افسران ارتش سابق عراق در این حملات فعالیت دارند و از نفوذ روز افزون" داعش" نیز خرسند نیستند .

 در صورت اجرای  حملات هوایی و حملات هواپیماهای بدون سرنشین امریکا بر مناطق سنی نشین عراق، یقینا این حملات بار دیگر  باعث کشتار صد ها غیر نظامی خواهد شد.گرچه این حملات بر مواضع مخالفین، حد اقل از پیشروی و توسعه نفوذ انها جلوگیری خواهد نمود و در پیشروی ارتش عراق و داوطلبان جوان شیعه و مورال انها کمک خواهد کرد مگر باعث کشتار صد ها بیگناه در مناطق سنی نشین خواهد شد که مقاومت و خصومت سنی های عراق و جامعه عرب را بار دیگر برعلیه امریکا و دولت شیعه عراق بر خواهد انگیخت.ایران که تا اکنون مخالف هرگونه مداخله ایالات متحده در عراق است با اعزام جنرال قاسم سلیمانی به بغداد میخواهد در تنظیم سوق و اداره ارتش  و ملیشاهای داوطلب شیعه که هم اکنون بخاطر دفاع از عراق و اماکن مقدسه اهل تشیع اماده گردیده اند، همکاری نماید .

ازحمله امریکا بر افغانستان ،عراق، لیبی و بی ثبات سازی سوریه و اجرای عملیات های دوامدار هواپیما های بدون سرنشین امریکا بر سومالی، پاکستان و یمن،نه تنها ثبات سیاسی در این کشور ها تامین نگردید ،برعکس  گروپ های افراطی اسلامی در شرق میانه و سراسر افریقا بیشتر سود بردند.در حالیکه هسته نیرومند و مرکزی القاعده در پاکستان نابود گردید وتعداد زیادی از  رهبران ارشد و فعال القاعده توسط ایالات متحده ازبین رفت و  بر منابع مالی و عایداتی القاعده ضربه سنگینی وارد گردید، مگر هسته های نوبنیاد و افراطی وابسته به ایدیا و  خط فکری القاعده همین اکنون سراسر شرق میانه و افریقا را گرفته است . بوکوحرم در نیجریه به مصیبت بزرگ  و مرکز ترور، ادم ربایی و وحشت تبدیل شده است.الشباب درسومالی و النصرت  و داعش در عراق و سوریه و ده ها گروپ خورد و کوچک افراطی اسلامی ،هم اکنون به نیروهای عمده تخریب ترور، خشونت و اشغال مناطق مختلف، تبدیل گردیده اند.       پایان

                       

 

 


بالا
 
بازگشت