بصیرهمت
بصیر همت
مانچستر- انگلستان
مجله اکونومیست و مجله تایم
روزنامه گاردین
انتخابات هندوستان
تعداد نفوس هند:1.2 ملیارد
تعداد افراد واجد شرایط رای دهی : 834 ملیون
مجموع افرادی که رای دادند: 554 ملیون
تعداد احزاب و گروپ های سیاسی که اشتراک نمودند : 464
فیصدی رای که حزب بهارا جنتا از ان خود نمود:31%
مدت دوام انتخابات : 5 هفته
نتایج انتخابات هندوستان برای سیاستمداران هندی یک زلزله سیاسی بود.از سال 1984 تا اکنون هیچ حزب سیاسی در هند به تنهایی با چنین اکثریت پارالمانی دست نیافته است.مگر حزب بهاراتیا جنتا( بی جی پی )برهبری نریندرا مودی برنده 282 کرسی از جمله 543 کرسی پارالمان گردید.اگر نیروهای ایتلاف دموکراتیک ملی برهبری نریندرا مودی رابه ان بیفزاییم جمعا به 336 کرسی میرسد. در حالیکه حزب کانگرس در این انتخابات حایز 44 کرسی، 19%، گردیده است.در این انتخابات رای دهنده گان یصورت واضح از احزاب نخبه سیاسی و قدرتمند هند برای بار اول بعد از استقلال هند روی برتافتند.و انتخابات هند برای بار اول پیام واضحی برای خاندان نهرو – گاندی فرستاد .خاندانی که برای مدت چهار نسل بعد از استقلال هند بر اریکه قدرت تکیه زده بود .فساد گسترده در داخل فامیل گاندی و نزدیکان مقتدر این فامیل ،قطع ارتباط حزب کانگرس با اقشار وسیع پایینی جامعه هند ، عدم اجرای وعده های که به مردم داده بود وقطب بندی های موجود در داخل حزب کانگرس باعث گردید که در انزوا و نفرت بیشتر رای دهنده گان قرار گیرد .
راول گاندی و مادرش سونیا گاندی حتی نخواستند پبروزی مودی را تبریک گویند و هیچیک از اعضا حزب کانگرس به این شکست فاهش اعتراف نکرد .در حالیکه در این انتخابات مردم محلات فقیرنشین هند یک پیام داشتند که انها توسعه و انکشاف اقتصادی می خواهند نه خیرات زمین داران و سرمایه داران بزرگ. بعد از که بعد از پیروزی ولی وعده های راکه رهبران حزب کانگرس درانتخابات سال 2009 به مردم داده بودند فراموش نمودند.
برخلاف دولتمردان حزب کانگرس،نریندرا مودی رهبر حزب نشنلیست هند، امتحان خوبی را طی دوره زمامداری اش در در ایالت گجرات هند برای مردم داده است.مودی که بحیث یک فرد مبتکر در عرصه اقتصادی مشهور است، زمانیکه مسیول رهبری گجرات بود، از 2006 تا 2012 ،رشد سالانه شاخص های اقتصادی گجرات تا 10% رشد نمود.در حالیکه رشد متوسط سالانه در سطح کل کشور هند به 8.45 میرسید. در پهلوی این پیروزی اقتصادی وی در گجرات ، چند علت عمده دیگر نیز در پیروزی مودی موثر بوده است.
- کمپاین وسیع انتخاباتی : مودی ،کمپاین وسیع، جذاب و پر مصرف را سازماندهی نمود.در این انتخابات حزب مودی در حدود یک ملیارد دالر مصرف نموده است.
- هندوتوا: یا برجسته ساختن و چسپیدن هرچه بیشتر به سنت، فرهنگ، تاریخ و افتخارات هند و هندو بودن، که حتی گاهی در شکل افراطی اش در تقابل با مسلمانان هند قرار میگیرد.
- تکیه بر بهبود زنده گی مردم و انکشاف اقتصادی هند در جریان کمپاین های انتخاباتی: مودی طی کمپاین انتخاباتی اش فهرست مشخص از خدمات ابرسانی برای مردم، توسعه راه ها، صحت عامه،بهبود امور صنعتی و خدمت به فقرا را مورد بحث قرار میداد.
مودی همانطوریکه در کمپاین های انتخاباتی اش وعده داده است، ریفورم جدی اقتصادی، رشد بهتر و سرمایه گذاری جدید در عرصه های مختلف اقتصادی از اولویت های کاری اش محسوب میگردد.
در حالیکه در زمان حاکمیت حزب کانگرس فقر مجموعی رو به کاهش گذاشت، چنانچه فقر که در سال 1994 دامنگیر 45% مردم هند بود تا 2012 به 22% مردم تقلیل یافت.مگر نیازمندی های روزمره مردم همچنان رو به افزایش اند.مطابق راپور اداره مک کینزی گلوبل انستتیوت ،در سال 2012 در حدو 56 فیصد مردم هند یعنی در حدود 680 ملیون نفر به حیاتی ترین نیازمندی های زنده گی چون غذا، اب اشامیدنی،منزل رهایشی، خدمات کانالازیسیونی و امور صحی دسترسی لازم نداشتند.
از 2005 تا 2007 شاخص های اقتصادی هند سالانه تا 9% رشد داشته است.مگر حالا این رشد خیلی ها بطی است طوریکه سالانه کمتر از 5%رشد دارد.گرچه همین اکنون این رشد 5 فیصد در سال، بمقایسه رشد اقتصادی کشور های اروپایی بیشتر است،مگر براساس شرایط خاص اقتصادی و مطالبات روز افزون نفوس 1.2 ملیاردی هند کافی نیست .زیرا هند باید سالانه هزاران پست کاری برای شهروندانش تامین نماید.کسر بودجه سالانه هند بیشتر ووسیعتر گردیده است و انفلیشن تا 8.6% رسیده است.موسسات و نهاد های تولیدی و اقتصادی که تحت کنترول دولت اند، الوده به رشوه وفساد گسترده گردیده،موسسات تولیدی و تجارتی به سیاستمداران دولتی رشوه میپردازند.
مسلمانان هند که بالغ بر 14%نفوس هند میگردد، بمقایسه جامعه هندوی این کشور در میزان رفاه اجتماعی تعلیم و تربیه و کار یابی ،وضع بدتری از هندو ها داشته اند.از این لحاظ برخی فعالین جامعه مسلمان هند با اشاره بر حادثه 2002 گجرات که منجر بر کشته شدن بیش از 1000 مسلمان گردید و بر خی منتقدین مودی را متهم بر نقش داشتن در این حادثه و بر خی هم ضعف اورا در جلوگیری ان میدانند.،بر این نگران اند که حلقه های نشنلیستی وابسته به مودی در رابطه با مسلمانان وضع را بد تر سازند.
با این همه پیروزی چشمگیر، مودی می داند که جشن پیروزی اش زود گذر است و مردم مانند گذشته بر نتایج کار احزاب و شخصیت های سیاسی حساب می نمایند. مشکلات عمده ای در سر راه مودی قرار دارد.از جمله:
ریفورم جدی و عمیق اقتصادی، مبارزه با فساد و بیکاری، بهبود زنده گی اقتصادی ملیون ها مردم فقیر هند،تامین روابط نیک با همسایگانش بخصوص پاکستان و چین.
حزب بهاراتیا جنتا تحت رهبری مودی در امتحان دشواری در رابطه با همسایگانش قرار دارد.زیرا هندوستان در بین چین نیرومند و از لحاظ نظامی و اقتصادی رو به نفوذ و توسعه، و پاکستان از لحاظ سیاسی بی ثبات و دارای ده ها گروپ افراطی اسلامی هند ستیزاست .دو کشور پاکستان و هند سه بار باهم جنگیدندو بار ها برخورد های سرحدی دو کشور را به پرتگاه جنگ کشانده است . البته با خروج نیروهای رزمی ناتو برهبری امریکا از افغانستان ، امکان بدتر شدن وضع در سرحدات افغانستان وپاکستان بیشتر میرود.که تهدی بر ثبات هند نیز است . هند کشور بزرگ اقتصادی گردیده و برای حرکت این سیستم اقتصادی خویش به انرژی ضرورت دارد و این کشور چهارمین کشور وارد کننده نفت است که ایران میتواند کشور خوب صادر کننده انرژی به هند باشد و برای هند، ایران بازار خوبی سرمایه گذاری است و هردو کشور از برگشت دوباره طالبان در افغانستان نگران اند . از این لحاظ تامین روابط نزدیک بین این دو کشور به نفع هردو است.
چگونگی تامین ارتباط بهتر با چین یکی از ازمون های دشوار برای سیاست خارجی مودی محسوب میگردد.زیرا بعد از سال 1950 در همان اغاز استقلال هند ،چنین به نظرمیرسید که چین و هند، دوستان خوبی با هم در عرصه جهانی خواهند بود.مگر با مداخله ارتش چین در 1962 در سرحدات قابل مناقشه هند با چین، روابط هردوکشور به تاریکی گرایید. چین طور دوامدار ادعای برخی اراضی ساحات هند را دارد و هند بر پناه دادن و دفاع از دیلالامه ،رهبر یاغی تبت، در داخل هند ادامه میدهد. مودی رهبر نشنلیست چین زمانی حین بازدید از منطقه اردناچل پردیش ایالت واقع در شرق هند که چین بر ان ادعای ارضی تحت نام تبت جنوبی دارد، مودی طی بیانیه ای اظهار داشت که "هیچ قوه ای در روی زمین نمیتواند اورناچل پردیش را از هند جدا سازد، جهان امروز انهای را که تفکر توسعه طلبی دارند حمایت نمی نماید. چین نیز باید این تفکر را بدور اندازد."
از جانب دیگر رهبر کنونی چین نیز در مورد مناطق مورد ادعایش سختگیر تر است زیرا چین نیز ادعاهای در جنوب اسیا چون ساحات قابل مناقشه با جاپان، فیلیپین و ویتنام دارد.اما چین با درک ضرورت منطقوی همواره اعلام نموده است که خواهان تامین روابط بیشتر وهمکاری بهتر با هند است.هند نیز با سرمایه گذاری و تجارت با چین نیازمند است.مودی میتواند نکسن هندوستان گرددو با دیدو بازدید هایش از چین روابط یخ زده را اب نماید .
چین البته با تمایل بیشتر مودی با جاپان انقدر خوشنود نخواهد بود . جاپان در زمانیکه مودی مسیول رهبری ایالت گجرات بود روابط خوبی را بامودی تامین نمودو حتی بعد از حادثه خشونت هندو ها و مسلمانها در 2002 در گجرات ،برخلاف اروپا و امریکا، جاپان روابطش را با مودی ادامه داد.و مودی یقینا این روابط را مستحکمتر خواهد ساخت. پایان