حقیق
کمپاین های انتخاباتی باید سازنده باشد
چرا سیستم های انتخاباتی بخاطر کسب قدرت سیاسی درجهان پذیریش بیشتر یافته است وچرا برای کسب قدرت رای گیری صورت میگیرد وچرا کمپاین های انتخاباتی صورت میگیرد؟ این سوالهایی است که معمولاً جواب هایی برای آن وجود دارد ولی بهتر است تا آنرا روشنتر بیان نماییم تا کاندیدان و تیم های تبلیغاتی وهمکاران شان وهم رسانه های افغانستان و سیاستمداران کشور که تجربه های شان دراین مورد زیاد هم دیرینه نیست چیزهای را درنظر داشته باشند که به سود کشور ومنافع ملی ما میباشد.
سیستم انتخاباتی بخاطری درجهان امروز معمول گردیده که یک روند مدرن و قابل پذیریش ومردمی است به شرط آنکه تمام نورم ها درآن مراعات گردد که متاسفانه در کشورهای جهان سوم این پروسه مملو از مشکلات ودغل بازی ها میباشد.
مراجعه به آرای مردم هم درصورتیکه واقعی باشد تااندازهء زیاد خود مردم را درقدرت سیاسی کشورشان سهیم میسازد واز دیکتاتوری ها جلوگیری مینماید واین درحالی است که متاسفانه اکثراً دیده شده است که کاندید ها بعد از برنده شدن تا اندازه زیادی وعده های شان را زیر پا میگذارند ولی با وصف این نقیصه بازهم مردم بجز انتخابات گزینه بهتر دیگری برای رهبری سیاسی شان سراغ ندارند.
کمپاین های انتخاباتی هم بخاطری صورت میپذیرد تا مردم از برنامه های مدون کاندید ها باخبر گردیده وکاندیدی که بیشتر برنامه هایش مورد قبول واقع گردد مردم به آن رای خواهد داد. درتبلیغات وکمپاین های انتخاباتی باید بیشتر کاندیدها مردم را مطمین سازند که برای شان مصدر خدمت واقع شده ودرصورت احراز قدرت خواسته های اکثریت را برآورده خواهند ساخت . کمپاین های انتخاباتی نه تنها اینکه مردم را از برنامه ها وروش کاری کاندید ها باخبر میسازد بلکه خود کاندیدان وتیم های سیاسی مدعی احراز قدرت را وادار میسازد تا بخاطر پیشبرد امورد دولتی برنامه ها وپلان های شان را تدوین نمایند وبرای آن آمادگی های لازم را اختیار نمایند که به همین لحاظ نیز سیستم انتخباتی را بیشتر معقول جلوه میدهد.
درافغانستان هم باید چنین باشد کاندید بجای اینکه به حساسیت ها دامن زده ورقابت ها ی ناسالم را براه اندازند باید تبلیغات خود را تنها وتنها به خاطر خدمت به مردم ومنافع شان عیار سازند.
افغانستان کشور بسیار حساس است وتازه از یک بحران طولانی ورقابت های خونین وجنگهای تحمیلی پا به عرصه ثبات سیاسی میگذارد. لازم است تا سیاستمداران هرنوع کارکرد های شان به شمول کمپاین های انتخاباتی را با درنظرداشت حساسیت ها به پیش برند وخدانخواسته کاری نکنند که به خاطر اخذ رای و تصاحب قدرت جدایی ها وتفرقه را دربین مردم کشور دامن زنند.
اینک که انتخابات دور دوم در راه است وکمپاین های انتخاباتی هم آغاز گردیده تمام کاندید ها و تیم های شان باید که مسایل یاد شده را درنظر گیرند، به خصوص مساله قومی زبانی ومذهبی که بیشتر دشمنان کشور ما میخواهند به خاطر منافع شان درکشور مادامن زنند و به این ترتیب جدایی را دربین مردم بمیان آرند زیاد متوجه بوده وکاری نکنند که منافع ملی مارا به خطر انداخته سبب تفرقه وجدایی دربین مردم گردد.
هردو کاندید که دردور دوم به رقابت خواهند پرداخت تیمهای شان را بیشتر ملی سازند . مثلاً آقای اشرف غنی باید بکوشد درتیم خود بیشتر کسانی را شامل سازد که قبلاً دراین تیم وجود نداشتند و جانب مقابل همچنان . کاندید ها باید ملی عمل نموده وتمام افغانستان را کشور خود بدانند تقسیم نمودن کشور به سمت ومنطقه نادرست و خلاف منافع ما شمرده میشود.
کمپاین های انتخاباتی دوراول نسبتاً خوب بود و پذیرش نتایج دور اول توسط کاندیدان که رای کم آورده اند پیام خوب است برای آینده مردم سالاری درکشور، اینک مردم انتظار دارند که دور دوم انتخابات وهم کمپاین های انتخاباتی درآن به خوبی صورت گرفته وتشویشی که از سمتی شدن انتخابات وجود دارد باید توسط خود کاندیدها رفع گردد.
مردم همچنان انتظار دارند که کاندیدان نتایج دور دوم را هم باید چنانکه در دور اول پذیرفتند، بپذیرند وبدون آنکه کشور بسوی خشونت ومشکلات برده شود و طوریکه خواسته وشایسته سیاستمداران پخته و کارکشته است، تیم بازنده باید که نتیجه انتخابات را پذیرفته و به جانب مقابل تبریک بگوید.
اخیراً انتخابات درهندوستان برگزار گردید وحزب کانگرس بعد از سی سال قدرت را به تیم مقابل واگذار کرد ونه تنها اینکه رهبران حزب کانگرس موفقیت جانب مقابل را تبریک گفتند وقدرت سی ساله را به آنها سپردند بلکه مسولیت ناکامی حزب خود را درمقابل اعضای آن پذیرفتند .
سیاستمداران افغان بخصوص تیم بازنده انتخابات دوردوم نیز باید شکست شان را با پیشانی باز پذیرفته و به رای مردم احترام بگذارند نه اینکه کمیسون انتخابات و یا جانب دیگر را درصورتیکه ( واقعی ومردمی باشند) ملامت سازند.
----------------------------------------------------------------------------