حقیق
دور دوم انتخابات پیامد ها و تحلیل ها
انتخابات شانزدهم حمل نقطه عطف درتاریخ کشور بود که مردم به پیمانه وسیع درآن اشتراک ورزیده و با این حضور واشتراک شان رای شانرا برای ساختن نظام آینده کشور استعمال نمودند. ولی متاسفانه دراین دور انتخابات نیز مانند دورقبلی چنان معلوم میگردد که بدور دوم خواهد رفت . هرچند درمورد تدویر وعدم تدویر انتخابات نظریات مختلف موجود است ولی نکته قابل تأمل دراینجاست که دور دو برای کشور فقیر مانند افغانستان مناسب خواهد بود یا نه ؟
تحلیگران میگویند که کاش ما میتوانستیم با قاطعیت زعیم آینده کشور را با رای بلند واکثریت قاطع در دور اول تعین نمائیم ولی خوب افغانستا ن تازه به این روند گام گذاشته وازیک دورهء ناهنجار اینک بسوی ثبات سیاسی گام میگذارد و تا نهادینه شدن سیستم سیاسی و بوجود آمدن وحدت نظر دربین مردم وقت بکار است که انشااله درآینده انتظار آنرا داریم.
اگر انتخابات بعد از اعلان نتایج نهایی به دور دوم برود ودراین زمینه توافق سیاسی که احتمال آن نیز دیده میشود بوجود نیاید انشاالله مردم با اشتراک گستردهء شان در روند رای داهی دورم دوم انتخابات، حضور خویش را در عرصه های سیاسی و اداری، به نمایش گذاشته و نقش خویش را در انتخاب رییس جمهور آیندهء شان تثبیت خواهند نمود.
برخی از صاحب نظران رفتن انتخابات به دور دوم را مورد استقبال قرارداده ومیگویند که این در واقع مردم را امید وار می کند که رئیس جمهوری کشور ازقبل تعیین نشده است ورای مردم سرنوشت ساز است. یکعده قبل از انتخابات می گفتند که چه رای بدهیم چه ندهیم رئیس جمهور ما تعیین شده است ورای خود را عبث فکر می کردند ولی واقعیت چنان است که نه ! انتخاب مردم و استفاده از حق رای شان، تاثیر مستقیم بالای سرنوشت خودشان دارد ورای شان شمارش شده وتعیین کننده است.
عده یی از صاحب نظران رفتن انتخابات به دور دوم را بجز ازافزایش دلسردی، شق شدن مردم بعناوین مختلف قومی و سمتی و ملیتی چیزی دیگر نمیدانند، زیرا میشود که انتخابات دور دوم مردم را به ولایات و اقوام خدا نخواسته تقسیم کند، واین مسئله باعث آن خواهد شد که افغانستان بطرف یک بحران سیاسی دیگری کشانده خواهد شود.
برداشت عدهء کثیری اهل نظر اینست که دردور دوم انتخابات مردم کمترازدوراول شرکت خواهند کرد وبرای آن سه دلیل عمده ارایه مینمایند :
اول اینکه مشکلات امنیتی دراین دور بیشتر خواهد بود چون هوا گرمتر شده وفعالیت های مخالفین افزایش یافته است .
دلیل دوم اینکه در دور دوم چون انتخابات برای شورا های ولایتی وجود ندارد وهم تمامی کاندیدان بجز از کاندیدان پیشتاز حذف شده اند طرفداران شان دراین دور کمتر اشتراک خواهند ورزید.
ودلیل سوم هم اینکه برخی ها براین باور اند که در انتخابات دور اول به زعم آنها تقلب وجود داشته و این بار نیز تقلب ویاهم تخلف صورت خواهد گرفت، این همه مواردی است که ممکن مردم چنانچه لازم ست، به پیمانهء وسیع شرکت کرده نتوانند.
برخی از تحلیلگران میگویند که بی نتیجه ماندن انتخابات با این همه هیاهو و مصارف خود ضربهء دیگری بود بر پیکر مجروح و زخم خوردهء افغانستان که بیشتر به نفع کشور نبوده ومردم کشور را به مخمسهء بدی دچار خواهد ساخت .
برخی آگاهان امور بدین باور اند که به دلیل احساس خستگی که در بین اجتماع از دور نخست انتخابات و بی نتیجه بودن آن به وجود آمده، احتمال می رود که شمار زیادی از مردم در روند دوم انتخابات اشتراک نورزند. بناء اگر قرار باشد از این چنین ذهنیت ها جلوگیری شود و به مردم انگیزه داده نشود تا به این دور اشتراک کنند، شاید دور دوم نیز آنچنان موفقانه و کارا به نظر نرسد.
انگیزه دادن به مردم غرض اشتراک دوباره آنها بصورت خستگی ناپذیر در پای صندوق های رأی، یکی از وظایف اصلی دولت درین مرحله است.
بهتر این خواهد بود که برای اشتراک در انتخابات در بین مردم ، بحث ارزشی از لحاظ دینی را مطرح کنیم، زیرا مردم به چنین شالوده هایی ارزش و احترام ویژهء قایل هستند که این کار دقیقاً اگر تبلیغ شود، جنبهء شرعی هم دارد و این کار صرف جنبهء سیاسی و اجتماعی ندارد، بلکه از بعد شرعی بایست مردم به چنین اموری انگیزه داده شوند، و اجرای چنین طرحی می تواند از آدرس علمای دینی صورت پذیرد که باید به گوش مردم برسانند و آنها را تشویق نمایند تا در تعین سرنوشت کشور خویش و در تعین زعیم کشور خویش بکوشند .
یک راه دیگر که برخی آگاهان آنرا نهایت بسود مردم وکشور وبخصوص وحدت ملی میدانند اینست که کاندیدها ودولت چنان میکانیزم سیاسی را آماده ساخته وبدان عمل نمایند تا مانند دور گذشته انتقال قدرت مسالمت آمیز بدون تدویر انتخابات دور دوم صورت گرفته و افغانستان بتواند تا تدویر انتخابات چند سال بعد زعیم وحکومت مورد نظر خود را داشته وامور سیاسی کشور بطور نورمال به پیش برود.
اگر انتخابات صورت گیرد ویا روی تفاهم سیاسی توافق به عمل آید، درهردو صورت مردم امیدوارند که همه چیز به نفع ثبات سیاسی و آینده بهتر کشور پایان پذیرد.