چامعه افغانی در فدراتیف روسیه

++++++++++++++++++

غلام محمد جلال :ديدار از کانون گرم آموزش  مرکز کاری افغانها خاطره انگيز بود

 

 

«سلام پر صفا و مملو از صمیمیت بی الایش کودکانی، در صنف نشسته  را،شاید روز ها فراموش نکرده ،گام به گام با خود برده،بار بار  علیک گفته و در هر تپشی از قلبم نگه خواهم داشت. باری با  کودان مان  که با هر فریاد معلم دینیات به خاطر آموزش حروف لب می گشودند ،احساس  هر بیننده  را بر می انگیخت.ار چند در وطن شاید این امر معمول باشد ،اما در ملک های بیگانه ،تشکیل چنین صنوف کوچک ،شهر بزرگی از  عشق به فرهنگ کشور مینماید. با دیدن این صحنه ها، آن روز ها یاد آمدند که در پای تخته سیاه با همسالان دهکدۀ مان ،بر زمین های بدون فرش نشسته بودیم و «ا،ب، ت، ث،...» را  با صدای دل انگیز معلم مان تکرار در تکرار می کردیم. امروز در جمع  نوباوگان  افغان نشستم.که به همت مرکزکاری افغانها ، هر هفته می آیند و به پای دروس مولوی عنایت الله خان و معلم قدریه جان نشسته و تکرار می کنند :ا ب ت ث.... یا الف دو زور ان، بی دو زور بن..... با هر یک از این حروف در آهنگ دلنشین کودکانه این ها، هزاران واژه قد می افرازند و هزاران اصطلاح  در رژیم آموزش قرآن کریم و  زبان های مادری مان  نمایش یافته و عاطفه،زیبایی،  تبسم ، سرور  را احیا و زنگ دروازه های  هفت شهر دل انگیز عشق و روشنایی خدایی را  در دل و جان آدمی  به صدا می  آورند».

این سخنانی بود که غلام محمد جلال ، روز شنبه  این هفته ،پس از بازدید از  کورس های  آموزش  قران کریم و ادبیات کودکان افغان  به خبرنگار بورد مطبوعاتی مرکز کاری افغانها بیان داشت.

ار چند مقر مرکز کاری افغانها هر روز شنبه   تنها بروی خانم های افغان باز می باشد و این نیم پیکر جامعه ما بدانجا رفته و آموزش می بینند ،اما این شنبه رنگ و رونق  و جمع وجوشی بیشتر از دیگر شنبه ها پیدا کرده بود. برای این که بدانیم ، چرا؟،از  بانو برشنا ننگیار مسوول انجمن زنان در مرکز کاری افغانها می خوانیم.

وی به بورد مطبوعاتی مرکز گفت که ،در این هفته بیشتر از بیست خانواده به جهت آموزش در کورس های قران کریم،زبان های رسمی افغانستان و زبان روسی ثبت نام کرده  بودند . ما به گرامیداشت از این خانواده ها از رییس مرکز کاری افغانها وهیات رهبری مرکز نیز دعوت کردیم تا از نزدیک با آن ها آشنا گردند.

خبر نگار بورد مطبوعاتی مرکز ،می نویسد: خانم های افغان ،مادران وخواهران عزیز ما که با کودکان شان از دور دست ها می آیند، به صنف مشخص خود رفتند،کودکان در دو صنف علیحده  جابر جا شده و تدریس ،سر ساعت یک بعد از ظهر ،در صنف ها آغاز یابید.مولوی عنایت الله معلم آموزش دینیات وقران کریم،بانو قدریه جان معلم زبان های رسمی افغانستان ، بانو  ناگینا، پروفیسور زبان روسی و استاد در پوهنتون دوستی خلق ها ،در حالی به کار شان در صنف ها آغاز کردند که هیات  رهبری مرکزکاری  افغانها  نیز در جمع نشسته گان صنف ها از چکونه گی تدریس  دیدار  می کردند. فضای درسی واقعا به یک مکتب مانند بود،مکتبی که نه در دهکده یی بل در یک جای امن و مملو از آسایش باشد،که متاسفانه در افغانستان  کمتر مکاتب مان از این  امکان برخوردار اند.صدای معصوم کودکان، دل ها را نوازش می داد،هر حرفی از قرآن کریم و دری و پشتو را در چندین آهنگ  معصوم کودکانه می شنیدی،منظره ای از زیبایی  ستاره ها بود که در دل شب می درخشیدند و ره به سوی  باغستان های امید به فردا ها را می کشودند.

خانم ناگینا،که خود از راه دور می آید،پیش از آغاز درس گفته بود:وقتی  از جانب کانگرس بین المللی مهاجرین  به تدریس زبان روسی در مرکز کاری افغانها دعوت شدم،راستش دلهره ای داشتم که چی خواهد شد؟اما حالا می بینم که هیات رهبری شما ،با تمام تعهد ومسوولیت در فراهم آوری زمینه های آموزش برای  هموطنان تان سعی کرده اید ، این نه تنها برای من، بل به جامعه روسی هم قابل اهمیت می باشد.راستش من سخت علاقمند شده ام که  منبعد در کورس های زبان های دری و پشتو ، خود به آموزش بنشینم.

وی گفت، برای اولین بار است که می بینم خانم های یک کتله مهاجر با چنین شور وشعف به آموزش زبان روسی می پردازند. این ها درکی دارند که برای ما قابل فهم است. مهاجرین افغان با استعدادترین مردمان برون مرزی در روسیه اند. من متوجه شده ام که انکشاف ذهن و سطح آموزش این ها روز تا روز بالا می رود و باور دارم که  با اتمام کورس ، به خوبی قادر خواهند بود که مشکلات روزمره شان را با بسیار خوبی حل نمایند.در وجود  شاگردان مان روز تاروز  تغییرات مثبتی به مشاهده می رسد.

چند تن از شاگردان کورس با ابراز تشکر از ریاست مرکز کاری افغانها و کانگرس بین المللی مهاجرین که  در زمینه فراهم نمودن مکان و امکانات درسی و آماده کردن استادان، بدین جهت ، گفتند که ،مرکز کاری افغانها و کانگرس، نهادهایی اند که به افغانهای مقیم روسیه به ویژه در شهر مسکو خدمت می کنند وخیر کار شان به نفع عم است.ایشان بدینوسیله از اسیرخانواده هایی که تا کنونبه این مرکزفرهنگی آموزشی  نیامده ، خواستند که به جمع ایشان بپیوندند.

حاجی  عنایت الله ، ملا امام مسجد مجتمع تجارتی سیواستوپول  که قران کریم و دینیات را تدریس می کند بهخبر نگار بورد مطبوعاتی گفت، که در ابتدا مشکلاتی داشتیم، اما حال با ایجاد کورس های زبان های پشتو و دری بر این دشواری فایق آمده ایم.کودکان در کورس های متنوع زبان و قرآن کریم ،الفبا را فرا گرفته و دیده می شود که این کورس ها متمم همدگر شده اند.

مولوی عنایت الله از این هم ابراز رضایت کرد که والدین در  منازل شان نیز با اطفال خود کار می کنند و طوری که  مشاهده می گردد کودکان ما به خوبی در اموزش قران پیشرفت حاصل کرده اند.

بانو قدریه جان،زبان دری را تدیس می کند و این  سه هفته است که در زیروبم صدا های الفبا ،با کودکان  مشغول می باشد.به گفته وی ،دلیل مشکلات اولی این بود که اکثرا کودکان مان در  روسیه تولد یافته و حروف را زیر تاثر فشار های زبانی روسی ادا می کردند ،آما اینک دیگر با این دشواری وداع گفته اند،الفبای زبان های خود شان را به گونه ای که باییست باشد، فرا گرفته اند.

خبر نگار ما می نویسد که  خذل رل شکر کرده با چند کودک ،امتحانی صحبت کردم،و واقعا دیدم که  نمایش ادای حروف در اهتزاز مشخص زبانی خود ما اجرا می گردند و این مایه خوشی بیشتر است.

با خدا حافظی با قدریه جان به جمع دیدار خانواده هایی پیوستیم که با رئیس مرکزکاری افغانها داشتند.به صحبت ها وگفتنی های آنان گوش فرادادیم.

خانواده هایی که جدیدا با  انجمن زنان افغان پیوسته بودند ،اصلا باور نداشتند که در سرزمین بیگانه، برای آنان چنین امکان فراهم شده  باشد که بدون پرداخت اجرتی بیایند و در هفته یک روز از ساعت یک بعد از ظهر تا پنج عصر  به طور منظم دوره های اموزشی ببینند و با زبان وادبیات  افغانستان و روسیه و هم چنان مبادی دینی  آشنا شده  و  کلام الله مجید را  فرا بگیرند.

ایشان به طور دسته جمعی از مرکز کاری افغانها ابراز امتنان کرده وعده سپردند که در جهت استفاده از این امکانات سعی بیشتر بخرج خواهند داد.

غلام محمد جلال رییس مرکز کاری افغانها با کودکان  و اولیای شان  مختصرا صحبت کرد و ضمن بهم رسانیدن آشنایی ،گفت، خوشحالم از این که خانواده های افغان درک می کنند که آموزش کودکان شان در کشور بیگانه یک امر حتمی و ضرورتی است که  انجام آن واجب می  افتد. همچنان مسرت داریم از این که میدانید  که ما ومرکز ،در  خدمت شما هستیم. محراق هدف ما از این ایجاد کورس های آموزشی را همین تشکیل می دهد وبس.

وی افزود که امروز این امکان مساعد شده است،که از صنف وتخته وتباشیر گرفته تا آماده ساختن معلمین به این کورس را ما بر عهده گرفته ایم،پس بر شماست که با جدیت بیشتر در بدست آوردن آگاهی از مسایل دینی و زبانی بپردازید.

من خاطره دیدار شما را با خود می برم و مسلما آن را در ادارات دولتی روسیه نیز قصه خواهم کرد تا خانواده های افغان وعلاقثمندی کودکان شان، نمونه ای گردد به دیگر اجتماعات خارجی در فدراتیف روسیه.

خانم های افغان بار دیگر پیوند نزدیکیت شان را با مرکز کاری افغانها اعلام داشتنه گفتند که ما در انجمن زنان افغان از امکانات خوبی برخوردار هستیم و سعی برآن خواهیم داشت تا در تقویت انجمن زنان نیزبیشتر از این سهم گرفته و چنان برنامه سازی بکنیم که از کار های مان نه تنها زنان افغان در روسیه ،بل در داخل کشور نیز خیری به خواهران مان برسد.

وقتی س اعت را نگاه کردیم،از پنج گذشته بود.

 

 


بالا
 
بازگشت