بورد مطبوعاتی مرکز کاری افغانها در مسکو
گرامیداشت از استاد لطیف ناظمی در مرکز کاری افغانها در مسکو
انسان ها در جوامع زیست شان ، متمایز از هم اند ، اماهیچ کدام به تنهایی قادر به ساختن اجتماع نمی باشد ،هریک نیاز به انسان وانسان هایی دیگر دارد . این نیاز در یک «وجه مشترک» تبلور می یابد که عبارت از فرهنگ است.تاثیرات مجموعۀ عناصر متشکله فرهنگ در یک جامعه بر روان عمومی آن، چه در سطح ساختاری-تشکیلاتی و چه در بافت مناسبات اجتماعی دور از دید مانده نمی تواند.پیشرفت ها و پسرفت ها در یک اجتماع از نقطه توجه به نوعیت اثر گزاری های فرهنگ بر ساختارهای آن جامعه متصور می باشد.
رنگ تعلق پذیری با سیاست های ناموفق در افغانستان ،بدان خاطر است، که جایگاه فرهنگ را در بافت های سیاسی و اجتماعی دریافته نتوانسته اند. اگر دولت ها که خود محصول ساخت انسان های جوامع خود اند، بدان بذل توجه نمایند،وبه جهت منزه شدن از رنگ تعلق های تفرقه انداز دیگر،در بحر بیکران فرهنگ غسل تعمید کرده وآن را به مثابه وجه اشتراک انسان های جامعه قرار دهند، بلاریب که راه پیروزی های معنوی و مادی اجتماع را هم یافته می توانند.
این مآمول با پاسداری از فرهنگ و فرهنگیان آغاز شده و ره به سایر ابعاد زندگی اجتماعی و دریافت جایگاه والای فرهنگ، بر سایر شؤنات انسان و جامعه دوام داشته و قابل دسترس می گردد.مرکز کاری افغانها جامعه سراسری افغانها در فدراتیف روسیه ، که در غربت بسر می برد، به سهم خود بدان بذل توجه داشته ، در تداوم کار های دیگر حلقات همگون درداخل و خارج کشور گام هایی در راستای پاسداری از فرهنگ برداشته، امید وارست که با آن، گرمای شعله های فروزندۀ غنیمت های فرهنگ مان به خانه ها وخانواده ها و هر انسان جامعه ما رسیده بتواند وهرکس به دور خوان گسترده فرهنگی با انسان دیگر اجتماع، گل هایی از وجوه مشترکات شان را بچینند و ببویند.
بر اثر پیشنهاد کمیته فرهنگ و بورد مطبوعاتی مرکز و هدایت محترم غلام محمد جلال رییس مرکزکاری جامعه سراسری افغا نهای مقیم فدراتیف روسیه، به تاریخ 16 ماه اکتوبر سال جاری، از کار کرد های ادبی - فرهنگی استاد لطیف ناظمی،شاعر،نویسنده و پژوهشگر نستوه افغانستان که از اغازکار تا کنون بر علاوه تربیت صدها شاگرد در زمینه های پژوهش و آفرینش های ادبی از جمله شعر ، نقد و ادبیاتشناسی ، خود چندین مجموعه شعر و چندین اثر گرانسنگ پژوهشی نیز تقدیم جامعه فرهنگی افغانستان نموده،طی محفل خاص و مجلس غاص در مسکو،تمجید و نیکوداشت به عمل آمد.
در محفل که خوشبختانه شخص دکتر لطیف ناظمی نیز شرکت ورزیده بودند،محترم غلام محمد جلال،بیانیه مبسوط گشایشی ایراد کرده و طی آن افزون بر بیان اهداف و وظایف مرکز کاری افغانها در زمینه های خدمت به فرهنگ گشن شاخ و فرهنگیان وارسته افغانستان ،گفتنی هایی در خور توجهی در معالی استاد ناظمی بیان نموده و بر شعبات دست اندرکار این عرصه تاکید ورزید که به نهمت تیمار فرهنگ و تحرز آن از ذل و ذبول ،به رای های ثاقب وتدبیر های صایب،باتفاق نیک با مساعدت ومواضعت هم ، سعی فراوان و اهتمام بیشتر بخرچ دهند که این هستی بزرگ در وجود شخصیت های گران ارجی چون دکتور لطیف ناظمی ودیگران، قله های اعتلا پیموده و رهِ رسیدن بر چکاد افتخار ملت مان، قوام واستقامت بیابد ،نه این که سر بر آستان پای آوران غدر و سود جو بساید.
وی به تبعت مسوع این تدبیر و به مطاوعت احساس فرهنگ دوستی، ضمن این که مواصلت جناب مستطاب لطیف ناظمی را به شهر مسکو و به خانه افغانها درمرکز بازرگانی سیواستوپول خیر مقدم گفته وی را لاله نعمان ادبیات دری خوانده افزود، مسرت دارم که آغاز سلسله این گرامیداشت ها با نام کسی رقم می یابد که خوشحبانه در تاریخ معاصر ادبیات کشور ما در قطار همگنانش به مانند ستاره در خشانی از دور نمایان و مانند آفتاب با اشعه های زرین اندیشه و آفرینشش،تا دل ها ودلخانه ها طلایه داری می کند.مواجب مصافات برپایی این مجلس ،بر شانه های ما نیز متاصل از نسیم گلستان ادب استاد ناظمی است که خود را به تعمیل مهنای این ودیعت انسانی بیشتر از همه مکلف ومسؤل می دانیم.این کار از مواجب ما فرهنگیان وفرهنگ دوستان است،وبی جهت نیست که نه از سردمداران دولتی آن را توقع می بریم و نه از پای اوران سیاسی، زیرا روزگار آموخته است که :
نور موسی چگونه بیند کور
نطق عیسی چگونه داند کر؟.
آقای جلال همچنان از محترم ادوارد خاندیکوف و محترم رحمت الله روند که در برگردانی و نظم سازی شعر های استاد ناظمی سهم گرفته و از هیات رهبری اتحادیه نویسنده گان مسکو و ولایت آن ابراز تشکر و قدردانی کرده از شناخت خود با استاد ناظمی و اشنایی هایش با آفریده های ناب وی مطالبی بیان داشت و در اخیر با تشکر از از محترم لطیف ناظمی که به خاطر شرکت در محفل گرامیداشت اش از جرمنی تشریف اورده اند ، از تمام دوستان و عزیزان افغان که در ترکیب کمیسیون تدارک وچه از طریق پیام ها ،مقاله ها ، شعرها وچه به طور مستقیم حضور گرم شان را دراحتفال گرامیداشت از استاد ناظمی عزیز نمودار ساختند، مراتب سپاس و تمجید برجا آورد وبه جهت خدمت بیشتر به فرهنگ و فرهنگیان تعهد به ضمان مسوولیت کرد.
سپس آقای کاراپیتیان واگرام مشاور کمیته بین القومی و امور دینی شاروالی مسکو زمام سخن بر دست گرفت و ضمن قدردانی از کار های مرکز کاری افغانها به نماینده گی از شهرداری مسکو ورود استاد ناظمی را به شهر زیبای پایتخت فدراتیف روسیه خیر مقدم گفت.
او به جهت این که چنین تدابیر در نزدیکی ملت ها و گفتگوی تمدن ها بسا کمک ویاری می رساند ، حمایت شاروالی شهرمسکور را از کار کرد های فرهنگی مرکز کاری افغانها اعلام نمود.
درمحفل مذکور که توسط محترم داکتر شاه محمد گویا رییس کانون بین المللی رشد هنر وفرهنگ افغانستان در روسیه گرداننده گی می شد جناب داکتر سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان از طریق سکایپ با تالار وصل گردیده وسلام و آرزو مندی های نیکی مبنی بر موفقیت کار فرهنگی مرکز ما ابراز و به استاد ناظمی تبریک وتهنیت گفت. قرائت متن مکمل پیام آقای رهین،به دستور خود شان ،توسط محترم داکتر علی احمد کریمی صورت پذیرفت.
آقای کریمی به ضم پیام جناب وزیر اطلاعات وفرهنگ افغانستان، مقالت خویش را نیز در ستایش مقام آفریده های استاد ناظمی به خوانش گرفت و پس از وی آقای یحی چاووش پیام داکترمجاور احمد زیار،اقای عزیز فروغ پیام محترم مصلح ،انجینر سیف الله لاروی شعری از مرحوم حمزه خان شینواری ، قاضی حیدر شاه خیال پیام کانون بین المللی رشد هنر و فرهنگ افغانستان را خواندند .محمد عمر ننگیار، فاروق فردا، ویکتور میخایلوویچ و داکتر شاه محمود نیز د رزمینه صحبت هایی کردند و ابعادی از زندگی فرهنگی و آفرینشی استاد ناظمی را گشودند.
در محفل ، همچنان محترم اکبر کرگر نویسنده و شخصیت فرهنگی افغانستان پیامش را به مناسبت محفل و ارادتش را نسبت به مقام استاد ناظمی از طریق تلفون از لندن ابراز نمود.
آقای خاندیکوف چند قطعه از رباعیاتش را تقدیم کرد که برگرداننده شده آن توسط رحمت الله روند خوانده شد.
گفتنی است که در این محفل پیام ها ونوشته هایی از محترم بشیر مؤمن (اروپا)،محترم داکتر ببرک ارغند(اروپا)،محترم اسماعیل فروغی (اروپا)،محترم یوسف هیواد دوست (اروپا)، محترم غنی هاشمی(افغانستان)، محترم انجینیر عبدالقادر مسعود(اروپا)،محترم جلال نورانی (افغانستان)، محترم زاهد شاه انگار(خوست /افغانستان)،محترم نجم الرحمان مواج(افغانستان)، محترم نورالدین همسنگر(اروپا)، محترم نیاز جان نیاز(مسکو) و محترم جوانشیر حیدری (افغانستان) نیز به آدرس کمیسیون تدارک محفل مواصلت ورزیده بودند که با تشکر از ایشان برخی از این پیام ها در محفل خوانده شدند و از برخی دیگر آن با قدردانی یاداوری گردید.
محترم شکرا لله رحمانی شخصیت فرهنگی کشور دو شعری از استاد ناظمی را در پرده تارهای دوتار محلی آهنگ ساخته بود که چاشنی خوب ذوقی احتفال به شمار رفت. بانو سهیلا حسرت نظیمی شعری از استاد لطیف را با صدای گیرایش دکلمه کرده که در همان روز از کابل فرستاده بود .صدا و سیمای بانو سهیلا حسرت توجه حاضرین را به خود معطوف داشت.محترم باریس کاتکوفسکی عضو هیات رییسه اتحاده نویسنده گان شهر و ولایت مسکو نیز دوسه پارچه آهنگ روسی با گیتار خواند .این آهنگ ها نیز بر بنیاد شعر های استاد ناظمی از متن روسی آن ساخته شده بودند.
در محفل مذکور غلام محمد جلال ، تقدیرنامه ها و ستایش نامه های مرکز را به آقایون خاندیکوف عضو هیات رییسه اتحادیه نویسنده گان، رحمت الله روند برگردان کتاب (همدلی)مجموعه ای از اشعار محترم ناظمی و محترم خاندیکوف، گلوانووا اولگا سکرتر مسوول ، الکساندروویچ سیلکین و باریس باریسوویج کاتکوفسکی اعضای هیات رییسه اتحادیه نویسنده گان شهر و ولایت مسکو به پاس خدمات شان تقدیم نمود که با تشکر پذیرفته شد.
در پایان نشست گرامیداشت ،از استاد لطیف ناظمی دعوت به عمل آمد تا سخنرانی نموده و از کار انجام یافته نتیجه گیری کند.
استاد ناظمی با عالمی از احساسات نیک در پیرامون فرهنگ،فرهنگیان ونقش قشر فرهنگی در خدمتگزاری به جامعه، سخنان دلنشینی ارائه کرد و با ابراز تشکر از مرکز کاری افغانها به خاطر فراهم نمودن زمینۀ گرامیداشت از وی افزود،ارچند در آغاز کار شما، قرعه فال به نام من افتاد، گذشته از این ، با صراحت می گویم که در مجموع گرامیداشت از فرهنگی ها، گرامیداشت از فرهنگ و پاسداری از آن است که زمینه های گسترده گی فرهنگ در جامعه را فراهم می کند. امیدوارم این سلسله مستدام باقی بماند و شما که کاربزرگی را آغاز کرده اید و شعله ای را که فروزان ساختید نگذارید خاموش گردد.
سخنان عالمانه استاد ناظمی حال و هوای محفل را اوج بخشید.هر کلمه وی با گوش دل شنیده شد که تک تک جملات شان به مثابت حرف دل هر فرهنگی وهر هموطن وطندوست بر دلها چنگ می زد و محبت استاد رادر دلها می افزود.
محفل که ساعت 5 عصر آغاز شده بود ساعت هشت شام در حالی به پایان رسید که اشترک کننده های آن به ضیافتی دعوت گردیدند که از جانب ریاست مرکزکاری افغانها در فدراتیف روسیه تهیه دیده شده بود.
در محفل مذکور شخصیت های فرهنگی و اجتماعی افغان و روسیه و هم چنان نماینده های وزارت امورخارجه فدراتیف روسیه،شاروالی مسکو ودیگر نهاد ها سهم فعال گرفته بودند و هر کدام به صورت انفرادی و دسته جمعی عکس های یادگاری با استادناظمی گرفتند.