په اروپا کی دمیـشـته افغانانو د تولنو فدراسـیون

   فدراسـیون سازمانهای پناهندگان افغان در اروپا

Federation of Afghan Refugee Organizations in Europe         


 

مهاجرین درحاشیۀ انتخابات ریاست جمهوری 2014

22 مارچ 2014

سال جاری سال نهائی شدن انتقال مسؤلیت امنیتی به دولت افغانستان وسال انتخابات ورویکارآمدن رئیس جمهورجدید درکشور است. سیستم ریاستی در کشوربه رئیس جمهور نقش بسیار فعال وتعین کننده در تعین مسیرحرکت کشور میدهد. با وصف بازگشت 5.7 میلیون مهاجربه کشور، افغانستان هنوز هم بزرگترین رقم تعداد مهاجرین درجهان را دارد. طبق احصائیۀ کمیساری عالی مؤسسۀ ملل متحد برای پناهندگان (UNHCR) در داخل افغانستان 750.000 فرد بیجا شده موجود است. در پاکستان بیش از1.6 میلیون پناهجوی ثبت شدۀ افغانستان وجوددارد.  در ایران رقم مهاجرین ثبت شدۀ افغان  در سال 2014 به 804.000 میرسد. بیش از 350.000 پناهندۀ افغان در اروپای غرب افامت دارند. به همیت ترتیب در پنج فارۀ جهان مهاجرین افغان اقامت داشته با علاقمندی فراوان تحولات کشور خود را تعقیب میکنند ومیخواهند در تعین مسیر حرکت کشور شان بسوی ترقی وصلح نقش داشته باشند. بتاریخ 4 نوامبر2013 فارو با انتشار یک اعلامیه از حق رأی مهاجرین با اتکأ بر قوانین نافذۀ افغانستان تحلیل حقوقی بعمل آورده واز کمسیون انتخابات افغانستان خواستارزمینه سازی برای تأمین این حق در عمل شد. در رابطه با برگزاری انتخابات در اروپای غرب، فارووعده داد که ازلحاظ پرسونل داوطلب وسایر تسهیلات به پروسۀ انتخابات عملأ همکاری خواهد کرد.  از جانب دیگر دولت افغانستان با داشتن سفارتهای فعال توانائی برگزاری انتخابات دربسیاری از کشورها را دارد. متأسفانه دست های نا مرعی در دولت کنونی جلو اشتراک مهاجرین در انتخابات را میگیرند. به همین جهت مهاجرین کشور حتی در کشورهای پاکستان وایران از حق رأی خود درین انتخابات محروم شده اند.

در برنامه های آنعده ازکاندیدان ریاست جمهوری که صاحب برنامه اند، بندرت کلمه ای در موردمهاجرین پیدا کرده میتوانیم. تو گوئی برای فغانستان مهاجرینش هیچ ارزشی نداشته باشد. تنها در "منشور تحول وتداوم" داکتر اشرف غنی به مهاجرین بحیث "عنصرچهارم ثبات" و"تقطۀ بسیار واضح وگسترده ارتباط" اشاره شده است که بذات خود یک قدم در راه شناسائی نقش مهمی است که مهاجرین ایفا کرده میتوانند. ولی یگانه طرح او" پیمان ثبات ورفاه در منطقه" است. این طرح بخاطروابستگی به خواستهای همسایگان، بیشتر به یک آرزوشباهت داردتا یک طرح عملی.

وزارت امور مهاجرین هم حد اقل بخاطرابرازموجودیت خود هیچ اعتراضی بر به به حاشیه راندن مهاجرین در انتخابات 2014 ونادیده گرفتن نقشی که مهاجرین در آیندۀ کشور میتوانند داشته باشند، نکرد. به احتمال قوی این وزارت هیچنوع پلانی برای سالهای بعد از تکمیل دورۀ انتقال وکم شدن توجه بین المللی به افغانستان ندارد. حال آنکه کشورهای همسایه (ایران وپاکستان) با درک ضربه پذیر شدن اوضاع در پی تکمیل انتقال مسؤلیتهای امنیتی و اجرای انتخابات مطابق به خواستهای هژمونیستی ومداخله گرانه خود استراتیژیهای معین در رابطه با مهاجرین افغان طرح کرده اند. درعمل همسایه ها میخواهند با حاد ساختن مشکلات مهاجرین وتأکید برخروج آنها ازUNHCR ورئیس جمهورآیندۀ افغانستان امتیاز گرفته از آمدن مهاجرین احتمالی آینده جلوگیری کنند. سفرهای اخیرکمیشنرعالی ملل متحد به پاکستان وایران برای ازضای مؤقتی این دول وبه تعویق انداختن اقدامات خصومت آمیزشان برای شش ماه بود.

بذینترتیب در روز انتخابات (5 اپریل 2014) میلیونها مهاجر وپناهندۀ افغان عملأ خود را در حاشیه احساس خواهند کرد. درغیاب هماهنگی بین تشکلهای متعدد مهاجرین افغان در سرتاسرجهان، امیدی به بهبود این ضع در آینده های نزدیک موجود نیست. فقط با اعتراضات وسیع وهاهنگ در سرتاسرجهان میتوانیم حق قانونأ تضمین شدۀ رأی خود را از دولت افغانستان بدست آوریم

"کمیتۀ حقوق بشر فارو"

 

 


FAROE, Post Box 707,   2300 AS,   Leiden,     www.afghandiaspora.org,    

faroe_af@hotmail.com

 


بالا
 
بازگشت