لطف الله راشد
انتخابات، کارزار آزموده شده برای مردم افغانستان
با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری درافغانستان، اما و اگر های فراوانی در خصوص برگزاری این انتخابات سر زبان هاست. شایعات حضور گسترده از نامزدان دراین انتخابات، چند و چون پروسهی مبارزات انتخاباتی وروند رای گیری این نامزدان، تازه درمیان مردم اوج یافته واین مسله اندک اندک به بحث داغ میان مردم درحال مبدل شدن است. کی ها با کی ها ائتلاف کرده اند؟ کی کاندید پیشتاز وبرازنده خواهد بود؟ کدام کشور به عنوان نیروی حمایوی کدام کاندید فعالیت می کند؟
این ودها پرسش دیگربخشی از جستار مردم درخصوص انتخابات است وهرکی تلاش می کند به نحوی به این پرسش ها پاسخ دهد.
انتخابات ریاست جمهوری دو دور گذشته درافغانستان تجارب تلخ و شیرینی برای مردم بدست داد.شماری از شهروندان به این روند دموکراتیک با بی تفاتی نگریستند. برخی ها به حاضر نشدند رای بدهند وعده یی هم با سردرگمی بر سر دوراهی قرار گرفتند وبا پرسیدن این که برای کدام کاندید باید رای بدهند وچرا؟ از اشتراک دراین روند خود داری نمودند.
تقلب، اعمال نفوذ، معامله، پرداخت هزینه های هنگفت و افسانوی برای کمپاین های انتخاباتی از سوی عدهی از نامزدان، مواردی بود که سبب شد برخی از مردم با آگاه شدن از آن از اشتراک در روند انتخابات دست بکشند. تنها وعمده ترین دلیل آن ها نبود شفافیت درانتخابات بود و بیشتر آن ها به این باور بودند که فردی که باید پیروز شود از قبل تعیین شده است و این همه گیر و دار حرکت نمایشی وفریبنده است.
تهدید مخالفین، قتل وکشتار مردم وهشدار های پی هم آنها به مردم برای جلوگیری از اشتراک در پروسهی رای دهی، چالش جدی دیگری بود سر راه انتخابات درکشور.
هرچند خرابکاری، ایجاد فضای نا مطمین برای پروسه انتخابات، وفعالیت های تخریبی گروه های داخلی و خارجی برای بی باوری مردم به این روند نقش عمده یی در پروسه انتخابات دوره های گذشته داشته، و هیچ تضمیمی هم وجود ندارد که این چنین یک فعالیت درانتخابات1393 نیز صورت نگیرد اما آنچه مهم است این که مردم با تجاربی که از این روند در اداوار گذشته کسب کرده اند این بار نیز شکار چنین حرکت ها خواهند شد یا خیر؟
انتخابات یک روند دموکراتیک است که نقش مردم و خواست آن ها به این روند مشروعیت می بخشد. مردم با تصمیم قاطع ومحکم می توانند موفقیت را به نفع خود، آینده و کشور خود رقم بزنند و این تصمیم جز از مسیر اشتراک در انتخابات از راه دیگری مقدور نیست.
انتخابات درکشورهای عمده جهان، کشورهای همسایه و کشورهای که مهد دموکراسی و مردم سالاری نامیده شده اند نیز با چالش ها و اما و اگرهایی همراه است هرچند این چالش ها با تفاوت هایی، مشابه به چالش هایی است که مردم درافغانستان به آن مواجه اند.این بدان معنی است که تقلب، اعمال نفوذ، استعمال پول و دها راهکار دیگر که در انتخابات افغانستان عملی شد پدیدهی تازه و از نوع افغانی آن نیست و مردم در سراسر جهان آن را تجربه کرده اند اما آنچه برضد این پدیده مبارزه کرده و توانسته این فعالیت ها را ناکام نمایند اشتراک هوشیارانه و بیداری مردم در روند انتخابات بوده و آن ها توانسته اند با چنین شیوه یی فعالیت غیر قانونی را در نطفه خنثی سازند. حاکمیت نظام های مقتدر اما مردم سالار درغرب وهراس حاکمان آن کشور ها از اقتدار وقدرت مردم در انتخابات نمونه های بارزی از این مدعا است.
واضح است که آگاه شدن از هر مورد غیر قانونی در این روند، با دست کشیدن از اشتراک در انتخابات عقلانی نیست و تنها راه مبارزه آن خواهد بود تا با استعمال رای بر ضد فعالیت غیر قانونی، قانون را حمایت کنیم.
بی باوری وعدم اعتماد مردم به همه کاندیدان مورد دیگری است که در دوره های گذشته انتخابات میان مردم اوج یافت.از ضعیف ترین نامزد تا مقتدر ترین آنها از سوی مردم متهم به موارد مختلف خلاف ورزی شدند اما هیچ کسی مدرک و یا سندی که بتواند این گفته ها را حداقل در مورد یک کاندید ثابت سازد ارائه نکرد .این وضعیت خود نشان دهنده آن بود که گروه و یا گروه هایی در تلاش بودند تا بی باوری مردم را هر چه بیشتر گسترش دهند ونگذارند این حرکت مدنی سیر طبعی خود را بپیماید.
این و دها تجارب بدست آمدهی دیگر در دو دور گذشته انتخابات سبب شده است تا مردم تا حدودی به پختگی و کمال خود برای چگونگی اشتراک در انتخابات، تشخیص خوب از بد وشناخت خادم و خاین را دریابند.
با چنین یک تجربه و آگاهی قبلی و با واقع بینی از وضعیت جاری در کشور آنچه انتظار میرود این است که مردم با حضور گستردهی خود، روند انتخابات 1393 درافغانستان را به سود خود رقم زنند. هرچند هر پروسه انتخابات برای ملت ها در هر جامعه وکشور، سرنوشت ساز و مهم است اما انتخابات 1393 که مصادف است با سال 2014 میلادی برای مردم افغانستان اهمیت ویژه یی دارد.خروج نیروهای بین المللی از افغانستان، تهدید های بزرگ امنیتی که عمدتن از سوی مخالفین مسلح دولت و گروه های محلی و ظاهرا موافق دولت از همین حالا ایجاد شده ازقبل این پیام را به مردم می رساند که افغانستان در نبود یک دولت مقتدر وقانونی، به پرتگاه ویرانی وتباهی خواهد افتاد که درآن صورت بزرگترین آسیب این وضعیت را مردم متقبل می شوند.
با این وصف انتخابات 1393 درافغانستان توجه، جدیت و دقت بیشتر مردم را می طلبد ولازم است مردم این پروسه را با جدیت تحویل بگیرند و در برابر آن با هوشیاری و عقلانیت عمل کنند.فروش رای، معامله گری مقطعی، تابع شدن به خواسته ها و وعده های گروه ها و افراد در واقع فروختن سرنوشت خود و فرزندان خود در بدل هیچ است.