خالق بقايی

 

پناهجويان افغانستان را در همه جا خطرمرگ تهديد ميکند

 

پناهجويان عودت کننده از خارج ، جمع بيجا شدگان از شهر های مختلف کشور که در زير خيمه های ژنده و کپه های خود ساخته و خانه های گلی نيمه ويران در نقاط مختلف شهر کابل بسر ميبرند و تعداد شان به هزاران فاميل ميرسد چند روز پيش با رسانه ها گفتند ، در فصل سرما به استقبال مرگ ميروند و هيچ چيز برای زندگی ندارند.

سه هزار نفر در آبهای يونان ، ايتاليا ، اندونيزيا و آستراليا جان باخته اند.

41 هزار نفر در کشور يونان نيز انتظار مرگ را ميکشند. همچنين در کشورهای ايران و عربستان سعودی اوضاع بدتراز اينست.

بنابرين نکات مستندی در اين زمينه پيشکش ميگردد و توجه شورای ملی افغانستان ، وزارت امور خاارجه و اداره امور شورای وزيران و همه بلند پايه گان کشور را به اين مسايل مصيبت بار و خجالت آور جدا معطوف ميدارم.

جنگ های تحميلی و خانمان سوز از طرف بيگانگان در کشور و عدم کارايی دولت های افغانستان سبب گرديده تا هفت مليون نفوس کشور ترک يار و ديار نمايند و راهی کشورهای خارجی گردند. تعداد کشته شدگان به همه معلوم است و حاجت به تکرار ندارد.

دولت های افغانستان خصوصا دولت فعلی طی يازده سال گذشته ، علی الرغم سرازير شدن مليارد ها دالر به کشور نتوانست اوضاع را تحت کنترول در آوورد و به اساس يک پلان و آجندای کاری جامع و مدون ، به حال اين قشر سرگردان و رانده شده از آغوش مادر وطن رسيدگی نمايند و چالش های فراراه آنها را حل کنند و يا کاهش بدهند.

از همين سبب اخيرا شورای ملی افغانستان ، آقای جماهير انوری وزير امور مهاجرين و عودت کنندگان را استجواب کردند ولی در پايان ، دلايل او را قانع کننده خوانده مجددا در وظيفه اش ابقا نمودند.

به دنبال آن بتاريخ 8 ـ 11 ـ 2013 نماينده اين وزارت و دو نفر ديگر در برنامه "نگرش تلويزيون آريانا " حضور يافتند و از کارهای آقای انوری دفاع کردند و اما نسبت مشکلات اداری ، نارسايی ها را نيز پنهان نکردند.

اينک نگارنده در پرتو صحبت های اين ذوات محترم ، ميخواهم بالای نکات مهم و سرنوشت ساز که به حيات و ممات پناهجويان و آبرو و عزت افغانستان عزيز ارتباط طبيعی دارد انگشت بگدارم و توجه عاجل مقامات فوق الذکر را به حال اين توده سرگردان و درمانده و حيران و پريشان و مايوس معطوف گردانم :

1 ـ در ميز گرد گفته شد که دراين يازده سال سه هزار نفر در آبهای کشورهای ترکيه ، يونان ، ايتاليا ، اندونيزيا و آسترالياجان باخته اند. حتما شما سوال ميکنيد که دولت کرزی با خانواده ها ووارثان آنها چه معاونت کرده؟ ، موضوع سردرگم است و قبول کنيد نتيجه هم صفر است . پس به ارواح آنها درود بی پايان نثار ميکنيم.

2 ـ  ايشان تعداد پناهجويان افغانستان را در کشور يونان 41 هزار نفر وانمود کردند که همه آنها در حالت بی سرنوشتی بسر ميبرند. چون کشور يونان از نظر مادی قادر نيست آنها را دستگيری کند ، بنا آنها به کليسا ها مراجعه ميکنند و با بدست آوردن لقمه نانی رفع جوع مينمايند و محض نفس ميکشند ، در هوای آزاد ميخوابند و بيشترين شان به امراض گوناگون و خاصتا مواد مخدر مبتلا گرديده اند.

نماينده اين وزارت در ميز کرد افزود ، موضوع از طرف آنها به شورای ملی و کابينه افغانستان پيشنهاد شده ، هر دو مقام به وزارت خارجه دستور داده اند تا به اين منظور به تاسيس نمايندگی سياسی در کشور يونان اقدام کنند و اما نتيجه تا کنون معلوم نيست.

نگارنده  به بيانيه آقای کرزی در جرگه مشورتی  گوش ميدادم فرمودند ما در همه جای دنيا حضور داريم و شما چند روز بعد شاهد تاسيس سفارت افغانستان در کشور سريلنکا خواهيد بود. از جناب شان ميحواهم پيش آز آن به تاسيس سفارت در يونان اقدام فرمايند و به حال آن رانده شدگان بی صاحب و بخت برگشته برسند و از مرگ حتمی نجات شان دهند.

3 ـ  ذوات مذکور وضعيت پناهجويان را در کشور ايران فوق العاده وخيم تعريف کردند که ار طرف محافظان بی رحم مورد آزار و اذيت ، دو دشنام قرار ميگيرند. آنها افزودند که همين اکنون صدها تن در زندانهای مخوف آخندی مايوسانه انتظار ميکشند که چه وقت به پايه دار آويخته ميشوند ، محمکه ، وکيل مدافع ، قوانين بين المللی و حقوق بشر نزد ماموران ايرانی مفهوم وماهيت خود را از دست داده است.

درجهان بيشترين اعدام ها در کشور ايران صورت ميگيرد.

نگارنده از آقای کرزی يک بار ديگرخواهش ميکنم پيش از ختم کار شان به حل و فصل اين پروبلم های حاد و پايان ناپذير اقدام جدی فرمايند زيرا از سال های متمادی بدينسو افغانها در آن کشور پيوسته اعدام گرديده اند که بايد به آن نقطه پايان گذاشته شود و بيشتر ازين غفلت و بی پروايی برای ملت ما ننگ است و گناه نابخشودنی.

4 ـ  به قول نماينده اداره مهاجرين وضعيت پنجصد هزار مهاجرين در عربستان سعودی نيز وخيم است. آنها از امتيازات و حقوق مشروع پناهجويی محروم اند. ايشان گفتند قرار است وزير امور مهاجرين به کشور عربستان سعودی سفر کنند و به حل اين پروبلم های ضد حقوق بشر با مقامات آنکشور مذاکره و به توافق  دست يابند.

5 ـ اوضاع در کشورهای اروپايی نيز بدين منوال است ، مهاجرين چه بصورت انفرادی و چه گروپی اجبارا  اخراج ميگردند ، دولت بايد طبق يک برنامه کاری و عاجل به حل اين چالش ها نيز بپردازد.

اوضاع در داخل کشور

6 ـ در بحث ذوات متذکره تعداد بيکاران در کشور چهل فيصد نفوس افغانستان وانمود گرديد و تعداديکه به مواد مخدر رو برده اند و در زير پلها در خرابه ها ، در زيارتگاهها  و در قبرستان ها به حال ابتر و خجالت آور در واقع جان ميکنند شايد از مرز يک و نيم مليون بگذرد که دولت هيچ پلانی برای نجات آنها روی دست ندارد ، اگر دارد خيلی ناچيزاست.

7 ـ در ميز گرد متذکره نماينده وزارت امور مهاجرين و عودت کننذگان گفت که در سطح کشور 61 شهرک برای جابجا سازی مهاجرين عودت کننده وجود دارد ولی همه غير فعال اند و از آنها استفاده صورت نمی گيرد.

پيشنهادات

1 ـ تاجاييکه از اجرات فعلی وزارت مهاجرين و عودت کنندگان معلوم ميشود جنا ب انوری در کار خود موفق نيست اگر در پست ديگری تعويض شوند شايد بتوانند لياقت خود را به اثبات برسانند.

2 ـ لازم است دولت به اساس اولويت ها بودجه کافی را بدسترس اين وزارت بگذارد.

3 ـ اگر اين وزارت ووزارت امور شهدا و معلولين تحت " قيم " يکی از معاونين رياست جمهوری و يا وزير ارشد قرار داده شود در آنصورت  نتايج مثبتی ببار خواهد آمد.

4 ـ در خارج از کشور سفرای فغانستان بايد به فرمان رييس جمهور موظف شوند تا از حال و احوال پناهجويان در کشوريکه مقيم هستند و در کشورهای همجوار رسيدگی بنمايند و نتايج کار شانرا به وزارت امور مهاجرين و بالاخص به وزارت امور خارجه راپور دهند.

با درودهای فراروان

 

 


بالا
 
بازگشت