دکتور فرید طهماس

 

مصاحبهء  دکتور فرید طهماس  با

سوسن یوسفی


سوسن یوسفی یکی از دختران جوان افغان است. او سه سال می شود که در هالند زنده گی می کند. سوسن   دختری است بسیار ذکی و با استعداد. استعداد او به خصوص در فرا گیری زبانهای خارجی سبب شده است تا  او را در یکی از بهترین مکاتب هالند به نام " ولفورت  فن  بورسلن "  بپذیرند، جایی که شامل شدن در آن حتی برای بسیاری از هالندیان بومی نیز امکان پذیر نیست .
 این بار توجه شما مخاطبان گرامی را به مصاحبه یی جلب می کنم که در شهر روتردام هالند با دوشیزه سوسن بعمل آورده ام .



 
سوسن  یوسفی

Посмотреть увеличенное изображение Посмотреть увеличенное изображениеПосмотреть увеличенное изображение
فرید:  بانو سوسن جان ، شنیده ام که در پهلوی زبانهای دری و پشتو، با چند
 زبان خارجی نیز آشناستید، درست شنیده ام ؟

سوسن:  خوب، چه بگویم، قبول کنیم که  درست شنیده اید .

فرید:     در صنف چندم مکتب درس میخوانید و به کدام زبانهای خارجی می توانید گپ بزنید و بنویسید ؟

سوسن:  در صنف چهاردهم درس می خوانم  و علاوه بر زبانهای رسمی افغانستان ( دری و پشتو ) ،  به زبانهای روسی، انگلیسی، هندی، هالندی و چینایی  آشنایی دارم .

فرید:   مگر در مکاتب هالند زبانهای روسی و چینایی  هم تدریس میشود؟

سوسن:  روسی را  در تاشکند آموخته ام، جایی که مکتب ابتدایی را در آن به زبان روسی به پایان رسانده ام  و چینایی را  درهمین هالند ، در مکتبی که فعلاً مصروف تحصیلم.

فرید:  در مکتبی که  درس میخوانید تنها لسانهای خارجی تدریس میشود ؟

سوسن:  نی ، در آنجا لسان خارجی  وسیله است برای فراگیری تحصیلات عالی و مسلکی در رشته های گوناگون علوم .

 
فرید:  پس  در کدام رشته یی از علوم می خواهید تحصیل  کنید؟

سوسن:  فعلاً مضامین  ما را غیر از لسانهای خارجی ، علوم کیمیا ، فزیک ، ریاضی و بیولوژی نیز تشکیل داده است. به همین اساس، پسانها می توانم به طور مثال رشته  طب را انتخاب نمایم .

فرید:  یعنی که می خواهید در آینده داکتر طب شوید ؟

سوسن:  بلی ، می خواهم در آینده  داکتر طب شوم و در رشته  جراحی تخصص خود را به دست آورم .

·       فرید:   بسیار خوب ،  اما چرا  به جراحی ؟    سوسن:  به نظرمن هر رشتهء طب مهم و حیاتی است ، رشتهء جراحی هم بسیارمهم است .
 

فرید :  در مکتب شما ، تا جایی که معلوم است، اشخاص بسیار ذکی و با استعداد شامل شده می توانند، پس شما نیز باید خیلی ذکی و با استعداد باشید !؟

سوسن:  نمی خواهم در بارهء ذکاوت و استعداد خود قضاوت نمایم . قضاوت را به کسانی واگذار میشوم که حد اقل با نام  این مکتب آشناستند .
 

فرید:   به نظرشما ، فراگیری زبانهای خارجی برای جوانانی که درشرایط کنونی در افغانستان زنده گی می کنند، چگونه  بهترامکان پذیر است؟

سوسن:  بلی، همین حالا اگر شما در افغانستان ببینید، اکثریت جوانان ما ( به خصوص پسران ) به زبانهای خارجی ، خصوصاً زبان انگلیسی آشنا شده اند، به خاطری که حضور نیروهای خارجی در آن جا  سبب  می گردد تا نسل جوان ما بیشتر به آموزش  زبانهای خارجی علاقه بگیرند.

فرید:  شما گفتید، به خصوص پسران ؛ مگر دختران افغان  که همین اکنون در داخل کشور زنده گی می کنند ، استعداد فراگیری لسان خارجی را ندارند؟

سوسن:  دارند و بسیار خوب می توانند هرلسان را بیاموزند،  به شرطی که تعصب نسبت به زنان و دختران که می خواهند تحصیل کنند و زبان بیاموزند، جایش را به تشویق آنان به فراگیری علم و دانش و لسانهای خارجی بسپارد .

فرید:  چه مشوره می دهید به دختران جوان افغان که می خواهند مانند  شما با لسانهای خارجی آشنا شوند ؟

سوسن:  مشوره من  به دختران جوان افغان که در اروپا زنده گی می کنند این است تا  از تمام امکاناتی که برای شان مساعد است، به صورت مثبت  استفاده نمایند و کوشش کنند سطح دانش علمی شان را هرچه بیشتر و بهتر بالا ببرند.

فرید:  و به دختران افغان داخل کشور چه مشوره می دهید ؟

سوسن :  و به دختران جوان که در داخل افغانستان زنده گی می کنند، می خواهم بگویم که آنان نیز با استفاده از امکانات وشرایط  که برای عده یی از آنان مساعد است، کوشش کنند تا چیزی بیاموزند ، حد اقل یک زبان زنده بین المللی  را فراگیرند . من هم زبان انگلیسی را  از همان سالهایی یاد گرفتم  که در افغانستان زنده گی می کردم .

فرید  :   از  افغانها،  تنها شما در این مکتب درس می خوانید ؟
سوسن :  نی ، غیر از من یک دختر و  یک پسر افغان  دیگر نیز توانسته اند در این مکتب  در س بخوانند .

فرید:   از زبانهایی که یاد دارید، آسانترین و مشکلترین آنها کدام است .

سوسن: به نظر من ، آسانترین آنها انگلیسی  و مشکلترین آنها چینایی است .

فرید:  چرا این طور فکر می کنید ؟

سوسن:   به خاطری که گرامر و دستورزبان انگلیسی بسیار مشخص است. همین مشخص بودن گرامر انگلیسی سبب گردید تا من به آن آشنایی حاصل کنم.
 واژه های انگلیسی یک خوبی دیگر هم دارد که در بسیاری از زبانها مانند فرانسه یی، اسپانیایی، هالندی وغیره  نیزاستعمال میشود،  البته با کمی تغییر.

فرید :  چه شرایطی باید مساعد باشد تا  آدم بتواند لسان خارجی  را  بصورت اساسی فرا گیرد؟

سوسن:  فکر می کنم، پیش از همه آدم باید یک لسان را خوب بداند. البته داشتن علاقه به لسانهای دیگر  نیز بسیار اهمیت دارد. همچنان ، بهترین طریق یاد گرفتن یک لسان خارجی این است که در همان کشوری فرا گرفته شود که اکثریت مردم آن به همان زبان مکالمه کنند .

فرید:  سپاسگزارم  !

سوسن:  من همچنان !

ـــــــــــــــ

هالند ـ  اپریل  2013

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت