به مناسبت سالگرد وفات زنده یاد عبدالرحیم کاروال

 

 

 

یکسال ازسفر بی بازگشت عبدالرحیم کاروال یکتن ازشخصیتهای ملی ووطن پرست که معتقد و وفادار به آرمانهای انسان زحمکش بود میگذرد. اعضای فامیل ،رفقا ودستانش بتاریخ نهم ماه جون در محل آرامگاه آن مرحوم ضمن گردهمآئی وگذاشتن گل برمزارش ،اتحاف دعا برروح زنده یاد کاروال نمودند،خاطراتش راگرامی داشتند وازدربارایزد متعال روحش راشاد و بهشت برین برایش آرزونمودند .  سپس آنان باسایردوستان ورفقایش درمحفل سالگرد وفات ارواحشاد کاروال که توسط فامیلش ترتیب شده بود،شرکت نمودند. ضمن یاد بودش، محترم صدیقی یکی ازدانشمندان برجسته کشورما با صحبت علمی وفلسفی خویش درباره شخصیت  وخصلت ذاتی انسان متذکرگردیدند که با شناختیکه ازشخصیت عبدارحیم کاروال  دارم ، انسان دوستی،وسعت نظر، دور اندیشی،کردارنیک وبرخورد انسانی جزخصلت ذاتی آن مرحومی بود چنانچه ازتعصبات قومی ، لسانی،سمتی ومذهبی متنفربود و..  

  بعداًمحترم سرورمنگل سابق معاون صدراعظم دولت جمهوری افغانستان ضمن صحبت توضیحی درباره شخصیت وکاروفعالیت صادقانه وشجاعانه زنده یاد کاروال درآن شرایط دشواروجنگ تحمیلی یادآور شد ومتذکرشد که آرزومند تامین عدالت اجتماعی، همبستگی و وحدت ملی درکشوربود. لذا جا دارد تا ازصداقت، وسعت نظر،عشق به میهن ومردمش با غرور و سر بلندی یاد آور گردد. چنانچه بعضاً سروده ذیل را زمزمه میکرد که :  

                                                                 

درحشرزغمهای کهن خواهم گفت      ازصبروسکوت وسوختن خواهم گفت

بگذارهمه بهشت ودوزخ گویند          من وای وطن، وای وطن خواهم گفت

 

مرحوم کاروال درولسوالی امام صاحب تولد وبعد ازختم دوره ابتدائیه وثانوی  تحصیلات عالی خویش را در رشته انجنیری وترانسپورت دراتحاد شوروی به اتمام رسانید وبوطن بازگشت .ابتدا دروزارت تجارت وبعداً دررشته ترانسپورت وظایف خطیر را انجام داد. عبدالرحیم کاروال مبارز نستوه وطن مابود بیشترین ایام پر بار زندگی خود را در راه مبارزه علیه ظلم و بی عدالتی همراه با سایر رفقای وطن پرست خویش سپری نمود، تا مردم کشورخویش را از کابوس فقر ، ظلم ، بی عدالتی ، ستم ملی و سایرعقب مانده گیهای نجات بدهند .چنانچه محترم سلطان علی کشتمند صدراعظم پیشین افغانستان ضمن پیام همدردی بمناسبت درگذشت عبدالرحیم کاروال وزیر پیشین ترانسپورت متذکر شدند که :        

عبدالرحیم کاروال که دارای تخصص وتجارب دیرین درعرصه خدمات بندری وترانسپورتی بود،سال های زیادی بعنوان وزیرترانسپورت درحکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان صادقانه کار و همکاری کرد. وی درشرایط دشوار درزمینه انتقالات و رساندن کالاهای ضروری مورد نیاز روزمره مردم و اقتصاد افغانستان با اندیشه های نیک درسر و با تلاش های بزرگ انسانی در عمل، خدمات برجسته ای انجام داد.

عبدالرحیم کاروال درشرایط مهاجرت و غربت نیز پیوسته با اندیشه های آزادی خواهانه و ترقیخواهانه زیست و دراین راه تا آخرین لحظات زندگی وفادار باقی ماند و به یاد مردم رنجدیده ،آرزوی صلح وثبات ، بازگشت به مهیین و خدمت به انسان مظلوم وستمدیده کشور داعیه اجل را لبیک گفت و به ابدیت پیوست مرگ عبدارحیم کاروال به یقین یک ضایعه بزرگ برای مردم وکشورما میباشد. به امید اینکه هموطنان عزیزکشور بخصوص جوانان آینده ساز افغانستان با پیروی از افکار انساندوستانه ،صداقت وپاک نفسی این شخصیت وسایر رهروان مکتبش که فارغ ازامراض تفرقه ( قومی ،سمتی ، لسانی ،مذهبی و..) بودند درجهت ایجاد وحدت ملی ،ایجاد صلح وآبادی افغانستان اقدامات عملی نمایند.

 

 

فامیل کاروال ازهمه رفقا، دوستان واشتراک کننده گان محفل سالگرد وفات مرحوم  عبدالرحیم کاروال ابراز سپاس وقدردانی نموده سعادت دایمی برای شان آرزو مینماید. 

 

يک خاطره با مرحوم کاروال

 

رحيم  کاروال

 

 

سال قبل ، جامعه روشنفکری افغانستان يکی از فرزندان مبارز ، صديق و خوش نام و يک کادر برجسته خود را که از بستر درد و رنج قامت برافراشته بود و حدود شصت سال عمر گرانبهای خود را در بدترين و تاريک ترين شرايط زمان در راه آموزش دانش نوين بخاطر آزادی انسان از يوغ اسارت و بردگی و نيل به يک جامعه مرفه ، عدالت احتماعی ، برابری و برادری به مصرف رسانيده بود  از دست داد و اينک ما همه در نبود او در ماتم نشسته ايم.

عبدالرحيم کاروال رفيق صميمی ، دوست خوب و يار ياور مهربان بود ، جبين گشاده و لبان پرتبسم داشت. او انسان متعهد بود ، متعهد و باشرف زندگی کرد و شرافتمندانه مرد. ولی افسوس نابهنگام و در ديار غربت مرد ، فاميل و دوستان را داغ دار گردانيد.

او در خانواده علم دوست و با حرمت چشم به جهان گشوده بود ، تعليمات را تا سطح دانشگاه به پايان رسانيد و در پوست های مهم دولتی خدمت کرد و تجربه های زيادی آموخته بود.

از آنجائيکه ما مدت طولانی با هم دوست صميمی بوديم از او خاطرات زيادی در ذهنم  برجا مانده است. شناخت ما به آغاز دههً چهل خورشيدی ، زمانيکه با مرحوم عبدالعليم برادر کوچک رحيم کاروال در ابن سينا هم صنف شديم ، برميگردد. مرحوم عليم ، مرحوم نجيب بيکران ، عبدالله کرامی و من از مکتب ابن سينا تا ختم دانشکده انجنيری کابل با هم رفقای صميمی بوديم و براساس همين دوستی ها فاميل های ما هم با هم روابط پيدا کردند.

رحيم کاروال در اوائل دههً چهل در رياست بندروالی شروع به کار کرد در سال 1345 خورشيدی با استفاده از يک بورس تحصيلی به اتحاد شوروی رفت و در اواخر دههً چهل خورشيدی  با ختم موفقانه تحصيلات به وطن برگشت و بحيث آمر شيرخان بندرمقرر شد. من در آنزمان محصل صنف چهارم دانشکده انجنيری کابل  بودم ودر پروژه بند کيلگی شش ماه دوره ستاج ( پرکتيک ) را سپری ميکردم. آمر پروژه کيلگی ، من را برای مدت يک ماه جهت بازديد پروژه های نهرهای درحال ساختمان به امام صاحب و بدخشان فرستاد. چه تصادف نيکی بود. در راه سفر به شهر سمنگان توقف کردم تا ازنزديک با فاميل نجيب بيکران معرفی شوم. مرحوم نصرالله خان پدر نجيب بيکران بی نهايت خوشحال شد وازمن پذيرايی فراموش ناشدنی کردند. روحش شاد باد!

در امام صاحب با فاميل مرحوم رحيم کاروال آشنا شدم و فردای آنروز به بندر شيرخان رفتم و شبی را با رحيم کاروال سپری کردم.

مرحوم کاروال قبل از " تحول شش جدی " در ولايات ماموريت داشت و هرباری که به کابل می آمد بيشتر با هم می بوديم. وی دو روز قبل از " شش جدی " در حاليکه در مزار شريف ماموريت داشت ، به کابل امد.  بسيار غمگين وپريشان به نظر ميرسيد. همه تشويش داشتند و در جاده مرگ منتطرنوبت بوديم . با هم به ديدن برادر بزرگش عبدالحليم شمس که يک امينی معلوم الحال بود رفتيم. در آنجا برادر ديگرش ، عبدالحکيم رييس گارنيزيون پايگاه هوايی بگرام بود نيز تشريف داشت.

حکيم گفت که فردا امين صاحب جلسهً بسيار مهمی با کادرهای نظامی دارد و سرنوشت مملکت و " خاينين" معين خواهد شد. با شنيدن اين حرفها ما هرچه در دل داشتيم نثار امين و پيروانش کرديم . در حاليکه نان شب آماده ميشد، تصميم گرفتيم  از حضور ايشان مرخص شويم که صدای چند انفجار مهيب شنيده شد. با شنيدن اين انفحارها سرنگونی رژيم را شعار داديم.

زمانيکه به منزل برگشتيم ، از سقوط رژيم امين باخبرشديم و ازخوشحالی تمام شب نه خوابيديم وفردا صبح با هم به تماشای شهرکابل رفتيم.

رحيم کاروال  نماد مروت،عيارى واز خودگذرى بود. شخصيت متواضع، بردبار و مهربانى داشت. ظرافت ها ، حوصله مندی ها ، صراحت لهجه، شوخی ها و مزاح های خنده دار او را از ديگران متمايز ساخته بود.

رحيم کاروال با  تهی دستان ، محتاجان و زحمتکشان و صدر نشينان و متمولان و گردنکشان يکسان برخورد داشت .

سالگرد درگذشت رحيم کاروال را به خواهر عزيز مينا جان غفاری کاروال و دوستان تسليت گفته ، برای همه شکيبايی ارزو دارم.

 

 

عزيزجرآت

 

 


بالا
 
بازگشت