داکتر یارمحمد
داکتر یارمحمد کارشناس محیط زیست
دلیل حفاظت از محیط زیست
همشه شنیده ایم که باید از محیط زیست محافظت کنیم. اما هیچ وقت دلیل، هدف ، روشن واقعی و ظیفه ئ ما در این مورد به طور آشکار مشخص نشده است گاهی هم خبری خاص می شنویم ، که در مورد خطرات و تهدیدی هایی که محیط زیست با آن روبرو است صحبت می کند. اما واقعاَ محیط زیست چیست؟
محیط زیست یعنی هرچیزی که در اطراف ما و جودارد وبرزنگی ما تاثیر می گذارد و از ما تاثیر می پذ یرد، به طور کلی هر چیز از محیط و اطراف که ما با آنها در ارتباط هستیم جزء محیط زیست محسوب می شود. سنگ ها و موادی که در ساختمان سارزی مورد استفاده قرار می گیرد گرفت تا لایه ازونی که حتی در اقتصاد نقش به سزایی دارد. انسان بصورت مستقیم غیر مستقیم با محیط در ارتباط است و از آن برای زندگی خود استفاده می کند. یعنی زندگی هر انسانی به طور کامل به محیط زیست اش وابسط است. در این مضمون تا حد ی سعی خواهد شد به تمام مسایل مربوط به محیط زیست و راه های حفظ آن و کمک به درک صحیحی آن پرداخته شود. اما چه لزومی داره که ما از محیط زیست محافظت کنیم ؟ بخاطر اینکه ما هوا را تنفس می کنیم و از آب و رستنی و زمین و خیلی چیزای دیگه استفاده می کنیم که این ها لازومه ی زندگی ما هستن و در نبود یکی شان یا آلوده بودن شان با مشکلات بزرگ روبه رو می شیم. با آموزش شاگردان مکاتب مربوط به محیط زیست و حفاظت آن و هم برای آگاهی عامه که شروع از ایجاد اداره حفاظت محیط زیست در مکاتب انجام شده فکر میکنم ، خیلی از اقشار جامعه ما به مهم بودن محیط زیست پی بردن اما سوال اینجا است که چرا عمل در حفاظت محیط زیست نکردن نه شده برمیگرده به سیاست ها وبرنامه های اداره های مسول کشور.
طرح جداسازی کثافات در همه شهر ها به کار گرفته نشده ودر داخل شهر کابل و شهر کلان دیگه هم در تمامی مناطق شهر اجرا نمیشمه. اگر ساکنین منطقه ای از راه درست اش کثافات شان را دفع کنند، دیگه نیازی به این نیست که تعداد افراد برای شغل مصرف جمع کردن کثافات از کوشه کنار جاده ها باشه.
و ضع قوانین برای حمایت از حیات پوشش گیاهی باید تصویب به اجرا در آید تا گیاهان و جانوران بتوانند دوباره زندگی خود را بازیابند. در قوانین نکا تی را باید مورد قرارداد که تا اکوسیتم چرا به خوبی حفظ شود ازجمله این نکات رعایت ظرفیت چرا و برداشت مجاز ازچراگا ها. رعایت فصل چرا وآماده گی چرا جهت استفاده پس از حدود یک ماه از شروع فصل بهار هنگامی که زمین برای چریدن گوسفندان وبره ها وبزغاله ها سرسبز شده باشد. که تا بره ها وبز غاله ها غزای خودرا از طریق چریدن علف صحرا تامین کنند. در اثر چرای بی رویه تنوع حیات وحشی , گیاهان دچار مشکلات بیشتر می شود و با انقاض روبر خوا هد شد. برای کمک این مطلب قوانین برای حمایت ازحیات پوشش گیاهی باید تصویب به اجرا در اید تا گیاهان و جانوران بتوانند دوباره زندگی خود را بازیابند.
اداره های مسول و مردم باید برای حفظه منابع جنگل اهمیت جدی داد واین گنج واقی را نابود نکرد وجود فضای سبز در داخل محیط زیست به لطافت هوای محیط زیست کمک می کند. مراقبت از سرسبزی وخرمی خاک افغانستان تالاش برای جلو گیر از گسترش بیابان های شمال و جنوب کشور یکی از ماجرای یی است که باید مسولین اداره ملی محیط زیست وریاست جنگلات نواحی درهمه جاجدی گرفت. پوشش گیاهی باعث با لا رفتن نفوذ آب در خاک در هنگام بارندگی می شود. در هنگام بارندگی مناطقی که دارای پوشش گیاهی مناسب می باشند حجم کمتری از آب به صورت رواناب بروی سطح زمین جاری می شود. وهمچنین پوشش گیاهی با گرفتن اولیه قطرات باران از ضرب مستقیم قطرات ودر نتیجه متلاشی شدن ذرات خاک جلوگیری می کند. وریشه گیاهان از حرکت وجابجایی ذرات خاک توسط آب وباد جلوگیری می کند.
سد سازی وحفر چاه های نیمه عمق در وادی های باعث تقویه آب های زیرزمینی می شود و اهمیت دیگر این بندها این است در سرسبزی محل وهم دراب هوای محل وهم در بوجود اوردن رطوب محل موثریت خاص خورا دارد. جهیل ها هم در معتدل کردن هوای منطقه خود نقش اساسی دارند. و از سواحل برخی از انها برای تفریح گاه خوبی استفاده می شود. توقف احداث جاده ای غیر اصولی در محیط کو هستانی بخاطریک احداث سرک های غیر اصولی زخمی بر سیمای زیبای کوهستان وهم آسیب به جزء ها اکو سیستم کو هستانی ورارد میکند.
خلاصه کارشناس محیط زیست توصیه می کنید که در مصرف آب صرفه جویی کنید ، اصراف آب می تواند به ضرر زمین تمام شود و هم صرفه جوی در استفاده کاغذ در واقع به معنای کمتر بریدن در ختان اطراف شما است ، اطلاع دادن به نهاد های دولتی از جرم افرادی که آسیب به محیط زیست می رسانند. کمک در حفظ محیط زیست و در زمینه انبوه شدن جنگل ها است ، کاشت هر نهال می تواند سال های سال هم خاطره خوشی برای شما وهم کمک به محیط زست باشد ، پشتیبانی از هداف نهاد های محیط زیست در سرسبزی زمین و در تمیز نگهداشتن جوی ها و رودخانه ها به همسایه ها گوشزد و پیشنهاد کنید که از ریختن خاک روبه ها در جوی ها وردخانه اجتناب ورزند. توصیه کنید برای رانندهگان در جهت کاهش دی اکسید کربن ازتولید خود رو ها ، غلظت بالای دود آن باعث ایجاد مزه ترش در تنفس احتمال خفه شدن شخص است و آموزش محیط زیست را برای کارگران ( رنگ مالان ، معماران ، نقاشان ،عکاسان ) ریختن ضایعات مواد رنگی آنها خطرزیان باری به سلامتی انسان، گیاهان ودیگر موجودات زنده آبی هستند.