ضعف اداری و موج ندانم کاری ها در اداره محلی هرات بیداد میکند

احمد ویار

هرات یکی از ولایات مهم کشورماست که پس از کابل بیشترین نفوس را در خود جای داده و با داشتن دو بندر مهم تجارتی با دو کشور همجوار، توانسته عواید هنگفتی را به خرانه عایداتی و اقتصاد ملی مان به ارمغان آورد.

این ولایت که موقعیت مهم و استراتیژیک در تمامی ابعاد برای سرزمین مان دارد، همواره نقش مهمی را در فتوحات و رفع معضلات اقتصادی کشور در ادوار مختلف، داشته است. چه در گذشته های تاریخی و چه در زمان جهاد مقدس که در واقع سرآغاز پیروزی ملت افغانستان به شمار می رود، مردم هرات به خوبی توانسته اند دین مادر وطن را اداء و در برابر تمامی ناملایمات روزگار و فشارهای گونه گون قد علم کند و از حیثیت ملی و تمامیت ارضی کشور مردانه دفاع کند.

چنانچه با رویکار آمدن نظام جدید سیاسی در کشور، ولایت هرات در امور بازسازی، صنعتی شدن، رشد اقتصادی و تامین امنیت سراسری پیشگام و سرآمد تمامی ولایات کشور به حساب میاید.

این ولایت پس از فراز و فرودهای فراوان و مشکلات گونه گون، باز هم توانست جایگاهش را در روند سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به خوبی نگهداشته و همواره به تقویت و انکشاف اقتصادی کشورمان مددگار باشد.

چرخ اقتصادی و بازسازی این ولایت تا چهار ماه قبل نیز به صورت منظم در گردان بود که با تعین آقای فضل الله وحیدی به صفت والی این ولایت، این چرخ متاسفانه از کار ایستاد که ایستایی این جریان علل مختلفی دارد که قسمتی از آن را در این جا می توان برشمرد:

اول اینکه آقای وحیدی در گذشته والی ولایت کنر بوده و در این ولایت با توجه به نفوسی حدود 150 هزار نفر و مساحتی کوچک و دور افتاده، که هرگز کسی به فکر رشد و انکشاف آن به صورت دقیق و محاسبه شده، نشده، لهذا آقای وحیدی تجربه آنچنانی برای مدیریت و رهبری ولایات بزرگی چون بلخ و قندهار و هرات نداشته و از جهتی هم از دانش مسلکی مدیریتی در این راستا برخوردار نیستند. چنانچه در روز اول تشریف آوری شان که در میدان هوایی برای شان فرش سرخ هموار شده بود و گارد تشریفات آماده تقدیم قطعه بودند، اما ایشان بسیار بی تفاوت و بی خبر از بالای فرش سرخ عبور کرده و به جانب سالون وی آی پی رفتند که ناگه کسی آرام در گوش شان گفت که قطعه را می خواهند تقدیم کنند، آن را بپذیرید لطفا!

آنگاه آقای وحیدی متوجه شده و واپس به عقب دور خوردند و دوباره بالای فرش سرخ قدم رنجه کردند و قطعه برای شان از جانب دلیرمردان افغان تقدیم شد و ایشان هم برای شان سلام گفتند.

همچنین در نخستین دیدار های رسمی و تعارفی با هیات کوردپلماتیک کشورهای همجوار و خارجی در هرات، به بیان موضوعات عجیب و قریب پرداخته، و اتهام هایی را مبنی بر فروش ویزا و خیانت و فساد و ارتشاء به هیات دپلماتیک بستنند که هیات دپلماتیک از این وضعیت و از بی خبری اقای والی سخت بر آشفته شده و به وزارت خارجه کشور ما رسما اعتراض کردند، تا به جایی که وزارت خارجه مجبور شد مکتوبی را حاوی این موضوع به عنوان هشدار به اداره ارگان های محلی بفرستند و اداره ارگان های محلی نیز به خاطر پیشگیری از موارد مشابه، این مکتوب را به سراسر کشور ارسال نماید تا دیگر چنین اتفاقاتی که ممکن روابط دوستانه و حسن نیت کشورهای همجوار و جامعه بین المللی کمک کننده را، تخریش و تخریب کند، به وقوع نپیوندد.

دوم اینکه ولایت هرات با توجه به موقعیت صنعتی و اقتصادی اش با بافت اجتماعی سنتی، نیاز به یک رهبری سالم با بینش اقتصادی و انکشافی دارد زیرا هرگونه کوتاهی در این امر می تواند ضربات بزرگی را در زیربنای اقتصادی این کشور وارد بسازد.

اما اقای وحیدی با عدم جامعه شناختی محیطی و عدم اگاهی از مسایلی مثل عواید مالیاتی و رشد اقتصادی، هیچ وقعی به این مسایل نگذاشته و بدون هرگونه معلومات و اطلاع دقیق دست به توطیه های عجیب و قریب زد، تا جایی که چند بار در جلسه اداره به اقای سید ضیاء الحق سخا، خدمتگذار صادق کشورما، توهین نمود و به جای سپاس گذاری از خدمات شایسته و ارزنده اش، اورا تحقیر نمود که همه روسای ادارات و واحدهای اداری شاهد این قضیه بودند اما با حل و عزت بلندی که آقای مستوفی داشت، پاسخ این آقا را با سکوت، رساند.

موضوع امنیتی در هرات عمده ترین بحث حیاتی برای اقتصاد ملی است که تمامی صنعتکاران و سرمایه گذارانباید در امر کار و سرمایه گذاری مطمین باشند تا بتوانند  به تجارت و تولید بپردازند، که رهبری هرات باید با توجه به این امر مهم، در اولین روزهای کاری اش، خودرا خوب آگاه میساخت و بعدا توجه اش را روی این موضوع مهم معطوف میساخت، و مردم را نیز در امر همکاری با نیروهای امنیتی جهت تامین امنیت تشویق می نمود، اما آقای وحیدی با ندانم کاری و بی خبری از دانش مدیریتی و همچنان عصبانیت بی مورد که ناشی از تکلیف دیابت  و کهولت سن وی می باشد، شروع به بستن اتهام های عجیب و غریب به این و آن نمود. چنانه به دلیل نداشتن دانش اداری و تجربه رهبری به ولایاتی مثل هرات، در اولین روز طی بیانیة مدعی شد که خسته و مسن هستم و آمدم به هرات تا استراحت کنم!

علل برشمرده به عنوان مشت نمونه خروار، سبب شد تا مشکلات عدیده ای در راستای امنیت اجتماعی به معنای عام آن، به وجود بیاید چنانچه طی یک ماه اول کاری آقای وحیدی در هرات گراف اختطاف، ترور و سرقت به شدت بالا رفت و مردم همه نگران وضعیت بحرانی امنیتی شدند که در نتیجه نیروهای قهرمان امنیتی تصمیم گرفتند حالت اضطراری را در شهر وضع کنند، که همین وضعیت باعث فرار سرمایه ها گردید و سطح اشتغال و کار را در هرات به شدت پایین آورد و رشد اقتصادی جاری را به شدت صدمه زد که تا امروز تازیانه های این حادثه شانه های باشنده گان هرات را آماج قرار میدهد.

پس چه بهتر که دولت مردان ما در مرکز هرچه عاجل تر به فکر بهبود وضع بحرانی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی هرات شده و از بحرانی تر شدن وضع جلوگیری نمایند و برای هرات تصمیم بهتری را روی دست گیرند. در غیر جامعه هرات روزتاروز به قهقرا رفته و عواید دولت را پی در پی صدمه میزند که این صدمات می تواند به اقتصاد ملی ما در طولانی مدت خطرناک باشد و غیر قابل جبران.

برای دلسوزی جهت رفع مشکلات موجود در هرات، ایجاب میکند که وکلای محترم هرات در پارلمان و مجلس سنا، بیشتر تلاش ورزند و به عنوان اهرم فشار، بر دوستان مرکزی تاکید کنند تا به این وضعیت بحرانی پایان داده و راه حل مناسبی را برای این ولایت مهم که در زون صنعتی و اقتصادی کشور به شمار می رود، بیابند و تطبیق نمایند.

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت