اخترمحمد عبیر

 

وزارت تحصیلات عالی، گام های استوار تا پیروزی

رشد کمی و کیفی تحصیلات عالی در کشور که یکی از نیاز های مبرم جامعه افغانستان بوده و بدون توجه به این سکتور پیشرفت در سایر عرصه ها ناممکن به نظر میرسد، به هیچ کس پوشیده نیست.

کمیت محصلان که در سال 2001 به حدود 8 هزار تن میرسید در حال حاضر حدود 250 هزار تن را تشکیل داده که در 31 پوهنتون دولتی و 81 پوهنتون و موسسه تحصیلات عالی خصوصی مصروف فراگیری علم و دانش نوین و مورد نیاز اند. بدون شک رشد چشمگیر علاقمندی جوانان به کسب تحصیلات عالی نشانه بیداری ملت  خسته از جنگ اما امیدوار به آینده روشن و مترقی را نوید میدهد.

واقعیت این است که دولت در کنار کمبودی ها و کاستی های که  طی دوازده سال اخیر داشته است گام های مثبتی را نیز در جهت هموارسازی راه و قرار دادن کشور در مسیر روشن و ثبات دایمی و بلاخره توانایی کشور گذاشته است.

فضای که امروز در محیط تحصیلات عالی و اکادمیک  ایجاد گردیده واقعا در طول تاریخ  کشور بی سابقه بوده و خوشبختانه حرکت بسوی تعالی بیشتر آن ادامه دارد.

در پهلوی موجودیت نهاد های تحصیلی در داخل کشور با توجه مقامات دولت و تلاش وزارت تحصیلات عالی 15 هزار تن از جوانان مصروف تحصیل در کشور های خارج اند که در بخش های طب، انجنیری، اقتصاد، تکنالوژی معلوماتی، محیط زیست و سایر رشته های که افغانستان سخت به کادر های علمی در این رشته های ضرورت دارد مصرف آموزش اند.

تنها طی دوسال گذشته 6000 هزار تن در این بخش ها به کشور های مختلف بخصوص هندوستان، ترکیه، مالیزیا، پاکستان وسایر کشور های اعزام گردیده اند.

وزارت تحصیلات عالی با توجه به رشد کیفی نهاد های تحصیلی ارتقای ظرفیت استادان را نیز در صدر برنامه های خویش قرار داده و صد ها تن استاد را برای تکمیل دوره های ماستری و دوکتورا به خارج اعزام نمود، همچنان در تجهیز لابراتوار ها، مراکز تحقیقاتی، تهیه نصاب تحصیلی جدید، سیستم تدریس معاصر ، ساختمان های جدید و سایر مواردی که محیط اکادمیک نیازمند آن است ، اقدامات شایسته ی انجام داده است که در خور ستایش و تمجید است.

امتحان کانکور که با در نظر داشت رشد قابل ملاحظه  داوطلبان در هر سال مشکلات جدیدی را سر راه مسوولان امور قرار میدهد خوشبختانه به صورت بهتر مدیریت گردیده و اینک در سال جاری نخستین گام برای اخذ امتحان از ولایات غور، دایکندی، نیمروز، سرپل و بامیان با شفافیت کامل اخذ شد و پروسه اخذ امتحانات الی اواسط ماه حوت سال جاری ادامه خواهد یافت.

برای شفافیت پروسه امتحانات و جلوگیری از ضیاع حقوق داوطلب کانکور تدابیر لازم در سال جاری اتخاذ شد که شامل تشکیل یک کمیسیون حمایوی کمیته کانکور متشکل از 300 تن استادان، روسای پوهنحی ها، پوهنتون ها و اعضای اتحادیه استادان پوهنتون ها بوده و برای این کمیسیون صلاحیت داده شده تا در صورت ایجاد هرگونه مشکل احتمالی در پروسه اخذ امتحان الی اعلان نتایج و پیامد های بعدی آن تصامیم لازم را مطابق قوانین و مقررات اتخاذ و راه های حل مناسب را جستجو و تطبیق نمایند.

باید گفت که با در نظر داشت ظرفیت قرار است 57 هزار تن در نهاد های تحصیلات عالی روزانه، 13 هزار تن در بخش شبانه و یک هزار تن از پوهنحی آماده گی شامل به نهاد های تحصیلات عالی جذب شوند، علاوتاً موسسات تحصیلات نیمه عالی که تحت اداره وزارت معارف است از پذیرش 60 هزار تن خبر داده و هزاران تن دیگر نیز به اساس تفاهم با موسسات تحصیلات عالی خصوصی به صورت مجانی و یا با تخفیف به این موسسات جذب خواهند شد.

سیستم ارزیابی موسسات تحصیلات عالی خصوصی و تطبیق اصل مکافات و مجازات باعث ارتقای کیفی این نهاد ها گردیده و همواره وزارت تحصیلات عالی این مورد را تحت نظر دارد که نباید موسسات تحصیلات عالی خصوصی صرف به منافع مادی خویش توجه نموده و اصل مسوولیت را که همانا تربیه کادر های مسلکی توانا است، فراموش نمایند.

هرچند با همه این دستاورد ها در سکتور تحصیلات عالی افغانستان دلگرمی ها برای رسیدن به یک جامعه بیدار و آگاه که با زیور علم و دانش مجهز بوده و با تحکیم وحدت ملی به سپر مستحکم در مقابل دسیسه های دشمنان افغانستان مبدل گردند، افزایش یافته است، اما هنوز هم کارهای بسیاری باقیست تا در این مسیر انجام یابد،تشویق محصلان ممتاز و ایجاد زمینه های تحقیقات علمی ،ایجاد فرصت های کاری برای فارغان پوهنتون ها، فضا سازی برای استادان جوان و با انرژی برای ترویج علم و فراورده های نوین علمی و جهت دهی کادر های علمی بخاطر تولید علم ، اختراعات، اکتشافات و ابتکارات علمی  و بلاخره تغییر نسل جوان و محصل از افکار منحرفانه مانند مسایل قومی، زبانی، گروهی و اخلاقی بسوی  ماهیت انسانی با در نظر داشت نزدیکی ملت های جهان در عصر حاضر، فرهنگ انتقاد پذیری و تحمل، و علم و منطق محوری شامل این همه کاستی ها بوده که هنوز هم محسوس گردیده و جامعه اکادمیک را در کشور می آزارد.

در یک کلام باید گفت که رشد و توسعه عرصه تحصیلات عالی به مثابه بزرگترین دستاورد برای ملت افغانستان طی یک دهه اخیر می تواند محسوب گردد و این دستاورد می تواند راه را برای خوشبختی و بهتر زیستی نسل های بعدی هموار ساخته و صفحه جدیدی را در تاریخ کشور عزیز ما بگشاید تا دیگر صفحات تاریخ افغانستان نه با کلمات جنگ و مبارزات خونین و کشت و کشتار بل با دستاورد های علمی و رشد اقتصادی مزین گردد. و من الله توفیق

 

 

  

 


بالا
 
بازگشت