پيشنهاد اتحاديه سراسری زنان افغانستان

 

به مقام محترم رياست جمهوری دولت اسلامی افغانستان!

فرايند انتخابات افغانستان خلاف آنچه را که نا باوران انتخابات دراين کشور می انديشيدند با موفقيت شگف آوری همراه بود. اشتراک وسيع توده های مليونی کشور با باور ، محبت و علاقمندی دراين راستا بهترين نمايش سياسی را برای تمامی جهان به اجرا گذاشتند. زن و چگونگی اشتراک آن در اين فرايند بارزترين نکته سواليه جهانی بوده بسياری از دانشمندان را به خود متوجه ساخت ، ناباوری اشتراک زنان در اين فرايند ميرفت که مورد قبول و به اعتقاد همه تبديل شود چگونه می توانست زن افغان در سياه ترين شرايط انتخاباتی که قرار بود تروريزم بين المللی آنرا سازمان دهد ، گام بردارد. حرکت تروريزم بين المللی آينده بدی را برای آن زنانيکه بخواهد در اين راستا همگام شوند ، با پيش بينی های خونين همراه می ساخت ، و هر حرکت را در آغاز آن با شدن سرکوب مينمود.

ولی زنان شگفتی بار می آورند و نسل بازمانده جنگ ، آنکه با شلاقها آشنا بوده بدون هراس ، طفل بدوش ، پا برهنه و کارت انتخابات بدست راهی آزمونگاه تاريخ معاصر کشور شدند تا زنانه وار ، زنجير های اسارت را ولو کوچک بدرند و فرياد خاموشانه خود را به آسمان ها رسانند.

کافی است که گفته شود پروسه انتخابات اولين بار با خون چهار زن که برای انتخابات زون شرق در تلاش بودند رنگين شد و اين اولين قربانی مردم ما برای تعيين سرنوشت شان بود.

زنان افغانستان معتقد اند که جهان ، مردم افغانستان و دولت هيچگاهی اين قربانی را به باد فراموشی نخواهد سپرد و ياد از اين زنانه ترين زنان کشور را چون شهدای گلگون کفن و قهرمان ملی کشور هرسال درست در همين تاريخ به تجليل خواهند نشست. زنان کشور در فرايند انتخابات به تناسب کل 42 % کارت بدست آوردند و زنانه و با شهامت در محل های ثبت نام حاضر شدند.

جالب تر برای همه اينست که تقريبا 41 % زنان متناسب با کارت های رای دهی در روز انتخابات رياست جمهوری کشور در صف های طولانی ايستادند و همه در انتخاب رهبر کشور اشتراک نمودند. اين امر نه تنها برای ما تعجب آور بود بل جهان را در حيرت افگند و اميدواری وسيع را برای ايجاد جامعه دموکراسی نويد داد. ولی راسترين حرف دراينکه :

درمقابل چنين ايستادگی و در مقابل چنين حرکت زيبای چه بايد کرد؟

زيرا بدون پاداش گذاشتن اين حرکت يک جفای بزرگ در مقابل زنان خواهد بود.

 

اتحاديه سراسری زنان افغانستان پيشنهاد مينمايد :

ـ  زن افغان در فرايند انتخابات به وضاحت نشان داد که می تواند مهر کليدی پروسه صلح و دموکراسی باشد و خلاف تصور بعضی ها دارای سطح شعور سياسی مطلوب است و در پهلوی آن کادر های فعال در تمامی عرصه های زندگی را در خود دارد ، ازينرو :

ـ متناسب با اشتراک زنان در انتخابات مطلوب است که آنان با تناسب بيشتر از 40 % در کابينه بعدی کشور و پست های کليدی و بلند دولتی مطابق رشته و لياقت جا داده شوند.

ـ نبايد استخدام و نصب زنان را در مقامات بلند پايه دولتی به شکل نمايشی به اجرا درآورد و به آن بسنده نمود بلکه بايد در اين مورد سيستمی گام برداشت و برای آن سيستم را بوجود آورد.

نصب زنان در پست های بلند دولتی در اول بصورت يکبارگی صورت خواهد گرفت ولی استخدام زنان در پست های پائينی و ارتقای آنان به پست های بلند با ايجاد شرايط برابر و حتی امتيازی ميتواند پروسه جابجا سازی زنان را در پست های بلند دولتی سهل تر سازد.

نبايد اين تصور گذشته ها را تقويت کرد « آخرين پست برای زن در دولت تا مديريت عمومی و يا معلم است».

 

ـ ما معتديم که امتياز دادن به زنان کشور تبعيض مثبت است که به حيث يک نمايش سياسی خوب در هر کشور به کار ميرود. آنرا نبايد از ديده افگند و بايد در اين موارد :

ـ در ترکيب هيئات اداری رياست جمهوری نشانی از زن ديده نمی شود.

لطفا در ترکيب هيئات اداری رياست جمهوری زنان را نيز استخدام نماييد.

ـ برای نهاد های زنانه منابع تمويلی داخلی را مطابق توان دولت جستجو نماييد و می توانيد دراين مورد به شاروالی ها ، بانکها ، وزارت تجارت و ماليه دساتير را صادر نماييد.

ـ بورس ها بمنظور بلند بردن ظرفيت های کاری زنان ( در داخل و خارج ) حتی بصورت امتيازی می تواند اهداف اساسی دولت را در مورد زنان برآورده سازد. اين مسدله را بايد منحيث پلان طويل المدت و ستراتيژی خويش جا داد.

ـ اتحاديه سراسری زنان افغانستان تصور می نمايد که بايد در ايجاد کميته عالی انسجام زنان گام های جدی را برداشت البته خارج از چوکات وزارت زنان. طرزالعمل اين کميته می تواند با استفاده از کادر های اکادمی علوم ، پوهنتون ها ، وزارت امور زنان ، اتحاديه سراسری زنان افغانستان و ساير نهاد های زنانه ترتيب گردد.

ـ نشان های افتخاری به اسمای زنان قهرمان کشور ايجاد گردد. بخصوص چهار زن قهرمان که در راه انتخابات بخاطر صلح و دموکراسی جانهای خويشرا نثار نموده جام شهادت نوشيدند. نبايد به نام های تاريخی که سالها مردم آنها را شنيده اند بسنده نمود ميتوان زنده ها را نيز در اين مورد دخيل کرد.

ـ تطبيق مواد قانون اساسی بدون تطبيق و جستجوی طريق جدی جلوگيری از انحراف تطبيق قانون اساسی که در کشور ما سالهاست يک امر عادی پنداشته می شود.

ـ به کار گيری از کادر های نظامی و ملکی ورزيده که اکنون در رشته های ديگر مصروف اند و يا به حيث دست فروشان در سرکها مشغول پيدا نمودن لقمه نانی استند فراموشی و عدم استخدام آنان می تواند جفا به ملت تلقی شود. زيرا اين کدرها به سرمايه هنگفت مردم خود تربيه شدند و استفاده از آنان مهارت بکار گيری دولت بشمار می رود.

ـ براه اندازی جنبش همگانی زدودن بيسوادی و استفاده وسيع از لشکر معارف و پوهنتون ها در اين مورد.

ـ ايجاد اردوی ملی و پوليس ملی نه به شکل کنونی بلکه احيای دوباره مکلفيت عسکری در بدل امتياز مادی با استفاده از کادرهای نظامی تحصيل کرده غير فعال که نابخردانه به باد فراموشی سپرده شده اند.

ايجاد سيستم کمک رسانی به آنانيکه دارای عايد ثابت اند ( مامورين ..... ).

ـ تلاش به منظور تغيير ستراتيژی دولت ، زيرا حرکت موجوده طی بيشتر از دوسال نتوانست آنچه را که هدف بود برآورده سازد.

ـ تعقيب جدی اصلاح سازی سياست کادری دولت و تطبيق عقلانيت و تخصص در پهلوی تعهد.

ـ اتکا و مشوره دايمی مطابق پلان باهمی ، با احزاب و سازمانهای سياسی ، اجتماعی بمنظور پيشبرد امور بازسازی و احيای فرهنگ سياسی از دست رفته. و در صورت امکان ايجاد جبهه واحد در مورد صلح و دموکراسی.

ـ فراهم آوری تحصيلات مکانی برای پيشبرد فعاليت های اجتماعی ، سياسی برای نهاد های سياسی و اجتماعی ، زيرا مصارف کرايه محل های فعاليت يکی از عوامل عمده به رکود درآوردن چنين فعاليتها بشمار ميرود.

ـ توجه جدی برجوانان و مسايل نا حل آنان از طريق ايجاد سيستم برای آنان ( مکاتب فنی ، مکاتب برای سنين بالاتر از 18 .... )

ـ بهتر شدن شرايط صحت : زيرا فکر می نماييم که در يک شهر بيشتر از سه مليونی موجوديت صرف چند شفاخانه محدود نيمه جان حيرت انگيز است و به همين ترتيب اکثريت نزديک به تمام ولايات کشور از نبود شفاخانه رنجهای فراوان دارند.

ـ قاچاق اطفال و حالت تاثرآور فرزندان اين کشور ، می تواند لکه سياه بردامن جامعه ما باشد. چگونه می توان قناعت کرد که بزرگترين عاملان مواد مخدر اطفال ما اند.  نبايد اطفال را به فراموشی سپرد . مسايل تعليم و تربيه برای اطفال مکاتب و غذای نيمه چاشتی می تواند در تربيه اطفال رول عمده بازی نمايد.

دشمنان نه از من و نه از تو هراس خواهند داشت صرف اطفال است که منبع هراس همه آنانی اند که برنام افغانستان درآينده خط بطلان کشيده اند.

لطفا با مسئوليت تمام دراين راستا گارم برداريد. اتحاديه سراسری زنان کشور حاضر و آماده است تا در تطبيق پروگرام های اطفال با دولت و تمامی نهاد های انسانی همدوش گامهای ارزشمندی بردارد.

ـ قاچاق اطفال ، زنان ، خود فروشی زنان و به برده کشيدن آنان از طريق عنعنات ناپسند که شکل عادی را بخود گرفته است سد محکمی است که آنرا بايد شکست.

آيا می توان دموکراسی را با موجوديت چنين پديده های شيطانی تصور کرد ؟ که نه.

ـ اصلاح در قوه قضائيه و نحوه عملکرد و برخورد آنان با اجتماع ، بايد در پروگرامهای کاری به صورت جدی تعقيب گردد ، اجتماع افغانستان و دموکراسی نو نهاد کشور قوه قضائيه غرق در فساد را نمی پذيرد. ما باور کامل داريم که می توان از قضات برجسته ملی ووارد در قضايا که در قوه قضاييه ما اندک نيستند اعم ( از زن و مرد ) برای چنين قوه مقتدر کار گرفت. آنانيرا که اتوريته اين قوه را از طريق به فساد کشيدن آن موافق خواست دشمنان کشور درسردارند از اين دستگاه با قاطعيت دور ساخت ، اين امر خيلی ها ساده و سهل است صرف جرئت خوب می خواهد. و ازاين طريق می توان پديده شوم فساد اداری که کشور را می بلعد و تاريخ کشور تا هنوز چنين فساد اداری  را نديده است ريشه کن سازد.

اتحاديه سراسری زنان افغانستان با بر شمردن مهمترين نکات از مقدار بيشماری نارسايی ها که دامن گير کشور است تقاضامند آنست که با حرکت گام به گام نه شتاب زده بايد روی ايجاد يک سيستم کلی در سياست های دولت کار کرد. و هم آهنگی مطلوب ميان نهاد های جامعه مدنی و دولت را در ارتقای سطح اشتراک نهادهای جامعه مدنی در امور اجتماعی کار کرد.

ما هيچگاه با اين حرف نمی توانيم کنار آيم که « همه هدف را در زمان کوتاه ميتوان بدست آورد» ولی باور داريم که با حرکات سنجيده و عقلانی مطابق پلان می توان بدست آيد. ناممکن برای ما وجود ندارد.

 

 

 

مـــــــصــــــــوبـــــــــــه

جلسه مورخ سه شنبه 21 ميزان 1383

اتحاديه سراسری زنان افغانستان

 

جلسه وسيع اتحاديه سراسری زنان افغانستان پروسه انتخابات را چنين ارزيابی نمودند :

 پيروزی کم نظير پروسه انتخابات کشوربا شرکت توده های مليونی افغان را که با شور و شعف ، پشت دشمنان را به لرزه در آورد و گام بلند صلح و دموکراسی را نمايش تازه بخشيد به تمامی مردم افغانستان و دوستان طرفدار صلح و دموکراسی جامعه بين المللی تبريک ميگوييم.

باورمنديم که تمامی آنانيکه به آينده شگوفان صلح و دموکراسی افغانی در جاده های ناهموار و دشوار گام برميدارد اين رويداد بزرگ را نتيجه کار مشترک تمامی توده های مليونی کشور می پندارند و آنرا تداوم مبارزه بخاطر دموکراسی ، رشد اقتصادی و بلوسيله آن بلندی سطح معيشت اقتصادی ، اجتماعی و رسيدن به يک سطح مطلوب سياسی مردم افغانستان که بعضی ها به ناحق ما را غيرسياسی و دارای شعور نازل ميدانند می پندارند.

اتحاديه سراسری زنان افغانستان با اشتراک وسيع در پروسه انتخابات درحدود امکان خودش به منظور يک قدم نزديک شدن به قلعه صلح و دموکراسی در طول حيات سياسی ، اجتماعی و بخصوص در فرايند انتخابات گام های عملی را در بسيج زنان کشور قاطعانه برداشت.

اشتراک وسيع زنان و بالاتر از آن اشتراک شان با شور و شعف و بدون هراس و دلهره از قدرت های شيطانی ، نمايش خوبی برای تمامی جهان بود.

زن افغان که آسيب پذير ترين قشر در طول جنگ است با قدرت نشان داد که هنوز زنده است و قدم بر ميدارد.

تعدادی از اين زنان با شهامت و غرور آفرين دنباله حماسه های ملالی ها ، نازو انا ها و .... را با دل و جان پيگيری کردند و در راه رسيدن به دموکراسی در فرايند انتخابات با نثار جان های شان با خون خويش شعار صلح  و آزادی را در سنگفرش های ميهن زخمی خويش نوشتند.

به نمايندگی از اتحاديه سراسری زنان افغانستان که هزاران زن افغان را در دامنش بسيج نموده است ثريا پرليکا در پيشبرد از ده گردهمآيی طی دو ماه فرايند انتخابات پيشنهاد مبنی بر شهيد پنداشتن زنان و دادن لقب قهرمانی به آنان را که در جلال آباد در راه رفتن به سوی مرکز ثبت نام انتخابات جام شهادت نوشيدند با قاطعيت پيشنهاد کرده است.

اين موضوع در گردهمآيی که از طرف اتحاديه سراسری زنان افغانستان در 21 ميزان 1383 سازماندهی شده بود منحيث يک اصل مطرح و مورد بحث قرار گرفت به اتفاق آرا پيشنهاد شهيد پنداشتن و لقب قهرمانی صلح و دموکراسی را به شهدای مشرق زمين ما که جام شهادت را صرف بخاطر اشتراک شان در فرايند انتخابات نوشيدند مورد تصويب قرار دادند و فيصله به عمل آمد که تصويب مبنی بر شهيد پنداشتن و دادن لقب قهرمانی صلح و دموکراسی را به آنان بمقام دولت اسلامی افغانستان جهت تصويب ارسال نمايند.

ماباور داريم که رياست دولت اسلامی افغانستان در چنين پيشنهادی که به يقين به آن باورمند و ايمان دارند جواب مثبت داده و خون شهدای زن را ارج گذاری ميکنند.

بياييد دست بدست هم بسوی قلعه های صلح ، دموکراسی ، مساوات و آزادی گام مشترک برداريم. زنان افغان در تمامی برگهای تاريخ دوشادوش پدران ،  برادران ، همسران و فرزندان خود کارنامه های غرور آفرين آفريده اند.

با احترام

ثريا پرليکا

رئيس اتحاديه سراسری افغانستان
بالا
 
بازگشت