بازی سياسی به سبک افغانی
عنوان فوق نام مقاله ایست که در روز نامه مورخ هفتم ماه مارچ آسیا تایمز به قلم صفا « هری » در خصوص مصاحبه آقای لطیف پدرام کاندید ریاست جمهوری در انتخابات آینده افغا نستان به نشر رسیده است که اینک بر گردان آنرا حضور خوانندگان عزیز تقدیم میدارم:
پاريس-افغانستان بعد از سالها حکومات غير مردمی در حالی خود را آماده انتخابات قریب الوقوع می نماید که به نظر می رسد هنر کارزار انتخاباتی کهنه هنوز درين کشور زنده و کار آرا است.
لطيف پدرام بنياد گذار وسخنگوی کنگره ملی افغانستان که طی يک سفر اروپايی قبلاً وارد پاريس شد، با استفاده از فضای باز اروپا بسياری چيز های راکه در حال حاضر در افغانستان انجام می شود، مورد انتقاد قرار داد.
پدرام بحيث شخصيت نويسنده، شاعر وژورنالست که اخيراً پس از سال ها تبعيد از پاريس به کشورش برگشت خود را نامزد مقام رياست جمهوری کشورش در رقابت با حامد کرزی که از پشتيبانی آمريکا برخوردار است، نموده است.
پدرام در گفتگوی با آُسيا تايمز تصديق نمود که مقامات افغانستان و آمريکايی ها با رهبران طالبان به شمول برخی وزرای رژيم بنياد گرا که در 2001 سرنگون گرديد، «همواره در تماس اند»
«اکثر اين ملاقات ها با طالبان در کاخ رياست جمهوری و اغلباً با حضور شخص کرزی صورت می گيرد که هدف اصلی آن را بازگشت دوباره آنان در قدرت در تحت حمايت پاکستان تشکيل می دهد.»
« هدف مذاکرات آمريکايی ها و بريتانيوی ها با طالبان وحشی اينست که باری ديگر سرنوشت افغانستان را بدست پاکستان بسپارند و راه را برای نفوذ بازيگران ديگر مثل ايران، روسيه، چين و هندوستان ببندند.»
با تکیه به شواهد معتبر , آقای پدرام ازارتبا طات مقا مات دولت با وزرای پیشین طالبان چون ملا محمد غوث وزیر صحت عامه , ملا محمد امیر خا ن متقی وزیر اطلاعات کلتور , ملا وکیل احمد متوکیل وزیر امور خارجه ,ملا محمد خاکسار وزیر استخبارات وچند تن دیگر یاد آوری نمود .
پدرام فر مودند که این اتفاق زما نی بوقوع پیوست که من در جای در یک دعوت نان چاشت قرار داشتم که خاکسار نیز در آن دعوت از جمله یکی از مهمانان بود , اما مهماندار از معرفی تحت نامهای واقعی ما اجتناب نمود . آنها با استفاده از عراده جات دولت ومحا فظین شخصی خود آزادانه رفت وامد می نمودند .آنها بطور منظم زلمی خلیلزاد سفیر امریکا و نماینده خاص ریس جمهور بوش در امور افغانستان وریس جمهور کرزی , کسیکه در این اواخر چندین بار تکرار نموده است که به جز چند تن , اکثر طالبان مردمان وطنپرست خوبی هستند ملا قات می نمودند . پدرام به ادامه سخنان اش افزود :ایالات متحده امریکا در ایجاد طالبان از کشورپاکستان به حیث بهترین متحد منطقوی اش مساعدت نمود و حال میخوا هد تا دوباره آنها را احیا ودر تقویت موقف کرزی اما تحت کنترول اسلام آباد استفاده نماید در حقیقت پا کستان هر گز کنترول کا مل خود را با لای افغانستان از دست نخواهد داد .
ایالت متحده امریکا در افغا نستان در پی حکومتی هستند که بصورت کامل در اختیار آنها قرار داشته باشد. چنین رژیم به هیچوجه بدون حمایت پاکستان وطالبان تحت ا لحمایه شان نمیتواند وجود داشته باشد. وی خاطر نشان نمود که رسانه های رسمی دولت وابستگی طالبان با القاعده را از نشرات خویش کا ملا حذف ساخته است. وی به اشاره به رهبر طالبان در قبال سیاست دولت فرمودند : ملا محمد عمر بد است , طالبان دیگر خوب هستند ؛؛؛این خط رسمی دولت است.
پدرام در رابطه با کرزی اضهار کردند که وی حتی از مندرجات توافقات بن « 2002 »تخطی نمود . تدوین قانون اساسی « موقت » به اساس سیستم شرع « قوانین اسلامی » از یکسو ورعایت اعلامیه جهانی حقوق بشر از سوی دیگر با دو مفهوم متضاد بصورت کل در تناقض قرار داشته وبا قانون انتخا بات که از جانب کرزی توشیح گردید نیز متنا قض میباشد .
به سلسله سخنان اش پدرام فرمود : به ا ستثنای سقوط طالبان وبعضی چیز های که ما از سوی امریکای ها وبرخی پروژه های کوچک تاکنون در یافت داشتیم , هیچگونه دست آوری نصیب اداره کرزی نگردیده است . پروژه آقای کرزی از تحقق اهداف بزرگ مانند احیای وحدت ملی , خلع سلاح نیرو های جهادی و قو ماندانان ارشد , مباررزه علیه مواد مخدر وایجاد دموکراسی واقعی نا کام ما نده است.
پدرام با توجه به انتخابات فرمودند: با وجود انحصار گری های بزرگ در انتخابات قریب الوقوع ,قانون « غیر قابل قبول » انتخابات , باز بودن بندر به رخ پاکستان جایکه بسیاری از مردم میتوانند عبورنموده ودرپروسه رای دهی سهم گیرند, تهدید زنا ن بوسیله نیرو های بنیاد گرادر جر یان رای دهی , بی تفاوتی عامه نسبت به انتخا بات , کنگره ملی هنوز خوا هان بر گزاری انتخا بات طبق اوقات معینه می باشد.
انتخابات قبلا برای سه ماه تا ماه سپتمبر برای بار اول وتا نیمه ماه اکتوبر برای بار دوم هردو به دلایل پر ابلم های سیاسی ولو ژیستیکی به تعویق افتید.
فاروق وردک یک تن از اعضای کمسیون بر گزاری انتخابات گفت: در نتیجه بحث ها میان نمایندگان احزاب سیاسی ونمایند گان دولت موعد انتخا بات را که هر گاه در ماه سپتمبر بر گزار می گردید « 90 روقبل از موعد بر گزاری » باید هفته گذشته مشخص می شد به تعویق افتیده است.
لطیف پدرام فرمودند: هر چند ما خوب می دانیم که انتخابات ازاد نخواهد بود ,اما ما جز انتخاب همین چیز های که هستند دیگر راهی نداریم ,برای اینکه هر گاه انتخابات به تعویق افتد هیج کسی نمی داند که در آینده چه واقع خواهد شد .
هر گاه رای گیری در اواسط ماه اکتوبر براه نیفتد , در آن صورت با ید تا ماه حمل به تعویق افتد تا برای مردم فرصت سپری نمودن ماه مبارک رمضان وزمستان شدید داده شود .
بر طبق گفته های پد رام , امریکا ی ها نیز علا قمند بر گذاری انتخا بات افغا نستان قبل از انتخابات خود شان در ماه نوامبر هستند , برای اینکه برای ریس جمهور بوش اجازه داده شود تا کارت بزرگ انتخا باتی را از افغا نستان بدست اورده وبرای امریکای ها بیان نماید که امریکا در هردو کشور افغا نستان وعراق دمو کراسی را احیا نموده است.
جای دیگر وی کرزی را به شوینیسم متهم نمود وگفت: وی قانونی را بوجود آورد که اساسا برخی از کلمات زبان دری « فارسی »را در قاموس ملی منع مینماید . در نتیجه حتی پشون ها گروه اکثریت قومی که کرزی نیز به آن متعلق است از ترس بروز عکس ا لعمل شدید دیگر گروه های قومی از وی نا راض میباشند.
وی اظهار نمود که با در نظر داشت پروگرام های کنگره ملی , از سیکو لاریزم , سیستم فدرالی , تساوی حقوق تمامی افغان ها بدون تبعیضات جنسی ,مذهبی , قومی , ودموکراسی اما نه بر اساس کاپی غربی حمایت نموده وهمچنان بیطرفی کامل افغا نستان را در پیمان های نظا می منطقوی وجهانی , تعلیمات وتحصیلات رایگان , اقتصاد متمر کز , لغو قانون مجا زات اعدام , انسداد زندان های تحت اداره امریکای ها در کشور ,مورد پشتیبانی قرار داده ومخاف حفظ افغان ها به شمول طالبان در زندان های گوانتا ناموی جزیره کیوبا بوده وقبل از همه خواستار تعین سر نوشت خط مرزی دیورند با پا کستان می باشد.
به نظر وی تداوم حضور نیرو های امریکای در افغانستان وتصمیمات یکجانبه واشنگتن این عقیده را در ذهن مردم افغانستان تقویت خوا هد بخشید که کشور ایشان تحت اشغال قرار دارد . در حا لیکه جوامع جهانی از انجام مساعدت های خویش در قبال باز سازی کشور جنگ زده افغا نستان فرو گذاشت مینمایند باید گفت که فقط اشتبا هات امریکای ها در افغانستان با عث کا هش مسا عدت های ما لی جوا مع جهانی و حضور آنها گردیده است. ووی از جامعه اروپا میخوا هد تا نقش بیشتر ی را جهت ظهور وتقویت نیرو ها ی دموکراتیک در افغا نستان بعهده بگیرند .
از پدرام پیرامون رقابت های ایران وپاکستان در رابطه با نفوذ شان با لای افغا نستان پرسیده شد که چنین اضهار داشتند: جمهوری اسلامی ایران بازی را برای پا کستان با خته است . برای اینکه اوشان بدون در نظر داشت مکلفیت های تاریخی وکلتوری شان , فقط توجه شان را با لای مذهب اهل تشیع معطو ف نموده اند, در نبر د ومبارزه شدید خود علیه پا کستان در افغا نستان , دولت اسلامی ایران شدیدا شکست دید.اولا بخا طر اشتباها ت خود شان ودوم به علت خصومت با ایالت متحده امریکا به حیث نیروی مسلط .
بر گردان : جیحون