احمدجانباز
معيارهای افغانی انتخاب رئيس جمهور در افغانستان
در افغانستان 18 کانديد در ميدان رقابت بر آمدند. 18 شخصيت و هژده برنامه که متعلق به فرهنگها و نژاد های افغانستان می شود ازيک طرف چانس انتخاب بيشتر است، اما از جانبی ديگر تقسيم آرا ميان آنها انتخابات را به دور دوم می کشاند.
مردم در هر انتخابات هم خواستهای مشترک و مشکل مشترک دارند و هم تفاوت های زيادی از لحاظ ذوق و ديدگای شان پيرامون برنامه ها و شخصيت ها دارند. در واقع تنوع تقاصاها و تنوع کانديد ها يکی از ويژه گی های انتخابات افغانستان می تواند باشد.
صرف نظر تقاضا های مشترک يعنی ثبات، رفاه، وحدت ملی، اسلام و دموکراسی،در بسياری زمينه ها خود مردم رقيب يکديگر اند. چنانچه طرفداران برخی کانديدها بر طرفداران رقيب در برخی موارد درگير می شوند.
معيار های احتمالی انتخاب کانديد ها توسط مردم :
1)اگر قرار شود مردم به بهترين برنامه ها رای بدهند، فکر می شود آقای محقق، قانونی، دوستم، همايون شاه آصفی، ندايی و مسعوده جلال خواهد بود. در ميان همه برنامه آقای محقق جالب تر به نظر می رسد. زيرا او يک برنامه جامع تر که بر بنياد يک سيستم و يا در چارچوب يک نظام ملی که متضمن ثبات ، وحدت ملی و توسعه اقتصادی است،طرح کرده است.در حاليکه بسياری برنامه ها کمتر جنبه عملی دارد و بيشتر آرمانی و حتا شعار گونه اند.
3) اگر قرار شود به بد ترين و مضر ترين بر نامه رای داده شود برنامه کرزی خواهد بود. چنانچه او با بی علاقگی، بی پروايی و خيلی متکبرانه در اخيرين روز ها در اثر پافشاری برخی ها شتاب زده آنرا قرائت کرده و حتا حق سوال کردن را هم به کسی نداد و گفت من وقت ندارم کدام وقت ديگر همراه تان مصاحبه می کنيم. يعنی بعد از برنده شدنم. واقعيت اينست که او در سه سال گذشته عادت به بی برنامگی کرده بود و هر حرکت را عاجل خليلزاد برايش طرح و خود او عملی می کرد و خود کرزی مصروف نوشيدن چای سبز با بابای ملت بود و يا مصروف نوشيدن وسکی با بادی گارد های آمريکايی اش.
2) اگر قرار شود معيار انتخاب برای مردم شخصيت نيک نام و شايسته مطرح باشد فکر می شود چندين شخصيت را در ميان کانديدان می توان يافت که در گذشته در جنگ ها و ماجراهای افغانستان دست نداشته اند و می توانند مبرا از اينگونه اتهامات باشند. بگونه مثال آقای نجرابی، ندايی، پدرام، مسعوده جلال، آصفی و يک تعدادی معدودی ديگر؛
3) اگر معيارصداقت سياسی و کفايت کاری در انتخابات مطرح باشد ممکنست آقايان قانونی و محقق با توجه زحمات شان در حکومات موقت و انتقا لی بی نياز باشند. در حاليکه ممکنست آقای کرزی با توجه به عدم صداقت با مردم و همکارانش در سه سال گذشته و هم بحيث يک رهبربی کفايت که همه فرصت های طلايی کمک های جامعه جهانی را به حدر داده به مشکل بتواند با اين معيار ها سازگار باشد.. در همين سلسله کانديدان ديگر ممکنست استعداد و صداقت شانرا در حکومت آينده به اثبات برسانند.
4) اگر معيار اشتراک در مقاومت ملی ضد تروريسم ، طالبان و پاکستانی ها باشند شايد بهتر تر از آقايان قانونی، محقق، جنرال دوستم، حفيظ منصور و لطيف پدرام( در عرصه قلم) در ميان کانديدان پيدانشوند؛
5) اگر جهاد معيار قرار داده شود کانديدان زيادی مثل آقايان قانونی، محقق، منصور، کرزی و احمد شاه احمدزی در پيشاپيش همه قرار خواهند گرفت.
6) اگر معيار طالب بودن باشد شايد شايسته تر از کرزی صاحب نباشد.
7) اگر معيار وابستگی به خارج باشد بدون شک کرزی صاحب با همکاری تنگانگش با آمريکايی ها برنده انتخابات خواهد بود در حاليکه آقايان گيلانی عراقی زاده با سابقه طولانی همکاری یا آی اس آی و حتا گفته می شود او کانديد از طرف پاکستان است و احمد شاه احمد زی با پاکستان و وهابی ها بهترين برندگان انتخابات خواهند بود.
8) اگر معيار ثروت و سرمايه باشد بدون شک کرزی، گيلانی و احمد زی بازهم ميدان را از ديگران به آسانی می برند.
9) اگر معيار عوام فريبی، دروغگويی و فتنه گری باشد برنده واقغی انتخابات کرزی خواهد بود.
10) اگر معيار تبليغات از رسانه های خارجی و رسانه های دولتی باشد بازهم ميدان را کرزی صاحب می برد. چنانچه مطابق به گزارشات بی بی سی85% نشرات داخلی در خدمت آقای کرزی قرار دارند. در حاليکه 99.99% رسانه های غربی از نيويارک تايمز گرفته تا واشنگتن پست، از تايمز لندن گرفته تا هراد تريبون از سايت های انتر نتی بيش از10000به زبانهای انگليسی، آلمانی، فرانسوی و اردو، از راديوی بی بی سی گرفته تا صدای آمريکا و از راديوی اروپای آزاد گرفته تا راديوهای پاکستان همه در يک جبهه واحد برای پيروزی کرزی وارد نبرد تاريخی با مردم افغانستان و کانديد های ديگر شده اند.
11) اگر معيار مدال و نشان باشد يگانه برنده کرزی است. زيرا موصوف( به عوص خليلزاد بحيث همه کاره افغانستان که کرزی صاحب را در بالای تخت نشانده و نمی گذارد که حتا پشه سرچپن و قره قلی اش بنشيند) از کشورهای حامی اش به پاس وفاداری اش به آنها بدست آورده است. چنانچه در تازه ترين مورد مدال رئيس جمهور شايسته را از کشور آلمان به اشاره واشنگتن در يافت نمود. خدا کند در پنج سال آينده آلمانی ها پشيمان نشوند و مدال شان را از آقای کرزی پس نگيرند.
12) اگر معيار رشوت ، تطمع و مذاکرات پشت پرده باشد شايد شايسته تر از کرزی در ميان کانديد ها نباشد.
13) اگر معيار سوختاندن خانه های مردم به امر روسای قبايل باشد در آنصورت کرزی يگانه برنده ميدان خواهد بود.
14) اگر معيار دوسيه سازی باشد شايد ماهرتر از کرزی نباشد.
15) اگر معيار باديگارد های خارجی باشد برنده واقعی کرزی خواهد بود.
16) اگر معيار دفاع از طالبان، گلبدينی ها باشد بازهم يگانه برنده کرزی است
17) اگر معيار مشارکت پاکستانی ها در اتخابات باشد بدون شک برنده کرزی است.
18اگر معيار جبونيت، غرور فروشی و معامله بر سر استقلال افغانستان باشد بازهم کرزی برنده است
19)اگر معيار انتخاب بهترين سمبول در ميان کانديد ها باشد، سمبول ترازوی عدالت کرزی برنده خواهد بود و اين در حاليست که خود موصوف به آن هيچ عقيده ندارد.
20) اگر معيار نطاقی باشد آقايان قانونی، پدرام،، مسعوده جلال ، گيلانی و محقق پيش اهنگ خواهند بود.
21) اگر معيار شعار های جذاب باشد پدرام پيشگام خواهد بود.
22) اگر معيار بيان واقعيت های تلخ و عدالت واقعی قومی باشد بهتر تر و شجاع تر از پدرام نمی توان در ميان کانديدان يافت.
23) اگر معيار جنگسالار بودن باشد شايسته ترين جنگسالار اما ترسو تراز کرزی پيدا نخواهد شد.
24) اگر معيار چپن و کلای قره قلی باشد بدون شک برنده انتخابات کرزی است
25) اگر معيارپايه های مردمی باشد شايد کمترين پايه مردمی در ميان کانديدان آقای کرزی داشته باشد. اين در حاليست همه کانديدان به درجات مختلف از نبود پايه های گسترده قومی رنج می برند.
26) اگر معيارسيمای زيبا باشد شايد پدرام و قانونی پيش آنگ در ميان کانديدان خواهد بود.
27) اگر معيار قد بلند باشد دوستم ، پدرام و کرزی در پيشاپيش ديگران قرار خواهند گرفت.
28) اگر معيار خط قومی باشد هيچ يکی از کانديد ها به تنهايی برنده نخواهد شد.
29) اگر معيار زبان باشد بدون شک فارسی زبانها شامل تاجکها، هزاره ها، قزلباش ها، ايماقها.. باداشتن بيش از 55-60% گوينده برنده خواهند بود.
29) اگر معيار تجربه کاری باشد آقایان سيرت، ندايی و آصفی در پيشاپيش همه قرار خواهند گرفت.
30) اگر معيار ملی گرايی باشد بدون از کرزی و گيلانی همه را می توان به درجات مختلف ملیگراخواند.
31) اگر معيار جنس باشد مسعوده جلال برنده خواهد بود.
32) اگر معيار تند روی باشد احمد شاه احمد زی و گيلانی خواهند برد.
33) اگر معيار مداخله خارجی باشد برنده اصلی کرزی خواهد بود.
34) بلاخره اگر معيار تقلب در آرای مردم باشد بدون شک يگانه برنده آن کرزی است. بدين تر تيب پيش از پيش برای کرزی صاحب تبريک گفته طوق لعنت تاريخ را برگردن خود آويزان کند و باشرمساری برتخت در ارگ بنشيند و به گفته افغان مليتی ها« ارگ يا مرگ!» را تا روز مرگش زمزمه کند.