مشی  عبد الر شید دوستم  کاندید  ریاست  جمهوری  که توسط شفیقه حبیبی  معاون وی  در تالار  مرکز مطبوعات  بین المللی قرائت  شد .

                           بسم الله الرحمن الرحیم .

 

هموطنان  عزیز ، بیننده  گان  محترم  تلویزیون ، شنونده گان  محترم رادیو افغانستان ، حضار گرامی  ، برادران  و خواهران !

                        السلام علیکم  و رحمته !

افتخار دارم که باشما  در چنین  روز های  فرخنده یی موقع صحبت می یابم ، که سراسر کشور ما  از شور وشوق  انتخابات  ریاست جمهوری انباشته  شده است ، ومردم ما برای اشتراک  در نخستین  انتخابات  مستقیم ریاست جمهوری در وطن  محبوب  ما آماده گی  میگیرند  انها از این  انتخابات  انتظار  اعمار آینده  روشن و ساختمان  یک افغانستان  نوین را دارند .

 هموطنان  عزیز !  امروز اجازه  میخواهم تا به نماینده گی  تیم  انتخاباتی  الحاج عبد الرشید دوستم  اینجانب  شفیقه حبیبی  کاندید  معاون اول  در تیم مذکور  به شما  توضیح بدهم که اگر در انتخابات  ماه آیِنده  به خواست خدا (ج)  و اراده  ء سیاسی  شما پیروز  شویم  ، چه  اقداماتی  رابرای  اعمار یک  افغانستان نوین  روی  دست خواهیم گرفت .

1- اتخاذ چنان سیاست وبرنامه اقتصادی که مردم مارا  بی کار  وبی معاش نسازد وصرفا"  به منافع  قرار  دادی های خارجی  خدمت نکند .

ملیارد ها دالر تاکنون به مصرف  رسیده و ملیارد  های دیگر وعده داده شده است اما چه تعداد از شما ثمرات آنرا دیده اید ویا لمس  کردیده اید . کمک های خارجی  برای باز سازی  حق ( مردم )  افغانستان  است نه حق چندتن  معدود  حکومت در  تخصیص  کمک های  باز سازی  ، بر خورد کاملا غیر عادلانه داشته است وبه جای  بهبود  زنده گی  مردم ، به  بهبود  زنده گی خود  کوشیده  است  علاوه بر آن .  مردم هیچ حقی  در تصمیم گیری  پروژه  های  عمده  باز سازی  ندارند .

ما ،  این شیوه  را تغییر  می دهیم  . اولا " تخصیصا ت  باز سازی  را با مشوره مردم  و نمایند ه گان  شان با در نظر داشت  عدالت  بین  همه ولایات  تقسیم خواهیم کرد  تصمیم  ها  علنی  و شفاف  گرفته خواهد  شد نه  به شکل  پنهانی  در عقب  دروازه  های بسته ، شما تصمیم  خواهید گرفت  که به کدام  پروژه ها  احتیاج دارید ،  ا کثریت  کارگران  در همه پروژه  ها  باید افغان  باشند .

حکومت کنونی  با خوشحالی از  اشتغال ده ها هزار کارگر خارجی  در شهر کابل  سخن میگوید  بدون  انکه  اقدامی  به خاطر  کاریابی  برای صدها هزار  افغان  بی کار وبی  روزگار  انجام بدهد . این  عادلانه  نیست  و  ما انرا  تغییر  خواهیم داد .

 ما بخاطر  حقوق  هموطنان  بیکار  ما مبارزه میکنیم .

2-مردم ما مدت زیادی است که از کمبود  برق ، کمبود گرما در زمستان و کمبود آب  آشامیدنی  رنج برده  اند .

ما پایپ  لاین  های گاز  را از شمال  افغانستان در قدم اول  به کابل وهرات تمدید خواهیم کرد و ظرفیت  پایپ لاین موجود  به مزار شریف  را توسعه  خواهیم داد ، دومین گام در پروگرام  انرژی  ما ، تمدید  پایپ لاین  های گاز به جلال آباد  و قندهار  وسپس  به سایر مناطق  کشور خواهد بود .

کشور ما  منابع  غنی گاز  طبیعی  دارد .حکومت  های گذشته گاز افغانستان  را به خارج  می فروختند  در حالیکه  هموطنان ما از  سرما  رنج  می بردند

گاز و همه  منابع انرژی  به مردم  تعلق  دارد ومردم  میباید  مستقیما" از ان بهره مند شوند ، در سال  های گذشته ، حتی در شرایط  جنگی  تاسیس شبکه  گاز رسانی  در شهر های  شبرغان و مزار شریف  تحقق  یافت  برای بار اول  گاز،  خانه های مردم  ما را  گرما  بخشید  واین پایپ لاین کاملا  توسط   افغانها  اعمار شده  بود بدین ترتیب  به یک  بی عدالتی چهل ساله پایان  داده شد . یعنی دوره ایکه  مردم با گاز طبیعی  اشنا  بودند   ، ا نرا تولید  می کردند ، ا ما  حق نداشتند  که  از ان برای  گرم  کردن  خانه خود  و   یا پخت  و پز استفاده  کنند ، این  یک گناه  عظیم بود .

ما از گاز  طبیعی  نه تنها برای  تولید گرما  بلکه برای  تولید انرژی  برق  نیز استفاده  خواهیم  کرد  وخطوط  برق را نیز به  سراسر  افغانستان  تمدید  خواهیم نمود .

مایک برنامه  ملی تامین  آب آشامیدنی  صحی  برای سر ا سر  افغانستان  را طرح  و عملی  خواهیم کرد مردم  ما سال های  زیادیست  که از امراض  ناشی  از نوشیدن  آب ناپاک  و یا کمبود  مقدار آب  لازم  در وجود  شان رنج  می برند ، این  وضع  باید پایان  یابد .

ماهمچنان  وضع آبیاری  را بهبود  خواهیم  بخشید  تا کیفیت  و  حاصلدهی  زمینها  بالا برود  ما پروژه  های بزرگ  آبیاری  چون پروژه  دریای کوکچه  ، سر  حوض  و سایر  پروژه های  سروی شده  را در صدر  اولولیت های  حکومت  قرار خواهیم  داد .

3- ما پروژه  های راه سازی  را در سر ا سر کشور توسعه  وسرعت خواهیم بخشید ،  پروژه  های جدید  راه سازی  را از طریق  بامیان  و هرات انکشاف  خواهیم داد  و راه های  وصل کننده  کشور  را با نقاط  بندری  با کشورهای  آسیای مرکزی  و همچنان  همسایه های  بزرگ ما  ایران ، پاکستان  جدا بهبود  خواهیم  بخشید .

4- ماسکتور  زراعت را تقویت خواهیم کرد و ساحه اراضی تحت کشت  را افزایش  خواهیم  داد  با تامین  تخم های  اصلاح شده  ترویج نسل  های بهتر  مواشی  و عرضه ماشین  الات  زراعتی با شرایط  سهل  به دهاقین  ، آنان  را قادر  خواهیم ساخت  تا علاوه  بر رفع  نیاز  های  داخلی  ، محصولات  خود را  صادر نیز  کنند .

ما بر ضد  کشت  تولید و ترافیک  مواد مخدر  هستیم  و با حمایت مردم  علیه ان  مبارزاه می کنیم . دهقانان  ستون فقرات  ملت  و اقتصاد افغانستان هستند . باید  کمک  کنیم  که  انان  ثروتمند  تر و مرفه  تر شوند .

مابه حکومتی نیاز داریم  که متشبثین  خصوصی  را حمایت  و روحیه  تشبث خصوصی  را درمیان  مردم تشویق  کند . تدابیری  را عملی  خواهیم کرد  که شرایط  رابرای  سرمایه گذاری  های بلا  واسطه  خارجی  مساعد ساخته ، زمان  و مصارف  ثبت شرکت های  خصوصی  را به حد اقل  ممکن  پائین  بیاورد . افزایش  تعداد شرکت  ها و تشبثات  خصوصی  به نفع ملت  ماست . ما صلاحیت  ثبت و انحلال شرکها  را  به طور  نهایی  به والی  ها و ا گذار  خواهیم کرد .

 ما انکشاف  مالداری را درکشور  یکی از ارکان  مهم  رشد اقتصادی  میدانیم  بدین  لحاظ  به مسایل  اسکان  ، تعلیم وتربیه  وعرضه  خدمات  صحی  به هموطنان  کو چی ما  توجه  خاص  مبذول  خواهیم  داشت .

 5- ما سرمایه  گذاری  در صنایع قالین  بافی و گلیم  بافی  و افزایش  بازار یابی  برای  انرا  تشویق  خواهیم کرد  زمانی  کشورما  در صدر  لست صادر کننده  گان قالین  بود اما حالا  ما از کشور  هایی  چون پاکستان  ، چین و هند نیز  عقب   تر مانده  ایم  . ما  جای  افغانستان را در صدر  فهرست  صادر کننده  گان قالین  اعاده  خواهیم کرد .

6 -  ما بودجه  زیادتری  رابرای  رشد تعلیم وتربیه  و  انکشاف  تقویه  هنر وفرهنگ  مردم  اختصاص  خواهیم داد مردم ما  از جمله  با استعداد  ترین  و هشیار ترین  مردم جهان  هستند  اما افسوس  که در  بسیار  عرصه ها  هنوز  حتی  از بسیار  کشورهای  روبه  رشد نیز  عقب  مانده تر هستیم  تعلیمات مسلکی  باید یکی  از پایه های اساسی  انکشاف  معارف  باشد .برنامه  های باز سازی  تاکنون  به جای  تربیت  مهارت  های مسلکی  درافغانها ، استخدام  خارجی  ها را ترجیح     داده است . برای کارهایی که افغانها از عهده ان میتوانند برایند ، معاشات هنگفت به متخصصان خارجی پرداخت میشود / بطور مثال ،افغان ها می توانند سهم فعال در ساختن راه ها و سرک ها بگیرند . متخصصان خارجی باید برای ان استخدام شوند که تخنیک ها و مهارتهای جدید را به افغانها بیاموزند . به قول معروف : اگر برای کسی یک ماهی بدهی ، برای یک روز سیر میشود اما اگر برایش ماهیگیری را یاد بدهی ، برای همه عمر سیر میشود .

ما به رشد و انکشاف موسسات تعلیمی و تحصیلی دولتی اهمیت خاص خواهیم داد .

 در عین حال از سرمایه گذاری خصوصی و مراکز اموزشی در عرصه هنر و فرهنگ و معارف خاصتا" ان رشته هایی که افراد مسلکی را به جامعه تقدیم میکنند ، حمایت مینمائیم . یکی از این رشته ها تربیت جوانان با مهارت های استفاده از کمپیوتر میباشد .

 همین اکنون در مراکزاموزشی ایکه ما در کابل و برخی ولایات کشور تاسیس نموده ایم بیش از 20 هزار پسر و دختر به شکل رایگان اموزش می بیند .

 درعرصه رسانه های همگانی و فرهنگ ماروی یک نکته خیلی تاکید داریم که فرهنگ باید تقویه کننده رسانه ها باشد رسانه ها در پهلوی خبرنگاران باید تیم قوی فرهنگیان و تحلیلگران را با خود داشته باشند و این اصل حایز اهمیت است که ژورنالست نباید از فرهنگ بدور باشد .

خدمات متواضعانه اما فدا کارانه معلمان و استادان ما در تعلیم و تربیه فرزندان ما و شما قابل ستایش و تکریم است . اما از خدمات انان به ندرت قدردانی میشود . ما با بلند بردن فوری و قابل ملاحظه معاش استادان و معلمان ، ازانان قدردانی خواهیم کرد . انان قهرمانان مبارزه برضد تنگ نظری و افراط گرایی هستند .

 ما بخاطر بهبود شرایط زنده گی معلمان و استادان ، برای دفاع از حقوق شاگردان و محصلان و برای تامین کار رفاه ورفع مشکلات  معلولین ، معیوبین بازمانده گان شهدا و سایر اقشار نیازمند و مستضعف مردم اقدامات موثرروی دست داریم .

7- ما همیشه از نقش زنان در اجتماع دفاع کرده ایم . حتی در روزهای تیره جنگ داخلی و ظهور طالبان ، همیشه کوشش کرده ایم تا زنان بیاموزند و کار کنند . باورداریم که نقش زنان در جامعه حیاتی است .

 مشارکت سیاسی از طریق انتخابات و بخصوص استفاده از حق احراز بالاترین مقام سیاسی دولتی برای زنان کشور ما تجربه ایست بزرگ و اموزنده ، زیرا با قبول استفاده از این حق مسولیت اگاهانه انرا در قبال مردم بردوش میگیرند و به اینده گان تقدیم میدارند .

پروگرام ما برای زنان روی شاخص ها ی ذیل استوار است .

الف – چون زنان از تصامیم و فیصله های دولت ها تاثیرپذیر اند لهذا مشارکت و نقش شان در تصمیم گیری های دولت حتمی است ما براین اصل معتقد هستیم که زنان بهترین داوران و معدافعان حقوق خود هستند و حکومت ایکه برمشارکت عادلانه زنان استوار باشد کارامد تر و موثرتر خواهد بود .

ب- برای کسب عهده سیاسی و اشتراک در امور عالیه کشور ودولت ، تقویه کدرهای تخصصی زنان در پروگرام و خط مشی ما اولویت دارد . تا ظرفیت های اموزشی و کاری زنان را در معیار پذیرش مسوولیت عظیم اجتماعی سیاسی بالابرده باشیم .

ج – چون خانواده اساس اجتماع است گام گذاری زنان در مسیر توسعه کشور جزپروگرام ما برای بهزیستی نهاد خانواده و تامین حقوق زنان دران نهاد است .

زیرا در اکثر خانواده ها زن از حقوق اساسی خود چون حق تعلیم ، حق کار و حرفه برای تامین معیشت ، حق دست رسی به وسایل صحی و حق ازادی ابراز نظر در تصمیم گیریها محروم است .

ما باورداریم که رفع این محرومیت ها صرفا" از طریق تحقق اصلاحات دوامدار درروشنائی تعلیمات دین مقدس اسلام ، قانون اساسی افغانستان و تجارب کشورهای مماثل ممکن میباشد .

8- حمایت از طفل و مادر ،توجه به صحت همگانی و توسعه شبکه درمانگاها ، شفاخانه ها ، و ارایه خدمات صحی ووقایوی سهل الواصل برای مردم بخش عمده پروگرام ماست .

 9- ماباید دست بدست هم ، ملت خود را بسازیم . یک ملت نمی تواند براساس بی اعتمادی وسلطه گرایی تشکل یابد . مردم تنوع قومی و فرهنگی یکدیگر را می پذیرند و احترام میکنند .

 دولت نیز باید چنین عمل کند. در سال های گذشته و خاصتا" در دوران سلطه تروریست ها اصل احترام به یکدیگر زیر پا شده بود . بسیاری سیاستمدارانی که از برادری اقوام مختلف ساکن در کشور صحبت میکنند . اعمال شان خلاف گفتار شان است .

با همین باور بود که ما یکجا با دیگر برادران و خواهران خویش در لویه جرگه قانون اساسی مبارزه کردیم تا در ماده چهارم قانون اساسی این اصل که ( ملت افغانستان متشکل از پشتون ها ، تاجیک ها ، هزاره ها ، ازبیک ها ،ترکمن ها ، ایماقها ، پشه یی ها ، نورستانی ها ، عرب ها ، بلوچ ها ، قزلباشها ، براهوی ها، قرغز ها ، گوچرها و سایرین ....) میباشد قید گردد .

به خاطر داریم که تروریست ها بسیاری ازانان را بیگانه خطاب میکردند و می گفتند که باید انان این وطن را ترک کنند.

با تائسف در حکومت فعلی نیز برخی شخصیت ها وجود دارند که تنوع بزرگ و غنی موجود کشور ما را انکار میکنند و در لویه جرگه نیز چنین موضعگیری کردند .

ما بخاطر انکه همه اقوام تشکیل دهنده ملت افغانستان مورد احترام باشند ، و به خاطر تامین وحدت ملی از طریق احترام به تنوع ملی مبارزه میکنیم . 

10- دموکرات های ریاکار با حق شما برای انتخاب والی ها وولسوال ها مخالفت کردند و میکنند . بسیاری شما شاید در طول عمر خود رئیس جمهور مملکت را از نزدیک نبینید ، اما باید به اورای بدهید .

پس چرا حق رای دادن برای انتخاب ولسوال ووالی خود را نداشته باشید که باانان همه روزه سروکار دارید؟  در سراسر دنیا مردم ازاین حقوق برخوردار هستند .

ما در دفاع از حق شما برای انتخاب والی ها وولسوال های تان مبارزه میکنیم .

11- ما برگزاری فوری انتخابات پارلمانی را بلافاصله پس از انتخابات ریاست جمهوری تامین خواهیم کرد .

چرا حکومت موجود مانع ایجاد پارلمان در زمان لویه جرگه اضطراری شد ؟ چرا در لویه جرگه قانون اساسی برای کاهش نقش پارلمان مبارزه کرد؟ و چرا انتخابات پارلمانی ظاهرا"ء برای ششماه به عقب انداخته شد ؟

انان از پارلمان می ترسند زیرا اعتقادی به تعادل و توازن در قوای ثلاثه ندارند . چنین گرایش در نهایت به دکتاتوری می انجامد .

 ما در تاریخ کشور خویش بقدر کافی دکتاتورها و رژیم های خود کامه داشته ایم . امروز ما به یک پارلمان قوی احتیاج داریم که از حقوق ملت حمایت نماید .

اگر ما انتخاب شویم ، به حقوق شما احترام خواهیم گذاشت . حق شما را برای انتخاب ازادانه در همه سطوح تضمین خواهیم کرد ، مابه اراده ملت تابع خواهیم بود .

اینست تفاوت عمده ما با حکومت موجود . 

ماباید برای اینده سیستمی بسایم که فراگیر باشد و نماینده گان وسیع ترین اقشار ملت وطیف بزرگی از شخصیت های سیاسی را در بربگیرد .

اینده نمیتواند برمحور یک شخص بنا شود . ما بخاطر یک سیستم سیاسی بهتر مبارزه میکنیم .

12-سیاست خارجی ما متکی بر اصول احترام متقابل باهمه کشورهای منطقه و احترام به سازمان ملل متحد استوار خواهد بود . ما مساعی خیر اندیشانه جامعه بین المللی را در جهت اوردن ثبات وبازسازی   در افغانستان عزیز تائید مینمائیم و به همکاری با ان ادامه میدهیم .

ما به همکاری با ائتلاف بین المللی ضد تروریزم ادامه خواهیم داد و برای جلوگیری از فعالیت دهشت افگنانه افراطیون در کشور ما مبارزه خواهیم کرد اما کشورهایی که ما را کمک مینمایند باید به مردم ما و فرهنگ ما احترام داشته باشند . انان نباید با تندی عمل کنند .

دولت باید سعی کند که مسوولیت دفاع از امنیت کشور و مردم ما را خود به عهده گیرد . افغان ها توان دفاع از خود را دارند . اگر اعتماد میان مردم و حکومت احیا شود ، مردم احساس امنیت خواهند کرد و پروسه های خلع سلاح موثر و تشکیل اردو و پولیس واقعا"ء ملی سرعت خواهد یافت .

ما درتامین صلح و ثبات از همین اصول پیروی خواهیم کرد . ما اقدامات موثر را انجام خواهیم داد تا افسران ما یا صاحب یک وظیفه نظامی و یا ملکی گردند ، و یا وسیله امرار معاش شان توسط حکومت مشخص گردد . انان مستحق برخورد محترمانه میباشند .

 امروز ماباید دوباره بیاموزیم که به یک دیگر اعتماد کنیم و مسوولیت وطن خود را به عهده بگیریم .

 

ما میخواهیم که افغانستان روابط دوستانه و صلح امیز با همه همسایگان خویش داشته باشد .

ما قصد مداخله در امور داخلی هیچ کشوری را نداریم . و از دیگران نیز معامله باالمثل را انتظار داریم .

سیاست خارجی ما یک سیاست متوازن متکی براحترام متقابل خواهد بود .

عزتمنو وطنوالو :

هرحه چی موژ حان سره لرو اوغورباندی کوو، ستاسی دپاره دی نوکه دخدای  تعالی په اراده ، په دی غوره لاره کی ، بریالی سو / ستاسی مدافع او خدمتگذار یو نه لکه ستاسی باداران ! تولی چاری به ستاسی په سلا او مشوری سره مخی ته بیایو . او تاسی به دحکومت داعمالو دکنترول حق په تولو مراحلوکی ولری راسی چی سره یوسو ، او دیوتینگ تکل په رناکی ، گران او نوی افغانستان جورکرو / ستاسی خبره زموژ خبره او ستاسی تصمیم به زموژ تصمیم وی /  و من الله توفیق .



بالا
 
بازگشت