NAU ROZ BETYDER NYÅRSDAGEN

Den 21 mars när dagarna och nätterna är jämlikt firar vi vårt nya år, Now Roz . Historien om NOWROZ går till 5000 år sedan. På den tid var Afghanistan, Iran, Tajikistan och del av Uzbakistan ett land som kallades KHORASAN. Nästan hela sydöst, öst och central asiatiska länderna var zoroaster.

Det är därför försökte fundamentalists muslimer och Khomeini att stoppa att fira NOWROZ misslyckades. 1000 år före kristendom konverterade Khorasan till buddism. Många historieforskare tror att buddismen började från centrala Afghanistan, Bamiyan. Buddah grundade buddhismen här och sedan relgionen spridde sig till andra länder. Största Buddah`s staty ( cirka 20 meter lång ) står i Bamiyan. Många andra statyetter står i närheten.

 

Eld var också helig för buddister och de gjorde fyrverk på NOWROZ afton. Familjen medlimerna försökte att vara hemma denna vecka . Man åt maten tillsamman med hela familjen natten till NOWROZ. ris och kött var huvudsakligen varor på bordet

Man kokade torra frukter t. Ex. russin, aprikos osv. i vatten och tilläggat sju torra frukter till som namnet började med staven (s).natten till NOWROZ. Det var en riktig delikat och multivitanin dryck..

Man åt det på NOWROZ dagen tidigt på morgon Alla släktingar ,vänner och , grannar besökte varandra och serverade på en glass dryck.   För cirka 1000 år sedan blev folket muslimer men vi följer fortfarande traditionen.

Muslim fundamentalister är mot den tradition men de kan inte stoppa folket. I Europa och norr Amerika kommer nytt år i mitten av vinter. I Australien är der i mitten av sommar. NOWROZ i Afghanistan Turkiet, Iran och centralla Asiatiska länderna är på riktigt sätt nytt år. Blommor finns överallt. Luften blir mycket frisk. Miljön förändras och alltig luktar god.

Man går till central stan på efter middagen där man kan se officiell ceremoni . Bönder som har växt grönsaker och blommor hemma visa sina produkter till publik. Det finns många aktiviteter i stan. Pojkar har färgade ägg, man kan se hundsstrid, tuppsstrid och många idrotter. Många har nya kläder och tjejer färgar händer röd med en special gräs som heter Hena.