Historia

På 60 talet var det nationaliströrelsen som grundade kolonialvärldens upplösning. Kriget i Vietnam och Mellanöstern orsakade att många ungdomar på universitet läger ,arbetarklassen på arbetsplatser och de vuxna befolkningen på gator bygga verklig kraft mot imperialismen. Massprotester mot kolonialismen och imperialismen var radikal . Arbetarrörelsen och folkrörelsen pekade framåt ett mål. Arbetarrörelsen i sovjetunionen och andra socialistiska länderna hade sina starka tro på uppbyggnaden av det social systemet som grundades på 20- talet och genomfördes efter andra världskriget.

Under senare delen av 60 – talet och i början av 70 – talet började ekonomiska svårigheter i Sovjetunionen och dess satelliter . Nykolonialismen som imperialismens nya taktik som domineras av USA fortsätter framgångsrik . Bresinev tillträdde som ledare för en likriktad , stel och relativt tystlåten byråkratledning. Stolta proklamationer om en ständigt ökad levnadsstandard och höjda produktions siffror ledde byråkraterna till katastrof .

Givetvis försökte Sovjetunionen som varje stormakt utvidga sitt inflytande i världen på ett sätt som var oacceptabel för progressiva människor. Sovjetunionens inflytande grunder sig istället på politiska faktorer , vilket betydde att det hade en helt annan karaktär än imperialismens. Afghanistans invasion var en av detta fel politik som övertalade av Kreml maktharvare

Vid 19:30 den 27 december 1979 började Sovjetunions invasion med granat attack mot palatset i Kabul. Sovjetunionen försvarade invasionen lika som de gjorde i Tjeckoslovakien och Ungern och detta var del av Sovjets geopolitiskt perspektiv som ägde rum i en fas av det kalla kriget . Med Bresinevdoktrinen hade Sovjetunionen rätt till militäre intervision i socialistiska och ´bröder` länderna . I Afghanistankriget betalade ryssarna högt pris . Tio år kriget förstörde allting i Afghanistan och lade grunden för Sovjets systemet kollaps .

USA och allianser använde afghaner som en instrument för att nå sitt politiskt mål.

USA ville att ta hämnden på Vietnamkriget , var stor leverantör av vapen till mujahedin. USA´s förhållande till olika religösa fundamentalister och rebeller är en sant och tydigt historien om hur imperialismen inte drar sig för att understödja dessa så länge som de kan tjäna dess intressen . Under Afghankrig perioden fick afghanska folket riktiga vänner en av de var svenska folket som hjälpte afghaner med medicin , utbildning , byggnad material läkare , experter och civilrådgivare .Svenska folket var mycket generösa. Under Sovjetunionens occupasion samlade Svenska Afghanistankommittén pengar och skickade allt vi behövde till fria och självständiga områden . Hjälpen fortsätter till idag .

April 1992 tog mujahedin makten i Kabul och upprepade inbordarstrider mellan olika väpnade fraktioner. Konflikten orsakade en av de värsta humanitära katastroferna i världen . Alla mujahedan utan undantag , i namn av islam blev mördare , tjuvar och banditer . Talibanrörelsens ´födelse `, snabb expansion och utgick som segare var en reaktion mot vad som hände under mujahedin makt i två år. Det var tiden att bytta spelaren. Snart blev talibanerna nya makthavaren i Kabul. På mindre än två år kontrollerar de 90 procent av landet . blev masoud en räv i lejondalen . Hans förmögenheter som samlades i tjugo år investerade och flyttade ständigt till Frankrika och Storbritannien.  Han vet att han inte kan besegra talibanerna därför att hans förbindelse med fel gäng inte är lämpligt till dagens geopolitisk krav. Han försöker låtsas att han inte är så mycket farligt till USA´s intressen och det var talibanernas åtgörande som skadar imperialismen intresse . Men imperialismen vet hur och när ska använda det verktyg som behövs.

USA gör ingenting i praktiken att stoppa kriget eller att hjälpa Afghaner för att lösa problemet på rättsätt . Många tror att USA ´födde´ talibanerna för att använda de som en instrument i USA`s geopolitiskt spel i centralasien region . Men allting går inte så bra som USA vill och det är därför att dagens frihetskämpare är morgondagens trorister . Det är sant att talibanerna är de mest grymma blodtörstiga människor som landet historien påminner aldrig liknande. Medan de är trogna mot deras härskare, USA´s regional politiskt har de sina egna fundamentalistiska och troristiska tron. De är en del av den kedja som fundamentalisterna byggde från Sudan till Kashmir och från Kaukasien till Indonesien. Händelserna i Kaukasien har visat sig att de är inte mer än ett imperialismens verktyg . Man vet inte på riktigt sätt att USA är verkligen arg på talibanerna eller det är ett del av politiskt spel som politikerna ska spela under presidentval. Men en sak man vet att det händer att härskare och tjänare bråkar med varandra då och då.

Afghaner som var jaktbyte under kalla kriget , utsätter till den Amerikanska regionala och inrikespolitisk . Kriget har drabbat de Afghanska barnen hårt. Det är sant att minst att minst vart tredje barn dör före fem årsålder. De som överlever utnyttjas okunnighet av makthavare på olika sätt. Om vi inte rör sig , riskerar att många ska dö av svält i Pajsher ,i Shomali , i Kabul och i hela landet. Bara i två veckor har priserna stigit till det dubbla. Allt är övertygande om att tiden går fort. Svenska Afghanistankommittén som tog aldrig hänsyn till konflikten mellan makthavaren och har varit oberoende internationellt forsätter med sitt bistånd i Afghanistan.

Svenska Afghanistankommittén som har gjort ett fantastiskt jobb i tjugo år bör inte att låta att föreningen ´dör` eller att aktiviteten bli låg nu . Svenska Afghanistankommittén var den pionjär och framgångare som började en framgångsrika insamlingsarbete hemma och ett humanitära hjälpverksamhet i Afghanistan. Det är sant att man inte kan samla stark opinion mot fundamentalisterna som man gjorde mot Sovjetunionens ockupation. Opinionen är ovetande och oberörd . Opinion siffror visar att svenska folket är fortfarande generösa mot krig drabbade människor och den officiella svenska attityden är positiv till utlandsbistånd . Kommittén som är utgivare för tidskrift Afghanistan Nytt .Information om dagens händelserna i Afghanistan är mycket dålig. Vi väntade sig att kommittén ska publicera allt vad som händer i landet . Afghanistan behöver konkret humanitär hjälp från omvärlden. Vi bör inte att lämna dem att dö av svält.