موافقت نامه به خاطر صلح در افغانستان

متن کامل موافقت نامه صلح که در تاریخ 29 فبروری سال 2020 توسط نماینده ویژه ایالات متحده درباره افغانستان و رهبر طالبان عبدالغنی برادر در دوحه به امضا رسید. ترجمه از متن انگلیسی صورت گرفته است.

موافقت نامه صلح بین امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، و ایالات متحده امریکا.

29 فبروری سال 2020 که با تاریخ 5 رجب سال 1441 هجری قمری و 10 حوت سال 1398 هجری شمسی مطابقت دارد.

موافقت نامه جامع صلح از چهار بخش تشکیل شده است:

1- تضمینات و میکانیزم های کنترول که مانع استفاده از سرزمین افغانستان توسط هر شخص یا گروهی از مردم در برابر امنیت ایالات متحده و متحدان آن می شود.

2- تضمینات و میکانیزم های کنترول و اعلام زمان خروج کلیه نیروهای خارجی از افغانستان.

3- پس از اعلام ضمانت ها مبنی بر خروج کامل نیروهای خارجی و موعد آن در حضور شاهدان بین المللی و همچنین ضمانت نامه ها و اعلام در حضور شاهدان بین المللی در مورد اینکه از سر زمین افغانستان علیه امنیت ایالات متحده امریکا و متحدان آن استفاده نخواهد شد، امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، مذاکرات داخلی بین الافغانی را در تاریخ 10 مارچ سال 2020، مطابق با 15 رجب سال 1441 هجری قمری و 20 حوت سال 1398 هجری شمسی آغاز میکند.

4 - یکی از نقاط اجندای گفتگوها و مذاکرات بین الافغانی، آتش بس دائمی و جامع خواهد بود. شركت كنندگان مذاكرات بین الافغانی، در مورد تاريخ و شرايط آتش بس دائمی و جامع، از جمله مكانيزم هاي اجراي مشترك آن كه پس از اتمام و توافق در مورد نقشه راه آينده سياسي افغانستان، اعلام خواهد شد، بحث خواهند كرد.

چهار بخش فوق الذکر با هم متقابلاً مرتبط هستند و هر یک از آنها طبق جدول زمانی جداگانه توافق شده و با شرایط توافق شده جداگانه تحقق خواهد یافت. توافق دو بخش اول راه را برای دو قسمت آخری هموار می سازند.

در زیر متن توافق نامه راجع به اجرای قسمت های اول و دوم ذکر میگردد. هر دو طرف موافق هستند که این دو بخش به هم مربوط هستند. تعهدات امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت شناخته نشده و در این توافق به عنوان طالبان یاداوری شده است، تا زمان تشکیل حکومت جدید اسلامی پس از جنگ در افغانستان مطابق گفتگو و مذاکرات بین الافغانی، در مناطقی تحت کنترول آن فعالیت خواهد کرد.

قسمت اول

ایالات متحده متعهد می شود که در طی چهارده (14) ماه از اعلام این توافق، کلیه نیروهای نظامی ایالات متحده، متحدین و شرکای ائتلاف، از جمله کلیه پرسونل غیر نظامی دیپلوماتیک، قراردادیان امنیتی خصوصی، مربیان، مشاوران و کارمندان پشتیبانی را از افغانستان خارج کند. و اقدامات زیر را در این رابطه انجام خواهد داد:

الف - ایالات متحده، متحدان آن و ائتلاف اقدامات زیر را در یک صد و سی و پنج (135) روز اول انجام خواهند داد:

1) آنها تعداد سربازان امریکایی را در افغانستان به هشت هزار و ششصد (8600) نفر کاهش می دهند و به همین تناسب تعداد نیروهای متفقین و نیروهای ائتلاف را کاهش می دهند.

2) ایالات متحده، متحدانش و ائتلاف تمام نیروهای خود را از پنج (5) پایگاه نظامی خارج می کنند.

ب) در صورت اجرای تعهدات امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، ایالات متحده، متحدانش و ائتلاف تعهدات آتی اجرا می کنند:

1)ایالات متحده، متحدان آن و ائتلاف خروج کلیه نیروهای باقی مانده را از افغانستان طی 9 و نیم ماه (5،9) ماه انجام می دهند.

2) ایالات متحده، متحدانش و ائتلاف تمام نیروهای خود را از پایگاههای دیگر خارج خواهند کرد.

ج - ایالات متحده با قاطعیت كامل متعهد است كه فوراً با همه طرفهای ذیربط در مورد طرحی برای آزادی اسیران جنگی و زندانیان سیاسی در اسرع وقت اقدام به اعتماد سازی با هماهنگی و تأیید همه طرفهای ذیربط عمل كند. حداکثر پنج هزار (5000) زندانی امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، و تا هزار (1000) زندانی از طرف دیگر تا 10 مارچ سال 2020، اولین روز مذاکرات بین الافغانی که به روز 15 رجب سال 1441 هجری قمری و 20 حوت سال 1398 هجری شمسی مطابقت دارد، آزاد شوند.

جوانب مربوطه قصد دارند، تا زندانیان باقی مانده را در ظرف سه ماه آینده آزاد كنند. ایالات متحده متعهد به دستیابی به آن است. امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، تعهد می کند که زندانیان آزاد شده اش وظایف مذکور در این توافق نامه را انجام می دهند و تهدیدی برای امنیت ایالات متحده و متحدان آن به بار نخواهد آورد.

د. با شروع مذاکرات بین الافغانی، ایالات متحده تجدید نظر اداری بر تحریم های جاری ایالات متحده و لیست تشویقی اعضای امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، را، با هدف رفع این تحریم ها تا 27 اگست سال 2020 که با 8 محرم سال 1441 و هجری قمری و 6 سنبله سال 1399 هجری شمسی مطابق است، آغاز خواهد کرد.

 ه. با شروع مذاکرات بین الافغانی، ایالات متحده تعامل دیپلوماتیک را با سایر اعضای شورای امنیت سازمان ملل و افغانستان آغاز خواهد کرد، تا اعضای امارت اسلامی افغانستان را که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، از لیست تحریم ها خارج گردند و برای دستیابی به این هدف تا 29 می سال 2020 که با 6 شوال سال 1441 هجری قمری و 9 جواز سال 1399 هجری شمسی مطابقت دارد، سعی خواهد کرد.

ف) ایالات متحده و متحدانش از تهدید یا استفاده از زور علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی افغانستان یا دخالت در امور داخلی آن خودداری خواهند کرد.

قسمت دوم

در رابطه با اعلام این توافق نامه، امارت اسلامی افغانستان كه از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، اقدامات زیر را انجام خواهد داد، تا به هر گروه یا شخص از جمله «القاعده»* اجازه استفاده از سرزمین افغانستان برای ایجاد تهدیدات برای امنیت ایالات متحده و متحدان نه دهد.

1. امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، به هیچ یک از اعضای آن اجازه نخواهد داد، خواه این گروهی از افراد یا گروهی از جمله «القاعده»* باشد، از سرزمین افغانستان برای ایجاد تهدید برای امنیت ایالات متحده و متحدانش استفاده کنند.

2. امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، سیگنال واضحی خواهد داد که افرادی که تهدیدی برای امنیت ایالات متحده و متحدان آن محسوب می شوند، در افغانستان جای ندارند و همچنین به اعضای امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، نیز دستور می دهند که با گروه ها یا افرادی که امنیت ایالات متحده و متحدان آن را تهدید می کنند، همکاری نه کنند.

3. امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، مانع هر گروه و افراد در افغانستان خواهد شد که باعث تهدید برای امنیت ایالات متحده و متحدان آن می شود و به آنها اجازه نخواهد داد که کار جذب، آماده سازی و جمع آوری وجوه و غیره را انجام دهند و همچنان آنها را مطابق تعهدات مندرج در این توافق نامه نخواهد پذیرفت و جابجا نخواهد کرد.

4. امارات اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، متعهد می شود طبق قوانینی که در قانون مهاجرت بین المللی و مفاد این توافقنامه وجود دارند، نسبت به کسانی که می خواهند پناهندگی یا اجازه اقامت در افغانستان بدست آورند، اقدام کند، تا اینگونه افراد تهدیدی برای امنیت ایالات متحده و متحدان آن ایجاد نکنند.

5. امارات اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده به مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، ویزا، پاسپورت، مجوز ورود به افغانستان و سایر اسناد رسمی را برای کسانی که تهدیدی برای امنیت ایالات متحده و متحدان آن محسوب می شود، صادر نخواهد کرد.

قسمت سوم

1. ایالات متحده از شورای امنیت سازمان ملل می خواهد كه این توافق را به رسمیت بشناسد و تأیید كند.

2. ایالات متحده و امارت اسلامی افغانستان که از طرف ایالات متحده مثابه دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان* شهرت دارد، در صدد هستند تا روابط مثبت با یکدیگر ایجاد کنند و انتظار دارند که روابط بین ایالات متحده و حکومت جدید اسلامی اسلامی افغانستان که پس از حل اوضاع ایجاد خواهد شد، مثبت خواهند بود، همانطور که در گفتگو و مذاکرات بین الافغانی مشخص خواهد شد.

3. ایالات متحده جهت همکاری اقتصادی با حکومت جدید اسلامی اسلامی افغانستان که بعد از گفتگوها و مذاكرات بین الافغانی ایجاد شود، تلاش خواهد کرد و در امور داخلی آن دخالت نخواهد كرد.

در دوحه، قطر، در تاریخ 29 فبروری سال 2020، مطابق با 5 رجب سال 1441 هجری قمری و و 10 حوت سال 1398 هجری شمسی امضا شد، در دو نقل، به زبان پشتو، دری و انگلیسی ترتیب شده، هر متن به عین اندازه معتبر است.

 

آمریکا و طالبان بر سر چه مواردی توافق کردند؟

به گزارش خبرگزاری فارس، همزمان با سفر وزیر دفاع آمریکا به کابل و صدور بیانیه مشترک میان آمریکا و افغانستان، دوحه میزبان نمایندگانی از 70 کشور مختلف بود که برای امضای توافقنامه میان طالبان و آمریکا به قطر آمده بودند.

این توافق که پس از طی یکسال از مذاکرات آمریکا با طالبان صورت گرفت، توسط ملاعبدالغنی برادر معاون سیاسی طالبان و زلمی خلیلزاد نماینده آمریکا در امور افغانستان به‌امضاء رسید.

توافقنامه میان آمریکا و طالبان یک مقدمه و سه بخش دارد. بخش نخست آن به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان پرداخته شده و بخش دوم آن، بر عدم استفاده از خاک افغانستان در برابر آمریکا و متحدانش تأکید کرده است.

همچنین بخش سوم این توافقنامه نیز درباره گام‌های بعدی بوده که قرار است پس از توافق برداشته شوند.

در زیر نگاهی به این توافق و مفاد آن می‌اندازیم:

مقدمه: قرداد جامع صلح از چهار بخش تشکیل شده است:

1. تضمین و اعمال مکانیسم‌هایی برای آنکه از خاک افغانستان علیه امنیت آمریکا و متحدانش استفاده نشود.

2: مکانیسم و اعلام زمانبندی خروج نظامیان خارجی از افغانستان

3. پس از تضمین برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و همچنین تضمین برای عدم استفاده از خاک افغانستان برای عدم تبدیل شدن به مکانی علیه آمریکا، مذاکرات بین‌الافغانی در تاریخ 10 مارس سال جاری بین طالبان و طرف‌های افغان آغاز خواهد شد.

4. آتش بس دائمی یکی از موضوعات گفت‌وگوهای بین‌الافغانی است و مذاکره کنندگان در این نشست‌ها تاریخ و مکانیسم آتش بس دائمی را تعیین خواهند کرد. کنترل طالبان بر مناطق تحت کنترل این گروه تا زمانی که دولت برخواسته از گفت‌وگوهای بین‌الافغانی از سوی ایالات متحده به رسمیت شناخته نخواهد شد.

بخش اول: خروج نیروهای خارجی از افغانستان

1: بر طبق این توافق، آمریکا و متحدانش توافق کردند که طی 135 روز آینده موارد زیر را انجام بدهند:

الف: نیروهای آمریکا به 8600 نفر کاهش خواهند یافت

ب: تمام نیروها 5 پایگاه اصلی در افغانستان را به طور کامل تخلیه خواهد کرد.

2. طی 9.5 ماه آینده تمام سربازان خارجی از افغانستان خارج خواهد شد و تمام پایگاه‌ها نیز در افغانستان تخلیه می‌شوند. آمریکا همچنین متعهد شده که با تمام طرفین برای مبادله زندانیان به عنوان گامی در راستای اعتمادسازی متقابل وارد رایزنی شود و  قرار است 5 هزار زندانی طالبان و 1000 نیروی دولت در 10 مارس و همزمان با آغاز گفت‌وگوهای بین‌الافغانی آزاد شوند.

3: همچنین قرار شد تا امارات اسلامی که آمریکا آن را به عنوان دولت نمی‌شناسد و طالبان خطاب می‌کند تعهد بدهد تا زندانیان خطری برای امنیت آمریکا و متحدان آن ایجاد نکنند.

4. همزمان با شروع گفت‌وگوهای بین‌الافغانی لیست افرادی از طالبان که در تحریم هستند، خارج خواهد شد.

5. همزمان با آغاز مذاکرات بین‌الافغانی ایالات متحده با دیگر اعضای سازمان ملل برای لغو تحریم اعضای طالبان وارد مذاکره خواهد شد.

6 آمریکا متعهد شده که در امور داخلی افغانستان دخالت نکرده و از قوای نظامی علیه نیروهای سیاسی این کشور استفاده نکند.

بخش دوم: تعهدات طالبان برای عدم استفاده از خاک افغانستان برای حمله به خاک آمریکا و متحدانش

1. طالبان تعهد داده به هیچ گروهی از جمله القاعده از خاک افغانستان علیه آمریکا و متحدانش استفاده نشود

2. طالبان پیام  روشنی به به گروه های که خطری برای امنیت آمریکا و متحدانش خواهند فرستاد که جای در افغانستان نخواهند داشت و نباید اعضای این گروه با سایر گروه های علیه آمریکا وارد جنگ شوند

3. طالبان به هیچ فردی در افغانستان اجازه استخدام نیرو، اموزش و حمایت مالی برای تهدید آمریکا را نخواهد داد

4. طالبان برای هیچ فردی که تهدیدی برای آمریکاست  اجازه صدور پاسپورت وتمام اسناد قانونی ربرای ورود به افغانستان ندارد

بخش سوم: گام‌های بعدی پس از توافق

1. آمریکا تلاش می‌کند که موافقت شورای امنیت را برای این توافقنامه کسب کند.

2. طالبان و آمریکا رابطه مثبتی را دنبال کرده و و تلاش خواهد شد که در آینده رابطه این دو دولت برخواسته از مذاکرات بین‌الافغانی نیز مثبت و سازنده باشد.

3. دولت آمریکا تلاش خواهد رابطه اقتصادی را با دولت برخواسته از مذاکرات بین‌الافغانی دنبال کند.

به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، همزمان با سفر وزیر دفاع آمریکا به کابل و صدور بیانیه مشترک میان آمریکا و افغانستان، دوحه میزبان نمایندگانی از 70 کشور مختلف بود که برای امضای توافقنامه میان طالبان و آمریکا به قطر آمده بودند.

این توافق که پس از طی یکسال از مذاکرات آمریکا با طالبان صورت گرفت، توسط ملاعبدالغنی برادر معاون سیاسی طالبان و زلمی خلیلزاد نماینده آمریکا در امور افغانستان به‌امضاء رسید.

توافقنامه میان آمریکا و طالبان یک مقدمه و سه بخش دارد. بخش نخست آن به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان پرداخته شده و بخش دوم آن، بر عدم استفاده از خاک افغانستان در برابر آمریکا و متحدانش تأکید کرده است.

همچنین بخش سوم این توافقنامه نیز درباره گام‌های بعدی بوده که قرار است پس از توافق برداشته شوند.

در زیر نگاهی به این توافق و مفاد آن می‌اندازیم:

مقدمه: قرداد جامع صلح از چهار بخش تشکیل شده است:

1. تضمین و اعمال مکانیسم‌هایی برای آنکه از خاک افغانستان علیه امنیت آمریکا و متحدانش استفاده نشود.

2: مکانیسم و اعلام زمانبندی خروج نظامیان خارجی از افغانستان

3. پس از تضمین برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و همچنین تضمین برای عدم استفاده از خاک افغانستان برای عدم تبدیل شدن به مکانی علیه آمریکا، مذاکرات بین‌الافغانی در تاریخ 10 مارس سال جاری بین طالبان و طرف‌های افغان آغاز خواهد شد.

4. آتش بس دائمی یکی از موضوعات گفت‌وگوهای بین‌الافغانی است و مذاکره کنندگان در این نشست‌ها تاریخ و مکانیسم آتش بس دائمی را تعیین خواهند کرد. کنترل طالبان بر مناطق تحت کنترل این گروه تا زمانی که دولت برخواسته از گفت‌وگوهای بین‌الافغانی از سوی ایالات متحده به رسمیت شناخته نخواهد شد.

بخش اول: خروج نیروهای خارجی از افغانستان

1: بر طبق این توافق، آمریکا و متحدانش توافق کردند که طی 135 روز آینده موارد زیر را انجام بدهند:

الف: نیروهای آمریکا به 8600 نفر کاهش خواهند یافت

ب: تمام نیروها 5 پایگاه اصلی در افغانستان را به طور کامل تخلیه خواهد کرد.

2. طی 9.5 ماه آینده تمام سربازان خارجی از افغانستان خارج خواهد شد و تمام پایگاه‌ها نیز در افغانستان تخلیه می‌شوند. آمریکا همچنین متعهد شده که با تمام طرفین برای مبادله زندانیان به عنوان گامی در راستای اعتمادسازی متقابل وارد رایزنی شود و  قرار است 5 هزار زندانی طالبان و 1000 نیروی دولت در 10 مارس و همزمان با آغاز گفت‌وگوهای بین‌الافغانی آزاد شوند.

3: همچنین قرار شد تا امارات اسلامی که آمریکا آن را به عنوان دولت نمی‌شناسد و طالبان خطاب می‌کند تعهد بدهد تا زندانیان خطری برای امنیت آمریکا و متحدان آن ایجاد نکنند.

4. همزمان با شروع گفت‌وگوهای بین‌الافغانی لیست افرادی از طالبان که در تحریم هستند، خارج خواهد شد.

5. همزمان با آغاز مذاکرات بین‌الافغانی ایالات متحده با دیگر اعضای سازمان ملل برای لغو تحریم اعضای طالبان وارد مذاکره خواهد شد.

6 آمریکا متعهد شده که در امور داخلی افغانستان دخالت نکرده و از قوای نظامی علیه نیروهای سیاسی این کشور استفاده نکند.

بخش دوم: تعهدات طالبان برای عدم استفاده از خاک افغانستان برای حمله به خاک آمریکا و متحدانش

1. طالبان تعهد داده به هیچ گروهی از جمله القاعده از خاک افغانستان علیه آمریکا و متحدانش استفاده نشود

2. طالبان پیام  روشنی به به گروه های که خطری برای امنیت آمریکا و متحدانش خواهند فرستاد که جای در افغانستان نخواهند داشت و نباید اعضای این گروه با سایر گروه های علیه آمریکا وارد جنگ شوند

3. طالبان به هیچ فردی در افغانستان اجازه استخدام نیرو، اموزش و حمایت مالی برای تهدید آمریکا را نخواهد داد

4. طالبان برای هیچ فردی که تهدیدی برای آمریکاست  اجازه صدور پاسپورت وتمام اسناد قانونی ربرای ورود به افغانستان ندارد

بخش سوم: گام‌های بعدی پس از توافق

1. آمریکا تلاش می‌کند که موافقت شورای امنیت را برای این توافقنامه کسب کند.

2. طالبان و آمریکا رابطه مثبتی را دنبال کرده و و تلاش خواهد شد که در آینده رابطه این دو دولت برخواسته از مذاکرات بین‌الافغانی نیز مثبت و سازنده باشد.

3. دولت آمریکا تلاش خواهد رابطه اقتصادی را با دولت برخواسته از مذاکرات بین‌الافغانی دنبال کند.