سنجر غفاری

 

 

  جستجوی منافع در افغانستان

ناتو در پیوند با روسیه

 

روسیه دولت بزرگ است  . میتواند به روز بد ، افغانستان را کمک نماید.

امپراتوران بزرگ جهان با این ایده به افغانستان لشکر کشی نمودند ( در اختیار داشتن  قلعه هندوکش حاکم بودن بر تمامی قلمروآسیا میباشد ) انگلیس ها  بااین ایده توانستند تا سا لیان زیادی بر هند برتانیوی  حکمروائی خویش را حمایت و محافظت نمایند و بعد از آن که این قلعه را از دست دادند امپراتوری شان زوال گردید. مانند انگلیس ها شاهان و کشور گشایانی دیگری  نابودی حتمی شان را درازدست دادن هندوکش یافتند. نباید فراموش نمود که روس ها شاهراه حیاتی و استراتیژیکی سا لنگ را که از قلب هندوکش می گذرد و شمال  افغانستان را به جنوب وصل نموده است اعمارنموده اند .   اما در حمایت و حفاطت این قلعه استراتیژیکی با افغانها  مشترکاتی را بوجود آورده نتوانستند ، این امر باعث گردید تا افغانستان سا لیان متمادی رادر نبود ثبات کشوری ومنطقوی بگذراند.  

نخستین بار در دوران شاهرخ تیموری و احمد شاه درانی هیت روسی به هرات باستان  آمدند و با نیات خوبی  در سنگ بنای همکاری و ایجاد مناسبات میان مردمان دو کشور گامهای را برداشتند.  این دید وبازدید ها الی حضورهیت روسی تحت ریاست کهستان ویتکو ویچ درکابل به دربار امیردوست محمد خان ادامه یافت .  برای نخستین بار درسال 1829 امیر دوست محمد خان برای تحکیم  سلطه خویش برکابل و قند هار، ورئایی دوباره پشاور پایتخت زمستانی افغانستان  از نفوذ سکهای هند از روسیه تقاضای کمک نمود. بدین سلسله  در دوران امیر شیر علی خان نیز این مناسبات حفظ گردیده تا این که در زمان شاه امان الله  افغان  بعد از به رسمیت شناختن استقلال افغانستان  توسط روسیه  به صفت نخستین کشور منطقه وجهان  دوستی و مناسبات  میان دوکشور شامل مرحله نوین گردید.    پیمان دوستی میان افغانستان و روسیه شوروی  بتاریخ 13سپتامبر 1920 به امضآ رسیده است که  جانب روسیه یک ملیون روبل ، طلا، 5000 تفنگ با تجهیزات ، چند با ل طیاره ، یک مکتب تربیه پیلوتان هوائی ، فابریکه باروت سازی ، و کمک های  تخنیکی را به افغانستان تحفه داد. افغانستان و روسیه در28 فبروری 1921 قرارداد دوستی وحسن همجواری، ودر31 اگست  1929معاهده بیطرفی وعدم تجاوز متقابل را در پغمان به امضآ رسانیدند.  از سال 1954 تا 1990 درحدود بیش از (154 ) پروژه عمده اقتصادی در افغانستان به کمک روسیه شوروی  اعمار گردید. وتا سال 1978 حجم این کمک ها بالغ به 1265 ملیون دالر میرسید.  در اپریل سال 1956 قراردادعمده نظامی میان افغانستان وروسیه شوروی  انجام پذیرفت که در عصری سازی اردوی افغانستان و احداث میدانهای هوائی گام مهم و بموقع بود. 

 بربنیاد عقد پیمان دوستی و همکاری های بی شایان روسیه در افغانستان  در هفتم دسامبر سال 1978 رهبران سیاسی و نظامی حاکم با عقد پیمان دوستی با روسیه شوروی وقت  تعهد نمودند تا افغانستان را در عرصه های دفاعی ، اقتصادی – اجتماعی ، تحصیلات عالی و مسلکی یاری رسانند . بربنیاد ماده چهارم این پیمان شوروی ها بتاریخ 27 دسامبرسال 1989 به افغانستان حضور نظامی یافتند. پس از مدت ده سال دوباره بر استناد فیصله نامه های ژینوقوت های محدود نظامی شوروی افغانستان را ترک گفته کشور ومردم ما در بحران بزرگ  میان قدرت های جهانی و منطقوی با موجودیت هزاران تن از افراد مسلح تحت حمایت استخبارات و نظامیان همسایه های چون ایران وپاکستان و جامعه جهانی شامل کشور های ضد شوروی وقت فشار بزرگ و معاصره شدید اقتصادی را بالای مردم افغانستان و حاکمیت دولتی وقت که  مصالحه و دیالوگ را یگانه الترناتیف ختم جنگ و برگشت ثبات در خانه افغانها میدانست در خلای قدرت حمایتی قرارگرفته سر انجام پس از سه سال مقاومت و دفاع مستقلانه رژیم تحت رهبری داکتر نجیب الله که مصالحه ملی را یگانه راه رسیدن به آرمانهای ملی و توافق همگانی میدانست که امروز به خواست همگان مبدل شده است به سقوط  سوق داده شد. جنگ و بلا خره جنگ الی زنده ماندن یک افغان تا امروز حاکم برسرنوشت ملیون ها یتیم وبیوه زن  ، در خانه آفت دیده گان قرن قرار داشته قوت های بیگانه درب و دیوار خانه افغانهارا به قلعه مدافعوی برای رسیدن به اهداف استراتیژیکی شان علیه همدیگر در منطقه و جستجوی منافع خویش مبدل نموده اند.

افغانستان طی  چند دهه خونین دو نسل از فرزندان خویش را قربانی داده و امروز نسل بیداروکوره دیده ، آزموده شده ازلابراتوارسیاسی و نظامی قدرت های بزرگ و منطقوی را با خویش دارد .  سرمایه های معنوی ، کادر های  دارای آیده پاک ملی و مردمی ، مبارزان راه آرامش ملی و مدافعان صدیق افتخارات  همگانی در افغانستان امروز موجودهستند و هرگز نمی خواهند تا  با تکرار اشتباهات دیروزی بر حیات سیاسی وکشوری شان تجارت و تجربه صورت بگیرد. امروزمردم  افغانستان با شدت گرفتن جنگ و بحران کنونی  آرامش حتمی را در چند قدمی خویش می بینند و یقین کامل دارند که کشور های حامی و در آغوش گیرنده جنگ و تروریزم  هر آن چیزی راکه جهت ویرانی و بی ثبات نمودن افغانستان آماده و لازم دیده بودند امروز گریبان گیر خودشان گردیده و بخاطر رئا ئی از چنگال این پرورده دیده گان خویش با هرگونه سازش ومعامله با ایشان حاضراند.بنآ ضرورت این است تادر پیش برد اهداف وبرنامه های خدمت به افغانستان ومردمش پنداشت که نسل امروزی هرگز نمی خواهند تا تاریک بینی و بنیاد گرایان مختلف همه عرصه های حیات اجتماعی ، ا قتصادی وسیاسی در سرنوشت ملی شان سایه افگنی داشته باشند .

پس از سقوط رژیم طالبان و روی کار آمدن حکومت  جدید تحت رهبری جناب محترم حامدکرزی صفحه جدید مناسبات با روسیه فدراتیف باز گردید و مردم افغانستان یکبار دیگر این  واقعیت را به خویش ثابت شده یافتند که دوستی و همکاری مردم روسیه با مردم افغانستان ریشه عمیق و آزمون شده دارد از آغازین روزهای آزادی مردم ما از چنگال  طالبان یعنی از نوامبر2001الی فبروری 2002،54قطار باربری ومحموله های بزرگ  مواد خوراکه و امداد بشری مردم روسیه برای مردم افغانستان ارسال گردید و باز دید جناب حامد کرزی از مسکو وملاقات با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور ومقامات عالی رتبه دولتی و پارلمانی روسیه فدراتیف سنگ بنای مناسبات مردمان دوکشور پاکیزه تر از گذشته گردیده و روسیه اماده گی خویش را در عرصه های مختلف باز سازی در افغانستان اعلام داشت . مردم افغانستان امروز بیش از هر وقت دیگر انتظار عملی شدن  اهداف کاری و انجام خدمات بشری در کشور شان را از جانب روسیه دارند و به خصوص همکاری های جدی و دوامدار در عرصه های دفاع از دست آورد های موجوده نظام جدید اجتماعی – اقتصادی ، دموکراسی و آزادی بیان ، مطبوعات و زنان که نباید دست خوش حوادت و ناملایمات صادر شده از بیرون مرزهای کشور ما و دسترسی بنیاد گرایان به حیات سیاسی و اجتماعی  مردم ما به وسیله  حامیان بین المللی و تروریزم ،موادمخدرگردند . ضرورت اشد کشور ونظام  ملی افغانها به تقویت و تجهزات نظامی توسط متخصصین روسیه میباشد که نباید درزمینه همانند گذشته ها بی توجه ماند و اکنون که ناتو ضرورت تقویت نیروهای هوائی افغان را وابسته به  تخنیک و موثریت آن به معاونت روسیه می پندارند باید توجه نمود .

 کادر های مسلکی و آموزش دیده بخش های امنیتی و متخصصین عرصه های اعمار مجدد منجمله  صحت عامه ،سرک،وخانه سازی ، زراعت و مالداری ، انکشاف صنایع ، ترانسپورت و شاروالی را روسیه میتواند همرا باتخنیک و ماشین الات مورد ضرورت آن به زمان کمتر اماده انجام خدمات موثر وبه موقع الی سال 2014 در خدمت مردم ما و جهت  ایجاد اعتماد وباور که جنگ و مصیبت نمیتواند باردیگر حاکم بر سرنوشت ملی ما در نبود نیروهای مسلح ناتو و متحدان گردد تقویت می بخشد.

در افغانستان ایدیا لوژی وجنگ ایدیا لوژی بکلی آزمونش را پشت سرگذاشته است و دیگر موضوع  این که تو کی بودی و کی هستی برای نسل امروزی قابل قبول وقناعت نیست . خوب این است که بدانند تو چه دردی را دوا کرده میتوانی و چه ابتکاری را درجهت ختم ناباوری ها واعمار مجدد خانه همگانی انجام داده میتوانی نقش وموثریت خوبتری را به خود دارد و قابل پذیرش همگانی قرار می گیرد . 

 دیگرفرزندان افغان نمی خواهند تا بخاطر ایدیا لوژی و منافع دیگران به جان هم افتاده و ناباوری های بیشتری را در آغوش بگیرند. دوست افغانها منافع ملی شان است  و دوستان بین المللی شان  مدافعان منافع ملی کشور ومردم افغانستان را میدانند که  بیاموزانند و محبت و باور های  انسانی ، عاطفی  ،علمی  و تخنیکی را در خدمت اعمار و حمایت از ارزش های ملی  خانه مشترک شان در اختیار ما قراربدهند.  روسیه کشور بزرگ است . میتواند افغانستان و مردمش را در روزهای دشوار کمک و معاونت رساند.   سنجر غفاری  

 

 


بالا
 
بازگشت