بصیر همت

        

بصیر همت

مانچستر - انگلستان

   July-2012

روزنامه گاردین چاپ لندن

مجله پر تیراژ تایم

 

                               دشواریهای اینده مصر                

حزب اخوان المسلمین مصر در انتخابات تاریخی مصر برنده شد

ایا میتواند راه توافق با نظامیان مصر را در یابد

 

جنرال نظامی محمد سید ،  Assar - Said el   Mohamed یک تن از جمله 19 تن اعضا شورای عالی نظامی مصر است ، شورای نظامی که بطور ویژه مدت 16 ماه است که بعد از سقوط حسنی مبارک بر مصر حاکم است، وی با افتخار میگوید"حالا ما یک رئیس جمهور جدید انتخابی داریم، این یک موفقیت بزرگ برای شورای عالی نظامی مصر است".وی با وجود اینکه کاندید نظامیان احمد شفیق ، اخرین صدراعظم دوران مبارک، با تفاوت 2% ارا در برابر رقیب با نفوذش محمد مرسی کاندید حزب اخوانالمسلمین مصر بازنده شد، میگوید"ما باید حالا قدرت را به رئیس جمهور انتخابی تسلیم نمائیم و همه چیز خوب خواهد شد".ما بهترین کاری را که میتوانستیم برای کشور مان انجام دادیم ، ما انقلاب مصر را نجات دادیم"

تقریبا تمام جهان از قیام 18 ماه قبل مردم مصر اگاه اند، این حرکت دموکراتیک که از دعوت جوانان مصر در انترنیت از جمله فیس بوکfacebook و تویترTwitter اغاز شد، با فداکاری جوانان خشمگین و جسور مصر به میدان تحریر مصر کشانده شد، اکثریت رهبران و سازماندهنده گان ان جوانان سیکولار ، لیبرال و دموکرات مصر بودند.

 در جریان مبارزه مردم مصر بخاطر دموکراسی بیش از 1200تن از این جوانان شهید شدند، صد ها تن دیگر تا هنوز لادرک اند ، و شاید هم در گورستان های گمنام دفن شده باشند، هراران تن دیگر زخمی گردیده اند. در نتیجه فداکاری همین جوانان، بلاخره حاکمیت 30 ساله حسنی مبارک سقوط نمود.مگر در جریان این حرکت دموکراتیک ،حزب اخوانالمسلمین که فعالیت ان رسما از جانب دولت منع گردیده بود، بصورت دراماتیک سر براورد و در جریان این مبارزه با استفاده از فضای باز سیاسی که بوجود امد، سود برد و   در انتخابات پارالمانی این کشور که یازدهم جنوری پایان یافت ، در حدود 40% و سلفیست ها 20 % چوکی های پارالمان مصر را درا ختیار گرفتند ودر انتخابات دور دوم ریاست جمهوری محمد مرسی 60 ساله ، پروفیسورانجینری که تحصیلاتش را در ایالات متحده به پایان رسانیده  با فیصدی51.74 ،در حدود13.23ملیون رای،در برابر رقیبش احمد شفیق 70 ساله ، اخرین صدر اعظم دورا ن مبارک، برنده شد

ال اسونی ، یکتن از نویسندهگان مصر ، در شماره دوم  ماه جولای روزنامه تایمز لندن می نویسد"در دور اول انتخابات، مجموع رای دهنده گان اخوانالمسلمین برای اقای مرسی در حدود پنج ملیون نفر بیشتر نبود. مگر زمانیکه انتخابات به دور دوم رسید مردم مصر ترجیح دادند تا برای  اقای مرسی رای دهند، نه براقای احمد شفیق،صدر اعظم پیشین حسنی مبارک، تا بتوانند  تغیرات برای دموکراسی را نجات دهند.بنا" وی، اقای مرسی، مسئول تامین یک ائتلاف شامل لیبرال ها ، دموکرات ها و دولت متکی بر پایه های ائتلاف دموکراتیک است."

مرسی که بین سالهای 2000 تا 2005 میلادی نماینده مستقل پارالمان مصر بود،با شعار "ثبات ، امنیت، عدالت و موفقیت"،" تحت یک پرچم اسلامی" ، در انتخابات ریاست جمهوری مصر کاندید اخوانالمسلمین مصر بود. که موفقیتش با عکس العمل منفی وسایل ارتباط جمعی اسرائیل روبروشد چنانچه:     Yediot Aharonot  روزنامه پرتیراژ اسرائیل انتخاب مرسی را بحیث رئیس جمهور مصر غلبه "تاریکی   در  مصر" خواند.

خطر مهمی که در سر راه تغیرات دموکراتیک  مصر قرار دارد، دست نکشیدن نظامیان مصر از قدرت است . منحل ساختن پارالمان انتخابی مصر ازجانب نظامیان این کشور قبل ازاعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری مصر  و حفظ صلاحیت های کلیدی در دست شورای عالی نظامی مصر ، در حقیقت رئیس جمهور انتخابی را به فرد بی صلاحیت وشخص باصطلاح بدون دندان تبدیل می نماید. در حال حاضر که نه پارالمان انتخابی و نه قانون اساسی نافذ در مصر وجود دارد، رئیس جمهور به فرد سمبولیک مبدل میگردد. زیرا همین اکنون صلاحیت کنترول بودجه عمومی کشور ، پالیسی خارجی، امور دفاعی ،امنیت ملی و سرقوماندنانی اعلای قوای مسلح مصر در دست شورای عالی نظامی مصر است.بنا بر ادعای نظامیان باصلاحیت مصر،که میگویند"ما میخواهیم مصر را در دستان محفوظ نگه داریم" ، "ما تمام شاخص های کنونی را ارزیابی نموده ایم تا مصر را در این مرحله اغاز دموکراسی  از حالت انارشی و بی نظمی و بحران های غیر پیشبینی حفاظت کنیم".مگر نظامیان اظهار میدارند که با انتخاب مجدد پارالمان وتنفیذ قانون اساسی جدید مصر، ما بطرف دموکراسی در عمل خواهیم رفت و تفویض صلاحیت ها به رئیس جمهور انتخابی سپرده خواهد شد.

 با در گروگان گرفتن دموکراسی توسط نظامیان مصر ، با وجود اعلام رئیس جمهور انتخابی بعد از 18 ماه مبارزه دوامدار و پیگیر مردم مصر، عینی گرائی در مورد بهار اغاز شده عرب که در حدود هجده ماه قبل اغاز شد فروکش می نماید و برای برخی منتقدین و تحلیلگران" بهار عرب"دارد به اخر میرسد،  زیرا سرکوب طرفداران دموکراسی از جانب دولت های توتالیتردر سایر کشور های عربی از یکطرف و نفوذ اسلامیست های بنیاد گرا، از مصر تا لیبی واز تونس تا یمن و کویت، تغیرات دموکراتیک و عدالت اجتماعی را گروگان گرفته است.

در صورتیکه اخوان المسلمین مصر و سلفی ها در پارالمان اینده دوباره کنترول را بدست ارند و قانون اساسی با دست باز انان در پارالمان به تصویب برسد ، انها خواهند توانست دست نظامیان را کوتاه تر سازند و اختیارات لازمه را در دست گیرند،ایا در این صورت شورای عالی نظامی مصر ، چنانکه اعلام نموده است، اماده خواهد بود  تاصلاحیت های را که هم اکنون در اختیار دارد به رئیس جمهور بسپارد .

از یک نظر ، موقف کنونی مرسی به موقعیت سیاسی صدر اعظم کنونی ترکیه ، طیب اوردغان، مشابه است . حزب عدالت و توسعه اوردغان با پیروزی و اعتمادمردم ترکیه در 2003 به پیروزی رسید. اوردغان در برابرشک و تردید اردوی نیرومند ترکیه که سال ها است با ایدیای سیکولاریستی اتا ترک  بر ترکیه حکم میراند،صدر اعظم ترکیه گردید مگر وی ارزش  های دموکراتیک و مدنی را نه تنها حفظ ، بلکه توسعه داد ، اقتصاد ترکیه را بهبود بخشید و در عرصه سیاست بینالمللی نقش ترکیه را برجسته تر و اثربخش تر ساخت و خود بحیث یک چهره موفق در رهبری سیاسی ترکیه ظهور نمود .

اگر اخوان المسلمین مصر بتواند الگوی اسلام گرایان ترکیه را در پیش گیرد دست اورد خوبی برای سایر  جنبش های اسلامی در جهان خواهد بود و علاوتا این پیام را نیز با خود خواهد داشت که سیکولاریزم میتواند یکجا  با  اندیشه های اسلامی  درامیزدو جامعه را بسوی رشد و ترقی همگام شود.

ناگفته نباید گذاشت که نظامیان مصر بدنه پرنفوذ جامعه مصر اند .تعداد اردوی مصر به در  حدود یک ملیون بالغ میگردد، تقریبا از  هر یک خانواده مصری یک تن یونوفرم نظامی برتن دارد.در جریان اعتراضات دموکراتیک، مردم به اردوی مصر اعتماد کردند و همین اردو بود که از حمایت حسنی مبارک دست کشید. از لحاظ اقتصادی اردوی مصربرخی سکتور های اقتصادی و تولیدی را مستقیما تحت کنترول دارد و کمپلکس صنعت مصرفی مصر ، 1/3 ام تولید ناخالص سالانه مصر، از سکتور های تولیدی تحت کنترول اردو تامین میگردد.اردو مواد غذائی، و البسه نظامیان و سایر مایحتاج انهارا  خود تامین می نماید.

نظامیان سیکولار مصر از نفوذ اسلامگرایان در قدرت، بخصوص در پست های کلیدی نظامی، در هراس اند زیرا  افسر نظامی اسلامگرای که در سال 1981انورالسادات ، رئیس جمهور اسبق مصر، را ترور نمود ، و ظهور اسلامگرای افراطی چون ایمن الظواهری که خود در توطئه قتل سادات دست داشت و بعدا از متفکران ایدیولوژیک القاعده گردید،تر بیه دامان همین اسلامگرایان از جمله اخوانالمسلمین مصر اند که اردوی مصر را از رشد دوباره اسلامگرایان نگران ساخته است.  

نظامیان مصر به نوع حاکمیتی دل بسته اند که دارای پارالمان انتخابی با اختیارات معین و رئیس جمهوری سمبولیک بوده و نظامیان  کنترول عمیق بر ارگانهای اساسی دولت را، ازباصطلاح عقب صحنه،  داشته باشند. در حالیکه رهبری کنونی اخوان المسلمین بر یک دولت متکی بر دموکراسی اسلامی مدل ترکیه تاکید میدارند.اگر نظامیان مصر بر این تصمیم شان بایستند، رئیس جمهور جدید مصر و حزب اخوانالمسلمین در چنین وضعی اعتماد مردم مصر را نیز  از دست خواهند دادو ناقوس مرگ بر دموکراسی مصر و سایر کشور های شرق میانه خواهد نواخت، زیرا مصر کشور نمونه  و محور اصلی در جامعه عرب بحساب میاید.   

مرسی بعد از پیروزی اش کناره گیری اش را از رهبری حزب اخوان المسلمین رسما ا اعلام نمود و اظهار داشت که وی به تمام اقشار جامعه مصر مربوط است.   وی همچنان اظهار داشت که  دومعاون ریاست جمهوری یکی از جمله زنان و دیگری هم از مسیحیان مصر خواهد بود .

هم اکنونی  نقش قدرتمند نظامیان،موجودیت احزاب و نخبگبان سیاسی دموکرات، لیبرال، مشکلات عمده اقتصادی وابستگاین کشور به کمک های جامعه بین المللی از جمله ایالات متحده، مشکلات عمده اسلام گرایان مصراست.

بر رئیس جمهور کنونی مصر ضروریست تا بخاطر تامین اعتماد مردم در قدم نخست گامهای ذیل را بردارد.:

سیستم قضائی مستقل از نفوذ و تاثیر پذیری نظامیان و حکومت بوجود اورد،شورای عالی دفاعی که هم اکنون صلاحیت های کلیدی را در دست دارد،بیشتر این صلاحیت ها را برئیس جمهور تفویض نموده  از مداخله در امور دولتی  دست بر دارد.برعلیه انانی که متهم با فساد در دستگاه عالی قدرت اند برخورد قاطعانه نماید،سیستم سیاسی و حقوقی متکی بر ارزش های جامعه مدنی از جمله، تحقق حقوق شهروندان، ، دفاع از ازادی های فردی مردم پیاده گردد ، از اجرای جزاهای شرعی که  جامعه را ازهم میپاشد اجتناب گردد و در پهلوی این  همه ارزش های انسانی، در امر مبارزه بخاطر محو بیکاری بخصوص در بین جوانان ، فقر (عاید تقریبا 40%از مردم مصر روزانه کمتر از دو دالر است) و بهبود خدمات اجتماعی  و رفاه اقشار مختاف مردم بکوشد.

 

و اما اخوا ن المسلمین مصر:

اخوان المسلمین مصر که در حقیقت مادر سایر جنبش های اسلامی در جهان محسوب میگردد، از همان اغاز تاسیسش ستراتژی در جهت ایجاد دولت های اسلام گرا داشت.هنگامیکه پنجمین کنگره سراسری این حزب در 1938، ده سال بعد از بنیادگذاری اش ،برگذار شد،یکی از  خطوط  عمده ستراتژیک این حزب ، باور نداشتن به مرز های جغرافیائی و تاکید بر لزوم ایجادحکومت های اسلامی در جهان بود.اهسته اهسته با الهام از ایدیا های جهانی نظریه پردازان همین حزب بود که احزاب اسلامگرا در سراسر کشور های عربی، اسیا و افریقا ایجاد گردبد.(غلام محمد نیازی، مرهوم استاد ربانی  واقای سیاف از پیروان و اموزنده گان همین مکتب اند.)

اخوانالمسلمین مصر حزب با انظباط و با دسپلین ،حزب کار اگاه و از نفوذ مذهبی عمیق در بین اقشار مختلف از جمله قشر باسواد، اگاه و تحصیلکرده مصر برخور دار است .این حزب  که گذشته تاریخی 80 ساله دارد،فعالیت هایش در گذشته با بینش عمیق بنیادگرائی اسلامی در ضدیت با سیستم اقتصادی و سیاسی غربی و سازش ناپذیری با ایدیولوژی مارکسیستی بوده است.  در حالیکه محرومیت های دوامدار سیاسی ، زجر، شکنجه اعدام های سیاسی رهبران و کادر هایش را در صحنه های سیاسی مصر تجربه کرده است ولی همچنان با انضباط وبا دسپلین، با حفظ تشکیلات مخفی و علنی سازمانی و شبکه وسیع اطلاعاتی  باقی مانده  و به "حزب شکست ناپذیر و اهنین " مسما گردیده است.( نا گفته نباید گذاشت که حزب اخوانالمسلمین مصردر گذشته از حمایت کامل ایالات متحده در برابر دولت جمال ناصر برخوردار بودو همین اکنون سی ای ای به گروپ های وابسته به اخوانالمسلمین سوریه بخاطر سقوط دولت بشار اسد سلاح و مهمات تامین می نماید.)

   تعدادی زیادی از فعالین این حزب معتقد اند که "صیهونیزم، ایالات متحده و انگلیس مسئول قتل اطفال، مردان و زنان فلسطین و سایر کشور های عربی و اسلامی اندو انها حملات ایالات متحده در افغانستان، عراق ، بوسنیا و سایر مناطق اسلامی را محکو م می نمایند.

با کشته شدن اسامه بن لادن توسط کوماندو های امریکائی ، اخوانالمسلمین مصر انرا عمل غیر عادلانه خواند  و اوسا مه را  شیخ قابل افتخار نامید.

 

واقعیت اینست :

مسئله فلسطین ، اشغال سرزمین های اعراب از جانب اسرائیل، کمک های بیدریغ نظامی، مالی و دفاع همه جانبه غرب از اسرائیل، حضور دوامدار نیروهاو پایگاه های   نظامی ایالات متحده در قطر، بحرین،کویت و سایر نقاط ستراتژیک شرق میانه و همچنان موجودیت دولت های توتالیتر ، استبدادی وابسته به غرب و  توام با فساد گسترده ،همه و همه باعث گردیده است تا اقشار مختلف جامعه عرب از جمله مصر تنفر شدید در برابر غرب از جمله ایالات متحده داشته باشند. همچنان نبود رهبران بانفوذ و احزاب ملی و سیکولار که الهام از درد های درونی مردم بگیرند، فقر و بیکاری  دوامدار در بسیاری از کشور های عربی باعث گردیده تا مردم بیشتر به احزاب اسلامی  از جمله اخوان المسلمین چشم  امید دوزندو بهبودی در عرصه های سیاسی و اجتماعی را  در پیروزی چنین احزاب جستجو نمایند.

  در حالیکه رئیس جمهور کنونی مصر (در صورتیکه بتواند صلاحیت های لازم و کلیدی را از  نظامیان بگیرد) میخواهد امریکا و غرب را مطمئن سازد که تغیرات اساسی در سیاست خارجی مصر در رابطه  با غرب صورت نخواهد گرفت و  برخلاف سلفی های مصر ،که خواهان اجرای قوانین شرعی اند، رئیس جمهور کنونی مصر خواهان دولتی متکی بر ارزش های لیبرال معتدل و  دولت متکی بر ارزش های مدنی است، مگر قدرت

های غربی بیشتر در مورد سیاست خارجی اسلامیست های مصر نگران اند.از جمله در مورد چگونگی برخورد این حزب در رابطه با قرارداد تاریخی صلح مصر با اسرائیل که از جانب نظامیان مصر تضمین گردیده و بمنظور حفظ این قراردادایالات متحده امریکا سالانه مبلغ 1.3 ملیارد دالر به دولت مصر کمک می نماید.

مرسی در یکی از مصاحبه هایش که از تلویزیون مصر در این اواخر به نشر رسید در رابطه با اسرائیل اظهار داشت که"انها( اسرائیل) باید بدانند که صلح تنها به گفتار تامین نمیشود، بلکه باید در عمل انرا تحقق بخشید، تجاوزات و تخطی های اسرائیل و تحدیداتی که بر سربازان سرحدی ما از جانب اسرائل صورت میگیرد غیر قابل قبول است، انها باید بدانند که ما به عقب بر نمیگردیم".

بدون شک واشنگتن امید وار است تا در کشور های بپا خاسته عربی از جمله مصر رژیم های نوظهور باثبا ت و  معتدل اسلامی طرفدار غرب بوجود ایدو  مرسی نیز  خواسته است تا به ایالات متحده اطمنان دهد که همکار ستراتژیک امریکا در منطقه با قی خواهد ماند.  

همین اکنون گفته میشود که ، ایالات متحده از انکشاف اوضاع و نفوذ بیشتر اسلامیست ها در کشور های متحد ستراتژیکش از جمله اردن ، بحرین ،کویت، قطر و عربستان سعود ی و  بصورت خاص در مورد رژیم فرد گرای شاهی اردن که از طرفداران چشم بسته غرب در این منطقه است ، نگران است.چنانچه، در کویت که میزبان بیش از 15000 قوت های رزمی ایالات متحده است ، هفته گذشته دولت کویت پار المان این کشور را که در ان اسلامیست ها مسلط بودند منحل نمود، ،در بحرین که مدرن ترین پایگاه نظامی امریکا در ان کشور  است و از متحدین ایالات متحده است، 70% نفوس انرا اهل تشیع تشکیل میدهد و خاندان سنی ال خلیفه سالها است حاکم این کشور اند، اعتراضات مردمی بار هاست به کمک اردوی عربستان سعودی در این کشور با خشونت سرکوب میگردد  ودر عربستان سعودی و امارات متحده عربی اصلا برای معترضین مجال اعتراضات خیابانی داده نمیشود.

زمان ، نه چندان دور ، ثابت خواهد نمود که ایا اقای مرسی، رئیس جمهر مصر، تا چه حد به ارزش های یک جامعه مدنی که براسلام بنیاد گراو شریعت اسلامی متکی نباشد معتقد خواهد بود ،با نظامیان پر قدرت مصر معامله خواهد نمود یا مقاطعه و همچنان مناسباتش را با اسرائیل، حماس و حزب الاه لبنان و کشورهای همسایه عربیش بخصوص عربستان سعودی، شیخ نشین های قطر، کویت، بحرین و  کشور ایران چگونه تامین خواهد نمود.

                                                                                                                                      پایان  

                                                                                                         

یگانه اقدام موثر براي رئیس جمهور جدید مصر اینست تا نیروهای دموکراتیک را بر علیه نظامیان بسیج نموده و در این مبارزه از همه نیروهای طرفدار دموکراسی از جمله احمد بن صباحی که در دور اول انتخابات 20% ارا را بدست اورد استفاده نماید، تا با تکیه بر ارزش های دموکراتیک نقش نظامیان را ضعیف سازد.

مرسی، رئیس جمهور منتخب، در جریان انتخابات مصر چون رهبر ملی در برابر شورای عالی نظامی مصر ایستاد و حالا هم بخاطر دفاع از ارزش های یک دولت مردم سالار باید برعلیه تسلط نظامیگران ایستاده گی  

نماید.

 

  

 

  


بالا
 
بازگشت