بصیر همت
ستراتژی جدید طالبان
ترجمه از :مجله پر تیراژ نیوزویک چاپ لندن
این ترجمه نشان میدهد که طالبان چگونه با انتخاب متود های جدید عملیاتی، از جوانان شهری و اگاه در تکنالوژی معاصر استفاده مینمایند و چگونه افراد جوان و اگاه با تکنالوژی معاصر از موسسات دولتی ، تاسیسات و قرارگاه های نظامی ازادانه تصویر برداری می نمایند.و مسایل خیلی ها مهم دیگر.
قاری جمال از یک وظیفه اکتشافی اش که در کابل داشت ، طور مصئون به محلی واقع در نوار مرزی افغانستان – پاکستان رسید.قاری جمال که 25 سال دارد ، جوانیست دارای قد کوتاه ، لباس منظم و چهره بشاش . وی در حا لیکه کاملا ارام بنظر میرسید در منزلی در جوار مرز پاکستان - افغانستان از چگونگی سفرش به کابل و اینکه چگونه با کمره دیجیتالش(کمره دیجیتال ، سیستم مدرنی از تصویر برداریست که با عکاسی و ذخیره شماری زیادی از تصاویر، این تصاویر میتوند به اسانی از کمره به سیستم کمپیوتر راجع گردد.) از شهر کابل و اطراف ان عکس برداری می نماید ، صحبت نمود.وی که چهره اش معصوم و بیگناه بنظر میرسد، میگوید که وی چگونه عملیات موفقانه کشفی را با عکاسی ساحات مختلف کابل بمنظور عملیات تروریستی اینده طالبان انجام داده است.
وی میگوید"کاریکه هم مشکل و هم اسان است".وی ادامه میدهد، " ما باید ساحا ت مورد نظر راعکاسی و سروی نمائیم و کوردینات های دقیق GPS( یک ستلایت نصب شده در فضا است که توسط ایالات متحده کنترول میگردد و سگنالهای حاوی اطلاعات مختلف را بزمین میفرستد) را بدست اوریم و جابجاسازی و حرکات روزمره نیروهای امنیتی را که مصروف تامین امنیت موسسات دولتی و خارجی اند، بدون اینکه گرفتار شویم، تثبیت و عکس برداری نمائیم.
وی در حالیکه عینکهایش را با نوک دامن پیراهن سفید و بدون لکه اش پاک مینمود، تشریح میدهد که چگونه وی و تعدادی از افراد تحت پوشش طالبان هوتل اریانا ، یکی از مراکز عملیاتی سی ای ای را مورد حمله قرار دادند. وی این عملیات افراد مربوط به طالبان را یکی از موفقیت های قابل توجه برای فدائیان میداند.
جوانان افغان تحت پرورش و تربیه تازه وخطرناک ملیشاهای طالبان قرار گرفته اند. قاری جمال خودش در شهر بد نیا امده و بزرگ شده و هیچگونه سابقه زنده گی در قریه را ندارد . او طالب مدرسه هم نبوده است ،بلکه دوره لیسه را در مکاتب شهری پاکستان به پایان رسانیده و بعدا در بخش تکنولوزی معلوماتی یا کمپیوتر تحصیلاتش را ادامه داده است.ریشش تمیز و مرتب بوده و هیچگاهی سلاح را حمل نکرده است. برعکس وی در عوض سلاحش یک کمپیوتر کوچک و چند تیلیفون موبایل و وسایل مختلف از کامره های دیجیتالرا با خود دارد تا کوردینات ها و عکاسی های لازمه را فراهم نماید.جوانان شهری مانند جمال که اگاهی لازمه را از تکنولوژی معلوماتی و کمپیوتر دارند ، میتوانند رول مهم و خیلی ها موثری را در شکل دهی و نوسازی ستراتژی و تخنیک جنگی طالبان در رابطه با اجرای عملیات های ناگهانی و اپراتیفی در داخل موسسات و مناطق شهری داشته باشند.
با تضعیف نیروی جنگی و عملیاتی طالبان در محلات، بخصوص در دوسال اخیر ، سازماندهی عملیات های ناگهانی در شهر ها میتواند جبران خوبی در رابطه به عدم توانمندی انان در عملیات های رویا روئی با قوت های ناتو و یا قوت های مسلح افغان در محلات باشد.با این نوع عملیات های شهری و با استخدام تعداد محدود از افراد، طالبان میخواهند خودر ا نیرومند تر از انچه که هستند ،چه در عرصه ملی و چه در سطح جهانی، نشان دهند. یکی از مسئولین طالبان در غزنی که پلان عملاتی و ستراتژیکی طالبان در شورای کویته را از نزدیک دیده است میگوید که "امسال 70% فوکس عملیات های ما در شهر ها خواهد بود".و "این نوع عملیات ها بهترین راه برای تحت فشار قرار دادن دولت و امریکائی ها خواهد بود تا نشان دهیم که ما هم در محلات نیرومند هستیم و هم در شهر ها".
یقینا که نتایج این ستراتژی طالبان طی چند ماه گذشته در کابل محسوس بود.بعد از سفر غیر مترقبه اوباما ، رئیس جمهور ایالات متحده ، بکابل و دیدارش با حامد کرزی در ماه می امسال، تیم از بم گذاران طالبان به مجتمع مسکونی امریکائی ها و سایر خارجی ها در مرکز حمله ور شدند که باعث مرگ هفت تن از افغانها در این حادثه خونین شد. ماه گذشته ملیشه های طالبان با بکار بردن خمپاره ها و ماشیندار دو تعمیر تحت ساختمان را در کابل محاصره نموده و از ان دو محل، دفتر مرکزی ناتو، پارالمان افغانستان و سفارت ایالات متحده و تعداد دیگری از سفارت خانه ها را را مورد حملات خمپاره قرار دادند.
در حالیکه برخی ها، عملیات های اخیر را به گروپ حقانی نسبت میدهند، مگر قوماندانان رده بالای طالبان اجرای این عملیات ها را مربوط به فدائیان طالبان میدانند.
لطف الاه مشعل ، سخنگوی امنیت دولتی افغانستان به نیوزویک گفت که حملات اخیر بر کابل توسط افراد عادی طالبان تحت قومانده حاجی لالا انجام شده است.حاجی لالا نام مستعاری است که از جانب طالبان برای ملا حیات الاه ، مغز متفکر ستراتژی جدید حملات شهری، داده شده است.ملا حیا ت الاه که تجربه زیاد در امور لوژیستیکی دارد ،مسئول اتتقال دوامدار پول، سلاح و مواد انفجاری به کابل نیز می باشد. او همچنان مسئول عملیات هادر بخش شرقی و معاون ولایت کابل در شورای کویته است.
مشعل ، سخنگوی امنیت دولتی افغانستان میگوید که این شخص ،ملا حیات الاه، شاید درعقب ترور استاد ربانی بوده باشد.هم چنان مشعل معتقد است که وی از سازماندهنده گان ترور ارسلا رحمانی، عضو دیگر شورای عالی صلح است.ارسلا رحمانی که معاون وزیر تعلیم و تربیه طالبان قبل از سقوط رژیم طالبان بود، گفته میشود که تا قبل از وفاتش رابطه اش هنوز هم با طالبان تامین بود.سخنگوی ارشد طالبان ، ذبیح الاه مجاهد، از هرگونه دست داشتن طالبان در قتل رحمانی بشدت انکار می نماید.مگر منابع بالای طالبان به مجله نیوزویک اظهار میدارند که انها تصمیم گرفته اندتا انعده کسانی را که در همکاری بارژیم کابل قرار گرفته و روابط تامین می نمایند،ازبین برند.
باب مذاکراتیکه توسط طالبان و ایالات متحده چندی قبل در قطر، بامید اینکه برخی از قوماندانان رده بالای طالبان را از زندان گانتانامو رها سازند، باز گردید، مگر طور ناگهانی در ماه مارچ امسال قطع گردیدو طالبان ادامه این مذاکرات را بی ثمراعلام نمودند و در عوض ادامه مذاکرات ، طالبان دوباره دوام جنگ و تخریب را برعلیه دولت کرزی و ایالات متحده در پیش گرفتند. بخاطر تشدید عملیات های جنگی و تروریستی در شهر ها جوانان مانند قاری جمال را که به تخنیک عصری کمپیوتری دسترسی دارنداستخدام نموده اند.
این جوانان استخدام شده همه اگاهی و مهارت های خویش را بکار میبرند تا وظایف کشفی و کوردینات ها را بخوبی انجام دهند.این جوانان بحیث افراد با تجربه شهری بخوبی میدانند که چگونه در شهر ها خود را پنهان و مخفی نمایند.ساحات معین و اسیب پذیر را برای حملات مشخص و کمینگاه ها را د قیق سازند و راه های فرار و عقب نشینی را تعین نمایند.علاوتا انها بخوبی می توانندبا دقت و با استفاده از وسایل تخنیکی د ست داشته بصورت دقیق معلومات های مشخص را در مورد کوچه ها و ساختمان های شهر ها در سیستم کمپیوتری خویش جابجا سازند. کاری که طالبان با متود های کهنه هیچگاهی قادر به انجام ان نبوده اند.انها دراین زمینه از نقشه های گوگل ، معلومات های ستلایت ، دیجیتال و ویدیو ها استفاده می نمایند.
بنا بگفته قاری جمال ، این سیستم کشفیات های شهری هم اکنون در تعداد زیادی از شهر ها بکار برده میشوند.طوریکه میگوید " همه روزه مجاهدین ما در کوچه های کابل ، کندهار و مزار شریف قدم میزنند و موسسات مختلف را عکاسی می نمایند".او میگوید"تیم ما روزانه امور امنیتی سفارت ها ، هوتل ها و حتی محلات را که مهمانان های خارجی اقامت دارند تحت کنترول دارند".
بعضی از اعضا تیم با گشت و گذار در اطراف و نواحی ، مجهز با سیستم های دیجیتال، از تعمیرات دولتی و تاسیسات نظامی عکس برداری مینمایند و این فوتو هارا به جمال و سایر اعضا سیار تیم انتقال میدهند.این معلومات های مستند به قوماندنان طالبان کمک می نماید تا پلان های عملیاتی شان را بهتر از قبل تنظیم نمایند.جمال میگوید "تکنولوژی که توسط کافران و بی دینان ساخته شده است ، خداوند انرا به سلاح موثر برای مجاهدین تبدیل نموده است".
ملیشاهای طالبان هم اکنون با استفاده از انترنیت وsschat room( چت روم،یا اتاق گفتگو در انترنیت که افراد باهم از اینطریق ارتباط بر قرار می نمایند.) معلومات های مفیدی را به شبکه های مختلف خویش میفرستند.در حقیقت انترنیت دگرگونی بزرگی را در سیستم تریننگ ویا اموزشی طالبان بوجود اورده است.جوانان وارد در سیستم کمپیوتر و سایر سیستم های معلوماتی امروز، این تسحیلات را برای افراد طالبان فراهم اورده اند که در عوض تجمع گروهی بخاطر اجرای تمرینات، با بکار بردن سیستم انترنیتی اموزشی میتوانند این تعلیمات را برای ا فراد طور جداگانه و یا برای گروپ های کوچک چند نفری ، در داخل منازل مسکونی ، انجام دهند.
مگر امریکائی ها تکنولوژی جدیدخود را دارند.در جمله این افزار تخنیکی شبکه بالون های اخذ معلوماتی بنام spy balloons( بالون های هوائی استخباراتی) که aerostats نیز نامیده میشود و در ارتفاعات معینی در افق تاسیات نظامی ، قرارگاه ها و برخی شهرها از جمله در فراز پایگاه ها و تاسیسات نظامی امریکا در کابل و کندهار شناور اند ، مانع بزرگی در راه اخذ معلوماتهای کشفی طالبان بحساب میایند.این کشتی های هوائی شناور که تقریبا تعداد شان به بیش از 100میرسد با وسایل تخنیکی نظارتی مجهز اند. جمال میگوید "فوتوها و تصاویر ویدیوئی که ما اخذ می داریم، در حالیکه کاریست عالی و خیلی ها موثر، از جانب دیگر باعث رد یابی افراد و نقاط زیست ما میشود و امریکائی ها توسط این بالونها رد پای مارا می یابند.ما زیاد تلاش نمودیم تا طرقی را دریابیم تا خود را ازفوکس این وسایل تخنیکی دشمن مخفی سازیم مگر تا هنوز موفق نشده ایم".
جمال میگوید ، اوبدقت متوجه مسایل امنیتی است تا مبادا گرفتار شود و کمپیوتر دست داشته اش بدسترس نیروهای امنیتی قرار گیرد. او، نقشه های از اطراف سفارت ایالات متحده و سایر معلومات های ضروری برای اجرای عملیات های مشابه جهت اگاهی سایر همکارانش باخود دارد و در حفظ و سری نگهداشتن انها دقیق است.
او میگوید: سیستم کمپیوتری من طوری عیار شده که اگر بد سترس پولیس قرار گیرد ، در مرحله اول فکر میکند که از این کمپیوتر فقط پروگرامهای موزیک ، رقص و فکاهی را ثبت دارد ، در حالیکه من از این چیز ها در زنده گی خویش بیزارم، زیرا "ما معتقد هستیم که موزیک مسلمانان را تنبل و جدا از سایر هدایات و ارزش های اسلامی میسازد"
در واقعیت امر با تشدید حملات ایالات متحده و متحدینش طی دوسال گذشته برعلیه طالبان، ملیشاهای طالبان از مناطق و ساحات عمده تحت کنترول شان در مناطق شرقی رانده شدند. بنا به اعتراف یکتن از قوماندانان رده بالای طالبان در جنوب،عملیات های شبانه و تخریبات هواپیماهای بدون سرنشین، زیر ساخت ها و زیر بنا های نظامی و لوژیستیکی طالبان را تخریب و ازبین برده اند. بنا بر اظهارات یکتن از افسران نیروی استخباراتی افغان " هم اکنون طالبان قوت رزمی لازم و موثررا ندارند تا عملیات های منظم را در محلات سازمان دهند." از این جهت حملات تروریستی و تخریبی خویشرا متوجه شهر ها ساخته اند".
کمپاین چنین عملیات های شهری باعث ناخشنودی تعدادی از قوماندانان که در محلات میرزمند گردیده است زیرا بنا بر گفته برخی از انان مبالغ و هزینه مالی عملیات های شهری چندین برابر بیشتر از مصارف عملیات ها در محلات است .بنا بر گفته یکی از قوماندانان ناراضی "مبلغ زیادی پول ضرورت است تا عملیات های شهری را براه اندازیم". "من شنیده ام که انها(طالبان) مبلغ یک ملیون دالر مصرف می نمایند تا تنها منازل مصئون را در کابل خریداری نمایند". تنها مشکل مالی هم مطرح نیست ، "تائیدپلان و اجرای یک عملیات شهری ماه ها بطول می انجامد".
مسئله پر جنجال دیگر در بین طالبان موضوع باز نمودن و یا ننمودن باب مذاکره بادولت حامد کرزی است . با وجود موقف انعطاف ناپذیر ملا عمر در رد هرگونه مذاکره با دولت کابل، که وی حامد کرزی را دست نشانده و باصطلاح گودی دست امریکا میداند،برخی د یگر از رده های طالبان در این مورد به بخش های مختلف تقسیم شده اند.برخی از قوماندانان سطح بالای طالبان طور خصوصی بدین نظر اند که باید باب مذاکره را با دولت کرزی باز نمود و برخی، با تائید موقف ملا عمر ،مذاکرات را رد می نمایند.
چنانچه: در ماه مارچ گذشته مولوی اسماعیل ، رئیس قبلی کمیته نظامی طالبان و یکتن از قوماندانان نیرومند در مناطق جنوب، نسبت اینکه وی بدون هدایت از مقامات رهبری طالبان خود سرانه میخواست مذاکرت صلح را بین قوماندانان محلی و نماینده گان شورای عالی صلح دولت افغانستان باز نماید، توسط ملیشاهای طالبان تحت توقیف قرار گرفت،و بنا بر راپور های تائید ناشده وی در ماه اپریل در هلمند از درختی به دار اویخته شد.
ستراتژی جدید طالبان مبنی بر اجرای عملیات های شهری جبران شکست ها و تضعیف نیروی طالبان در عملیات های شان در محلات است.و این هم واقعیت است که اجرای عملیات های تروریستی و تخریبی در کابل و سایر شهر های افغانستان باعث ترس و تشویش بیش از حد ساکنین شهر ها گردیده ونمایانگر ضعف دولت در رابطه به تامین امنیت و تضمین حیات شهریان میگردد.ولی در عین زمان طالبان نیز با اجرای چنین عملیات های تروریستی بیشتر مورد تنفر مردم قرار میگیرند.
پایان
بصیر همت
جون - 2012
مانچستر – انگلستان