بصیر همت

بصیر همت

مانچستر – انگلستان

اپریل – 2012

منابع:

روزنامه – Independent

روزنامه -       Guardian

 

 

                                            نگاهی بر

کنفرانس  وزرای دفاع و سیاستمداران ناتودر رابطه با برنامه خروج نیروهای بین المللی از افغانستان

و تنقیص کمیت و  بودجه نظامی نیروهای مسلح این کشور

 

کنفرانس وزیران دفاع پیمان ناتو در مورد  برنامه ستراتژیک خروج ناتو برهبری ایالات متحده از جنگ طولانی  افغانستان، بتاریخ18 اپریل، با جروبحث های شرکت کننده گان این جلسه در بروکسل دایر گردید. این کنفرانس که باشتراک متخصصین نظامی و دپلومات های ناتو برگذار گردید ، تکیه روی متن پیشنهادی مبنی بر تقلیل قوت های رزمی افغانستان و بودجه مالی این قوت ها  داشت.

کنفرانس بروکسل زمانی برگذار شد که همزمان یک روزنامه امریکائی، لاس انجلس تایم، عکس های از اجساد پارچه پارچه شده انتحار کننده گان طالبان را در پهلوی عساکر امریکائی ، به چاپ رسانید. این دو  قطعه فوتوی که در این روزنامه بچاپ رسیده ، دو پای قطع شده یکی از اجساد طالبان را نشان میدهد که سربازان امریکائی انها را بلند نموده جست و خیز میزنند. قطعه فوتوی  دیگر طوری از جانب سربازان دستکاری گردیده که گویا جسد مرده طوری متحرک گردیده که انگشت وسطش را نشان داده میگوید که من، شکارچی مرد هستم.

واقعیت اینست که حوادث متعددی که در نتیجه اعمال نیروهای ایالات متحده یکی پی دیگری بوقوع پیوست، از سوختاندن قرانکریم توسط سربازان امریکائی ، عمدی ویا غیر عمدی ، در بگرام، تا ادرار سربازان امریکائی بالای اجساد طالبان، کشتار 17 تن از اهالی بیگناه در قندهار در ماه ماچ امسال، عکس های چاپ شده طالبان در روزنامه لاس انجلس تایم ،همه وهمه تاثیرات خیلی ها منفی در داخل افغانستان و هم در بین محافل سياسي امریکا داشته است که در این کنفرانس پنیتا، وزیر دفاع امریکا، برحسب معمول و همیشگی،  از نماینده گان افغانستان و سایر وزیران ناتوجدا معذرت خواست.

در این کنفرانس قوماندانان نظامی و دپلومات ها در رابطه با پیشنهاد 40%  تنقیص کمیت نیروهای مسلح افغان جروبحث داشتند. قوت های که هم اکنون مرحله بمرحله مسولیت امنیتی کشور شان را از نیروهای ناتو بدوش میگیرند. قابل یاد اوریست که  هم اکنون به تعداد128961  تن از قوت های ائتلاف در افغانستان موجود است. منتقدین به این نظر اند که با  خروج قوت های بینالمللی از این کشور خلای وسیع امنیتی در این کشور بوجود خواهد امد و وضع امنیتی بد تر خواهد شد.

مطابق یکی از این پیشنهاد ها که مورد بررسی قرار داشت ، کمیت و تعدادقوت های رزمی افغان باید از 352000 تن به 220000  شروع از 2014 تنقیص یابد.این تنقیص، بودجه نظامی سالانه افغانستان را که از جانب جامعه بین المللی تامین میگردد ، پائین میاورد.  با تنقیص مذکور بودجه نظامی قوای مسلح افغانستان  سالانه از 6.2 ملیارد دالر به 4.1 ملیارد دالر تنقیص خواهد يافت.

در حالیکه منابع رده های بالای دپلوماتیک و نظامی به این نظر اند که این تنقیص در کمیت و اندازه قوت های رزمی افغانستان و تنقیص در بودجه مالی قوت های این کشور تاثیر منفی در وضع امنیتی این کشور داشته و باید معطل قرار داده شود.این پلان پیشنهادی و تعین مدت اجرای ان در این جلسه، الی جلسه ماه می سران ناتو در شیکاگو، نامشخص باقی ماند.

وزیر دفاع بریتانیا،فلیپ هاموند اظهار نمود که"  فکر میکنم رقم قبول شده  352000 تن الی سال های 2014 و 2015 قابل قبول خواهد بودولی بعدا به رقم  228500 تنقیص خواهد یافت.

جامعه بين المللي طور غير رسمي موافقه نموده  است كه در حدودسالانه 4 مليون دالر به اردوو پولیس افغانستان کمک نماید که بگفته وزیر دفاع بریتانیا، از جمله 1.3 ملیارد دالری که سهمیه ناتو برای قوت های مسلح افغانستان تعین شده مبلغ 110 ملیون دالر انرا کشور بریتانیا تهیه خواهد نمود. واشنگتن مقدار باقیمانده را که بالغ به 2.7 ملیارد دالر میگردد تامین خواهد نمود.500 ملیون دالر ان از بودجه سالانه دولت افغانستان تامین خواهد شد. حامد کرزی خواهان مشخص شدن این کمک مالی، روی سند رسمی، ازجانب ایالات متحده است. البته رقم دقیق این کمک ها در نشست ماه می امسال در جلسه سران ناتو در شیکاگو نهائی خواهد گردید. 

سکرتر جنرال پیمان ناتو خاطر نشان نمود که تصمیم مبنی بر تعین زمانی تنقیص قوت های مسلح افغانستان بستگی به انکشاف وضع امنیتی افغانستان دارد. ما، ناتو،  یکجا با جامعه بینالمللی سهم خود را بخاطر حفط قوت های مسلح افغانستان با در نظرداشت و ضع امنیتی این کشور و توازن سطح و کیفیت این قوت ها ادا خواهیم نمود.وی علاوه نمود که " در یک موضوع بین ما ، ناتو، توافق موجود بود   که درجه و یا تعداد این قوت ها در دراز مدت در حدود 230000 تن خواهد بود.

 وزیر دفاع افغانستان در این کنفرانس یاد اور شد که ،"هیچکس نمیتواند وضع امنیتی افغانستان را بعد از سال 2014 پیشبینی نماید، بنا" تنقیص احتمالی تعداد قوت ها باید با در نظرداشت وضعیت امنیتی افغانستان در صحنه فعالیت های نظامی اینده متکی بر واقعیت وضع سیاسی و نظامی افغانستان صورت گیرد، در غیر انصورت قربانی که ناتو و قوت های رزمی افغانستان داده است به خطر جدی روبرو خواهد گردید.

واقعیت اینست که حضور سیاسی- نظامی بیشتر از ده سال ناتو برهبری ایالات متحده نتوانست ثبات لازم سیاسی و اقتصادی را بر این کشور جنگ زده همراه داشته باشد .طالبان و شبکه حقانی در پیوند تنگاتنگ با شبکه های تروریستی پاکستان  همچنان فعا ل اند و حملات اخیردر مرکز و وولایات کشور نشان داد که طالبان هر ان میتوانند به عملیات های تخریبی و دراماتیک در مرکز و محلات دست زنند و در بخش های زیادی از محلات کشور فعال باقی مانند.

دولت کنونی افغانستان از کار ائی لازم سیاسی ، نظامی و اقتصادی برخوردار نبوده ، با اختلاس ، رشوت و عدم شفافیت همراه بوده و این کشور در جمله 182 کشور شامل لست شاخص بین المللی در رابطه با سو استفاده ، اختلاس و عدم شفافیت ، در ردیف 180 ام قرار دارد.

                      باوجود ملیون هادالری که از جانب ایالات متحده بمنظور محو  کشت تریاک در این کشور بمصرف رسیده است ، هم اکنون 90% مواد مخدر جهان از افغانستان صادر میگردد و کشت مواد مخدراز سال  2010 تا 2011 ، 61% بالا رفته است.

در حالیکه انتخابات گذشته ریاست جمهوری افغانستان، در 2009،با وجود موجودیت قوت های بینالمللی با خشونت ها و عدم شفافیت همرا بود ، مشروعیت رژیم حامد کرزی با تقلب 1.5 ملیون اوراق رای دهی ، مورد سوال قرار گرفت .

رئیس جمهور افغانستان ، حامد کرزی، میخواهد انتخابات اینده را قبل از موعد معین در سال 2013 برگذار نماید ، این پیشنهاد سوظن های را بار اورده است که گویا حامد کرزی می خواهد با اوردن تعدیلاتی در قانون اساسی افغانستان برای بار سوم کاندید ریاست جمهوری گردد . اگر رئیس جمهور افغانستان چنین نیتی را هم نداشته باشد ، اجرای هرگونه انتخاباتی در وضع کنونی افغانستان، تکرار همان خشونت ها و تقلب کاری ها و نفوذ قدرت، سلاح ، پول و غیر شفافیت در انتخابات اینده افغانستان خواهد بود.

 اینده سیاسی افغانستان ، بعد از خروج قوت های بین المللی بیشتر وابسته به چند اصل اساسی ذیل خواهد بود.

چگونه و در جریان چه مدتی قوت های ناتو برهبری ایالات متحده افغانستان را ترک خواهند نمود. اماده گی رزمی قوت های مسلح افغانستان چگونه خواهد بود . ایا این قوت ها میتوانند متحدانه، با مورال عالی رزمی  طورمستقلانه دفاع نمایند.در جمله قوت های مسلح افغانستان فقط بخشی کوچک و محدودی از این قوت ها توان دفاع مستقلانه را دارند. بخصوص در صورت انکشاف حوادث در جهت منفی ان ، تنقیص تعداد قوت ها از رقم 352000 به در حدود 22000، در اینده توانمندی این قوت هارا در جهت دفع حملات  سراسری کشورمورد سوال قرار خواهد داد.  و مهمتر اینکه ایا کانگرس ایالات متحده مبلغ مورد نظر را مطابق توافقات تامین خواهد نمودیا خیر .

 تعدادی از  کشور های اروپائی دیگر افغانستان را بحیث تهدید جدی بر منافع حیاتی خویش نمی بینند و از جانب دیگر این کشور ها پرابلم های جدی مالی دارند که اماده پرداخت هزینه های هنگفت و  دوامدار نخواهند بود.  اینده نشان خواهد داد که این کشور ها تا چه حد به وعده های خویش وفا خواهند نمود.  

ایا طالبان و سایر گروپ های مسلح که بر علیه دولت افغانستان میجنگند ، با دولت کابل اماده مذاکره و مصالحه میگردند یا خیر.

تا هنوز هیچگونه علائمی  در مورد تغیر پالیسی پاکستان در مورد افغانستان  بمشاهده نمیرسد و این کشور منتظر فرصتی است تا بعد از خروج قوت های بین المللی اهداف ستراتژیکش را دنبال نماید.سوال بر سر این است که  ایا ایالات متحده یکبار دیگر ،مانند دهه نود ، پالیسی اش را از طریق پاکستان در افغانستان دنبال خواهد نمود ویا برخورد قاطع با پاکستان در زمینه سهمگیری صادقانه پاکستان در تامین صلح در افغانستان خواهد داشت.ایالات متحده و ناتو تا چه حد در تشویق و سهمگیری عملی کشور های منطقه بخصوص روسیه و چین موفق خواهند بود.

                                                                                             در اخیر میتوان اظهار نمود که:     گسترش و تعمیق روابط سیاسی ، نظامی و اقتصادی افغانستان با جامعه بینالمللی امر حیاتی برای تامین ثبات سیاسی و اقتصادی ، تعمیق دموکراسی در کشور ما است. ناتو برهبری ایالات متحده با وجود همه مشکلات های اقتصادی که دامنگیر شان هست ، خواهان ثبات سیاسی و نظامی در افغانستان اند زیرا هرگونه بی ثباتی در این کشور را، غرب تهدید امنیتی برای اروپا و ایالات متحده ارزیابی می نماید.

 

                                                  پایان

 

 


بالا
 
بازگشت