بنام خداوند جان وخرد

شب های کابل


  شب نجم العرفا (حیدری وجودی)


 

 خانه ادبیات افغانستان که عمرش بیش از 6 ماهی نمیگذرد ،با ابتکار خوبی شب های شعر کابل را برگذار میکند ، این سلسله در کشور عزیز ما یک حرکت جدید  است که از شعرای  معاصر و روزگار که در قید حیات بسر میبرند دعوت و از سوی چند  دانشمند ادبی اثارشان مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.

خوشبختانه شب دوم، شب شاعر و عارف بزرگ عصر ما حضرت حیدری وجودی بود، که محفل از ساعت 4 عصر الی 7 شب جریان داشت ، طی این محفل ادبی بزرگانی چونان استاد محب بارش استاد دانشگاه کابل،استادپرتو نادری شاعر خوب کشور، سید ضیا قاسمی مدیر مسئول خانه ادبیات افغانستان ، سالار عزیزپور شاعر و نویسنده ،استاد منیژه باختری استاد دانشگاه کابل ،محترم ورکزی رئیس بنیاد خیریه حضرت مولانا جلال الدین محمد بلخی،و دیگریاران همدل آثار حضرت حیدری وجودی را مورد نقد قرار داده و بعداًاز ان ستایش بعمل اوردند.

غلام حیدر متخلص به حیدری وجودی فرزند مولانا شفیع الله در سال 1318خورشیدی در یکی از دهکده های پنجشیر چشم به دنیا گشود. الفبا، قرانکریم،پنج کتاب،گلستان ،دیوان حافظ و دیگرکتاب های فارسی را دردبستان کهن از اموزگاران همان روزگار فراگرفت. در سال 1326 شامل مکتب ابتدائیه رخه پنجشیرشد. درسال 1333 به خاطر ادامه تحصیلات به کابل امداما به دلایلی ازتحصیل بازماند. در سال 1336هه ش شامل عسکری شد و حدود 6 سال را دراردو زیر لوای حاکم آن زمان خدمت کرد.در ماه عقرب سال 1342 هه. ش سند ترخیص را اخذ و در اوایل سال 1343 هه .ش در چوکات وزارت معارف ، درانجمنی که بنام انجمن شعرای افغانستان یاد میشد، به عنوان محرر ایفای وظیفه کرد.او ازا ول اسد1343 هه. ش کارمند کتابخانه عامه افغانستان شد که تا حال نیز مشغول ایفای وظیفه است .کارهای که وی در عرصه فرهنگ انجام داده عبارتند از :

 

1-     عضو موسس کانون دوستداران مولانا و معاون این کانون.

2-     عضو رهبری انجمن نویسندگان افغانستان.

3-     کارمند شایسته فرهنگ.

4-     عضو موسسین بنیاد فرهنگ افغانستان.

5-     رئیس بنیاد غزالی.

6-     رئیس کانون ادبی سیمرغ.

7-     شرح اسرار خودی و رموز بیخودی .

8-     غزل های از واصل کابلی تا واصف باختری.

 

آثار چاپ شده تاکنون:

 

1-     عشق و جوانی / 1349.

2-     رهنمای پنجشیر/1351.

3-     نقش امید /1355.

4-     بالحظه های سبز بهار/1364- چاپ دوم/1383.

5-     سالی در مدار نور/1366- چاپ دوم /1379.

6-     سایه معرفت/1374 تا حال 4 بار تجدید چاپ شده است.

7-     صور سبز صدا/1376.

8-     میقات تغزل/1378.

9-     ارغنون عشق/1378- چاپ دوم/1383.

10-غربت مهتاب/1381-چاپ دوم /1383.

11-شکوه قامت مقاومت/1381.

12-رباعیات  و دوبیتی ها/1380.

13-آوای کبود/1383.

14-لحظه هایی در آب و آتش.

همچنان دراین محفل استاد اسدالله شعور که بحیث نماینده از طرف انجمن های ادبی  (انجمن دوست داران حضرت بیدل در فرانسه، انجمن دوستدارن حضرت بیدل رح در کانادا،کانون فرهنگی مولانا جلال الدین محمد بلخی در کانادا، خانقای  چشتیه در کانادا) که درخارج از کشور فعالیت دارند، در خصوص شخصیت عرفانی حضرت حیدری وجودی صحبت هایی داشت و بعداً لقب (نجم العرفا) را به نمایندگی از همه انجمن های ادبی وفرهنگی که تعین شده بود  به صوفی وارسته  عارف بزرگ عصر ما حضرت حیدری وجودی اعطا کرده  ازبارگاه ایزد متعال خواستار عمرطولانی  به  آن حضرت شدند.وی افزود لقب (نجم العرفا) را همه انجمن های فرهنگی که در داخل و خارج فعالیت دارند به حضرت حیدری وجودی انتخاب و آنرا شایسته این بزرگمرد میدانند.

استاد محب بارش  طی سخنرانی خویش پیرامون شخصیت عرفانی  حضرت حیدری وجودی گفت:  حیدری صاحب  را از نوجوانی میشناخت وتاالحال از حضور شان فیض یاب گردیده است.او افزود که طی سال های متمادی و جنگ استاد حیدری وجودی  علمدار عشق و ازادی ،عرف وادب بوده از برکت وی آثار و مجلات قدیمی در کتابخانه های  عامه کابل ازبین نرفته است.

 اشعار استاد با وجود آنکه درقالب های کلاسیک سروده شده اما با گرایش های جدیدی عرض اندام نموده و جانمایه شعر استاد وجودی را سه چیز تشکیل داده ، محبت ، عشق و وحدت الوجودی .کار های را که حضرت استادبخاطر پاسداری از مکتب اولیا و عرفا  نموده در خور بالاتر ازاین القاب  است.

 

از هرچــــه ســــرایمت فـــزونی

خود گوی چی گویمت که چونی

 

جناب ورکزی رئیس بنیاد خیریه مولانا جلال الدین محمد بلخی  گفت: لب تر کردن در مقابل بزرگی همچو حیدری صاحب کمال بی ادبی و گستاخیست .

ما خود به دامن مــــردی نمی رسیم                                        باشد که گرد دامن مردی به ما رسد

او افزود چون پیرو مکتب عرفان و تصوف است ناگزیر به اجازه استاد حرف های دلم را به یاران همدل ابراز کنم. ای یاران  بیدار شوی

د ،مرده پرست نباشید و قدرش کنید، یاد دوستان خدا یاد خداست وخدمت عرفا نیز درجمع عبادات محسوب است.

                      مادح اهل صفا باش که در علم یقین                 وصف این طایفه تفسیر کلام الله ست

همچنان سالار عزیز پور شاعر و نویسنده نیز از شخصیت حیدری صاحب تمجید نموده گفت: سالهای که در کابل بسر میبرد همیشه از حیدری صاحب فیض برده و بخشی از داشته های کتاب شان را که در مورد حیدری و پنجشیر نوشته بود بخوانش گرفت.

او افزود حیدری صاحب  از دوره نوجوانی در محافل بزرگانی چونان مولانا خال محمد خسته، صوفی غلام نبی عشقری رح ، حضرت شایق صاحب جمال، ملک الشعرا قاری عبدالله، ملک الشعرا استاد بیتاب، استاد قاری محمد انور بسمل رح و بزرگان دیگرحضور داشته از  مبحث انها  بهره برده و ازبرکت آنها، عصر ما افتخار حیدری وجودی را دارد.

به همین ترتیب چند دوست فرهنگی و ادبی دیگر نیز در خصوص شخصیت ادبی و فرهنگی حضرت نجم العرفا  حیدری وجودی حرف هایی داشتند ،محفل با خوانش چند غزل از کلیات حیدری صاحب  بصدای  مجری برنامه به پایان رسید ودرختم محفل  تحایفی را که  انجمن ها و کانون های ادبی عنوانی( برگ سبز )در نظر داشت به استاد حیدری تقدیم نمودند.

اما در آخرین دقایقی که محفل داشت ختم میشد،صدایی از بلند گوها بالا شد،این صدا صدای  جناب صوفی وارسته شاعر و عارف بزرگ عصر ما نجم العرفا حضرت حیدری وجودی بود. اوگفت : درود فراوان به روح پر فتوح حضرت سردار عالم و آدم، محمد مصطفی (ص) و درود بی پایان به روح بزرگ حضرت مرشدنا مولانا جلال الدین محمد(رح) و با سلام فراوان به تک تک شما ها که به این محفل همدلی اشتراک کردید ،خدا را سپاسگذاریم که به بهانه شب شعر، ما و شما یاران دور هم جمع شده از  احوال یکدیگر بی خبرنماندیم. لقبی را که شمایاران همدل  به بنده اعطا کردید دراصل شایسته آن نمی باشم ،ولی بزرگان ما گفته اند :شخصی برای تان اگر  لطف میکند هرگز رد نکنید،خداوند همه ما و شما را از خودبینی و خود ستایی ناپسندیده نگاه کند.

 

تهیه و ترتیب گزارش ادریس بقایی قطره:

                                                    بااحترام

 

 

نوت: شما ازاین دو صفحه میتوانید تعدادی ازآثار حیدری وجودی را ببینید.

www.haidari-wejoudi.persianblog.ir

 


بالا
 
بازگشت