چگونه روسيه به جنگ سرد کشيد ه شد ؟

)ر - م -حقيقت(

ائتلاف موسوم به روسيه توانست، عليرغم ممنوعيت اعلام شده از سوي دولت این کشور، تظاهرات گسترده‌اي را تحت عنوان ‌راهپيمايي مخالفان در خيابان‌هاي مسکو به راه بياندازد . این در شرایطی انجام شد که نیروهای امنیتی روسیه با حضور وسیع خود  مسکو را به يک دژ در محاصره تبديل کرده بودند بطوری که بعضی از خبرنگاران تعداد نیروهای امنیتی را از تظاهرکنندگان بیشتر اعلام کردند .از آنجا که تعداد زیادی از تظاهرکنندگان دستگیر شدند در اثر برخوردی که بین پولیس و مردم پیش آمد عده ای زخمی شدند اما کسی کشته نشد .با وجود آنکه این تظاهرات در فردای همان روز در سن پترزبورگ هم ادامه یافت اما دولت توانست از گسترش دامنه تظاهرات جلوگیری کند.

به دلیل آنکه روسیه در سالهای اخیر کمتر چنين صحنه‌هاي خشونت آ‌ميزي را تجربه کرده بود خبرگزاری‌ها ی غربی سعی کردند پوشش همه جانبه ای به آن بدهند. درعين حال طرفداران پوتین نیز در مرکز شهر مسکو حدود 15 هزارنفر از فعالان ‌گارد جوانان ‌وابسته به حزب روسيه نيزراهپيمايي موافقان به راه انداخته بودند .اين اقدامات که به صورت آرام برگزار شد، بيشتر شبيه يک جشن بود، جوانان تصاويري از ولاديمير پوتين در دست داشته و پلاکاردهايي با ابرازلطف نسبت به وي حمل مي‌کردند و تصاوير دشمنان رئيس جمهور را نيز به زباله آغشته کرده بودند .به دور از جنجال‌هاي مرکز شهر مسکو، تظاهرات ديگري نيز از سوي ديميتري راگوزين رهبر حزب جديد روسيه بزرگ ‌نيز صورت گرفت.

راهپيمايي مخالفان که مدتها بود ائتلاف موسوم به «روسيه ديگر» حکومت را به آن تهديد مي‌کرد چندان هم مستمر و پرجمعيت برگزار نشد و با توجه به شيوه‌هاي بکار گرفته شده از سوي ترتيب دهندگان آن بيشتر يک اقدام نمادین برای وارد شدن در عرصه انتخابات روسیه محسوب مي‌شود.  به نظر مي‌رسد که بين وقايع روي داده درروزهای شنبه و یکشنبه مسکو و سن پترزبورگ با اظهارات علني بوريس برزوفسکي میلیاردر ناراضی روسیه که در تبعید خودخواسته در لندن زندگی می‌‌کند، ارتباط منطقی وجود دارد .

او در گفتگو با خبرنگاران در خصوص اين که درصدد به راه انداختن انقلابي در روسيه است گفت به همه مخالفان پوتین برای سرنگونی حکومتش کمک مالی می کند . چند روز قبل از آن نیز گزارش وزارت امور خارجه آمريکا در خصوص دموکراسي و حقوق بشر منتشر شد که در آن به تامين مالي سازمانهاي مخالف در روسيه توجه خاصي شده بود.

این گزارش اگرچه اعتراض رسمي روسیه را در پی داشت اما به خوبی نشان می داد که امریکا برای پوتین نقشه‌هایی در سر می‌پروراند . به نظر می‌رسد اقدامات جدي، کاملا برنامه ريزي شده و پيگيرانه‌اي از سوی آمریکا در حال انجام است.آمریکا قصد دارد از هر نيرو و شخصيتي که قادر به تاثيرگذاري بر روند اوضاع روسیه و بي ثبات کردن اوضاع داخلي این کشورباشد، براي رسيدن به هدف خويش استفاده کند.

ويکتور کوزنيتسوف، نماينده دوماي روسيه معتقد است که در شرايط کنوني، روسيه تحت فشار بارزي قرار دارد و حملات اطلاعاتي بر ضد آن انجام مي‌شود تا در جامعه روسيه شکاف ايجاد شود .به باور تحلیلگران روسیه، آمریکا با سازماندهی تظاهرات و کمک به مخالفین پوتین تلاش دارد از یکسو امتیاز بیشتری را از پوتین در این 14 ماهی که از دوران ریاست جمهوری‌اش باقی مانده است بدست آورد و از سوی دیگر خود را برای کار کردن با روسیه بعد از پوتین آماده سازد.

مخالفین پوتین چه کسانی هستند؟

ميخائيل دوگين، رئيس مرکز تجزيه و تحليل ژئوپليتيکي روسيه در مصاحبه با روزنامه نزاویسما ياگازتا چاپ مسکو مي‌گويد: حيات سياسي روسيه بخصوص در عرصه فعاليت احزاب سياسي و سيستم انتخاباتي روسيه به گونه‌اي است که نيروهاي سياسي طرفدار آمريکا، نظير افرادي مثل کاسپاروف، کاسيانوف، ريژکوف و ليمونوف، کوچکترين شانسي براي موفقيت ندارند . در ايالات متحده آمريکا به منظور توسعه دموکراسي دراوراسيا، علنا مبلغ يک ميليارد ودوصد ميليون دالرهزينه شده است که مبلغ قابل توجهي است ولي اين پول اصولا صرف ايجاد يک حزب سياسي نخواهد شد چرا که جامعه روسيه اصولا با هدايتهايي که از خارج صورت بگيرد بشدت مخالفت مي‌کنند . در چنين شرايطي تنها يک راه باقي مي‌ماند و آن بي ثبات ساختن سيستم سياسي روسيه به گونه‌اي است که با از بين بردن آن، شرايط لازم براي بروز انقلاب مهيا شود.

واقعیت آن است که در حال حاضر مخالفین پوتین تیم نامتجانسی از چپ‌های افراطی تا ملی گرایان تندرو و لیبرال‌های طرفدار غرب را شامل می‌شوند که برسر مبارزه با پوتین با هم متحد شده‌اند . از آنجا که روسیه درسال آینده میلادی انتخابات ریاست جمهوری را در پیش دارد و پوتین دوره ریاست جمهوری‌اش در خرداد ماه 87 به پایان می رسد . مخالفان او می‌دانند که او نمی‌خواهد برای سومین بار کاندیدا شود چرا که بر طبق قانون اساسی روسیه بیش از دو بار پی در پی نمی‌تواند کاندیدا شود بنابراین آنها از هم اکنون با برگزاری تظاهرات تلاش می‌کنند مانع از به قدرت رسیدن متحدان پوتین در روسیه شوند . افرادی نظیر سرگئی ایوانف معاون اول نخست وزیر و یا مدمدوف دیگر معاون اول نخست وزیر روسیه که هر دو شانس انتخاب دارند. برای مخالفان پوتین در واقع به عنوان کارگزاران او محسوب می‌شوند و آنها معتقدند در صورت انتخاب ایوانف یا مدمدوف حکومت پوتین در سایه ادامه می‌یابد.

احزاب مخالف دولت از جمله اتحاد دمكراتيك روسيه ؛ ناسيونال بلشويك  و جنبش روسيه ديگر و جبهه متحد مدني  با این مشکل اساسی روبرو هستند که کارنامه عملکرد پوتین هم از لحاظ اقتصادی به دلیل افزایش قابل توجه قیمت نفت در سالهای اخیر، وضعیت بسیار بهتری نسبت به سال 2000 دارد که پوتین زمام امور را از یلتسین تحویل گرفت و هم از لحاظ سیاسی با کنترل بحران چچن و حل و فصل مشکلات قومی در این کشور اوضاع نسبتا پایداری در روسیه حاکم شده است که مخالفان را خلع سلاح تبلیغاتی کرده است. بنابراین آنها سوژه مناسبی برای جلب توجه مردم ندارند .با وجود آنکه رابطه نزدیکی بین تحولات روسیه با اوکراین و قرقیزستان مشاهده می‌شود اما برخلاف اوکراین و قرقیزستان به نظر نمی‌رسد طرح آمریکا برای تغییرات آرام در روسیه به نتیجه برسد. انقلاب در روسیه سیاه یا سفید است. انقلاب رنگی آن هم از طریق به کار گیری قدرت نرم  به جایی نمی‌رسد.

نقش سازمان همکاري هاي شانگهاي درتنش هاي جديد

 

اين نظريه به تازگى و به طور مستمر در محافل جهانى مطرح شده كه سازمان همكارى هاى شانگهاى، اتحادى نظامى است يا تبديل به سازمانى نظامى خواهد شد كه عليه ناتو قد علم خواهدكرد، واقعيت چيست؟
من به آنانى كه چنين عقيده اى دارند، توصيه مى كنم با دقت بيشترى اسناد اساسى تصويب شده در سازمان، از جمله منشور و نيز تصميم هاى شوراى سران كشورها و ساير ارگان هاى مديريتى سازمان را مطالعه كنند. تمامى اين اسناد در مطبوعات و رسانه ها منتشر شده اند . فعاليت هاى سازمان شفاف است. اگر به اين مطالعات كمى دانش جغرافيايى نيز افزوده شود، آن گاه چنين قضاوتى كه سازمان تقريباً وزنه مقابل ناتو است، قدرى عجيب هم به نظر مى رسد.
كشورهاى عضو در سازمان، كشورهايى هستند كه از لحاظ نظامى خودكفا و داراى پتانسيل لازم نظامى و صنعتى بوده و مى توانند امنيت خود را تأمين كنند. مسئوليت سازمان اين است كه از طريق ساز و كارهاى مشاركتى، تلاش ها در جهت جلوگيرى از پديدار شدن گرايش هاى منفى منطقه اى و جهانى را تعديل سازد.
مسأله تبديل شدن سازمان به اتحادى نظامى، هيچ گاه مطرح نشده و از سوى هيچ كس نيز مطرح نخواهد شد. مانورهاى مشترك ستادهاى فرماندهى سازمان، در جهت تمرين عمليات ضد تروريستى هستند. مانور «مأموريت صلح-۲۰۰۷» نيزدرهمين راستا قرار است در ماه جولاى سال جارى در چلابينسك فدراسيون روسيه برگزار شود.
بحران افغانستان از همان ابتداى تأسيس سازمان در چارچوب شوراهاى امنيت بررسى شده و از ابتدا هم درنظركشورهاى عضو يك تهديد به شمار مى رفته است، اما اكنون با وخيم ترشدن اوضاع درافغانستان ،سازمان يك گروه ويژه را مأمور بررسى اوضاع افغانستان كرده است. وظيفه اين گروه چيست؟ وقراراست چه نقشى را دررابطه اين بحران مهم ايفا كند؟
شوراى امنيت فدراسيون روسيه هم رديف با ساير شوراى امنيت كشورهاى عضو به ارزيابى مسأله روابط با افغانستان مى پردازد. اوضاع در افغانستان امروز پيچيده و بى ثبات و كمتر قابل پيش بينى است. موفقيتى در اصلاح وضع اجتماعى و اقتصادى كشور حاصل نشده و مشكلات تروريسم، توليد مواد مخدر و... به قوت خود باقى است متأسفانه اوضاع رو به وخامت است.
در چنين شرايطى افغانستان نياز به حمايت و كمك بين المللى دارد. پيدا كردن راه حلى براى مشكلات موجود افغانستان از اهميت ويژه برخوردار است. يقين دارم سازمان مى تواند نقشى مثبت را در اين زمينه ايفا كند.
ايجاد گروه ارتباط سازمان همكارى هاى شانگهاى-افغانستان، تنها گام اول است. ما در جست وجوى ساير سازوكارهاى مؤثر براى همكارى هستيم. به نظر من، امروز در درجه اول وظيفه ما اين است كه ساختارى براى همكارى هاى اقتصادى، علمى و فرهنگى ميان سازمان همكارى هاى شانگهاى و افغانستان شكل بگيرد.
در حال حاضر چه موضوعات مهم امنيتى در دستور كار شما است و اصولاً مسائلى كه از سوى دبيران شوراهاى امنيت كشورهاى عضو در سازمان بررسى مى شوند چه تفاوتى با مسائلى دارند كه در دستور كارى سران كشورها، وزراى دفاع و... قرار دارند؟
ما در يك راستا و در چارچوب اجراى تصميم هايى كار مى كنيم كه از سوى كشورهاى عضو در سازمان اتخاذ مى شوند، و تنها تفاوت در توجه و تمركز بر مسائل مختلف است. مسلم است كه دبيران شوراهاى امنيت بر جوانبى از مشكلات توجه دارند كه مربوط به تأمين امنيت ملى هر كشور عضو در سازمان و در كل منافع خود اين سازمان هستند. پنهان نمى كنم كه گاهى مسائلى پيش مى آيند كه نيازمند واكنش هايى فورى هستند و ما آنها را حل مى كنيم و با وجود امكانات ارتباطاتى پيشرفته، امروز ديگر، كمبودى در برقرارى ارتباط وجود ندارد.
جاى دارد خاطر نشان كنم تماس هاى رسمى ما در چارچوب سازمان ميان شوراهاى امنيت به طور مداوم و با احترام به مواضع تمامى اعضا برقرار مى شوند. براى دستيابى به چنين سطحى از رايزنى ها نيز سازوكارهايى ايجاد شده اند كه به طور مؤثر كار مى كنند.
قرار است در ماه مه سال جارى ميلادى در بيشكك سومين نشست دبيران شوراهاى امنيت برگزار شود كه پيش بينى مى شود در آن اجلاس طيف گسترده اى از مسائل مورد بررسى قرار گيرند، از جمله موضوع تعميق همكارى امنيتى كشورهاى عضو در سازمان، واكنش مشترك نسبت به اوضاعى كه صلح، ثبات و امنيت را در منطقه آسيا مورد تهديد قرار مى دهند و همكارى در زمينه مبارزه با قاچاق مواد مخدر. ما با جديت در حال آماده سازى ديدار آتى بوده و يقين داريم نتايج آن به ارتقاى تلاش هاى مشترك در راستاى تأمين امنيت كشورهاى ما كمك خواهند كرد.
ارزيابى شما درباره تهديدها و چالش هاى پيش روى كشورهاى عضو چيست؟ در اين رابطه چه تغييراتى ممكن است در دو-سه سال آينده رخ دهند؟
مسلم است كه هر كشورى هر از چند گاهى با تهديدها و چالش هايى براى امنيت و منافع ملى خود مواجه مى شود. اما تهديدها و چالش هايى مشترك نيز وجود دارند كه در شمار آنها مى توان از تروريسم، جنايت هاى سازمان يافته و مواد مخدر، تجارت انسان، قاچاق سلاح و ساير موارد نام برد. تمامى اين مشكلات فرامليتى بوده و از اين رو حل آنها به تنهايى، بسيار دشوار و گاهى نيز غير ممكن است. در اينجا نياز به تلاش هاى مشترك داريم.
 در اسناد سازمان به عنوان وظايف اصلى، مقابله با تروريسم، افراط گرايى و جدايى خواهى قرار دارد. به نظر من بايد مورد چهارم، يعنى قاچاق مواد مخدر نيز افزوده شود كه تهديدى ويژه بوده و پشتوانه مالى براى سه مورد اول است. مهم اين است كه سازمان اجازه مى دهد تا به طور مشترك نسبت به وضعيت هايى واكنش نشان داد كه صلح، ثبات و امنيت در منطقه را مورد تهديد قرار مى دهند. در اين راستا بيشتر شدن كارايى سازمان، اثر بسيارى در مبارزه با تهديدهاى منطقه اى و جهانى براى برقرارى ثبات بين المللى خواهد داشت.  من به آينده همكارى اعضاى سازمان خوشبين هستم.

سازمان امروز به يك ساختار سياسى وزين و مستقل در منطقه آسيا تبديل مى شود كه سازوكار مؤثرى براى هماهنگ سازى تلاش ها در جهت مقابله با تهديدهاى امنيتى بين المللى دارد. سازمان اكنون داراى امكاناتى منحصر به فرد براى توسعه همكارى هاى سودمند و متقابل در زمينه هاى تجارى، اقتصادى، فرهنگى و انسانى هست. در سال هاى ۲۰۰۴-۲۰۰۵ ، چهار كشور ناظر به سازمان پيوستند. توسعه روابط سازمان با چه ايده و اهدافى انجام مى گيرد؟
تمايل به اين سازمان تنها شامل منطقه نيست و بايد برخوردى محتاطانه با مسأله توسعه سازمان داشت. روندهاى همگرايانه نيازمند گذر از مراحلى معين هستند كه نبايد به طور ساختگى تشديد شوند. وظيفه كشورهاى عضو در سازمان در مرحله كنونى، نه تنها گسترش آن بلكه ايجاد شرايطى براى افزايش كارايى سازمان است.
 در حال حاضر كشورهاى هند، ايران، پاكستان و مغولستان به عنوان ناظر در سازمان حضور دارند. دبير خانه سازمان، برنامه اى مشخص براى تعيين تدابيرى در جهت افزايش همكارى ها و تعاملات با كشورهاى ناظر در زمينه هاى اقتصادى، انسانى و ساير زمينه ها را تنظيم مى كند.  در هر ساختار بين المللى، قوانين و شرايط معينى براى توسعه و پذيرش اعضاى جديد وجود دارند كه هم خود سازمان و هم كشورهاى متقاضى بايد نسبت به آنها پاسخگو باشند.

روسيه وچالش هاي جنگ سرد

 

آمريکا مي کوشد با کشاندن روسيه به مسابقه جديد تسليحاتي، مانع احياي قدرت اين کشور شود. طرح آمريکا براي استقرار سامانه دفاع موشکي درشرق اروپا با توسعه ناتو مربوط است و شامل کشورهاي منطقه قفقاز نيز خواهد شد. به اين ترتيب، آمريکا پس از فروپاشي شوروي با استقرار سامانه دفاع موشکي در شرق اروپا و مناطق قفقاز به بهانه مقابله با تهديدات فرضي مي کوشد حضورنظامي خود را دراروپا و قلمرو شوروي سابق دائمي کند. طرح استقرار سامانه دفاع موشکي اساسا طرحي بلند پروزانه است که بخشي از آن در داخل خاک آمريکا مستقر شده و واشنگتن مي کوشد با اجراي آن در شرق اروپا، قفقاز و همچنين شرق آسيا به تدريج يکجانبه گرايي خود را درجهان گسترش بر اين اساس ، اجراي طرح سامانه دفاع موشکي آمريکا ، امنيت بين الملل را به مخاطره خواهد انداخت.

روسيه که اجراي اين طرح را تهديدي عليه امنيت خود تلقي کرده است، در واکنش به آن، موشکهاي قاره پيماي خود را افزايش داده ، موشکهاي خود رابه کلاهک هاي چند منظوره تجهيز کرده وهمچنين عضويت خود را در پيمان کاهش سلاحهاي متعارف در اروپا به حال تعليق درآورده است. اين تحولات باعث نگراني ها در اروپا شده و کابوس مسابقه تسليحاتي و جنگ سرد را بار ديگر در اين قاره زنده کرده است.طرح استقرار سامانه دفاع موشکي آمريکا در لهستان و جمهوري چک با مخالفت هاي مردمي در اين دو کشور نيز مواجه شده است . مردم جمهوري چک و لهستان که خاک کشورشان سالها در اشغال نيروهاي پيمان ورشو بود، درحال حاضر که هيچ گونه خطري خارجي امنيت آنها را تهديد نمي کند ، مخالف حضور نظامي آمريکا در کشورشان و به دوش کشيدن هزينه اجراي طرح توسعه طلبانه واشنگتن هستند . به اين ترتيب ، سياست نظامي گري آمريکا، بارديگر جهان را به سمت تنش زايي سوق مي دهد.

ولاديمير پوتين رئيس‌جمهور روسيه دستور ايجاد مجموعه صنايع انرژي اتمي اين كشور در قالب يك شركت سهامي عام را صادر كرد . ولاديمير پوتين هدف از تأسيس اين شركت دولتي را تجديد ساختار صنايع انرژي هسته‌اي، حفظ و توسعه توانمندي‌هاي علمي و صنعتي، تحكيم موقعيت كالاها و خدمات مرتبط با استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌اي در بازارجهاني اعلام كرده است. شركت صنايع انرژي اتمي روسيه با پيشنهاد دولت، تأسيس شده و تمام سهام آن در اختيار دولت خواهد بود

 .بر اساس دستور پوتين، اولويت فعاليت‌هاي اين شركت شامل طرح‌ريزي، احداث، به‌كارگيري، خدمات تضميني، مدرن‌سازي دستگاه‌هاي اتمي و مراكز حفظ مواد هسته‌اي و نيز تعمير يا از رده خارج كردن دستگاه‌ها خواهد بود . انجام تحقيقات اتمي، به‌كارگيري فناوري‌هاي پيشرفته هسته‌اي، احداث و راه‌اندازي نيروگاه‌هاي اتمي از جمله در خارج از روسيه و خدمات تضميني آن، توليد برق و انرژي حرارتي در نيروگاه‌هاي اتمي، اكتشاف منابع معدني داراي مواد اتمي و راديو اكتيو، توليد سوخت هسته‌اي و آموزش پرسنل كادر اتمي از ديگر اختيارات و وظايف شركت صنايع اتمي روسيه اعلام شده‌است.

تا پيش از اين، آژانس فدرال انرژي اتمي روسيه مسئوليت اين طرح‌ها را بر عهده داشت .

شركت "اتم استروي اكسپرت" بزرگ‌ترين شركت ساخت نيروگاه‌هاي اتمي روسيه زير مجموعه شركت جديد صنايع انرژي اتمي اين كشور خواهد بود .دولت روسيه اعلام كرده قصد دارد در ‪ ۱۲سال آينده، ‪ ۲۶نيروگاه اتمي جديد در اين كشور احداث كند.

رئیس آکادمی مشکلات ژئوپولیتیک روسیه گفت بین روسیه و کشورهای اروپایی جنگ سرد آغاز شده است.

ژنرال لئونید ایواشوف در یک کنفرانس مطبوعاتی در خبرگزاری نووستی گفت: "ما تاکید می کنیم که جنگ سرد راه اندازی شده و بطور کامل در جریان استایواشوف نه تنها توقف قرارداد نیروهای معمولی در اروپا "سی اف ای" و بلکه توقف همکاری با ناتو را نیز لازم می داند . جنگ سرد تمامی جوانب روابط روسیه و کشورهای غربی را در بر می گیرد و در درجه اول روابط بین روسیه و آمریکا در زمینه سیاسی وخیم می شود .ایواشوف گفت: ما شاهد تلاش برای دخالت دولت آمریکا در امور داخلی روسیه، بویژه در روندهای انتخاباتی و سیاسی هستیم .وی خاطر نشان نمود که روسیه پاسخی غیر متقارن خواهد داد و اینکه جنگ سرد آغاز شود یا نه، از بسیاری لحاظ به روسیه بستگی دارد.

ایواشوف معتقد است که اکنون مقابله نه در عرصه نظامی و بلکه در عرصه معنوی و مذهبی است و روسیه باید فعلانه تلاش کند تا ویژگی های منحصر بفرد خود از لحاظ معنوی و فرهنگی را حفظ کند . وی این را امری مثبت دانست که مقامات نظامی کشور ضرورت رسیدگی فعالانه به امر دفاع کشور را درک نموده اند و نه اینکه تنها به اعلام مشارکت با آمریکا بسنده کنند.

وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد اگر طرفین پیمان نیروهای مسلح معمولی در اروپا "سی اف ای"  مانند گذشته از تصویب آن خودداری نمایند،روسیه از این پیمان خارج خواهد شد .سرگی لاوروف در دانشگاه دولتی باکو با اشاره به این نکته که کشورهای عضو ناتو هشت سال است که این توافقنامه را تصویب نکرده اند گفت:" مسئله تصویب این پیمان به ابزار اعمال فشار سیاسی بر روسیه در موارد دیگر یعنی تامین ارجحیت های نظامی-سیاسی یک جانبه برای خود تبدیل شده است.

لاوروف بر آمادگی روسیه برای انجام "رایزنی های موردی" در خصوص این مسئله از جمله در چارچوب روندهایی که در خود این پیمان وجود دارد تاکید کرد .وی گفت:"اگر گفتگوها به تغییرات ریشه ای منجر نشود و شرکای ما مانند سابق از تصویب آن خودداری ورزند مسئله خروج ما از آن بوجود خواهد آمد ". در عین حال لاوروف اعتقاد ندارد که خروج روسیه از "سی اف ای" بر امنیت اروپا خسارتی وارد نماید. وی متذکر شد: "روسیه در هر صورت روشی برای تامین توازن نظامی-سیاسی در قاره اروپا خواهد یافت".

روسيه براي ناتو ضرب‌الاجلي يک ساله را تعيين کرده است تا کشورهاي اروپايي که هنوز پيمان‌هاي مربوط به نيروهاي نظامي متعارف در اروپا (CFE) را تصويب نکرده‌اند، اين اقدام را انجام دهند .يکي از مقامات ارشد کرملين روز گذشته به خبرگزاري اينترفکس گفت، اگر آنها نخواهند ظرف يک سال به توافق برسند، روسيه از اين پيمان خارج خواهد شد .وي گفت: تاکنون ما نزد شرکاي‌مان هيچ حرکتي در جهت تصويب اين پيمان‌ها نديده‌ايم. تاکنون عمل به اين پيمان يک جانبه بوده است.

ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه پيش‌ از اين توقف يکجانبه اجراي پيمان CFE را که در سال 1990 ميلادي با ناتو منعقد شده ، اعلام کرده است. وي در سخنراني سالانه‌اش که روز گذشته در مسکو انجام داد، گفت: من تعليق اقدام روسيه براي عمل به اين پيمان را توجيه‌پذير تلقي مي‌کنم. اين تصميم مادامي معتبر است که همه اعضاي ناتو بدون استثنا اين پيمان را تصويب کنندپوتين دليل اين گام را علاوه بر ديگر مسايل، طرح‌هاي آمريکا براي استقرار سپر موشکي در اروپاي شرقي خواند و گفت: شرکاي ما طوري رفتار مي‌کنند که اشتباه است . پيمان CFE و ورشو با اين هدف منعقد شده بودند تا نيروهاي نظامي متعارف زميني و هوايي را در اروپا کاهش دهند .به گفته روسيه، ايسلند، ليتلند و ليتواني به عنوان بخش‌هاي سابق اتحاد جماهير شوروي که اکنون اعضاي جديد ناتو هستند، پيمان CFE را هنوز تصويب نکرده‌اند. نسخه جديد اين پيمان‌ها در سال 1999 ميان اعضاي ناتو و روسيه به امضا رسيد.

روسيه اين پيمان را در سال 2004 به تصويب رساند. کشورهاي عضو ناتو تصويب اين پيمان را به خروج نيروهاي روسي از مولداوي و گرجستان، جمهوري‌هاي سابق اتحاد جماهير شوروي منوط کرده‌اند .ناتو علاقه‌اش را براي توافق با روسيه بر سر اين پيمان جنجالي اعلام کرد. ياپ دو هوپ شفر، دبيرکل ناتو در اسلو گفت که اين سازمان علاقه‌مند است با مسکو در اين باره مذاکره کند . وي به طرح آمريکا براي استقرار سيستم سپر موشکي در اروپاي شرقي اشاره‌اي نکرد، اما گفت که ناتو تحقق پيمان‌هاي 1990 را داراي اهميت بالايي مي‌داند.

رئيس‌جمهور روسيه در آخرين گزارش سالانه خود به مجمع فدراسيون روسيه اين كشور بيگانگان را متهم به دخالت فزاينده در امور داخلي روسيه كرد .پوتين ضمن بيان مطلب فوق گفت:ميزان مبالغي كه از خارج براي دخالت در امور داخلي روسيه ارسال مي‌شود، نسبت به سابق به شدت افزايش يافته است .رئيس جمهور روسيه گفت:(در كشور ما) افرادي وجود دارند كه به طور ماهرانه از مباني دموكراتيك با هدف حمله به مردم و دولت استفاده مي‌كنند.آن‌ها مي‌خواهند اوضاع را به گذشته نه چندان دور بازگردانند(بازگشت به دوران اتحاد جماهيرشوروي سابق) برخي ديگر نيز مي‌خواهند در نظام داخلي و استقلال سياسي كشور اخلال ايجاد كنند.

پوتين در سخنان خود به طور مشخصي كشور خاصي را به ارسال سرمايه براي حمايت از گروه‌هاي مخالف دولت متهم نكرد.اين درحالي است كه در ماه گذشته وزارت امور خارجه روسيه به شدت از  ميزان سرمايه گذاري بالاي آمريكا در سازمان‌هايي كه گفته مي‌شود مروج دموكراسي در روسيه هستند به شدت انتقاد كرده بود .مقامات روسيه معتقدند كه چنين سرمايه گذاري‌هايي با هدف ايجاد زمينه نارضايي و تظاهرات گروه‌هاي مخالف دولت در روسيه صورت مي‌گيرد.آن‌ها اين اقدامات آمريكا در روسيه را نظير اقداماتي مي‌دانند كه در گرجستان و اوكراين با برپايي انقلابات مخملي و نارنجي انجام گرفت و منجر به روي كار آمدن دولتمردان طرفدار غرب در اين كشور‌ها شد.

ولاديمير پوتين اما در بخش ديگري از سخنان خود خطاب به مجلس و ملت روسيه اعلام كرد:براي بار سوم در انتخابات رياست جمهوري شركت نخواهد كرد.او در عين حال از پيشنهاد فرد خاصي براي جانشيني خود  در مقام رياست جمهوري خودداري كرد .دومين دوره رياست جمهوري پوتين در سال 2008 به پايان مي‌رسد و او به موجب قانون اساسي نخواهد توانست براي بار سوم خود كانديداي انتخابات كند.

تعليق اجراي قرار داد محدوديت سلاح‌هاي متعارف با غرب

رييس جمهوري روسيه كه در سخنان سالانه خود چندين بار خارجيان را به دخالت در امور داخلي روسيه متهم كرده بود، در ادامه اعلام كرد: مسكو از اين پس خود را ملزم به رعايت قرارداد بين دو پيمان نظامي "ناتو" و "ورشو" كه در سال ‪ ۱۹۹۰توسط كشورهاي عضو، در پاريس به امضا رسيد، نمي‌داند . ولاديمير پوتين در هشتمين نطق سالانه خود خطاب بهمجمع فدراسيون روسيه گفت: در شرايطي كه پيمان ورشو ديگر وجود خارجي ندارد، ناتو حتي در نزديكي مرزهاي روسيه پايگاههاي نظامي و دفاع ضد موشكي مستقر كرده است، اما روسيه حتي براي جابجايي نيروهاي مسلح در داخل خاك خود نيز محدوديت دارد.

وي افزود: بهمين دليل صلاح مي‌دانم تا زمانيكه همه كشورهاي عضو ناتو ، قرارداد محدوديت سلاحهاي متعارف را امضا نكرده و به مانند روسيه دقيقا اجرا نكنند، توقف آنرا از سوي روسيه اعلام كنم.

رييس جمهوري روسيه گفت: ما در اجراي اين قرارداد حتي تعداد نيروهاي مسلح خود را كاهش داده و در زمان بحران چچن نيز بدان پايبند بوديم اما شركاي اروپايي ما حتي آنرا تصويب نكردند.

پوتين افزود: كشورهاي اروپايي، توافق استانبول در سال ‪ ۱۹۹۹كه به خروج نيروهاي روسيه از گرجستان و پردنستروويه اشاره داشت را دستاويز قرار داده‌اند، در حاليكه اين سند اصلا ارتباطي با قرارداد محدوديت سلاحهاي متعارف بين اعضاي ناتو و ورشو نداردوي رفتار كشورهاي اروپايي در اين ارتباط را بي نزاكتي و اقدامي براي كسب منافع يكجانبه ناميد . رييس جمهوري روسيه با اشاره به استقرار سيستم پدافند موشكي توسط غرب و آمريكا در كشورهاي چك و لهستان و افزايش پايگاههاي نظامي آنها در مرزهاي روسيه گفت: اين در شرايطي است كه اسلواكي و كشورهاي بالتيك بعنوان اعضاي جديد ناتو هنوز به قرارداد محدوديت گسترش سلاحهاي متعارف نپيوسته‌اند.

ظاهرا از اين قرارداد فقط اين معنا باقيمانده كه روسيه بايد در جابجايي نيرو در خاك خود نيز محدود باشد، آيا مي‌توان تصور كرد كه آمريكا برپايه قراردادي از جابجايي ارتش در خاك خود محروم شود؟ !ولاديمير پوتين كه هشتمين و آخرين سال رياست جمهوري خود را پشت سر مي‌گذراند، آخرين نطق سالانه‌اش را خطاب به حدود يكهزار تن از جمله نمايندگان دوما و شوراي فدراسيون كه جمع آنها مجمع فدراسيون خوانده مي‌شود، ايراد كرد . مقامات لشگري و كشوري و خبرنگاران داخلي و خارجي نيز در محل سخنراني پوتين در كاخ كرملين حضور داشتند. نطق پوتين، همزمان از شبكه‌هاي تلويزيوني داخلي روسيه و برخي شبكه‌هاي بين‌المللي پخش شد .همچنان روسيه‌ گزارش‌ وزارت‌ امورخارجه‌ امريکا در خصوص‌ حمايت‌ از حقوق‌ بشر و دموکراسي‌ در جهان‌ را غير واقعي‌ خواند‌ .وزارت‌ امورخارجه‌ روسيه‌ با انتشار بيانيه‌ اي‌ ضمن‌ سياسي‌ خواندن‌ گزارش‌ وزارت‌ امورخارجه‌ امريکا در خصوص‌ حمايت‌ از حقوق‌ بشر و دموکراسي‌ در جهان‌ اطلاعات‌ ارائه‌ شده‌ در اين‌ گزارش‌ را غير واقعي‌ خواند‌ . اين‌ بيانيه‌ اطلاعات‌ ارائه‌ شده‌ در خصوص‌ رعايت‌ حقوق‌ بشر و دموکراسي‌ در روسيه‌ را نمونه‌ اي‌ بارز از ترفندهايي‌ ميداند که‌ امريکايي‌ ها با رنگ‌ و لعاب‌ دادن‌ برخي‌ موضوعات‌ و مفاهيم‌ مورد علاقه‌ و نيز تفاسير بي‌ پايه‌ و اساس‌ در صدد متقاعد کردن‌ افکار عمومي‌ و توجه‌ دادن‌ اذهان‌ ماليات‌ دهندگان‌ امريکايي‌ به‌ اين‌ موضوع‌ هستند که‌ روسيه‌ بايد سريعا دموکراتيزه‌ شود‌ .
در اين‌ حال‌ اسلام‌ بيک‌ اسلاخانف‌ مشاور رئيس‌ جمهور روسيه‌ با تاکيد بر اينکه‌ امريکا نبايد به‌ روسيه‌ و ديگر کشورها توصيه‌ کند که‌ چگونه‌ مي‌ توان‌ دموکراسي‌ را توسعه‌ داد گفت‌‌ امريکايي‌ ها مي‌ خواهند .
روحيات‌ و موازين‌ اخلاقي‌ ما را به‌ شيوه‌ خود تغيير دهند‌ در حاليکه‌ روسيه‌ کشوري‌ هزار ساله‌ با سنتهاي‌ کهن‌ و مليت‌ ها و اديانگوناگوناست‌ و ما در روند دموکراتيزه‌ شدن‌ بايد خصوصيات‌ و ويژگي‌ هاي‌ تاريخ‌ و گذشته‌ را در نظر بگيريم‌‌ .اسلاخانف‌ در اين‌ حال‌ به‌ رشد و گسترش‌ طبقه‌ اليگارشي‌ و صاحبان ثروت‌ در دوران‌ پس‌ از فروپاشي‌ شوروي‌ اشاره‌ کرد و گفت‌‌ ظهور اين‌ طبقه‌ در جامعه‌ ما ناشي‌ از القائ‌ دموکراسي‌ امريکايي‌ به‌ روسيه‌ است‌‌  .وي‌ در اين‌ حال‌ به‌ دفاع‌ از دموکراسي‌ خاص‌ کشورها از جمله‌ کشورهاي‌ اسلامي‌ پرداخت‌ و تاکيد کرد‌ کشورهاي‌ اسلامي‌ مي‌ خواهند از سنت‌ هاي‌ خودشان‌ پيروي‌ کنند و انها داراي‌ دموکراسي‌ مخصوص‌ به‌ خود هستند‌ .

اروپا وروسيه

 

در حالي‌كه چند روز بيشتر به نشست مهم و حساس روسيه و اتحاديه اروپا باقي نمانده، رهبران اروپا همچنان درباره چگونگي موضع‌گيري در مقابل مسكو و اتخاذ سياست واحد در برابر اين كشور دچار اختلافند و همين بلاتكليفي احتمال شكل‌گيري رويارويي ميان دو طرف در نشست آينده را تقويت مي‌كند .اين روزها مسكو و غرب شاهد شديدترين رويارويي در سال‌هاي گذشته هستند.

در همين حال كاندوليزا رايس وزير خارجه آمريكا ديروز با اين جمله براي گفتگو با ولاديمير پوتين وارد مسكو شد كه: «جنگ سرد جديدي وجود ندارد .از سوي ديگر فرانك والتر اشتين ماير وزير خارجه آلمان هم ديروز براي ديدار و گفت‌وگو با پوتين و فراهم كردن زمينه نشستي آرام در اوائل هفته آينده ميان اروپا و روسيه، به مسكو رفت . در نشست اخير وزراي خارجه اتحاديه اروپا اختلافات قديمي اروپاي قديم و جديد اين بار با محوريت چگونگي موضع‌گيري در قبال مسكو بار ديگر ظهور كرد.

وزراي خارجه آلمان و لهستان در اين نشست به دعواي لفظي پرداختند. كشورهاي اروپاي شرقي هم غرب و آلمان را به سهل‌گيري بيش از حد در قبال پوتين متهم كردند . لهستان، استوني و ليتواني به شدت از تدارك فعالانه آلماني‌ها براي نشست هفته آينده با روسيه انتقاد كردند و خواستند كه اروپا موضعي هماهنگ و سخت‌تر در قبال روسيه كه آن را «دشمن جديد» خود مي‌خواندند اتخاذ كنند. روسيه اخيرا با استوني بر سر مجسمه يادبود دوران جنگ جهاني دوم وارد يك رويارويي جدي شد و براي واردات گوشت لهستان هم با ادعاي مسائل بهداشتي اعمال تحريم كرده است.

لهستان قصد دارد موضوع شروع گفتگو با اروپا در چارچوب پيمان همكاري استراتژيك جديد را وتو كند و اين باعث نگراني آلمان و ديگر كشورهاي مهم اروپاي غربي است. از سوي ديگر روس‌ها هم از طرح‌هاي آمريكا براي استقرار بخش‌هايي از برنامه دفاع موشكي خود در خاك لهستان و جمهوري چك بسيار ناخشنود هستند.

اشتاين‌ماير يك شب قبل از سفر به مسكو به خبرنگاران گفت: با وجود اين شرايط دشوار اكنون بدترين زمان براي برگزاري اجلاس روسيه و اروپاست. اين نشست جلسه بسيار سختي خواهد بود.

آلمان كه به تازگي به رياست اتحاديه اروپا درآمده اميدوار است كه اين نشست، شروعي براي استراتژي جديد اروپا در برابر روسيه باشد. اما ممكن است نتيجه‌اي كاملا برعكس به دست بيايد و اين جلسه به صحنه رويارويي ميان دو طرف تبديل شود .اروپا اكنون به شدت تحت فشار است تا از كرملين و شيوه حكومت پوتين انتقاد كند. پوتين در چهار ماه گذشته سه بار غرب را به شدت مورد حمله قرار داده كه اين شديدترين حملات به غرب در دوران هفت ساله رياست جمهوري پوتين بوده است. در اين حملات پوتين آمريكا را به تلاش براي حكومت بر دنيا متهم كرد و هفته گذشته هم به طور تلويحي آمريكا را به آلمان نازي تشبيه كرد.

رايس با پوتين ديدار كرد و اين در حالي است كه روابط دو كشور اكنون در پايين‌ترين سطح در سالهاي اخير قرار دارد. نكته مهم و حياتي در مذاكرات اخير روسيه و آمريكا و در نشست هفته آينده اروپا با روسيه، مسئله كوزوو خواهد بود. كرملين قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل را كه از سوي غرب تدوين شده و حاوي استقلال كوزوو است، قبول ندارد و رد كرده است . آمريكا براي استقلال كوزوو تحت نظارت بزرگترين گروه ناظر بين‌المللي اروپا، فشار مي‌آورد. اگر مسكو مسير تصويب اين قطعنامه را مسدود كند روابط اروپا و روسيه دچار لطمه جدي مي‌شود .رايس پيش از سفر به مسكو تاييد كرد كه روابط دو كشور اكنون روزهاي دشواري را مي‌گذراند، اما تاكيد كرد كه اين افزايش تنش هنوز آنقدر نيست كه يادآور دوران جنگ سرد باشد. او گفت: من عباراتي چون جنگ سرد جديد را عبارات بي‌معني مي‌دانم. رابطه آمريكا و روسيه رابطه عظيم و پيچيده‌اي است اما اكنون در شرايط خصومت‌بار دوران شوروي قرار ندارد.

تحليلگران و ناظران امور روسيه مي‌گويند، اين روزها با توجه به قدرت انرژي روسيه و منابع غني نفت و گاز اين كشور و در مقابل آن ضعف دولت بوش،  بعيد به نظر مي‌رسد كه كرملين حاضر به كوتاه آمدن باشد. از سوي ديگر آمريكا هم با در پيش داشتن بحران‌هايي همچون عراق و كنگره در دست مخالفان، تمايلي به اضافه كردن يك دشمن ديگر به اين فهرست ندارد.

رييس جمهوري سابق روسيه گفت آمريكا در تلاش است اروپا را تحت سلطه و انقياد خود قرار درآورد .

ميخائيل گورباچف رييس جمهوري سابق روسيه گفت آمريكا در تلاش است با احداث سيتسم دفاع موشكي در لهستان و جمهوري چك، اروپا را تحت سلطه و انقياد خود قرار درآورد.  گورباچف كه هدف استقرار سيستم دفاع موشكي آمريكا را، نفوذ و سلطه بر اروپا توصيف كرد، معتقد است آمريكا كه حتي زحمت مشاوره را با متحدان خود در سازمان پيمان آتلانتيك شمالي(ناتو) را به خود نداده است، دست به كار اشتباهي زده است.

وي تصريح كرد كه زمان، نشان مي‌دهد چگونه روسيه به اين طرح‌هاي آمريكا پاسخ خواهد داد . تصميم آمريكا براي احداث و استقرار سيستم دفاع موشكي در لهستان و چك، با مخالفت شديد روسيه مواجه شد و مسكو از آن به عنوان تهديدي براي امنيت ملي خود و عامل بي‌ثباتي در اروپا ياد كرد.

همچنان ميخائيل گورباچف، رهبر پيشين اتحاد جماهير شوروي سابق ضمن انتقاد از طرح‌هاي آمريكا در زمينه استقرار سيستم دفاع موشكي در شرق اروپا گفت: اين سيستم امنيت بين‌المللي را تهديد مي‌كند.

گورباچف در سخناني در راديو "اكو مسكوي" با تكرار سخنان "ولاديمير پوتين" رئيس جمهوري روسيه گفت، دلايل واشنگتن براي استقرار سيستم يادشده مشكوك است . وي گفت: واضح است كه اين امر تلاشي براي استفاده از موقعيت ابرقدرتي (آمريكا) به منظور ارعاب و به شرق و غرب راندن همه است.

گورباچف افزود: طرح‌هاي آمريكا، ممكن است ساير كشورها از جمله روسيه را به يك مسابقه تسليحاتي بكشاند. وي افزود: درصورت تدارم استقرار سيستم دفاع ضد موشكي (آمريكا)، اين امر به مثابه )استقرار) يك سلاح داراي كلاهك اتمي است ... و اين سؤال كه اين موشك‌ها چه كسي را هدف مي‌گيرد، هنوز پاسخ داده نشده‌است .گورباچف گفت: وقتي درباره تسليحات هسته‌اي و به طور كلي تسليحات تهاجمي صحبت مي‌كنيم، ضرب‌المثلي وجود دارد كه مي‌گويد: اعتماد كن، اما درباره صحت قضيه نيز تحقيق كن.

مسكو دولت‌هاي لهستان و جمهوري چك  را تهديد كرد در صورتي كه به طرح آمريكا مبني بر ادامه استقرار سپر دفاع موشكي در اين كشور‌ها ادامه دهند، اين خطر وجود خواهد داشت كه در زمره اهداف نظامي روسيه قرار گيرند .تهديدات اخير  دولت روسيه ممكن است به شدت بر روابط اين كشور با لهستان و جمهوري چك تاثير بگذارد.كشور‌هايي كه سابق بر اين از اقمار اتحد جماهير شوروي محسوب مي‌شدند .البته نگراني‌هاي زيادي نيز در كشور‌هاي اروپايي پديد آمده است. بسياري از اعضاي اتحاديه اروپا از آن بيم دارند كه روسيه از اين پس سياست خصمانه‌اي عليه آنان اتخاذ كند.

ولاديمير پوتين رييس جمهوري روسيه از هم اكنون گفته است كه ادعا‌هاي ايالات متحده مبني بر اين كه استقرار موشك‌هاي دفاعي در شرق اروپا با هدف مقابله با تهديدات كشور‌هاي سركش را باور ندارد.

جنرال نيكلاي سولووتسوف رييس نيرو‌هاي موشكي روسيه نيزگفت:ادامه اين حركت(استقرار موشك‌هاي دفاعي در شرق اروپا)ثبات استراتژيك را بر هم خواهد زد .اين نظامي روس افزود:نيرو‌هاي موشكي استراتژيك روسيه قادر خواهند بود آن تاسيسات(سپر موشكي آمريكا در شرق اروپا) را در صورت اتخاذ تصميمي مبني بر ادامه طرح استقرار موشك‌هاي دفاعي مورد هدف قرار دهند . طبق پيشنهادات ارائه شده آمريكا به لهستان و جمهوري چك لهستان ميزبان 10 فروند موشك بالستيك خواهد بود  و سيستم رادار پيشرفته اين موشك‌ها نيز در جمهوري چك استقرار خواهند يافت .مسكو تهديد كرده است در صورت تحقق چنين امري در يكي از مناطق همجوار لهستان موشك‌هاي بالستيك ميان برد مسقر خواهد كرد.

اوضاع کنونی امور در روابط روسیه و اتحادیه اروپا گویای دو نکته کلیدی هستند: اولاً، در صحبت با روسیه کشورهای اروپای شرقی که بیشتر آنها مبتلا به "ویروس" تنفر از روسیه هستند، با اعتماد بنفس به تسویه حساب می پردازند؛ دوماً، سیاست خارجی واحدی در رابطه با روسیه وجود ندارد و از این رو بجای دیالوگ موضوعی، هم بروکسل و هم استرازبورگ و پایتخت های ملی نارضایتی خود از همسایه شرقی را نشان می دهند. روابط روسیه با کشورهای اتحادیه اروپا نه به ندرت، از موارد بحث برانگیز آسیب دیده است، اما حتی یکبار نیز هیچ یک از کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا مسائل شخصی و دوجانبه را تبدیل به موضوعی برای بررسی در نشست های سران نکرده بودند، هر چند بعنوان مثال ممنوعیت واردات گل از هلند به روسیه و یا مرگ مرموز "الکساندر لیتویننکو" در پاییز سال گذشته در لندن می توانستند "گلچین" خوبی برای دیدارها در سطوح عالی باشند. اوضاع در اروپای شرقی کاملاً بگونه دیگری است، لهستان و یا کشورهای حاشیه بالتیک، امکانات دیپلماتیک کشورهای اروپای غربی را ندارند و تمایل به سازش با روسیه نیز ندارند.

در عین حال کمیسیون اروپا و وزرا در نشست های شوراها، به دلایل مهم برای تعویق آغاز مذاکرات، از جمله حقوق سیاسی شهروندان، دشواری های موجود با اپوزیسیون، امتناع روسیه از انجام اصلاحات در سیستم اجرای احکام و مجازات بی اعتنایی می کنند. بجای آنها اعضای پارلمان اروپا ضمن مخلوط کردن مسئله سیستم های دفاع ضد موشکی و حقوق بشر، "سرباز برنزی" در استونی و زندان های چچن، گوشت لهستان و شراب گرجستان ابراز "نگرانی" می کنند. نتیجه گیری خودبخود چنین است: اروپای واحد، بلد نیست و نمی خواهد مسئولیت برقراری نوع جدیدی از روابط با روسیه را بر عهده گیرد.

در نتیجه، دستور کاری اروپایی برای روسیه بی رنگ و رو و مایه تاسف بنظر می رسد. در این دستور کار از جمله این مسائل دیده می شوند: بررسی مسائلی که مانع انعقاد توافقنامه جدید مشارکت و همکاری بین روسیه و اتحادیه اروپا هستند (بعبارت دیگر، مشکل دامداران لهستان و شرکت های نفتی لیتوانی)؛ امنیت انرژی؛ الحاق روسیه به سازمان تجارت جهانی؛ تصویب قرارداد تسهیل ویزا. از مشکلات بین المللی، اروپایی ها درصدد بررسی مسئله کوزوو، ایران، خاور نزدیک و دورنمای مناقشات "منجمد" در پریدنستروویه و قفقاز هستند. اما در بسیاری از این مسائل، مواضع طرفین غیر قابل قبول هستند. قابل درک نیست که بعنوان مثال برای چه مسئله الحاق روسیه به سازمان تجارت جهانی باید بررسی شود، وقتی که اتحادیه اروپا پروتکل موافقت با ورود روسیه به این سازمان را امضا کرده است؟ بررسی امنیت انرژی بیشتر شبیه آب در هاون کوبیدن است: روسیه ضمن پیشرفت در راه ملی گرایی و انحصار طلبی در بخش مواد خام، سرمایه دولتی ایجاد می کند و در کل قصد ندارد به خارجیان اجازه دهد که به معادن و یا خط لوله ها دسترسی داشته باشند. شانس برای بازنگری در این امر تنها در صورتی می تواند پدیدار شود که اروپاییان از خود آمادگی برای تبادل نشان دهند و در مقابل چنین امتیازاتی بازار انرژی خود را برای کمپانی های روسیه بگشایند. اما اروپاییان به کرات این را مفهوم نمودند که آنها قصد انجام چنین کاری را ندارند.

اختلاف پیرامون مشکلاتی که راه حلی سریع ندارند، کشورها را از مسائل واقعاً مهم منحرف می کند. رویای اروپا این است که خطوط انتقال سوخت روسیه به   شبکه انتقالی اروپا وارد شوند و دسترسی آزاد داشته باشند. در حالیکه اروپاییان هیچگاه نگفته اند که آماده مطرح کردن مسئله الحاق روسیه به شبکه حمل و نقل اروپا هستند، بویژه به پروژه هایی که هدف آنها افزایش جریان مسافرین بوده و سبب جابجایی مردم می شوند که این در روسیه 5 برابر کمتر از کشورهای غربی است. از بین بسیاری از راستاهای همکاری روسیه و اروپا در شبکه حمل و نقل واحد با راه های همگرا، این طبیعی ترین زمینه برای نزدیک سازی و همکاری متقابلاً سودآور است. منابع رسمی درباره این که آیا مشکل استقرار سیستم های ضد موشکی آمریکا در اروپا بررسی خواهد شد یا خیر، سکوت می کنند. این در حالیست که اروپایی ها در این مسئله نمی توانند در خانه خود نظم برقرار کنند و به آمریکایی ها اجازه می دهند که اروپای شرقی را به ابزاری برای ترساندن روسیه تبدیل کند. نشست آتی افکاری غم انگیز را می پروراند.

دستور کاری روز را کشورهای اروپای شرقی تنظیم می کنند که بخاطر گذشته تسویه حساب می کنند و دیالوگ بین مهمترین مهره های منطقه ای را متوقف می کنند. بجای این که رایزنی هایی، حتی غیر رسمی، درباره اشکال جدید همکاری با روسیه، انعقاد قراردادی متمدنانه درباره مشارکت، ایجاد انجمن و یا بازار مشترک آغاز کنند، بروکرات های اروپا ناچارانه اعتراف می کنند که توافقنامه مشارکت و همکاری را می توان تنها تمدید نمود. مسئولین اروپایی با ملامت کردن روسیه بخاطر خودکامگی در اداره کشور، خجالت می کشند که بگویند شرط توسعه آتی روابط، امتناع روسیه از این روش اداریست. بنظر می رسد که بروکسل خود تسلطی بر اوضاع در روابط با روسیه ندارد. استفاده ازمنابع خبري .

 


بالا
 
بازگشت