گروگان گيري اهرم فشار تازه طالبان به دولت
محمد اسحاق فياض
Mif_1967@yahoo.com
اسارت دوامدادگرفرانسوي و سه همكار افغاني آنان در ولايت فراه توسط طالبان، درد سرجديدي را براي دولت وملت افغانستان به وجود آورده است. دولت افغانستان هنوزازغايله اسارت دانیل ماستروجیاکومو خبرنگارايتاليايي و اجمل نقشبندي مترجم وي توسط طالبان فازغ نشده بود كه اين حادثه اتفاق افتاد.
آنان حدود ده روز پيش در حاليكه سرگرم فعاليت هاي امدادي در ولايت فراه بودند، توسط طالبان به اسارت گرفته شدند. اين دومين گروگان گيري اتباع خارجي در سال جديد توسط گروه طالبان در افغانستان به شمار مي رود، با توجه به مدت زمان كوتاهي كه اين دو اتفاق در جنوب افغانستان رخ داده است، نشان گر اين موضوع است كه سياست جديد طالبان در سال نو، به گروگان گرفتن تعداد زيادي از اتباع خارجي در افغانستان توسط اين گروه مي باشد. هر چند كه طالبان در سالهاي گذشته نيز تعداد زيادي ازافراد خارجي را كه در داخل كشورما مشغول امداد رساني و فعاليت هاي باز سازي بودند، به اسارت گرفتند و به قتل رساندند، اما سياست جديدي كه طالبان دراين سال در پيش گرفته مبادله گروگانها با زندانيان طالبان است. طالبان در سالهاي گذشته پس از گروگان گيري فورا اين افراد را به قتل مي رساندند ودرازاي رهايي آنان چيزي را مطالبه نمي كردند. امابه اسارت گرفته شدن خبرنگار ايتاليايي و مبادله او با 5 تن ازافراد بلند پايه اين گروه، موفقيت بزرگي را براي طالبان به ارمغان آورد و آنان در يافتند كه از طريق گروگان گيري مي توانند بسياري از اعضا و شبه نظاميان خود را از زندان رها سازند، براين اساس بر شدت گروگان گيري شان در افغانستان افزودند و موفق شدند در زودترين زمان ممكن دوتن ازاتباع امدادگر فرانسوي را با سه تن از همراهان افغانش، بربايند. هر چند كه در سياست جديد طالبان بسياري از افراد گروگان گرفته شده خارجي از مرگ جان سالم بدر مي برند وبا زندانيان طالبان معامله و مبادله مي شوند، اما ميزان گروگان گيري را به شدت افزايش مي دهد و جان خبرنگاران، مترجمان و كارمندان افغاني را در افغانستان و بويژه در جنوب كشور، به خطر بيشتري مواجه مي گرداند، زيرا آنان از پشتوانه قوي خارجي برخوردار نيستند و به آساني چون اجمل نقشبندي زير كارد قصابي طالبان گردن زده مي شوند.
بسياري از خبرنگاران مي پرسند طرح مبادله گروگانها را با زندانيان طالب چه كسي و چه ارگاني مطرح كرد؟ گروه طالبان؟ دولت ايتاليا؟ يا دولت افغانستان؟
اين موضوع هنوز آشكار نشده است و همه سعي دارند تا اين موضوع را مخفي نگه دارند، اما احتمالات و حدس و گمانها اين است كه دولت ايتاليا پيشنهاد كننده اين طرح بوده و دولت افغانستان مجري آن. زماني كه اين طرح به نتيجه رسيده است طالبان به سود كلان اين معامله پي برده اند و كمر به افزايش گروگانگيري بسته اند. فشار دولت ايتاليا بر دولت افغانستان كه بارها ازسوي حامد كرزي رئيس جمهور و كريم رحيمي سخنگوي دفتر وي اعلام شده نشان مي دهد كه دولت افغانستان به دليل فشارهاي دولت ايتاليا تن به اين معامله داده اند. دليل ديگري كه اين موضوع را به اثبات مي رساند بي توجهي به اجمل نقشبندي مترجم افغاني جياكومو خبرنگار ايتاليايي است كه از شامل شدن دراين معامله باز ماند و سرنوشتش با مرگ رقم خورد.
بهرحال طرح معامله از سوي هر كشوريا جرياني كه پيشنهاد شده باشد، پايه سنگي كجي است كه گذاشته شده است و گروه طالبان با استفاده ازاين وسيله فشارهاي زيادي بالاي دولت و اتباع خارجي در افغانستان خواهد آورد.
اكنون فرانسه نيز تلاش مي كند براي آزادي دوتن از اتباع خود همان راهي را دنبال كند كه دولت ايتاليا پيموده است. اين كشور به دولت افغانستان فشار وارد كرده كه ازهرراه ممكن براي آزادي گروگانهاي فرانسوي تلاش صورت گيرد. ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه در تماس تلفنی با حامد کرزی رئيس جمهورافغانستان از وي اين تقاضا را كرده است. در اعلامیه خبری كه ازسوی دفتر رئیس جمهورافغانستان در اين مورد منتشر شده است آمده است که رئیس جمهور حامد کرزی از ادامه تلاشهای دولتش برای رهایی امداد رسانان فرانسوی به آقای شیراک اطمینان داده است.اما سئوال اين است كه دولت افغانستان از چه راهي در اين مورد تلاش خواهد كرد كه آقاي كرزي چنين اطميناني را به آقاي شيراك داده است؟ آيا بار ديگر باطالبان روي آزادي گروگانهاي فرانسوي معامله صورت خواهد گرفت؟ آيا راه ديگري براي آزادي آنان وجود دارد؟
آقاي كرزي رئیس جمهور افغانستان پس از انجام معامله جياكومو خبر نگار ايتاليايي با طالبان اعلام كرد كه براثر اسرار و درخواستهای مکرر دولت ایتالیا تن به چنین معامله ای داده است و دیگر به هیچ عنوان چنین معامله ای تکرار نخواهد شد.اكنون آيا رئيس جمهور به اين وعده خود وفادار باقي خواهد ماند؟ يا اين كه براثر فشارهاي دولت فرانسه مجبور به معامله ديگر با طالبان مي گردد؟ طالبان نيز با استفاده از اين فرصت تصاويري از گروگانها پخش كرده است تا ازاين طريق فرانسه را وادار كند كه فشار بيشتريي به دولت افغانستان واردكند. شبکه تلویزیونی سی بی سی کانادا تصاویری از دو امدادرسان فرانسوی و چند افغان به گروگان گرفته شده، پخش کرد كه درآن یکی از این امداد رسانان با صدایی لرزان درخواست کمک کرده است، او كه يك خانم امداد رسان است می گوید که او فرانسوی است و 10 روز پیش از سوی طالبان ربوده شده است. در این تصاویر 3 افغان که چشم هایشان بسته است و زنجیر بدست و پایشان زده شده، نیز دیده می شوند. هدف از نشان دادن اين تصاوير نوعي تهديد است تا دولت هاي فرانسه و افغانستان را مجبور سازند با طالبان تن به معامله بدهند.
اكنون برخي از كار شناسان بدين باورند كه راهي جزمعامله با طالبان براي رهايي اين امداد گران وجود ندارد وبا اين باركجي كه منزل آغاز كرده است چاره اي جز ساختن نيست، زيرا اگر تن به معامله ندهند طالبان به راحتي آنان را خواهند كشت و چنين عملي وجدان مردم افغانستان را جريحه دار خواهد كرد كه مهماناني كه براي امداد رساني براي مردم افغانستان آمده اند به چنين سرنوشت غمباري دچار گردند، اما از طرف ديگر معامله با طالبان براي رهايي آنان نيز به موقعيت دولت افغانستان به شدت صدمه خواهد زد.
به همين دليل دولت افغانستان امروزها گرفتار درد سر بدي شده است كه رهايي ازآن ممكن است جان چندين نفر را به خطر اندازد و يا موقعيت سياسي و توانايي خود را در افكار عامه از دست بدهد. بهر حال يك نكته را دولت افغانستان در اين معضله بايد در نظر داشته باشند كه اگرهرمعامله و يا موفقه اي كه روي گروگانهاي فرانسوي صورت مي گرد، گروگان هاي افغان آنان نبايد فراموش شوند، تا خداي نكرده به سرنوشت شهيد اجمل نقشبندي دچارگردند.