دريا
از " ديدارها " تا المپيا
سال 2006 میلادی برای فرهاد دریا سالی بود با افق های تازه و چالش های تازه. حضور او درعرصه موسیقی کشوراگر چه از نگاه کمی خیلی ها بارز نبود ولی آنجا که پای کیفیت در میان باشد دراین سال
افق های تازه یی بر روی او گشوده شدند و او یکبار دیگرثابت کرد که هنوز هم مبتکر برجسته یی این
عرصه می باشد.
دریا یگانه هنرمند موسیقی ما است که از چندین سال بدینسو ، موسیقی، کار، شهرت ونام خودرا با
گستردگی ونظم پیگیر در خدمت پروژه های خیریه قرار داده است. این کار او اگر از دید ما پنهان مانده، از دید تیز بین دیگران پنهان نمانده است ؛ به همین دلیل دراین سال در کتاب who is who که از قرن هژدهم بدینسودر امریکا چاپ می شود در جمع شخصیت های مهم آسیا و جهان، نام فرهاد دریا نیز درج این کتاب با اهمیت گردیده است.
.
اشتراک دریا در فستیوال شرق در شهر اوسنه بروک آلمان ، بهانه یی بود تا چهره یی مثبت افغانستان فرصت معرفی بیآبد. این فستیوال که سرپرستی آن به عهدۀ وزیرخارجه کشور آلمان بود برای دریا دودستآورد داشت:
" دیپلمات موسیقی " و " سفیر صلح افغانستان " ؛ لقب های که رسانه های جمعی آلمان برای او انتخاب کرده بودند. در داخل کشور، " بنیاد موسیقی " به مناسبت فعالیت ها ، حضور گسترده و اثر گذاری بر موسیقی معاصر افغانستان ، روزی را تحت عنوان روز سپاس از دریا تجلیل نمود که در آن علاوه بر هنرمندان موسیقی جمعی از قلمبد ستان و فرهنگیان نیز اشتراک داشتند.
پروژه بزرگ " دیدار ها " ():
امروز فرهاد دریا با سهم گیری در پروژۀ " دیدار ها " به کمک کودکان محتاج جهان می رود.
پروژۀ " دیدارها " که مبتکر آن هنرمند پر آوازۀ موسیقی راک ، پیتر مافای بوده و سرپرستی آن به عهدۀ صدراعظم آلمان می باشد ، چهارده هنرمند سرشناس از چهارده کشور جهان را گرد هم جمع نموده تا هر یک با پروژه های در کشور خودو جهان ، کودکان را دستگیری نمایند. پروژۀ ویژه دریا " نوروآموزش " نام دارد که در آن زنان افغان با استفاده از انرژی آفتاب ، چراغ های ارزان ،بی خطر وصحی ساخته ونورآفتاب و چراغ سواد را به خانه ها ودل ها میبرند.
حمایت معنوی " نوروآموزش " را در افغانستان، رییس جمهور کشور، آقای کرزی به عهده دارد.
آلبوم موسیقی این پروژه باز هم به نام " دیدارها" از سوی شرکت مشهور دراکتوبر 2006 به بازار عرضه شد که برای مدتی در تاپ تن آلمان قرار گرفت. دریا در این آلبوم مانند هنرمندان دیگر، یک آهنگ دارد به نام " سلام علیک " که به زبان های انگلیسی و فارسی خوانده شده ؛ آهنگ و تصنیف انگلیسی از خود دریا و تصنیف فارسی از یما ناشر یکمنش است که با دعاعیه یی از سمیع حامد همراه می باشد.
آهنگ " سلام علیک " یک تلفیق بکر از موسیقی افغانی و اروپایی بوده و اولین نمونۀ موسیقی
راک در افغانستان به شمار می رود. از این کار دریا چنین بر می آید که اوبه افق های وسیع ترنظر داشته و نمی خواهد منحصر به موسیقی کشور و منطقه باقی بماند. خالی از دلچسپی نیست اگر بگوییم که " سلام علیک " در برای دوهفته در تاپ تن قرار گرفته بود و در افغانستان نیز در تاپ تن و تاپ چهل چندین بار مقام اول را حایز گردیده است.
" دیدارها " در رسانه های جمعی آلمان انعکاس وسیع یافت. اولین برآمد تلویزیونی این هنرمندان در شانزدهم ماه اکتوبر 2006 در جریان در شهر برلین ودومین آن در ماه دسامبر 2006 در در شبکۀ تلویزیونی در برنامۀ بود. در این برنامه بیشتر از9 میلیون ایرو برای کمک به کودکان جمع آوری و هم پروژۀ " دیدارها " به عنوان بهترین پروژۀ آلمان در سال 2006 انتخاب گردید.
دورکانسرت های دریا و هنرمندان دیگر در" دیدارها " از چهاردهم اپریل تا هشتم ماه می سال 2007 شامل پانزده کانسرت در شهرهای مختلف آلمان برگذارمی گردد ونقطه اوج این پروژه برآمد دریا با دیگر هنرمندان در شهر یا (پیکنگ) در المپیای سال 2008 می باشد.
برنامه های نزدیک :
21 جنوری 2007 ، شرکت در() بزرگترین شوی اروپا وپر بیننده ترین برنامۀ تلویزیونی آلمان.
24 جنوری 2007 ،اجرای موسیقی زنده در آلمان ().
26 جنوری 2007 ، کانسرت ویژه برای نماینده های رسانه های جمعی آلمان در شهرهامبورگ.
کوچه
عرصه موسیقی کودک در سال گذشته نه تنها که فراموش شده نبود ، که شاهد چندین تلاش ازگوشه های مختلف جهان نیز بوده است. آنچه دریا زیر نام " کوچه " برای کودکان انجام می دهد این تفاوت را دارد که کار های آن به صورت گسترده تر ودرداخل افغانستان صورت می گیرد و به بخش ویژۀ ازکودکان – کودکان خیابانی و بی سر پرست ، کارگران زیر سن قانونی - نظر دارد. " کوچه " پروژۀ وسیعی است شامل موسیقی و تصویر برای کودکان آسیب پذیرکه از قریب یک سال بدینسو از جانب دریا به ادامه کارهای دیگر او آغاز گردیده است.
اولین برنامه تلویزیونی " کوچه " با اشتراک حدود پنجصد کودک یتیم و بی سر پرست در تالار رادیو تلویزیون ملی افغانستان اجرا و ثبت شد که درنوع خود در افغانستان وشاید بسیار گوشه های یگرجهان بی سابقه بود. " کوچه " می خواهد از سویی توجه جامعه و از سوی دیگر توجه دولتمردان و سیاست سازان را به سوی زندگی و سر نوشت این کودکان معطوف دارد. از جانب دیگر، شخصیت دادن و ایجاد اعتماد به نفس میان خود این کودکان ازاهداف این پروژه می باشد. در مجموع " کوچه " در نظر دارد تا افغان ها و آنهای که در اتباط با افغانستان مصروف کارو فعالیت هستند را به تفکر در مورد زندگی و سر نوشت این کودکان وا دارد.
دریا به پاس تلاش برای جلب حمایت از کودکان آسیب پذیر افغان ، به خاطر ایجاد برنامۀ کوچه و به خاطر محتوای بلند انسانی و ارزش های هنری آن از سوی کمیسیون حقوق بشر در افغانستان مفتخربه دریافت جایزۀ حقوق بشر وتقدیر نامه گردید.
عواید فروش دی وی دی " کوچه " به کاشانۀ نویسندگان که شاخه یی ازانجمن قلم می باشد اهدا گردیده است.
برنامه تلویزیونی دوم کوچه با اشتراک دوهزار کودک از چهار ولایت کشور ثبت گردیده ودر مرحله ادیت قرار دارد که به زودی به نمایش درخواهد آمد.
معلومات بیشتررا در این سایت ها می یابید :
http://www.channel4.com/news/special-reports/special-reports-storypage.jsp?id=3877¶sStartAt=0
http://www.wireimage.com/GalleryListing.asp?navtyp=SRH&sfld=A&logsrch=1&nbc1=1&str=Begegnungen
دریا با پیتر مافای در ستدیو. حین ثبت آهنگ "سلام علیک" – آلمان
دریا با کودکان خیابانی افغان. جریان ثبت برنامۀ تلویزیونی "کوچه" - کابل
دریا، استاد حیدری وجودی، استاد بیسد و دیگران. "روز سپاس از دریا" در بنیاد موسیقی افغانستان