داکتر غلام محمد دستگیر
دانشگاه نگو که باز گپ خراب میشه!!!
با تاسف، چند روز قبل دریک مصاحبۀ تلویزیونی آقای ذکرالله هاشمی که باید یکی از عالی رتبه های طالب ظالم بوده باشد ورنه اجازه ای مصاحبه به رسانۀ که جهانی میشود نمی داشت به مصاحبه کننده اخطار داد که: دانشگاه نکو که باز گپ خراب میشه!!! پوهنتون بگو چون پوهنتون پشتو و صد سال قدامت دارد. اولتر از همه محترمانه می پرسم : "گپ خراب شدن چه معنی دارد؟"
یکی دو روز بیشتر از مصاحبۀ آقای هاشمی، داکترذبیح الله مجاهد ؟ با یک دختر زیبای ایرانی با چهره ای خندان مصاحبه داشت و در برابر سوالی که چرا هر چیز پشتو است (البته که مقصد گپ) بسیار محترمانه و بشاش جواب داد که ما دوزبان رسمی داریم و من باشما با یکی آن که دری است همین اکنون مکالمه دارم.
دربین طالبان چه رخ میدهد؟ پالیسی واحد ندارند و یا به اصطلاح امریکا روش پولیس خوش خلق و بد خلق بازی میکنند تا مردم و جهان مغشوش بمانند. اگر افغانستان بصورت ایمانی ووجدانی راستی دو زبان رسمی دارند، پس چرا در مقابل زبان دری پارسی از طرف بعضی پشتون های متعصب مبارزه ای بیشرمانه صورت میگیرد تا آثار، ادبیات و آبدات ما را آهسته آهسته و یکی بعد از دیگر ز بین ببرند و گفته میتوانیم که unperson کنند.
بفکر من برای دانشگاه های غیر پشتون کلمۀ داانشگاه و برای پوهنتون های پشتو زبان پوهنزی نامیده شده و به مرکز اکادمیک کابل هردو نام پوهنتون و دانشگاه داده شده جدی گرفته شود و هرکسی در باره ای این نام هنگامه بر پا کند جدا مجازات شود.
اکنون میآیم بر قدامت دانشگاه و پوهنتون.
درسال 1932 رسما دانشکده ای طب کابل که در آنوقت بنام فاکولته یاد میشد افتتاح گردید (تارخچۀ طبابت در افغانستان، از زردشت تا کنون؛ جلد دوم - دستگیر) و یک سال بعد دانشکده ای سائینس که درآنوقت فاکولتۀ سایئینس نامیده می شد بنیاد دانشگاه کابل که بنام پوهنتون کابل هم یاد میشود بنیان (متاسفانه یک تعداد معلومات غلط انترنیتی که درحقیقت پشتونیزه ساختن اکادیمیای افغانستان است دست زده اند که دوستان اکادمیک و فرهنگ دوست آنها را مرور نموده حقایق را بر ملا سازند کسانیکه این اعمال را براه انداخته اند از اخلاق نویسندگی و قلم بدستی فرسخ ها دور اند) گذاشته شد (بعضی به این عقیده اند که بعد از فاکولتۀ حقوق و سیاسی) . به ایصورت از عمر پوهنتون که فقط یک عمارت در جوار رادیو کابل بود هشتاد و نه (89) سال میگذرد نه یک صد سال؛ گفتۀ آغا مثل دیگر ادعا های شان دروغ است.
واما دانشگاه یک اصطلاح بسیار قدیمی است که از دانشگاه جندی شاپور که بنام گندی شاپورنیز یاد می شد و در زمان ساسانی به اوج خود رسیده بود، نشآت کرده است. شاگردان تاریخ و آثار باستن به این دانشگاه بی نهایت احترام دارند و عباسیان انرا با محافظت تام نگه نمودند. بیمارستان جندی شااپور که به حیث یکی از مشهور ترین شفاخانها قرن 7 و 8 میلادی عرض اندام کرده بود طبیب مشهور آن جاحظ نام داشت در ولایت خوزستان و شهر دزفول خراسان کبیر بنا یافت که بقایای آن تا امروز وجود دارد.
جای تاسف است که طالب خود را از همه داناتر و مسلمان تر میدانند ولی از تعصب دست نبرداشته اند. چون جندی شاپور در سرزمین پارس بنیاد یافت باید از استعمال آن خود داری شود و لوکه صدها سال از پشتو هم قدامت داشته باشد و مردم به واهیات و معلومات غلط شان گوش دهند که نه تنها خلاف اخلاق مدنی است بلکه غیر اسلامی هم است چون چشم پوشی از حق دارند و معلومات غلط را با پشتونیزه ساختن زبان دری به مردم خوشباور و بی خبر ارائه میدارند؛ قسمیکه 72 حور بهشتی در انتظارجوانان معصوم وعده دادند و به پیامبر اسلام که انتظار شان را دارد تا با آنها یک جا صر طعام فرمایند، تهمت بسته اند؛ امید ازین عمل شنیع، علمای جید و استادان نخبۀ ما جلوگیری نمایند.
با عرض حرمت
داکتر غلام محمد دستگیر، برومفیلد، کولورادو
شانزده اکتوبر 2021