عارف عرفان
تغییر دراماتیک در سیاست آمریکا در جنگ یمن
با تغییرات در سکوی رهبری کاخ سفید،پالیسی آن کشور درخصوص چشم انداز جنگ طاقت فرسای شش سالهٔ یمن دستخوش تحولات اساسی گردیده است.
کاخ سفید به تازگی ازتصمیم آمریکا در مورد قطع فروش سلاح و تجهیزات نظامی برای عربستان سعودی وحذف نام حوثی ها از لیست گروه های تروریستی سخن گفت.[1]
عربستان سعودی در سال ۲۰۱۵ با تشکیل یک ائتلاف بزرگ با مشارکت ۹ کشور، تهاجم بزرگ نظامی را تحت عنوان "عملیات طوفان قاطع" علیه یمن آغاز کرد. در زمان رئیس جمهور وقت باراک اوباما،ایالات متحده این عملیات را با پشتیبانی اطلاعاتی و لجستیکی حمایت کرد. انگلیس و فرانسه نیز به نیروهای تحت هدایت سعودی کمک کردند .
ایتلاف،از زمین و هوا خلق یمن را مورد تهاجم بیرحمانه قرار داده وبا قتل صد ها هزار انسان بیگناه آن کشور را به خاک وخون کشانیده وتاسیسات زیربنایی انکشور را بکلی منهدم نمودند.
اما در سمت دیگر جبهه، خلق قهرمان یمن با پیکار های رهایبخش معجزه آفریدند وبا نبرد های شجاعانه از سرزمین شان دفاع نموده وضربات مرگباری بر پیکر نیروهای مهاجم ومتجاوز وارد
نمودند.
خلق قهرمان یمن با پیکار های حماسه سازالگوی نبرد های آزادیخواهانه را وارد بایگانی تاریخ جنبش های آزادی خواهی نموده و عظمت شانرا برای درهم شکستن ماشین جنگی عربستان ومتحدین به نمایش گذاشته ولاجرم بزرگترین نیروی جهان یعنی آمریکا را وادار نمودند تا از ادامه حمایت تجاوزات خونین رهبران جنایتکار و فاسد عربستان سعودی دست بردارد.
این نبرد نابرابر نشان داد که خلقی که شجاعانه برای آزادی اراده نمایند،قادر اند تا بزرگرترین ماشین جنگی جهان را درهم شکسته واز سرزمین شان دفاع نمایند.نبرد خلق قهرمان ویتنام وپیکار رهایبخش خلق شجاع یمن این میثاق را ظفرمندانه به نمایش گذاشتند.
بنابرگزارشات،تیموتی لندرکینگ فرستاده بایدن،مامور شده است تا برعربستان سعودی برای پایان سریع جنگ یمن فشاروارد نماید.
تیموتی لندرکینگ،نماینده ویژه تازه کار آمریکا در امور یمن،درست چند روز پس از آنکه رئیس جمهور جو بایدن قطع حمایت تهاجمی از ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی را اعلام داشت،پیام رئیس جمهور جو بایدن را برای خاتمه نقش ایالات متحده در درگیری های یمن،به رهبران سعودی منتقل کرد.
یک مقام ارشد سابق دولت ترامپ که با این سفر آشنا بوداظهار داشت :"او قرار است پیام جدیدی را درباره اقدامات آمریکادر یمن به آنها ارائه دهد"از جمله توضیحی در مورد اینکه چرا ایالات متحده حمایت خود را از ائتلاف به رهبری عربستان قطع کرده است.
عربستان سعودی اعلام کرد که حاضر است با بایدن در درگیری ها در یمن همکاری کند و تایکجا با دولت او تنش هارا از بین ببرد. بایدن قول داد، روابط ایالات متحده و عربستان را دوباره ارزیابی کند.
گزارشات منابع نظامی امریکا حاکیست،علاوه بر قطع حمایت اطلاعاتی از ائتلاف تحت هدایت سعودی برای عملیات آن در داخل یمن،دولت بایدن فروش مهمات با هدایت دقیق به ریاض را به ارزش ۷۶۰ میلیون دلار متوقف کرد.
این سفر به گفته مقامات فعلی و سابق آمریكا به منظور ارسال فوری پیامی در مورد جدی بودن فشار دولت بایدن برای صلح طراحی شده است.
حوثی ها با ۲۴ملیون نفوس پس از شش سال جنگ بادولت مورد حمایت عربستان در آستانه قحطی با بدترین بحران انسانی روبرو است.
خاتمه حمایت ایالات متحده از عملیات تهاجمی ائتلاف تحت رهبری سعودی در یمن و توقف فروش تسلیحات ایالات متحده به عربستان سعودی دو اقدام نخست بایدن در سیاست خارجی پنداشته میشود. وی همچنین سیاست عصر ترامپ در مورد حوثی ها که آنها را سازمان تروریستی خوانده بود معکوس نمودوانها را از ردیف سازمانهای تروریستی بیرون ساخت.
مقامات سابق دولت ترامپ،سیاست بایدن را مورد انتقاد قرار داده،آنرا قبل از وقت خوانده ،اظهار داشتند که انها قدرت ایران را در منطقه تقویت می کنند و به حوثی ها جسارت می بخشند.
گفتنیست،سخنگوی وزارت خارجه ایران ازین اقدام بایدن استقبال نمود.
ریچارد گلدبرگ، مدیر سابق مقابله با سلاح های کشتار جمعی ایرانی در شورای امنیت ملی ترامپ گفت: "کمی شرم آور است که دولت اعلام کند که یک سازمان تروریستی را از لیست خارج می کند و فعالیت های تروریستی را محکوم نماید"
گزارش شده است که نیروهای حوثی تنها دو روز پس از آنکه ایالات متحده نام "تروریستی" را که توسط دولت ترامپ به آنها زده شده بود،گ لغو کرد،حملات جدیدی رابرای تصرف شهراصلی استراتیژیک ومیدان هوایی ماریب که تحت تسلط نیروهای وفادار به منصور هادی که مورد حمایت عربستان و امارات قرار دارد، براه انداخته اند.
بنظر میرسد که در اتمسفر کنونی سیاسی نیرو های حوثی تحت حمایت ایران کدام علایقی به تنش زدایی ندارند.
پیکارجویان حوثی اقدامات اخیر ایالات متحده را نشانه ضعف آن کشور دانسته و اکنون تلاش های خود را برای پیروزی نهایی درجنگ طاقت فرسا و چندین ساله افزایش داده اند. طبق دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (OCHA) ،این جنگ تاکنون منجر به کشته شدن حدود ۲۳۳۰۰۰ نفر شده است ، طبق آخرین گزارش بولتن کمیسیون عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (۲۴.۳ میلیون نفر) یعنی ۸۰ درصد از جمعیت در سراسر کشور نیازمند کمک وبیش از یک میلیون نفر فاقد "سرپناه و وسایل اساسی" هستند.علاوه بر این ، این پروسه بسیار سریع به سمت قحطی تمام عیار پیش می رود[2]
با احترامات بی پایان
عارف عرفان
لندن،فبروری ۲۰۲۱
منابع:
[1] Biden Envoy in Saudi Arabia to Push for Quick End to Yemen War, February 10th2021
[2]Asiatimes ,Biden policy shift emboldens Yemen’s Houthi rebels
10th February 2021
-------------------------------------------------------------------------------------