عید محمد عزیزپور

ع. عزیزپور

داکتر حقوق بین الملل

تناقض های کتاب های آسمانی باهمدیگر

کدام موجود باعث شده که بابای آدم و بی بی حوا از بهشت خارج شوند؟ مار یا شیطان؟

ما میدانیم که بسیاری داستان های که در قرآن آمده است در تورات و انجیل هم هست. هم تورات، هم انجیل و هم قرآن کتابهای آسمانی شمرده می شوند و به سخن همین کتاب ها و عقیدۀ باورمندان این دینها، محتوای آنان از کتاب مادر یعنی لوح محفوظ برای پیامبران فروفرستاده شده است.

پس در آن خلافی نیست و نباید هم باشد. آن ها چون از یک مرجع اند نباید باهم در تضاد باشند.

ما قبول می کنیم.

اما می نگریم که واقعن چنین است؟

از آنجاییکه خدا یکی است و کتاب لوح محفوظ هم یکی است، پس آن پیامی که الله برای پیامبران آورده است باید یک پیام باشد. کم از کم، در موضوع های اساسی و مهم درونمایۀ پیام ها،دوگونه و متفاوت نباشد و محتوای پیام ها نیز یکسان باشند. دوگونگی و تفاوت، نه تنها تضاد و جنگ و ستیز را در میان انسانهای پیرو کتاب های الله باعث می شود بلکه هر بندۀ حقیر حق دارد به توانایی و دانایی گوینده این سخنان شک و تردید کند و بپرسد که نباشد که این کتاب ها را ما انسانها نوشته ایم.

تفاوت مار یا شیطان؟

تفاوت مار با شیطان تفاوتی جدی است و نمی توان از آن چشم پوشید. مار را هروقتی که خواسته باشیم میبینیم. شیطان ناپیداست. بویژه به این سبب هم که این داستان سرنوشت بشریت را رقم زده است و یکی از موضوعات بنیادین در امر آفرینش است از دیدگاه دینی است. باید این را جدی دانست.

پرسش:

آیا شیطان باعث رانده شدن آدم و همسرش از بهشت شده است یا مار؟

اکنون میخوانیم.

الله به یکی از کتابهای آسمانی اش تورات، اول چنین میگوید:

و خداوند آدم‌ را امر فرموده‌، گفت‌: «از همۀ درختان‌ باغ‌ بی‌ممانعت‌بخور. اما از درخت‌ معرفت‌ نیك‌ و بد زنهار نخوری‌، زیرا روزی‌ كه‌ از آن‌ خوردی‌، هرآینه‌ خواهی‌ مرد.»

و خداوند، خوابی‌ گران‌ بر آدم‌ مستولی‌ گردانید تا بخفت‌، و یكی‌ از دنده‌هایش‌ را گرفت‌ و گوشت‌ در جایش‌ پر كرد. و خداوند آن‌ دنده‌ را كه‌ از آدم‌ گرفته‌ بود، زنی‌ بنا كرد و وی‌ را به‌ نزد آدم‌ آورد. و آدم‌ و زنش‌ هر دو برهنه‌ بودند و خجلت‌ نداشتند.

تا اینجا گفته ای قرآن و تورات کم وبیش یکی است.

اما بعد:

مار آدم را فریفت.

تورات می گویند: مار از همۀ حیوانات‌ صحرا كه‌ خداوند ساخته‌ بود، هُشیارتر بود. و به‌ زن‌ گفت‌: «آیا خدا حقیقتاً گفته‌ است‌ كه‌ از همۀ درختان‌ باغ‌ نخورید؟». زن‌ به‌ مار گفت‌: «از میوۀ درختان‌ باغ‌ می‌خوریم‌. لكن‌ از میوۀ درختی‌ كه‌در وسط باغ‌ است‌، خدا گفت‌ از آن‌ مخورید و آن‌ را لمس‌ مكنید، مبادا بمیرید.»

مار به‌ زن‌ گفت‌: «هر آینه‌ نخواهید مرد. بلكه‌ خدا می‌داند در روزی‌ كه‌ از آن‌ بخورید، چشمان‌ شما باز شود و مانند خدا عارف‌ نیك‌ و بد خواهید بود.»

بنگرید: داستان پیدایش؛ آیه های ١٦، ١٧، ٢١، ٢٢ و ٢٣ فصل اول، آیه های ١، ٢، ٣ ، ٤ و ٥ فصل سوم.

حالا می رویم به سراغ آیات قرآن کتاب دیگری اسمانی که در آن چه میگوید:

شیطان آدم را فریفت.

و گفتیم: «ای آدم ، خود و همسرت در این باغ سکونت گیر [ ید ] و از هر کجای آن خواهید فراوان بخورید و [ لی ] به این درخت نزدیک نشوید ، که از ستمکاران خواهید بود.». پس شیطان هر دو را از آن بلغزانید و از آنچه در آن بودند ایشان را به درآورد و فرمودیم: «فرود آیید ، شما دشمن همدیگرید و برای شما در زمین قرارگاه ، و تا چندی برخورداری خواهد بود.». بنگرید: قرآن سورۀ بقره، آیه ٣٥و آیه ٣٦

 

ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا.

الله در توات که همچنان کتاب آسمانی است، به پیامبرش موسا نازل کرده است، مار را به عنوان کسی که آدم و حوا را فریفته به ما می شناساند ولی بیشتر از ششصد و چند سال بعد (چون عیسویان هم تورات را قبول دارند) کسی را به نام شیطان مسوول فریب آدم و همسرش میداند.

عیسویان هم توات را همچون کتاب آسمانی قبول دارند (از نظر آنها هم مار است).

جالب است که الله در قرآن نه تنها کتاب های آسمانی را تصدیق و تایید کرده است بلکه نیز فرموده است که ما هم به آنان ایمان داشته باشید، زیرا که قرآن مؤید [ کتابهای آسمانی ] پیش از آن، و هدایت و بشارتی برای مؤمنان است. (بنگرید: بقره،٩١ و ٩٧، انعام، ٩٢، مائده، ٤٦، مائده، ٢٨٥).

حالا به کدام این دو موجود باید ایمان داشتکه آدم را فریفته است: به مار یا به شیطان؟

آیا این تفاوت گفتار می تواند از آفریدگار باشد؟ فرق میان مار بیگناه و شیطان ناپیدا را خود ببینید.

دهها پرسش درینجا تنها دربارۀ عادل بودن خود الله پدید می آید که ما از او چشم می پوشیم از جمله اینکه آیا با این اشتباه کوچک آدم (خوردن چیزی) و آنهم به فریب کسی دیگری (مار یا شیطان) می توان چنین جزای بزرگ را از سوی الله (بخشنده و مهربان) که همانا بیرون راندن آدم وهوا از جنت است، عادلانه دانست؟

اینکه کسی بگوید که کتاب های قبلی منسوخ شده است، مشکل را حل نمی کند زیرا ده ها آیه در قرآن موجود است که کتاب های قبلی را بدون استثنأ تایید و تصدیق کرده است.

پس قضاوت برشما.

تاریخ

١٧ جنوری ٢٠٢١

 


بالا
 
بازگشت